Paw Patrol: On A Roll!

“No job is too big!”.

Να και κάτι που είχαμε καιρό να δούμε. Ένα παιχνίδι για κονσόλες, φτιαγμένο αποκλειστικά για μικρά (πολύ μικρά) παιδιά, που φαντάζει σα να δημιουργήθηκε το 1998, και μέσα από κάποιο παράξενο συμπαντικό παιχνίδι, μπήκε σε μια σκουληκότρυπα και εμφανίστηκε δίπλα μας το 2018. Όσοι έχετε πατήσει για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, είναι βέβαιο πως θα είστε κάποιας... προχωρημένης ηλικίας, οπότε θα καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοούμε με την παραπάνω πρόταση. Και λέμε πως όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο θα είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία,

διότι ίσως -όπως και ο υπογράφων το κείμενο- αναζητάτε παιδικά παιχνίδια για την κονσόλα σας ούτως ώστε να μπορέσετε να χαρίσετε στο μικρό παιδί/ ανίψι/ βαφτιστήρι σας ένα προϊόν κατάλληλο για αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι παιχνίδια σαν το Paw Patrol: On A Roll!, που θα εξετάσουμε εδώ, έχουν πια σχεδόν εκλείψει από την αγορά των home consoles/ PCs, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δημοφιλία των κινητών τηλεφώνων και των tablets, των οποίων τα διάφορα καταστήματα ψηφιακής διανομής έχουν πλημμυρίσει με δωρεάν ή πάμφθηνες προτάσεις για παίκτες πολύ μικρών ηλικιών. Έτσι, οι publishers παιχνιδιών για κονσόλες και PC αποτραβήχτηκαν σταδιακά από αυτήν την κατηγορία. Όμως, σκόρπιες προτάσεις εμφανίζονται κατά καιρούς, με μια από αυτές να είναι το νεότερο πόνημα της Torus Games, που πρόσφατα είχε προσφέρει και το Hotel Transylvania 3.

Εδώ, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά σε σχέση με το Hotel Transylvania 3, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα απλούστατο platformer, φτιαγμένο με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα ώστε να μπορεί να παιχτεί από πολύ μικρά παιδιά, ηλικιών περίπου από τριών μέχρι έξι με επτά ετών. Πρωταγωνιστές είναι, φυσικά, τα τρισχαριτωμένα σκυλάκια της τηλεοπτικής σειράς Paw Patrol από το δίκτυο Nickelodeon, που γνωρίζουν τεράστια δημοφιλία στην Ελλάδα (και παγκοσμίως, βέβαια).

To concept πίσω από το παιχνίδι είναι απλούστατο και, όπως προείπαμε, ιδανικά φτιαγμένο για μικρά παιδιά. Ο παίκτης ξεκινά μια περιπέτεια από τα κεντρικά (HQ) της ομάδας Paw Patrol, με το αγοράκι Ryder να δίνει διάφορες αποστολές στα σκυλάκια. Κάθε αποστολή περιλαμβάνει τη διάσωση ενός άλλου ζώου ή κάποιου ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο -ακριβώς όπως συμβαίνει και στην τηλεοπτική σειρά δηλαδή- που σημαίνει ότι ο παίκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε κουταβιού για να τους διασώσει.

Το Paw Patrol: On A Roll! είναι ένα δισδιάστατο platformer, στο οποίο το εκάστοτε κουτάβι κινείται από το αριστερό προς το δεξί μέρος της οθόνης, συλλέγοντας “λιχουδιές” και χρυσές πατούσες (τα collectibles του παιχνιδιού), με στόχο να φτάσει στο τέλος του επιπέδου και τη διάσωση. Στην πορεία υπάρχουν ορισμένα εμπόδια (μια σπασμένη γέφυρα, βράχια κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να προσπελαστούν με την εμφάνιση ενός άλλου κουταβιού, που ειδικεύεται στο εν λόγω πρόβλημα. Τέλος, εκτός από το platforming, εντός των επιπέδων εμφανίζονται και ορισμένα εμβόλιμα puzzles, επίσης απλούστατης φύσης, που σπάνε λίγο τη μονοτονία του platforming και προσπαθούν να δυσκολέψουν λίγο τα παιδιά.

Το καλό με το εν λόγω παιχνίδι είναι ότι είναι άρτια φτιαγμένο για τις ηλικίες στις οποίες αναφέρεται. Ο χειρισμός λειτουργεί τέλεια και ποτέ δεν θα προκαλέσει πρόβλημα, ακόμα και σε έναν τρίχρονο παίκτη. Πολλές λειτουργίες (όπως οι προαναφερθείσες εμφανίσεις των κουταβιών για την επίλυση προβλημάτων) είναι σχεδόν αυτοματοποιημένες, ζητώντας από το παιδί απλά να διαλέξει ποια επιλογή είναι κατάλληλη για κάθε περίσταση, ενώ δεν υπάρχει κανενός είδους “game over”. Τα παιδιά ξεκινούν το επίπεδο, παίζουν με την άνεσή τους, συλλέγουν αντικείμενα, και φτάνουν στο τέλος με άνεση και χωρίς άγχος ή εκνευρισμό.

Στον αντίποδα, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα 15 και πλέον επίπεδα, παρόλο που προσφέρουν ικανοποιητική διάρκεια για ένα παιχνίδι αυτού του είδους και ύφους, επαναλαμβάνονται σε έντονο βαθμό, με τις όποιες διαφορές υπάρχουν στο σχεδιασμό τους να εμφανίζονται στα τελευταία levels και σε ορισμένα εμβόλιμα sections, όπου ο παίκτης αναλαμβάνει άλλο κουτάβι από αυτό που ξεκίνησε το επίπεδο, για να πετάξει στον ουρανό ή να κολυμπήσει στο βυθό. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ως επίσημο παιχνίδι της τηλεοπτικής σειράς, το Paw Patrol: On A Roll απογοητεύει από την απουσία voice overs στα κουτάβια (μόνο ο Ryder έχει φωνή στο παιχνίδι) και την ατέρμονη λούπα του κεντρικού θέματος, που ακούγεται καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το νεότερο πόνημα της Torus Games αποτέλεσε για τον υπογράφοντα μια ευχάριστη έκπληξη κυρίως για το πόσο προσεγμένο είναι σε νευραλγικούς τομείς του. Είναι φθηνή παραγωγή, είναι επαναλαμβανόμενο, αλλά ταυτόχρονα είναι σωστά σχεδιασμένο και μελετημένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να είναι κατάλληλο προς το κοινό που αναφέρεται, με άψογο χειρισμό και “καθαρό” gameplay. Αν αναζητούσατε κάτι παιδικό για τα Χριστούγεννα, εδώ είναι.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα