Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)

Πειρατεία αλά next gen!

Ένα περίπου μήνα μετά την κυκλοφορία του για PS3 και Xbox 360, το Assassin's Creed IV: Black Flag είναι έτοιμο να "εισβάλλει" στις next gen κονσόλες. Στην Ελλάδα βέβαια θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη παραπάνω υπομονή μέχρι να δούμε το Xbox One, εντούτοις

το PS4 φτάνει στα ράφια των καταστημάτων στις 13 Δεκεμβρίου. Η δημιουργία της Ubisoft θα συνοδεύσει την κονσόλα της Sony στο λανσάρισμά της, οπότε πάμε να δούμε σε τι βαθμό καταφέρνει να εκμεταλλευτεί το hardware της.

Περιέχει κάτι παραπάνω;
Δυστυχώς η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αρνητική, καθώς από πλευράς περιεχομένου η PS4 έκδοση είναι πανομοιότυπη με την αντίστοιχη του PS3. Να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα format, οι εκδόσεις για τις κονσόλες της Sony περιλαμβάνουν μία επιπλέον ώρα περιεχομένου. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις αποστολές στις οποίες πρωταγωνιστεί η Aveline, η ηρωίδα του Assassin's Creed III: Liberation.

Παρόλα αυτά, στο PS4 συναντάμε δύο λειτουργίες στις οποίες αξίζει να αναφερθούμε. Σε πρώτη φάση σας δίνεται η δυνατότητα να περιηγηθείτε στον χάρτη χρησιμοποιώντας το touchpad του DualShock 4. Η ιδέα είναι αρκετά εύστοχη αλλά η υλοποίησή της δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε αυτή την λειτουργία. Επιπλέον, όσοι επιθυμείτε μπορείτε να παίξετε το Assassin's Creed IV: Black Flag στο PS Vita σας μέσω remote play.

Ένας μοναδικός κόσμος για να εξερευνήσετε
Όσον αφορά το gameplay του Assassin's Creed IV είχαμε ασχοληθεί εκτενέστερα στο προηγούμενο review μας για τις οικιακές κονσόλες έβδομη γενιάς, εντούτοις αξίζει να επισημάνουμε ξανά ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του. Σε πρώτη φάση έχουμε ένα νέο πρωταγωνιστή, τον πειρατή Edward Kenway και παράλληλα εγκαταλείπεται το όλο σκηνικό με τον Desmond Miles και το Animus. Η ειδοποιός διαφορά λοιπόν είναι ότι πλέον η ροή της δράσης και της εξερεύνησης δεν διακόπτεται, κάτι που σας βοηθά να βυθιστείτε (πολλές φορές στην κυριολεξία μάλιστα!) στον κόσμο του νέου Assassin's Creed.

Βέβαια είναι αλήθεια ότι τους περισσότερους μηχανισμούς τους έχουμε ξαναδεί στα προγενέστερα κεφάλαια της σειράς. Με δεδομένο ότι το stealth στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο είναι κρίμα που η Ubisoft για ακόμα μία φορά δεν κατάφερε να εξελίξει τους μηχανισμούς του, αλλά και την επιεικώς μέτρια A.I. των αντιπάλων σας. Παραβλέποντας λοιπόν τα συγκεκριμένα ελαττώματα το Assassin's Creed IV: Black Flag μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το πιο "πλήρες" κεφάλαιο της σειράς. Κατόπιν αυτού, ελάχιστοι παίκτες θα αφιερώσουν...μόλις 25-30 ώρες σε αυτό, αφού είναι σίγουρο ότι τα δεκάδες side quests, οι ναυμαχίες, η συλλογή των collectables και των αντικειμένων που απαιτούνται για το crafting είναι ικανά να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας για αρκετό καιρό ακόμα.

Το Assassin's Creed IV: Black Flag στο PS3 ήταν όμορφο οπτικά, στο PS4 είναι απλά υπέροχο!

O εχθρός του καλού είναι το καλύτερο
Χωρίς αμφιβολία οι current gen εκδόσεις του Assassin's Creed IV αξιοποίησαν στο έπακρο τις δυνατότητες του PS3 και του Xbox 360, παρόλα αυτά σε δύο τομείς δεν κατάφεραν να διακριθούν. Σε πρώτη φάση οι πτώσεις του frame rate ήταν κάτι παραπάνω από αισθητές, ιδιαίτερα στο PS3 και σε δεύτερη το παιχνίδι έτρεχε σε native 720p ανάλυση.

Με μεγάλη μας χαρά λοιπόν διαπιστώσαμε πως η Ubisoft στο PS4 έδωσε την λύση στα προβλήματα αυτά. Το frame rate κινείται στα 30-40fps, κοινώς υπάρχουν πάλι κάποιες πτώσεις οι οποίες όμως είναι ανεπαίσθητες. Να σημειωθεί πάντως εδώ πως στα PC επιτυγχάνεται το όριο των 60fps. Εν τω μεταξύ, η γαλλική εταιρεία διέθεσε ένα patch που κάνει upscale την ανάλυση του Assassin's Creed 4 από τα 900p στα 1080p. To νέο κεφάλαιο της σειράς μπορεί να μην τρέχει σε native HD ανάλυση παρόλα αυτά το upscale είναι ιδιαίτερα ομαλό, χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα aliasing.

Επιπλέον, στο PS4 βλέπουμε βελτιωμένα physics και textures σε αρκετά σημεία όπως στην κίνηση των φύλλων και στα κύματα της θάλασσας όταν φυσά αέρας. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν μιλάμε για τρομαχτικές διαφορές, παρόλα αυτά τα στοιχεία αυτά αποτελούν ευχάριστες "πινελιές" που βοηθούν στην απόδοση του κόσμου του νέου Assassin's Creed με ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό. Το μοναδικό μελανό σημείο που παρατηρήσαμε είναι ορισμένα glitches στα weather effects, καθώς σε κάποια σημεία ξεσπούν καταιγίδες από το πουθενά και μετά από δύο-τρία δευτερόλεπτα επικρατεί ξανά λιακάδα!

Προτιμήστε το!
Στην περίπτωση που δεν έχετε ακόμα προμηθευτεί το Assassin's Creed IV: Black Flag, η PS4 δείχνει ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς αν μη τι άλλο στο τεχνικό κομμάτι είναι άρτια από όλους τους τομείς. Η μόνη που μπορεί να συγκριθεί μαζί της είναι η PC έκδοση η οποία προσφέρει 60fps σε native 1080p ανάλυση, αλλά υστερεί σε περιεχόμενο, καθώς όπως προαναφέραμε στο PS4 έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον αποστολές με πρωταγωνίστρια την Aveline. Συν τις άλλοις, στο PS4 υποστηρίζεται και remote play μέσω του PS Vita.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ubisoft κατάφερε ξανά να μας προσφέρει μια AAA δημιουργία που υπόσχεται δυναμικές συγκινήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα format. To ταξίδι του Edward Kenway στις θάλασσες της Καραϊβικής έχει ήδη ξεκινήσει και το "πειρατικό" του έχει θέση για όλους τους gamers, υπάρχει άραγε κανείς που θα αρνηθεί να ταξιδέψει;

Θετικά:
- Τεράστια διάρκεια και ποικιλία από side quests
- Πλήρης απεικόνιση της ατμόσφαιρας στην εποχή των πειρατών
- Ο μεγαλύτερος χάρτης από όλα τα Assassin's Creed
- Αξιοποιεί σημαντικά το hardware του PS4
- Remote play μέσω του PS Vita

Αρνητικά:
- Μετριότατη Α.Ι.
- Οι stealth μηχανισμοί χρειάζονται επειγόντως ανανέωση

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.8

Ο καλύτερος launch τίτλος του PS4.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα