Army of Two: The Devil's Cartel

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Το Army of Twο έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο διασκεδαστικά Co-op Shooters. Ο πρώτος λόγος είναι οι αστείες ατάκες των πρωταγωνιστών Salem και Rios που θυμόμαστε ακόμα και σήμερα. Ο δεύτερος είναι το ότι ενθαρρύνει τους παίχτες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται για να καταφέρουν κάτι μαζί. Με λίγα λόγια η λογική ήταν ότι δύο κεφάλια είναι καλύτερα από ένα.

Τόσα χρόνια η σειρά αυτή προσπαθεί να σας μεταδώσει ότι σε μια ομάδα σημασία έχει ότι κάνουν

δύο συνέταιροι μαζί. Με απλά λόγια βάζει δύο παίκτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι μόνο τον ένα από αυτούς. Ξεκινώντας από το Army of Two: Dirty Money, τον πρώτο τίτλο της σειράς, είδαμε ότι μέσω του Aggro Mode, ο ένας τραβάει όλη την προσοχή και ο άλλος εκμεταλλεύεται το γεγονός και γίνεται αόρατος με σκοπό να σκοτώσει κάποιον επικίνδυνο εχθρό. Η παράδοση συνεχίστηκε και στο Army of Two: The 40th Day προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ευκαιρίες για συνεργασία. Το Devil’s Cartel όμως δεν φαίνεται να μπορεί να προσφέρει τα ίδια με τους προκατόχους του, κάτι το οποίο αναμένεται να δυσαρεστήσει τους φανατικούς οπαδούς του.

Χαμός στο Μεξικό
Ο Salem και ο Rios, οι γνωστοί κα αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές, έχουν μαθητευόμενους στρατιώτες που φωνάζουν Alpha και Bravo. Μαζί καλούνται να αντιμετωπίσουν τη Μεξικάνικη μαφία και να σώσουν τη Fiona, μια κοπέλα η οποία κρατείται αιχμάλωτη. Έτσι αναλαμβάνετε να ψάξετε την ακριβή τοποθεσία της και να την φέρετε πίσω στην Αμερική. Όπως σε κάθε ιστορία τέτοιου είδους, έτσι και εδώ, θα σας τύχουν πολλά απρόοπτα και εκεί που δεν θα το περιμένετε θα σας συμβεί κάτι το απίστευτο. Κατά τη διάρκεια των περιπετειών σας η ιστορία θα πάρει μια τελείως διαφορετική τροπή...προς το χειρότερο.

Νέοι πρωταγωνιστές
Τι και αν τόσο καιρό έχετε μάθει να παίζετε με τον οικογενειάρχη Rios ή τον playboy Salem, τώρα θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Οι πρωταγωνιστές αλλάζουν και είναι το ίδιο δυναμικοί με τους προηγούμενους. Αν παίζετε μόνοι σας, θα ελέγξετε τον Alpha ενώ αν έχετε για παρέα ένα φίλο, τότε η οθόνη χωρίζεται με split-screen και ο δεύτερος παίκτης θα μπορεί να ελέγχει τον Bravo. Για όσους έχουν παίξει το demo μέσω του PSN ή του Xbox Live, αξίζει να σημειώσουμε ότι το σενάριο δεν ξεκινάει από το ίδιο σημείο απ' όπου ξεκινούσε το demo, αλλά πέντε χρόνια νωρίτερα στο Μεξικό.

Missions and Checkpoints
Αυτό που θα παρατηρήσετε από την αρχή είναι ότι κάθε αποστολή έχει πάρα πολλά checkpoints στα οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα καθώς σε περίπτωση που πεθάνετε δεν θα ξαναρχίσετε την αποστολή από την αρχή αλλά θα σας γυρίσει στο τελευταίο σημείο αποθήκευσης. Κατά την διάρκεια των checkpoints έχετε την επιλογή να συνεχίσετε τη δράση ή να μεταβείτε στο Armory στο οποίο αλλάζετε τα όπλα, τις μάσκες και το gear σας.

Οι αποστολές είναι μέτριας δυσκολίας και δεν αποτελούν πρόκληση ακόμα και αν παίξετε το παιχνίδι στο Hard. Αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι έχετε πάντοτε τον παρτενέρ σας ο οποίος μπορεί να σας κάνει revive ακόμα και στις κρίσιμες στιγμές. Ο δεύτερος είναι ότι οι σφαίρες που έχει το όπλο σας είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να μην ξεμείνετε ποτέ. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε εύκολα πιάνετε το όπλο ενός πεθαμένου εχθρού και το κάνετε δικό σας. Ο τρίτος παράγοντας είναι το Overkill, το νέο mode το οποίο όταν ενεργοποιείται σας κάνει προσωρινά αήττητους με αποτέλεσμα να μην σας πιάνει καμία σφαίρα.

Guns and Unlockables
Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια αποστολή, τα βραβεία είναι χρηματικά αλλά και υλικά. Τα χρήματα που κερδίζετε είναι υπερβολικά πολλά και πάντοτε μιλάμε για πενταψήφιους και εξαψήφιους αριθμούς. Με τις εισπράξεις σας θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε όπλα, αναβαθμίσεις, μάσκες και ρούχα.

Τα όπλα που μπορείτε να έχετε κάθε φορά πάνω σας είναι τρία και χωρίζονται σε primary, secondary και sidearm. Τα sidearms είναι μικρά πιστόλια μεγάλης δύναμης και αποτελούν την τελευταία σας επιλογή σε περίπτωση που τελειώσουν οι σφαίρες στα υπόλοιπα όπλα. Βέβαια αυτό είναι λίγο απίθανό καθώς όπως είπαμε και προηγουμένως οι σφαίρες είναι σχεδόν άπειρες. Απ' την άλλη, για κάποιους ένα sidearm ίσως φανεί χρήσιμο όταν θα πρέπει να κάνετε reload τα άλλα δύο όπλα και δεν έχετε χρόνο. Γεγονός είναι πάντως ότι το The Devil’s Cartel έχει τον πιο εριστικό μηχανισμό για reload που έχουμε δει ποτέ. Όταν αδειάσει ο γεμιστήρας, δε γεμίζει αυτόματα όταν πάτε να πυροβολήσετε αλλά σας αλλάζει όπλο και ξαφνικά βρίσκεστε με το secondary ανά χείρας.

Τα primary και secondary όπλα χωρίζονται σε Assault Rifles, SMG, LMG, Sniper Rifles και Shotguns. Η ποικιλία τους δεν είναι πολύ μεγάλη και η απόδοση δεν είναι ανάλογη του επιπέδου στο οποίο ξεκλειδώνονται. Για παράδειγμα, το AK-47 το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα assault που υπάρχουν μπορείτε να το ξεκλειδώσετε μετά την πρώτη κιόλας αποστολή. Αντίθετα, το προτελευταίο όπλο, που χρειάζεται να έχετε προχωρήσει στο 80% του campaign για να μπορέσετε να το αγοράσετε, είναι ένα τρίσφαιρο assault rifle, αρκετά κατώτερο του AK-47. Όσο για τα υπόλοιπα, το μόνο που ξεχωρίζει είναι τα snipers, τα explosive rounds των shotguns και ένα μόνο assault rifle, to M1.

Τα υπόλοιπα αντικείμενα που μπορείτε να ξεκλειδώσετε είναι οι μάσκες οι οποίες αποτελούν σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού, καθώς και τα πολεμικά ρούχα. Ορισμένες από τις μάσκες προέρχονται από άλλα games, όπως π.χ. αυτή με το logo του Battlefield, μια άλλη που μοιάζει να είναι βγαλμένη από το Skyrim, η μάσκα του Issac από το Dead Space και άλλες πολλές. Αυτή όμως που έχει το περισσότερο γέλιο είναι η Horse Mask την οποία ξεκλειδώνετε μόνο εάν τερματίσετε το Army of Two στην Insane δυσκολία.

Τα Co-op στοιχεία
Το πιο δυνατό σημείο του Army of Two ήταν ανέκαθεν το βολικό split screen που μπορείτε να παίξετε με κάποιο φίλο και το Devil’s Cartel δεν αποτελεί εξαίρεση. Η οθόνη χωρίζεται κατάλληλα και αφήνει αρκετό πεδίο για μάχη και στους δύο παίκτες. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει χάρτης πουθενά και το δρόμο θα τον βρείτε μόνο από διαίσθηση.

Τα ευχάριστα Co-op στοιχεία είναι πλέον εξαφανισμένα, λες και έγινε ένα reboot στη σειρά και την ανέλαβε νέος developer.

Όσοι έχετε παίξει τα προηγούμενα Army of Two θα θυμάστε την κίνηση "Back-To-Back". Κατά τη διάρκειά της οι πρωταγωνιστές ένωναν τις πλάτες τους και πυροβολούσαν σε slow motion προς την κατεύθυνση που κοιτούσαν. Πλέον το Back-To-Back έχει αφαιρεθεί και αντικαταστάθηκε με το Overkill. Το νέο αυτό σύστημα δουλεύει ως εξής. Καταρχήν υπάρχει μια μπάρα η οποία γεμίζει αργά και ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικοί είστε στην μάχη. Μόλις η μπάρα αυτή γεμίσει, πατάτε το L2 και ενεργοποιείτε το Overkill το οποίο διαρκεί 7 δευτερόλεπτα κατά τα οποία πυροβολάτε σε slow motion, είστε αήττητοι και οι σφαίρες είναι αμέτρητες και πιο δυνατές απ' το συνηθισμένο.

Εκτός από το Overkill και το revive, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο παιχνίδι κάτι που να ενώνει εσάς και τον παρτενέρ σας. Δεν υπάρχει το παραμικρό interaction, ούτε καν μπορείτε να ανταλλάξετε όπλα. Αν ενοχληθείτε απ' το γεγονός ότι το Back-To-Back -που ήταν χαρακτηριστικό του παιχνιδιού- αντικαταστάθηκε με το Overkill τότε αναλογιστείτε κάτι ακόμη. Το Aggro Mode, στο οποίο απαιτούταν απόλυτος συγχρονισμός, αφαιρέθηκε. Ήδη οι περισσότεροι fans έχουν δυσαρεστηθεί καθώς το Army of Two έχασε στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίζει.

Όχι και τόσο ωραία μέρη
Τα γραφικά είναι μέτριας ποιότητας και θα ταίριαζαν καλύτερα σε τίτλο του 2009. Η Frostbite 2 engine που χρησιμοποιήθηκε στο Battlefield 3 δεν αξιοποιείται κατάλληλα. Τα textures είναι προχειροφτιαγμένα και οι αντίπαλοι μοιάζουν πανομοιότυποι, σε αντίθεση με τους δύο πρωταγωνιστές που ακόμα και οι ενδυμασίες δείχνουν καλαίσθητες πάνω τους. Από την άλλη, το περιβάλλον καταντάει βαρετό καθώς όλη η ιστορία διαδραματίζεται στο Μεξικό και θα κουραστείτε βλέποντας παντού αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί.

Αποτυχημένο χιούμορ
Ο Salem και ο Rios έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν στο να μας εκπλήσσουν με τις ατάκες τους. Από την άλλοι, οι νέοι ήρωες της παρέας δεν κάνουν και τόσο καλή δουλειά αφού οι εκφράσεις τους όχι μόνο δεν είναι αστείες αλλά πολλές φορές φαίνεται σαν να προσπαθούν περισσότερο από ότι πρέπει. Το lip sync είναι μετριότατο αλλά η ερμηνεία των ηθοποιών στα cutscenes μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική. Την παράσταση προσπαθούν επίσης να κλέψουν τα όποια ηχητικά εφέ των όπλων.

Δύο και να καίνε ή...δύο χλιαροί τύποι;
Το Army of Two: The Devil’s Cartel είναι ένα sequel που δε θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τους προκατόχους του. Θα μπορούσαμε δε να το χαρακτηρίσουμε και ως "ανάξιο" να φέρει το όνομα του Army of Two. Τα σημεία για συνεργασία είναι ελάχιστα και παίζοντάς το campaign μαζί με φίλο κι ακολούθως μόνοι σας θα δείτε ότι οι διαφορές είναι πραγματικά ελάχιστες.

Τα γραφικά είναι απογοητευτικά και δεν ταιριάζουν σε παιχνίδι του 2013 ενώ ο ηχητικός τομέας υστερεί σε πρωτοτυπία. Με εξαίρεση την ερμηνεία των ηθοποιών και τα unlockables που κερδίζετε σε κάθε αποστολή, το οκτάωρο campaign δε δίνει κανένα απολύτως κίνητρο για να συνεχίσετε να παίζετε. Εάν κάποιος έπαιζε για πρώτη φορά το The Devil’s Cartel δεν θα είχε καμία διάθεση να δοκιμάσει τα δύο προηγούμενα γιατί αμέσως θα συμπέραινε ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα, κάτι που αδικεί την σειρά. Μόνο όμως ένας πραγματικός οπαδός μπορεί να καταλάβει την διαφορά και ίσως να συγχωρέσει τα όσα λάθη έγιναν κατά τη διάρκεια του development.

Θετικά:
- Εντυπωσιακά όπλα
- Άφθονα unlockables
- Συχνά checkpoints

Αρνητικά:
- Αλλαγή πρωταγωνιστών
- Περίεργο σύστημα για reload
- Μετριότατα γραφικά
- Μικρό campaign
- Αδιάφορο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.5

Το χειρότερο sequel που είχε ποτέ η σειρά Army of Two. Αποτελεί αποτέλεσμα προχειρότητας με ατέλειες που ελάχιστοι θα καταφέρουν να παραβλέψουν.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα