Cine-TV #118

Pet Sematary, Us, Chucky και άλλα...

Η Κούκλα του Σατανά, Us, Pet Sematary, το είδος των ταινιών τρόμου έχει αποδειχθεί μία σίγουρη συνταγή για συγκρατημένα budget και σχεδόν εγγυημένες εισπράξεις, υποσχόμενη εύκολες δόσεις έντασης στο, κυρίως, νεαρό κοινό. Δεν αναφέρουμε το τελευταίο για τις παραπάνω ταινίες συγκεκριμένα (θέλουμε να πιστεύουμε πως τα Us και Pet Sematary θα αποδειχθούν αξιόλογες περιπτώσεις), αλλά κυρίως για τα δεκάδες

horror που βγαίνουν ετησίως και περνούν στη λήθη την ίδια στιγμή.

Ποιος παραγωγός θα θελήσει να ξοδέψει περισσότερη φαιά ουσία από ό,τι χρειάζεται όταν μία ταινία σαν το Escape Room, που προβλήθηκε στις αρχές του έτους, απέφερε εισπράξεις δεκαπλάσιες του budget των εννιά εκατομμυρίων δολαρίων;

Ο γράφων είδε την εν λόγω ταινία στη μεγάλη οθόνη την περασμένη εβδομάδα (ας όψεται η κάρτα διαρκείας...) και αντιλήφθηκε ακόμα περισσότερο τη γραμμή παραγωγής από όπου βγαίνουν αυτές οι ταινίες. Χωρίς να πούμε πολλά (δεν αξίζει άλλωστε να σπαταληθεί ψηφιακό μελάνι), το Escape Room έχει κάνει copy-paste ιδέες και καταστάσεις από τα Cube (1997), Saw (2004) και Final Destination (2000) σε βαθμό που μιλάμε για ξεκάθαρο κλέψιμο ιδεών. Φυσικά, η αναγκαία βαθμολόγηση PG-13 δεν βοηθάει στο ελάχιστο την κατάσταση, οδηγώντας σε εντελώς νερόβραστους θανάτους που δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν την παραμικρή ένταση ή ένα αμυδρό σοκ.

Η ταινία κλείνει, αναπόφευκτα, με το απαραίτητο κλείσιμο του ματιού προς ένα sequel, κάτι που το καταφέρνει με τόσο απαράδεκτο τρόπο, ώστε να νομίζει κανείς ότι κάποιος παραγωγός έβαλε με την απειλή όπλου τον σκηνοθέτη να προσθέσει μία εμβόλιμη σκηνή. Επίσκεψη στις αίθουσες για ταινία τρόμου που φαίνεται βγαλμένη από τη γραμμή παραγωγής, του χρόνου πάλι...

Trailers

Pet Sematary
Σκηνοθέτες: Kevin Kolsch (Holidays), Dennis Widmyer (Holidays)
Πρωταγωνιστούν: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow
Πρεμιέρα: 5 Απριλίου (Αμερική)

Η νέα μεταφορά ενός εκ των γνωστότερων (και τρομακτικότερων) μυθιστορημάτων του Stephen King έρχεται σύντομα στη μεγάλη οθόνη. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, βέβαια, καθώς το 1989 είχαμε δει ήδη μία μεταφορά της ιστορίας τρόμου, η οποία, αν και πιστή στο βιβλίο, δεν ήταν σε θέση να προσφέρει τη ζοφερή ατμόσφαιρα που απαιτούσε το εγχείρημα, πάσχοντας ιδίως στον τομέα των ηθοποιών αλλά και της γενικότερης ροής, που φαινόταν απλά σαν συρραφή ξεχωριστών κομματιών του βιβλίου. Έχοντας όμως ήδη πάρει μία άκρως θετική δόση από το IT του 2017, ελπίζουμε σε μία νέα επιτυχημένη μεταφορά, ξέροντας τουλάχιστον εκ των προτέρων πως οι ηθοποιοί είναι σαφέστατα ικανοί. Ελπίζουμε η αλλαγή που έχουν κάνει στο σημαντικότερο σημείο του βιβλίου (κάτι που φαίνεται στο trailer) να βγει σε καλό.

Us
Σκηνοθέτης: Jordan Peele (Get Out)
Πρωταγωνιστούν: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss
Πρεμιέρα: 15 Μαρτίου (Αμερική)

Αν και το Get Out μπορεί να μας τα χάλασε στο τελευταίο ημίωρο, δεν έπαυε να είναι μία ενδιαφέρουσα παρθενική προσπάθεια από τον Jordan Peele, με ωραίο, αργόσυρτο και δυσοίωνο χτίσιμο (παρόλο που δεν απέδωσε κατάλληλα στο φινάλε κατά την άποψή μας). Ελπίζουμε ο Peele να αξιοποίηση την εμπειρία που απέκτησε ώστε να δώσει μία πιο ολοκληρωμένη ταινία. Το trailer πάντως, προδιαθέτει, για ωραίες, ανατριχιαστικές καταστάσεις.

Missing Link
Σκηνοθέτης: Chris Butler (ParaNorman)
Πρωταγωνιστούν: Zach Galifianakis, Zoe Saldana, Hugh Jackman, Timothy Olyphant
Πρεμιέρα: 12 Απριλίου, 2019 (Αμερική)

Στη νέα ταινία της Laika ένας επιστήμονας θα εντοπίσει ένα μυθικό ον που θεωρείται ο μακρινός απόγονος του ανθρώπου. Δεν λέμε ποτέ όχι για μία καινούρια ταινία της Laika, μία ιδιαίτερα ταλαντούχα εταιρία που έχει ανάγει την τέχνη στου stop-motion σε άλλο επίπεδο, με εξαιρετικά παραδείγματα όπως τα Kubo and the Two Strings (2016) και Coraline (2009).

Child’s Play
Σκηνοθέτης: Lars Klevberg (Polaroid)
Πρωταγωνιστούν: Aubrey Plaza, Gabriel Bateman, Brian Tyree Henry
Πρεμιέρα: 21 Ιουνίου (Αμερική)

Το γνωστό ως "Η Κούκλα του Σατανά", όπως ήταν η πολύ εύστοχη ελληνική μετάφραση του πρώτου Child’s Play (1988), ήταν υπεύθυνο για πολλούς εφιάλτες στη μικρή, αθώα ηλικία που το είχε πρωτοδεί ο γράφων. Το επιτυχημένο slasher franchise είχε φτάσει αισίως τις επτά ταινίες, με τελευταίο το Cult of Chucky (2017), κάτι που φυσικά μας έφερε με μαθηματική ακρίβεια στο αναπόφευκτο, παρόν, remake. Το σενάριο των ταινιών περιστρέφεται γύρω από μία παιδική κούκλα, στην οποία μεταφέρεται η ψυχή ενός κατά συρροή δολοφόνου. Δεν χρειάζονται και πολλές εξηγήσεις για τη διαδικασία της μετεμψύχωσης, αρκεί που είναι μία “έξυπνη” ιδέα για την αφετηρία ασταμάτητων φονικών.

Dumbo
Σκηνοθέτης: Tim Burton (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)
Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, Alan Arkin
Πρεμιέρα: 28 Μαρτίου

Το Dumbo (1941) της Disney αποτελεί ένα από τα πλέον κλασικά animation της πλούσιας ταινιοθήκης της. Δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κολοσσός έχει αποφασίσει να μεταφέρει σε live-action εκδοχές όλα τα παλιότερα animation του, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και το Dumbo. Ελπίζουμε όταν ξεμπερδέψει από τα δισδιάστατα animation να μην καταπιαστεί και με τα τρισδιάστατα (Toy Story και λοιπά).

Shaft
Σκηνοθέτης: Tim Story (Ride Along)
Πρωταγωνιστούν: Samuel Jackson, Jessie Usher, Regina Hall, Richard Roundtree
Πρεμιέρα: 14 Ιουνίου (Αμερική)

Ο Shaft αποτελούσε έναν από τους πλέον αντισυμβατικούς κινηματογραφικούς ντετέκτιβ του 1971 -όντας αφροαμερικανός- που γνώρισε την επιτυχία και οδήγησε σε δύο sequels, το 1972 και 1972, καθώς και μία τηλεοπτική σειρά. Το 2000 το καινούριο Shaft επέλεξε και αυτό τη διαδρομή του sequel τοποθετώντας τον Samuel Jackson στον ρόλο του ανιψιού του πρώτου Shaft. Φέτος, 19 χρόνια μετά, θα δούμε την επιστροφή του Samuel Jackson στον επώνυμο ρόλο, που θα τον φέρει στο πλάι του γιου του, John Shaft στην ταινία Shaft (έτσι, για να μην υπάρχει καμία διαφοροποίηση στον τίτλο με τις προηγούμενες ταινίες του 2000 και του 1971...). Όχι ότι το reboot του 2000 ήταν κάτι ιδιαίτερο, αλλά ελπίζουμε να μην εκχυδαϊστεί εντελώς η κατάσταση, ανάλογα με τα μονοπάτια του Die Hard.

L.A.’s Finest, 1η σαιζόν
Πρεμιέρα: 13 Μαΐου (Spectrum), 13 επεισόδια

Το τρίτο Bad Boys βρίσκεται για τα καλά στην παραγωγή, οπότε στο μεταξύ είναι μία καλή ευκαιρία να βγει και το τηλεοπτικό spin-off με το L.A.’s Finest. Η τηλεοπτική σειρά θα ακολουθεί τις περιπέτειες της ντετέκτιβ Sydney Burnett (Gabrielle Union), αδελφής του Marcus Barnett (που υποδύεται στις ταινίες ο Martin Lawrence), η οποία θα έχει στο πλευρό της την Nancy McKenna (Jessica Alba).

What We Do in the Shadows, 1η σαιζόν
Πρεμιέρα: 27 Μαρτίου (FX), 10 επεισόδια

Το What We Do in the Shadows (2014) ήταν ένα ιδιαίτερα έξυπνο mockumentary που ακολουθούσε τη ζωή μίας ομάδας βρικολάκων. Η σειρά θα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο και θα είναι γραμμένη και πάλι από τους Taika Waititi και Jemaine Clement, αν και οι ίδιοι δεν θα πρωταγωνιστούν. Ελπίζουμε το χιούμορ να συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και να μην έχει ξεθωριάσει η πρωτότυπη ιδέα της ταινίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα αστεία του trailer δεν φαίνεται να βρίσκουν το στόχο τους.

Cine-TV Νέα

Ακυρώνεται το sequel του World War Z
Ποτέ δεν είναι καλό σημάδι όταν μία ταινία είναι χρόνια στην ανάπτυξη, με το σήριαλ του World War Z 2 να καταλήγει τελικά στην ακύρωση. Παρόμοια ταραχώδη πορεία είχε και το World War Z (2013), το οποίο είχε χρειαστεί αλλεπάλληλες αλλαγές στο σενάριο και επιστροφή για νέα γυρίσματα μετά το τέλος της παραγωγής, απογειώνοντας το budget στα περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια. Αν και η πορεία του στο box office τελικά ήταν καλή, φέρνοντας περίπου τα 550 εκατομμύρια δολάρια, τελικά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να κινήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς τους παραγωγούς, παρόλο που το μεγάλο όνομα του Brad Pitt θα επέστρεφε.

Ετοιμάζεται spin-off για το Aquaman
Με το Aquaman (2018) να είναι η πλέον επιτυχημένη ταινία του DC Universe, με εισπράξεις που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, λογικό ήταν η Warner Bros. να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του επί μέρους υδάτινου σύμπαντος. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, η Warner Bros. προσέλαβε δύο σεναριογράφους (που είχαν δουλέψει ως βοηθοί στην Bad Robot) προκειμένου να γράψουν το σενάριο του Trench, ενός αμφίβιου εχθρικού πολιτισμού που έκανε την εμφάνισή του στο Aquaman. Το spin-off προορίζεται να υλοποιηθεί ως ταινία δράσης με horror στοιχεία.

cinetv
Keywords
cine, εν λόγω, zach galifianakis, zoe saldana, hugh jackman, tim burton, colin farrell, eva green, toy story, bad boys, jessica alba, box office, brad pitt, dc universe, pet, budget, escape, room, cube, σοκ, sequel, dennis, jason, amy, john, νέα, king, jordan, duke, butler, galifianakis, zoe, hugh, plaza, gabriel, ιουνίου, μετάφραση, play, franchise, cult, tim, burton, miss, home, eva, green, disney, animation, ride, jackson, usher, regina, sequels, γιου, reboot, μαΐου, sydney, alba, world, box, office, universe, warner, bros, hollywood, reporter, Καλή Χρονιά, live, αλλαγη ωρας 2012, eva green, burton, βγαινουν, μετάφραση, dc universe, ηθοποιοι, ληθη, ταινιες, brad pitt, cube, cult, office, usher, zach galifianakis, αξιζει, απλα, αστεια, ατμοσφαιρα, βιβλιο, βρισκεται, γιου, γυρισματα, δωσει, εγχειρημα, ευκαιρια, υπαρχει, εκμεταλλευση, εβδομαδα, εν λόγω, εμφάνιση, επτα, επιτυχια, επωνυμο, ερχεται, εταιρια, εφιαλτες, τεχνη, εξυπνο, ζωη, ζοφερη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ειδος, ηλικια, μαΐου, ντετεκτιβ, οθονη, ονομα, οντας, ουσια, πιστη, ψυχη, ρολο, σεναριο, σιγουρη, συγκεκριμενα, συντομα, σηριαλ, σειρα, συνταγη, σοκ, φυσικα, φορα, χιουμορ, χτισιμο, ψηφιακο, green, amy, animation, bad boys, budget, box office, box, butler, sequel, colin farrell, dennis, disney, duke, eva, escape, franchise, gabriel, galifianakis, john, hugh jackman, hollywood, home, hugh, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, jackson, jason, jordan, king, κολοσσος, pet, room, play, plaza, regina, reporter, reboot, sydney, sequels, σκηνη, tim, tim burton, universe, world, ωραιο, warner, bros, zoe saldana, zoe
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over