Asterix & Obelix Slap them All 2 | Review

Δύο χρόνια μετά το πρώτο Slap Them All, η Microids κυκλοφορεί το sequel, με τον… πρωτότυπο τίτλο Asterix & Obelix Slap Them All! 2 και φυσικά πρωταγωνιστές τους εθνικούς ήρωες της Γαλλίας, Asterix και Obelix. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ το sequel ανήκει και αυτό στην κατηγορία των 2D Brawlers ή αλλιώς Beat ’em Ups.

O

tempo’a, o mo’es (αν εξαιρέσουμε την προφορά, προοδεύεις) θα μπορούσε να πει κανείς για την ύπαρξη ενός sequel. Παρ’όλα αυτά, έχουμε ωραίες αναμνήσεις τόσο από το πρώτο παιχνίδι, όσο και από το θρυλικό arcade της Konami και από την κατηγορία των Beat ’em Ups που κάποτε κυριαρχούσε. Έτσι, δεν θέλαμε να προσπεράσουμε την ευκαιρία να ξυλοφορτώσουμε λίγους ακόμα Ρωμαίους και δεν αισθανθήκαμε ότι το παιχνίδι καταχράστηκε το χρόνο μας (ο γράφων νομίζει πως θα καταχραστεί λίγο ακόμα…).

Όπως και το πρώτο παιχνίδι, έτσι και η συνέχειά του περιλαμβάνει ένα story mode που αποτελείται από 20 επίπεδα. Εδώ όμως έχουμε μια ενιαία ιστορία και όχι πολλαπλά arcs βασισμένα σε τεύχη του κόμικ όπως στον προκάτοχό του. Μάλιστα, η ιστορία είναι γραμμένη ειδικά για το παιχνίδι και περιέχει αναφορές σε χαρακτήρες που συναντήσαμε στα κόμιξ. Κάνουν λοιπόν την εμφάνισή τους χαρακτήρες όπως ο ατίθασος ανιψιός του Μαζεστίξ, Γιεγιεδίξ (αν κοτάνε, ας έρθουν), ο Μάντης και ο Μπραβίξ αλλά και τοποθεσίες όπως η Κατοικία των Θεών.

Η ιστορία δεν διεκδικεί δυστυχώς δάφνες (όχι για ραγού όπως του Καίσαρα) ποιότητας ή πρωτοτυπίας. Κάνει τη δουλειά της αλλά μέχρι εκεί, ενώ οι προσπάθειες για χιούμορ τις περισσότερες φορές δεν μας προκάλεσαν τρανταχτά γέλια. Μάλλον χαμογελάκια στην καλύτερη περίπτωση… Περισσότερες φορές γελάσαμε με τα animations των ηρώων μας και τους ευρηματικούς τρόπους που χρησιμοποιούν για να κατατροπώσουν τους εχθρούς τους, όπως ακριβώς και στα κόμικ. Με άλλα λόγια, το Αστεριξικό ξύλο δηλώνει βροντερό παρόν.

Λόγω της ενιαίας ιστορίας, δεν υπάρχει η μεγάλη εναλλαγή στα περιβάλλοντα όπως στο πρώτο παιχνίδι, ενώ γενικά το campaign έχει αρκετά μικρότερη διάρκεια. Αποφεύγεται πάντως έτσι η επανάληψη σε επίπεδα και bosses που συναντήσαμε στο πρώτο παιχνίδι, ενώ η μικρότερη διάρκεια η αλήθεια είναι ότι κάνει το παιχνίδι να φαντάζει πιο συμπαγές και ταιριάζει στον arcade χαρακτήρα του.

Από κει και πέρα, το παιχνίδι περιλαμβάνει τρία επίπεδα δυσκολίας και η ολοκλήρωσή του στο hard επίπεδο αυξάνει την διάρκεια ζωής του. Στο mediun πάντως μας φάνηκε πολύ πιο εύκολο από τον προκάτοχό του. Κάθε επίπεδο απαιτεί πάνω κάτω δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν checkpoints. Αν χάσουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή της πίστας.

Όσον αφορά το gameplay, το παιχνίδι προσθέτει κάποιες νέες κινήσεις στο ρεπερτόριο των ηρώων, όπως μια σούπερ μπάρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με δύο τρόπους: μπορούμε να κάνουμε τον χαρακτήρα μας πιο γρήγορο και δυνατό ή να εξαπολύσουμε μια ισχυρή ultimate attack. Τις περισσότερες φορές κρατήσαμε αυτές τις επιθέσεις για τα τελικά bosses των επιπέδων, όταν αυτά υπάρχουν, με συνέπεια αυτές οι μάχες να ευτελιστούν. Δυστυχώς τα bosses είναι λιγότερα σε αριθμό αυτή τη φορά και όπως είπαμε αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα.

Κατά τ’άλλα, το παιχνίδι υπηρετεί τους κανόνες του είδους του. Με άλλα λόγια, “πάνω τους”, “τους φάγαμε” και τα σχετικά. Τα animations όπως είπαμε είναι απολαυστικά, η δράση σίγουρα διασκεδαστική, οι διαφορές μεταξύ των χαρακτήρων είναι πιο εμφανείς, ο χειρισμός είναι άριστος και φυσικά το παιχνίδι περιλαμβάνει local co-op ή μπορεί να παιχτεί και solo με εναλλαγή των ηρώων. Δυστυχώς λείπει ξανά ένα online coop mode.

Το μονότονο gameplay των brawlers δεν μπορεί να κρυφτεί για άλλη μια φορά, αλλά το θέμα είναι ότι τον τελευταίο καιρό η κατηγορία μας έχει δώσει και παιχνίδια που βρίσκονται ένα ή πολλά σκαλιά πάνω από το μέσο όρο. Αναφερόμαστε κυρίως στο Streets of Rage 4 και στο Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge. Δυστυχώς, το Slap them All! 2 δεν έχει τόσο βάθος όσο τα προαναφερθέντα. Διασώζεται από το θέμα του και τους αξιαγάπητους χαρακτήρες, αλλά δεν το τοποθετούμε στην κορυφή της κατηγορίας.

Αυτό που μας ικανοποίησε για άλλη μια φορά είναι το πανέμορφο εικαστικό του, που μας είχε κάνει φοβερή εντύπωση και στο πρώτο παιχνίδι. Δεν διαφοροποιείται σχεδόν καθόλου από τον προκάτοχό του, αλλά για άλλη μια φορά τα γραφικά είναι εξαιρετικά και μοιάζουν να ξεπήδησαν κατευθείαν από τις σελίδες των κόμικ. Τα χρώματα είναι έντονα και ζωηρά, τα περιβάλλοντα καλοσχεδιασμένα και σε γενικές γραμμές ο οπτικός τομέας είναι για άλλη μια φορά βασικός λόγος ενασχόλησης με τον τίτλο.

Όσο για τη μουσική, είναι κι αυτή μελωδική και θα ταίριαζε γάντι σε μια animation ταινία. Δυστυχώς, δεν θα λέγαμε ότι περιλαμβάνει κάποιο αξιομνημόνευτο θέμα.

Κάπου εδώ θα θέλαμε να ανακεφαλαιώσουμε, καθώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πει κανείς για ένα sequel που έχει τόσα κοινά σημεία με το πρώτο παιχνίδι. Άλλωστε, δεν θα θέλαμε η ανάγνωση αυτού του μικρού κειμένου να είναι τόσο δύσκολη όσο η έκδοση ενός πιστοποιητικού Α38. Η Microids θέλησε αυτή τη φορά να ανανεώσει λίγο ως ελάχιστα το gameplay και να δώσει μια μικρότερη και πιο compact εμπειρία.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό δείγμα της κατηγορίας, που όμως δεν φτάνει τις πολύ καλές κυκλοφορίες του πρόσφατου παρελθόντος. Παρόλα αυτά, το φοβερό εικαστικό, το αγαπημένο θέμα και το στιβαρό gameplay είναι αρκετοί λόγοι για τους φίλους του είδους να ασχοληθούν μαζί του. Αlea jacta est λοιπόν και είθε ο ουρανός να μην πέσει ποτέ στα κεφάλια μας και τα Ρωμαϊκά οχυρά γύρω από το γνωστό χωριό να μην βρουν ποτέ την ησυχία τους!

To Asterix & Obelix Slap them All 2 κυκλοφορεί από τις 13/11/23 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch, με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post Asterix &Obelix Slap them All 2 | Review first appeared on GameOver.

The post Asterix & Obelix Slap them All 2 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα