Battlefield Hardline: Beta preview

Μπλεξίματα με την αστυνομία!

To Battlefield Hardline αποτελεί το αναμενόμενο νέο μέλος της λαοφιλούς σειράς Battlefield, μιας από τις πιο επιτυχημένες FPS δημιουργίες όλων των εποχών. Αυτή τη φορά στο τιμόνι της ανάπτυξης βρίσκεται η Visceral Games του Dead Space, σε συνεργασία βέβαια με την βασική δημιουργό EA DICE.



Για πρώτη φορά επιχειρείται μια spin-off προσέγγιση στην θεματολογία του παιχνιδιού, μια γεύση της οποίας μπορέσαμε να πάρουμε στην closed beta που τέθηκε σε λειτουργία αμέσως μετά την λήξη της press conference της EA στην E3 2014. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς είδαμε στο νέο Battlefield Hardline, μέσα από τις πρώτες εντυπώσεις μας από την beta.

"Ψηλά τα χέρια!"
Για αρχή θα πρέπει να αναφέρουμε την στροφή της θεματολογίας του παιχνιδιού. Ξεχάστε τους φαντάρους και τα λασπωμένα πεδία μαχών και θυμηθείτε ταινίες όπως το Heat ή το Inside Man, ή εάν δεν είστε σινεφίλ, σκεφτείτε games όπως το Payday ή το GTA V. Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε σε ένα εντελώς αστικό, "κλέφτες και αστυνόμοι" σκηνικό, με τις δυνάμεις του νόμου να δημιουργούν το δικό τους... battlefield ενάντια στους αδίστακτους κακοποιούς. Κοινώς, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του παιχνιδιού είναι οι Special Response Units (κάτι σαν τα SWAT) και οι εγκληματίες. Τα δύο modes που είδαμε στην beta είναι τα Heist και Blood Money, τα οποία διαδραματίζονται αμφότερα σε ένα μόνο διαθέσιμο map, το High Tension. Το τελευταίο είναι μια προσομοίωση θα λέγαμε του κέντρου του Los Angeles, με ουρανοξύστες, γέφυρες, φοίνικες, τούνελ και ανισόπεδους δρόμους.

Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας λεπτά παιχνιδιού είναι το γεγονός πως παρά τη διαφορετική θεματολογία, το gameplay του Battlefield Hardline δεν έχει μεγάλες διαφορές από το γνωστό αντίστοιχο της σειράς. Αυτό από την μία κρίνεται θετικό, καθώς φαίνεται πως η Visceral θα καταφέρει να μας παραδώσει μια αυθεντική Battlefield εμπειρία, από την άλλη όμως θα δυσαρεστήσει όσους έψαχναν κάτι νέο ή ξεχωριστό σε αυτό το καινούριο κεφάλαιο. Δεν ξέρουμε αν στο ολοκληρωμένο game ή στο campaign του θα υπάρχουν ενδεχομένως τέτοιες εκπλήξεις, αλλά προς το παρόν η γεύση που πήραμε από την beta ήταν αυτή μιας διασκεδαστικής μεν και "σωστής" Battlefield εμπειρίας, αλλά με μια μικρή αίσθηση ότι παίζαμε ένα DLC του Battlefield 4. Για παράδειγμα, τα στρατιωτικά jeeps εδώ έχουν αντικατασταθεί από διαφόρων ειδών περιπολικά και οχήματα, οι Engineers ονομάζονται Mechanics, τα M-Coms είναι πλέον τα Vaults κτλ.

{youtube}25ICMxiYCyE|500|300{/youtube}

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα
Ενώ η αίσθηση του gameplay είναι μια καμουφλαρισμένη εκδοχή του γνωστού και αγαπημένου -ή μισητού για άλλους- Battlefield, τα δύο διαθέσιμα modes δίνουν έναν κάπως διαφορετικό "αέρα" στο παιχνίδι καθώς είναι απόλυτα ταιριαστά με το ύφος της υπόθεσης. Στο Heist οι εγκληματίες καλούνται να διαπράξουν την μεγάλη ληστεία, απαλλοτριώνοντας θωρακισμένα οχήματα χρηματαποστολών και μεταφέροντας τα "πακέτα" σε ένα extraction point. Φυσικά, οι αστυνομικοί προσπαθούν να τους σταματήσουν πριν καταφέρουν να "διώξουν" όλα τα πακέτα μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ακόμα πιο διασκεδαστικό ωστόσο και εντελώς μέσα στο "κινηματογραφικό" κλίμα του Hardline είναι το έτερο mode, το Blood Money. Όντας ένα ιδιότυπο μίγμα Capture the flag και Domination, χωρίς να είναι τίποτα από τα δύο τελικά, το εν λόγω mode θεωρώ πως έχει αρκετό βάθος, πολλή δράση, απαιτεί τακτική σκέψη και σωστή διαχείριση τόσο ατομικά, όσο και από πλευράς ομάδας για να τα καταφέρετε και θα σας βάλει για τα καλά στον ρόλο ενός Al Pacino ή ενός Denzel Washington! Εδώ υπάρχει ένα κεντρικό stash με πολλά χρήματα, τα οποία οι δύο ομάδες θα πρέπει να μεταφέρουν από εκεί στα δικά τους χρηματοκιβώτια που βρίσκονται αντιδιαμετρικά στον χάρτη. Η ομάδα που θα τοποθετήσει πρώτη πέντε εκατομμύρια δολάρια ή που θα έχει τα περισσότερα χρήματα στο τέλος του χρόνου, κερδίζει.

Το θέμα είναι πως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που καθιστούν την ιδέα πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Πχ. για να μαζέψετε χρήματα πρέπει να περιμένετε να γεμίσει η κλασική κυκλική μπάρα ανά 100 χιλιάρικα. Το μέγιστο ποσό που έχετε την δυνατότητα να κουβαλήσετε είναι τα 500 χιλιάρικα, αλλά αντιλαμβάνεστε πως όσο περισσότερο μαζεύετε λεφτά από το stash, τόσο περισσότερη ώρα είστε εκτεθειμένοι στα πυρά των αντιπάλων. Επίσης, μπορείτε να... βουτήξετε χρήματα από εχθρούς που σκοτώνετε, ή ακόμα και να κάνετε επιδρομές στο αντίπαλο χρηματοκιβώτιο και να παίρνετε από εκεί λεφτά, αδειάζοντάς τους τα αποθέματα. Όλα αυτά δημιουργούν μια εντελώς ρευστή ισορροπία στο Blood Money το οποίο είναι καταιγιστικό, γεμάτο δράση και εναλλαγές συναισθημάτων.

Οι ομάδες με την καλύτερη οργάνωση έχουν το πλεονέκτημα σαφώς, αλλά η Visceral μας δίνει χώρο τόσο και για "ηρωικές" ατομικές προσεγγίσεις όσο και για ποικίλους τρόπους δράσης στο παιχνίδι. Υπάρχει πρόσβαση σε ταράτσες ουρανοξυστών ή άλλα σημεία ιδανικά για τους αγαπημένους snipers, υπάρχει δυνατότητα χρήσης οχημάτων για μηχανοκίνητα "ντου", υπάρχουν ελικόπτερα, υπάρχει η δυνατότητα στους πολύ ικανούς να κάνουν το δικό τους παιχνίδι καθαρίζοντας κόσμο και γενικά δημιουργείται ένα όμορφο μπάχαλο από σφαίρες, χειροβομβίδες, σειρήνες, λεφτά, φρεναρίσματα και γερανούς κατασκευής που γκρεμίζονται εντυπωσιακά πάνω στα κτίρια, αξιοποιώντας τον γνωστό από το Battlefield 4 μηχανισμό δυναμικής εξέλιξης του χάρτη Levolution.

{youtube}1Y3BoZq3aHI|500|300{/youtube}

L.A. Connection
Ο χάρτης High Tension είναι εντυπωσιακά σχεδιασμένος με πολλαπλά επίπεδα και στους δύο άξονες. Εξυπηρετεί άψογα το ύφος αλλά και το κλίμα του παιχνιδιού, αν και είναι σαφώς μικρότερος σε μέγεθος σε σχέση με έναν κλασικό Battlefield online χάρτη, κάτι που ενδεχομένως συμβάλλει στην "βαβούρα" που δημιουργείται. Ίσως εάν υπήρχε μεγαλύτερος χώρος να αξιοποιούνταν πιο σωστά το concept του Heist mode, το οποίο δείχνει να περιορίζεται (θα μπορούσαν να μπουν κυνηγητά με οχήματα σε στυλ GTA για παράδειγμα), αλλά ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την closed beta και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι άλλο μας επιφυλάσσουν οι developers. Η Visceral έχει υποσχεθεί περισσότερα modes, ενώ ενδεχομένως μερικά να απαιτούν και λιγότερους παίκτες από τους 32 που έχουμε εδώ.

Αυτό το αναφέρουμε, γιατί όπως θα καταλάβατε υπάρχει αρκετή "μανούρα" στο Battlefield Hardline και κάτι που ίσως χαλάει λίγο τη συνταγή, είναι πως δεν φαίνεται πως μάχονται ληστές και αστυνομικοί, αλλά πως μαίνεται ένας κανονικός πόλεμος στο κέντρο της πόλης, καθώς υπάρχει γενικώς μια υπερβολή στα όπλα, στην δράση κτλ. Θα μπορούσε να προσφερθεί κάποιο mode που θα δίνει κάπως καλύτερα την αγωνιώδη αίσθηση μια ληστείας ή ενός κυνηγητού με την αστυνομία, σε πιο ήπιους και "αληθοφανείς" τόνους. Όπως και να έχει, ο δείκτης διασκέδασης παραμένει υψηλότατος, υπάρχουν διάφορα καλούδια που μπορείτε να αγοράσετε με cash που κερδίζετε in-game όπως grappling hooks και ziplines και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το καθιερωμένο leveling system.

Summer in the City
Το ηλιόλουστο downtown L.A. του μοναδικού χάρτη της beta, High Tension, δείχνει οπτικά πολύ όμορφο. Η Visceral χρησιμοποιεί την Frostbite 3 engine της DICE, η οποία έκανε ντεμπούτο στο Battlefield 4 και εδώ την βλέπουμε να διατηρεί τα πολύ καλά της στοιχεία, όπως την λεπτομέρεια στα textures και τους χαρακτήρες, τα τρομερά lighting effects και τον όμορφο σχεδιασμό του περιβάλλοντος.

Τεχνικά, η beta του Battlefield Hardline έδειξε πιο σταθερή σε σχέση με το Battlefield 4 όπου είχαμε τα crashes μας, το texture popping μας και κάποια glitches, αλλά περιμένουμε προφανώς το ολοκληρωμένο game για ασφαλή συμπεράσματα. Τα ίδια ισχύουν και για τα του ηχητικού τομέα, με τρομερή μουσική δράσης και ποιοτικά εφέ πυροβολισμών, εκρήξεων κτλ.

"Gentlemen, welcome to the battlefield"
To Battlefield Hardline δείχνει πως κινείται σε πολύ σωστά μονοπάτια, ειδικά για όσους είναι φίλοι της σειράς. Η εναλλαγή στην γενική σεναριακή ιδέα δεν συνοδεύεται ωστόσο με μεγάλες αλλαγές στο gameplay, κάτι που ίσως προκαλέσει μερικές γκρίνιες από όσους ζητούσαν κάτι διαφορετικό, αλλά η υψηλή ποιότητα δράσης και διασκέδασης και τα μοναδικά στιγμιότυπα FPS συγκινήσεων είναι παρόντα. Περιμένουμε φυσικά να δούμε τόσο το campaign που ίσως να είναι αρκετά ξεχωριστό σε σχέση με τα συνηθισμένα, όσο και το σύνολο του παιχνιδιού γενικότερα για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής πάντως, η Visceral αν μη τι άλλο δείχνει να προσπαθεί.

Το Battlefield Hardline θα κυκλοφορήσει στις 21 Οκτωβρίου για PC, PS4, Xbox One, PS3 και Xbox 360.

Παίξαμε και σχολιάσαμε την beta του Battlefield Hardline. Δείτε τα βίντεο κάνοντας κλικ εδώ. Διαβάστε το review του Battlefield 4 και το review της next-gen έκδοσής του από την Χριστιάνα Θάνου. Συζητήστε όλες τις ειδήσεις του Hardline στο αντίστοιχο topic στο forum του GameWorld.

Keywords
Τυχαία Θέματα