Banjo-Kazooie

Το δίδυμο της Platform τελειότητας!

Στη βιομηχανία των games υπάρχουν πολλοί τίτλοι-διαμάντια που αδικήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, είτε γιατί κυκλοφόρησαν μόνο για ένα format, είτε λόγω μη επαρκούς προώθησής τους. Η περίπτωση του Banjo-Kazooie συγκεντρώνει αμφότερες τις δύο αυτές παραμέτρους. Κυκλοφόρησε το 1998 αποκλειστικά για το Nintendo 64 προσφέροντας μια πληρέστατη Platform εμπειρία. Δυστυχώς πούλησε μόλις 3,65 εκατομμύρια αντίτυπα σε αντίθεση με το Super Mario

64 που -ως πρωτοπόρο 3D Platform του είδους- αποθεώθηκε με διθυραμβικά reviews και περίπου 12 εκατομμύρια πωλήσεις.

Η Βρετανική εταιρεία ανάπτυξης Rare "έχτισε" την Nintendo χωρίς αμφιβολία, με μεγάλα διαμάντια όπως τα Killer Instinct και Donkey Kong Country για το SNES ή τα GoldenEye 007 και Star Fox 64 για το Nintendo 64. Δύο χρόνια μετά την original κυκλοφορία, ήρθε το Banjo-Tooie που σημείωσε μόλις 1,5 εκατομμύριο πωλήσεις, ενώ το 2003 η Microsoft εξαγόρασε την Rare πετυχαίνοντας ένα σημαντικό πλήγμα έναντι των ιαπώνων.

10 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία, η Microsoft λανσάρει το Banjo-Kazooie στο Xbox 360 αλλά και την HD δημιουργία Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, με το οποίο αφήνουμε ένα μικρό παράθυρο να ασχοληθούμε σε μελλοντικό review. Πάντως, για το παρόν κείμενο αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση από πρώην developers της Rare για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου πνευματικού διαδόχου του Banjo-Kazooie.

"Κοιμόμουν όλο το πρωί, αχ που να πήγε η αδερφή"
Οι δύο φίλοι Banjo και Kazooie, ένας αρκούδος κι ένα πουλί αντίστοιχα, βρίσκονταν ξάπλα στην οικεία τους, όταν έξω από αυτήν περίμενε η μικρή αδερφή του Banzo να ξυπνήσει ο τελευταίος ώστε να την βγάλει για βόλτα. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, η κακιά μάγισσα της χώρας αναρωτιόταν...κοιτώντας το καζάνι της ποια είναι η πιο όμορφη, όταν το μαγικό σκεύος της απάντησε "Η μικρή αδερφή του Banzo". Χωρίς να χάσει λεπτό, καβάλησε την ιπτάμενη σκούπα της και την έκλεψε με σκοπό να καταφέρει να κλέψει μέσω ειδικού μηχανισμού το πρόσωπό της! Σατανικό...σε βαθμό που θυμίζει θρίλερ!

http://www.youtube.com/watch?v=QDmyc0v13t0

Το σεναριακό υπόβαθρο όπως αντιλαμβάνεστε είναι άκρως διακοσμητικό. Δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και απλά κάνει έντονη την παρουσία του μόνο στο ξεκίνημα. Ενδιάμεσα, η κακιά μάγισσα ξεστομίζει μερικά ποιηματάκια με ομοιοκαταληξία προκειμένου δήθεν να τρομοκρατήσει και να αποθαρρύνει τον παίκτη. Το γενικότερο ύφος του παιχνιδιού απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Ένα αχώριστο ζευγάρι
Έχοντας κυκλοφορήσει δύο χρόνια μετά το Super Mario 64 που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα 3D Platform, το Banjo-Kazooie δεν θα μπορούσε να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκριση. Χρησιμοποιώντας τους ίδιους μηχανισμούς χρήσης της κάμερας, αλλά και με την αρχική εμπειρία να μας βρίσκει μπροστά σε...πίνακες που οδηγούν στα εκάστοτε levels, αυτή ακριβώς είναι η πρώτη εντύπωση που θα σας δοθεί. Όταν όμως θα διαπιστώσετε ότι δεν "εισβάλετε" μέσα στους πίνακες, αλλά ξεκλειδώνετε κομμάτια παζλ, τότε θα αντιληφθείτε ότι κατά βάση το Banjo-Kazooie δεν αποτελεί Mario clone, αλλά έχει να σας δώσει διαφορετικά στοιχεία.

Το παζλ είναι η λέξη-κλειδί στην περίπτωσή μας, καθώς σε αντίθεση με το Mario 64, το Banzo-Kazooie διαθέτει κάπως πιο περίπλοκους γρίφους, με δεκάδες κρυφά μονοπάτια και αναζητήσεις. Δεν δίνεται τόση βάση στην επιδεξιότητά σας. Δεν θα αντιμετωπίσετε τα μεγάλα bosses που έχετε γνωρίσει απ' το Super Mario, επικίνδυνα περάσματα ή διάφορους δύσκολους εχθρούς. Εδώ θα πρέπει κυρίως να βγάλετε τον Achievement Hunter από μέσα σας και να βρείτε κάθε λογής αντικείμενα.

Καταρχήν για να μπείτε σε κάποιο level θα πρέπει να έχετε έναν συγκεκριμένο αριθμό από κομμάτια παζλ που βρίσκετε διάσπαρτα (maximum 10 σε κάθε επίπεδο). Από εκεί και πέρα συλλέγετε νότες που σας πηγαίνουν σε bonus levels (μέγιστο 100 σε κάθε level), τα ζωάκια jinjos (έως πέντε κάθε φορά), αυγά για να τα πετάτε στους εχθρούς σας ή Mambo tokens τα οποία χρησιμοποιείτε για να μεταμορφωθείτε σε ζωάκια!

Το gameplay είναι πολυδιάστατο και ο χειρισμός απλός. Ο Banzo απ' τη μία γρονθοκοπεί τους εχθρούς του ή κάνει σβούρες για να τους χτυπήσει κι ο Kazooie απ' την άλλη τον βοηθάει χτυπώντας με το ράμφος του τους εχθρούς ή πετώντας κάθετα ή οριζόντια. Υπάρχει επίσης η χαρακτηριστική κίνηση stomp από ψηλά που θυμίζει το Mario 64 και χτυπάει εχθρούς ή σας ανοίγει περάσματα. Η λογική του health είναι παρόμοια με το προγενέστερο δημιούργημα της Nintendo, καθώς αν χτυπηθείτε από εχθρό, απλά συλλέγετε δαχτυλίδια και αναπληρώνετε το health σας.

Αχίλλειος πτέρνα στο Banzo-Kazooie, όπως και σε ένα μικρό βαθμό στο Super Mario 64 είναι η χρήση της κάμερας, που επιτυγχάνεται manually με το "C" d-pad στα δεξιά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το '96 θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν έως έναν βαθμό τα όποια προβλήματα στο Mario 64, όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας η Rare όφειλε να ήταν κάπως πιο προετοιμασμένη. Δυστυχώς πολλές φορές θα χρειαστεί να περιστρέψετε χειροκίνητα την κάμερα ώστε να έχετε σωστή οπτική μπροστά σας. Η εναλλαγή αυτή την στρέφει κάπως απότομα και άκομψα, αλλά μετά από κάποιες ώρες η λειτουργία συνηθίζεται...κουτσά-στραβά.

Οι Banjo και Kazooie αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά στην πιο όμορφη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

"Mέσα στα επίπεδα γυρνώ, μοιράζω ξύλο και πετώ"
Η εύρεση των απαραίτητων αντικειμένων επεκτείνει σημαντικά την παραμονή σας σε κάθε level του παιχνιδιού περισσότερο απ' όσο φαντάζεστε. Πρακτικά έχουμε αριθμητικά λιγότερα levels απ' το Super Mario 64, αλλά με περισσότερο ψάξιμο. Το ενδιαφέρον σας ωστόσο τονώνεται γιατί γύρω σας βρίσκονται σημεία που σας κρατούν απασχολημένους, όπως για παράδειγμα NPC που ζητούν την βοήθειά σας αναθέτοντάς σας κάποια mini side-quests που σας ανταμείβουν με κομμάτια παζλ. Οι NPC ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον. Για παράδειγμα θα συναντήσετε πειρατές σε πλοίο, φακίρηδες στην έρημο κ.ο.κ. Με κομμάτια παζλ θα ανταμειφθείτε και για άλλες δοκιμασίες, όπου θα πρέπει π.χ. να πατήσετε συγκεκριμένα γράμματα στο έδαφος ή να συλλέξετε περισσότερα αντικείμενα πριν τον αντίπαλό σας σε συγκεκριμένο χρόνο. Όλα αυτά προσφέρουν μια σημαντική ποικιλία στο gameplay.

Το ενδιαφέρον σας θα κρατήσουν αμείωτο και εχθροί κάθε λογής που επίσης εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον. Στην ξηρά υπάρχουν δρακάκια, μυρμήγκια, μεγάλοι γορίλλες που σας πετούν αντικείμενα, στην παραλία καρχαρίες, γιγάντιες χελώνες ή όστρακα, στους ιποπονόμους αστακοί, κουνούπια, κροκόδειλοι, στην έρημο μούμιες, στα χιόνια πολικές αρκούδες ή χιονάνθρωποι κ.ο.κ. Το A.I. τους είναι ιδιαίτερα απλό και η αντιμετώπισή τους εύκολη.

Highlight του παιχνιδιού για μένα είναι δύο καινοτομίες. Καταρχήν μέσω του Kazooie οι δύο φίλοι μπορούν να πετάξουν και να αιωρηθούν για πολύ ώρα στον αέρα, καθώς για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται φτερά τα οποία βρίσκετε διάσπαρτα σε levels. Κατά δεύτερον, μέσω της Mambo Magic την οποία ενεργοποιείτε με τα Mambo tokens (νεκροκεφαλές που βρίσκονται διάσπαρτες) η μεταμόρφωσή σας σε ζωάκι όπως μεγάλο έντομο, κροκόδειλο, μέλισσα και διάφορα άλλα, αλλάζει άρδην το gameplay καθώς σας επιτρέπει να μεταβείτε παντού, εκεί όπου δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε οι δύο φίλοι. Η μεταμόρφωση σας δίνει για παράδειγμα ταχύτητα ή κίνηση σε συγκεκριμένα δύσβατα μονοπάτια. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ξεκλειδώσετε το 100% των αντικειμένων του παιχνιδιού, κάτι που πραγματικά θα σας ικανοποιήσει αν είστε achievement hunter!

Την πρώτη φορά που θα το ολοκληρώσετε, το Banjo-Kazooie θα απορροφήσει 8-10 ώρες απ' τον χρόνο σας, διάστημα παρόμοιο με το Super Mario 64. Σε ένα δεύτερο playthrough ο χρόνος αυτός θα μειωθεί σημαντικά. Η αντοχή κρίνεται ικανοποιητική, ενώ απ' τη μία η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, όπως σκαρφάλωμα δέντρων και το σπάσιμο κιβωτίων κι απ' την άλλη οι δραστηριότητές σας και τα power-ups σας (mambo magic, πούπουλα για να πετάτε, τραμπολίνο, μπότες για να πατάτε εκεί που...δεν πρέπει) θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας σε υψηλά επίπεδα.

"Θάλασσα, έρημος, χιονιάς, αν θα σε πιάσω θα τον φας!"
Στον τομέα των γραφικών, από τα 3D πολύγωνα του Super Mario 64 έχουμε για πρώτη φορά την μετάβαση στα textures. Όλα τα levels έχουν όμορφο σχεδιασμό, από τις παραθαλάσσιες περιοχές και την έρημο, μέχρι τις βιομηχανικές ζώνες, τις περιοχές με λάβα ή τα στοιχειωμένα σπίτια. Λίγο τα χιονισμένα levels παρουσιάζουν κάπως πανομοιότυπα textures, αλλά η τεχνολογία της εποχής δικαιολογεί τις όποιες ατέλειες. Αμφότεροι οι δύο φίλοι είναι λεπτομερώς σχεδιασμένοι σε αντίθεση με ορισμένους εχθρούς όπου η ποιότητα των textures το anti-aliasing δεν ήταν τόσο προσεγμένα όσο θα έπρεπε.

Ηχητικά, το soundtrack κερδίζει τις εντυπώσεις από πλευράς ποιότητας ήχου και η μουσική του πραγματικά θα σας μείνει στο μυαλό όσα χρόνια κι αν περάσουν! Διαθέτει ωστόσο ορισμένες επαναλήψεις σε κάποια tracks, κάτι που φαίνεται έντονα αφού ο χρόνος παραμονής σας σε κάθε level είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο. Τα ηχητικά εφέ κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ για το voice acting χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς κραυγές ζώων και υπότιτλοι. Οι εκφράσεις του ζωικού βασιλείου που ξεδιπλώνεται μπροστά σας θα σας κάνουν να το λατρέψετε!

Κρυφό διαμάντι
Το Banjo-Kazooie έχει παιχτεί από την συντριπτική μειοψηφία των gamers αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την μεγάλη αξία τόσο του ίδιου, όσο και της Rare, η οποία την χρυσή δεκαετία του '90 μας χάριζε games με το τσουβάλι και στη σύγχρονη εποχή αναλώθηκε από την Microsoft ώστε πέρα από τα Banzo-Kazooie και Killer Instinct, να αναγκάζεται να αναπτύσσει τα Kinect Sports ενός "κλινικά νεκρού" Kinect. Σήμερα, μπορείτε να το παίξετε είτε μέσω του emulator όπως ο Project64k, είτε μέσω του Xbox Live, αγοράζοντάς το για 14,39€. Το Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts που κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο Xbox 360 είναι μόλις κατά 60 λεπτά ακριβότερο, κάτι που δείχνει έμμεσα την αδιαμφησβήτητη ποιότητα του πρωτότυπου.

Η παρούσα δημιουργία μπορεί άνετα να μπει στο Hall of Fame των καλύτερων 3D Platform. Λατρεύτηκε από τους gamers όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της Αμερικής, οι οποίοι άλλωστε είχαν μια συμπάθεια στο Nintendo 64. Η ποιότητα της Rare στον τεχνικό τομέα αλλά και στο gameplay, καθώς και η δημιουργία δύο επιτυχημένων χαρακτήρων με αυτή την τρομερή χημεία, έκανε αντίστοιχα την...χημεία του παίκτη να ενωθεί κι έτσι το γλυκό να δέσει όμορφα, σε μία από τις πιο αξιαγάπητες περιπέτειες που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η βιομηχανία του gaming.

Θετικά:
- Τεράστια πληθώρα κινήσεων
- Διαρκής εναλλαγή NPC και εχθρών
- Πανέμορφα για την εποχή γραφικά
- Έξυπνοι γρίφοι
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Προβληματική κάμερα
- Περισσότερες αναζητήσεις στο ίδιο level παρά boss fights

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 9

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα 3D Platform όλων των εποχών.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
super mario, xbox 360, xbox live, games, nintendo, super, mario, εταιρεία, rare, star, fox, original, microsoft, xbox, youtube, παζλ, hunter, συγκεκριμένο, bonus, health, mini, magic, φας, voice, sports, emulator, live, fame, boss, www.youtube.com, αξια, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, χιονια, μποτες, σβουρες, ηχος, μουσικη, μυρμηγκια, ξυλο, χημεια, ωρα, boss, games, hunter, microsoft, star, super mario, ups, xbox 360, xbox live, youtube, αυγα, απλα, αρδην, αφορμη, βοηθεια, βρειτε, δαχτυλιδια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δοθει, δωσει, διδυμο, εδαφος, εφε, υπαρχει, εκφρασεις, εμμεσα, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ερημος, εταιρεία, εχθροι, τεχνολογια, ζωακια, ζωνες, ζωων, ιδιο, υποτιτλοι, υφος, ηχητικα, θυμιζει, καζανι, κειμενο, κινηση, λαβα, λειτουργια, μελισσα, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νοτες, ξεκινημα, ξηρα, ομορφη, παζλ, πειρατες, περιβαλλον, πινακες, ποιοτητα, πλοιο, προβληματα, πρωι, πτερνα, πωλησεις, ραμφος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σπιτια, φτερα, φορα, χρυση, χρονος, ομορφα, ωρες, anti, super, health, bonus, δαφνες, emulator, fame, φιλοι, fox, γλυκο, ιδιαιτερα, κακια, κρυφα, mario, μεινει, magic, mini, μπροστα, nintendo, original, sports, pad, power, rare, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld