Fieldrunners 2

Το tower defence που ξεχωρίζει!

Η χαρά ενός σκληροπυρηνικού gamer φαντάζει αναπόφευκτη όταν βλέπει φιλόδοξες εταιρείες γεμάτες ταλαντούχους προγραμματιστές να ξεπηδούν από το πουθενά και να δημιουργούν τον έναn πωρωτικό τίτλο μετά τον άλλο. Η Subatomic Studios ανήκει στην διαρκώς διευρυνόμενη κατηγορία των ανεξάρτητων developers που ξεκινούν δυναμικά το ταξίδι τους στην βιομηχανία με games που «παντρεύουν» την

εμπορικότητα με την επιτυχία. Η εταιρεία συστάθηκε το 2008 από τρείς βετεράνους της βιομηχανίας, τους Jamie Gotch, Leonardo Montenegro και Sergei Gourski.

Τι είναι τo Fieldrunners
Η πρώτη προσπάθεια της Subatomic ήταν το Fieldrunners, ένα παιχνίδι που ανήκει στο tower defence είδος. Αρχικά το Fieldrunners κυκλοφόρησε το 2008 μόνο στο iOS, ενώ κάθε χρόνο λανσαριζόταν από ένα port. Αρχικά ήρθε το PSP, την επόμενη χρονιά το DS και φτάσαμε στην Android πλατφόρμα το 2011. To παιχνίδι κάλεσε όλους εμάς τους παθιασμένους gamers να στρατευθούμε στο πλευρό μιας ανώνυμης χώρας και να την προστατεύσουμε από τις μανιασμένες ορδές στρατιωτών εν ονόματι (τι άλλο) "fieldrunners" που θέλουν να την σκλαβώσουν.

Σε πρώτη φάση η αρχική έκδοση περιείχε μόλις τρεις χάρτες και έξι towers για να σταματήσετε την εισβολή των εχθρών σας. Ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο πωλήσεις μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, το Fieldrunners αναδείχθηκε σε μεγάλη επιτυχία, υποχρεώνοντας τους developers να το εμπλουτίσουν με updates που ανέβασαν τον αριθμό των χαρτών σε 8 και τον αριθμό των towers σε 10. Μετά από μερικά εκατομμύρια πωλήσεις, οι δημιουργοί του πείστηκαν ότι ένα sequel επιβάλλεται για να ικανοποιηθεί το πλήθος των οπαδών του original και έτσι γεννήθηκε το Fieldrunners 2.

Εμφανώς ανανεωμένο, διπλασιασμένο σε όλες τις παραμέτρους του και χορταστικό όσο δεν πάει, το sequel ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις μέσα σε ενάμιση μήνα! Φυσικά θα αναρωτιέστε ήδη αν άξιζε ο τίτλος τέτοια αποδοχή από εμάς ή an επρόκειτο απλώς για ένα hype που ώθησε πολλούς στην αγορά του και ξεθύμανε με τον καιρό. Διαβάστε την συνέχεια και θα λυθούν οι όποιες απορίες σας.

https://www.youtube.com/watch?v=-EYoGCXSlcM Clone Wars!
Οραματιστείτε μια τεράστια στρατιά από κλώνους διψασμένους για κατακτήσεις. Αναλογιστείτε επίσης ότι οι ξετρελαμένοι κλώνοι έχουν βάλει στόχο τον κόσμο σας για να τον κυριεύσουν πάση θυσία. Δυστυχώς (για τους κλώνους) μόνο η ωμή βία έχει απομείνει για να σταματήσετε το… τρεχαλητό που ξεκίνησε στις περιοχές σας. Η προέλαση εξελίσσεται σταδιακά σε τέσσερις μεγάλες περιοχές οι οποίες υποδιαιρούνται σε 6 με 7 πίστες η καθεμία. Στην εκάστοτε πίστα υπάρχουν ορατές είσοδοι απ’ όπου ξεχύνονται τρεχάτοι οι κλώνοι και ορατές έξοδοι προς τις οποίες τρέχουν. Στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να γεμίσετε τον τόπο με πάνοπλους towers που θα εξολοθρεύσουν ότι περνά από δίπλα τους.

Το Fieldrunners 2 διαθέτει απλοϊκό χειρισμό και τα βασικά εικονίδια που χρησιμοποιείτε είναι «εξορισμένα» στις τέσσερις γωνίες της οθόνης για να μην σας κόβουν ούτε χιλιοστό από την καταιγιστική δράση. Υπάρχει καταρχήν η επιλογή του pause της δράσης προκειμένου να εξετάσετε με την ησυχία σας την κατάσταση και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Στη συνέχεια μπορείτε να επιταχύνετε τον χρόνο για να κινούνται γρηγορότερα οι αντίπαλοι και να πέφτει το χρήμα βροχή.

Στο πάνω μέρος της οθόνης βλέπετε τον αριθμό των καρδιών που πρέπει να πάρουν οι fieldrunners για να τελειώσει η πίστα και το χρήμα που έχετε για να αγοράσετε νέα towers. Στο κάτω αριστερά τμήμα βρίσκεται η σειρά των 6 towers που μπορείτε να έχετε μάξιμουμ σε μια πίστα.

Πετσοκόψτε ότι κινείται!
Το πατροπαράδοτο gameplay του Fieldrunners 2 σας προσκαλεί να σταματήσετε την ροή των κλώνων σε κάθε πίστα, χτίζοντας -το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εισόδου και της εξόδου- με towers που θα θερίσουν σαν τα στάχυα ότι κινείται εντός της εμβέλειάς τους. Οι κλώνοι έχουν ελαφρώς χαζό A.I. και κινούνται σαν τα βόδια με κατεβασμένο κεφάλι τρέχοντας προς την έξοδο. Τοποθετώντας μπροστά τους ένα tower οι κλώνοι προσαρμόζουν την πορεία τους αντίστοιχα. Το ζητούμενο από εσάς είναι η κατασκευή ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου λαβύρινθου από towers, ενός «δάσους» που σπέρνει θάνατο σε κάθε βήμα των κλώνων και παράλληλα μεγαλώνει την απόστασή τους από την εκάστοτε έξοδο.

Οι πρώτες πίστες κυλούν χαλαρά στο Fieldrunners 2 με τυπικά μοντέλα κλώνων να θερίζονται ανελέητα από τα περιορισμένης ισχύος towers που είναι διαθέσιμα στην αρχή. Σε αυτές τις πίστες γίνεται και η εκμάθηση της στρατηγικής τοποθέτησης των κανονιών στα κατάλληλα σημεία. Τα towers πάντοτε τοποθετούνται ομοιόμορφα στην κάθε πίστα, ειδικά στις πίστες που η τοποθέτηση τους δεν διακόπτει την πορεία των κλώνων γιατί εκείνοι τρέχουν πάνω σε λεωφόρους όπου απαγορεύεται το χτίσιμο! Στις πίστες που θυμίζουν ποδοσφαιρικά γήπεδα η διαρρύθμισή τους είναι απολαυστικότατη καθώς εκεί μπορείτε να χτίσετε ένα λαβύρινθο από πυκνές συστοιχίες και να παρακολουθείτε χαιρέκακα τους κλώνους να θερίζονται σαν ινδικά χοιρίδια!

Στα levels όπου η πορεία των κλώνων δεν μπορεί να ανακοπεί, η τακτοποίηση των towers ακολουθεί την λογική της τοποθέτησης της μέγιστης δύναμης πυρός στα σταυροδρόμια που διασχίζουν οι άτυχοι εχθροί. Όπως καταλαβαίνετε, η χωροταξία της πίστας διαμορφώνει και την στρατηγική που θα ακολουθήσετε αλλά σχετίζεται άμεσα και με την παρεχόμενη απόλαυση. Για παράδειγμα, υπάρχουν πίστες ιδανικές για το endless mode όπου μπορείτε να εξολοθρεύετε ασταμάτητα εχθρούς μέχρι να σας πάρουν όλες τις καρδιές. Σε όλες τις πίστες υπάρχει ένας στάνταρ αριθμός κυμάτων που πρέπει να αποκρουστούν για να θεωρηθείτε νικητές. Μόλις λιανίσετε τα ζητούμενα κύματα, μπορείτε να συνεχίσετε στο endless mode, που αποτελεί με διαφορά την πιο πωρωτική ασχολία στο Fieldrunners 2.

Endless Fun
Στο endless mode οι είσοδοι της πίστας βγάζουν γοργοπόδαρους κλώνους ασταμάτητα με το επίπεδο δυσκολίας τους (αντοχή στις βολές των towers, κλώνοι άτρωτοι σε ένα είδος damage) να αυξάνεται από κύμα σε κύμα. Το χρήμα ρέει άφθονο με τόσα kills, επιτρέποντάς σας το χτίσιμο νέων, ακριβότερων towers και την αναβάθμιση των υπαρχόντων φυσικά. Εκτός από την προφανή ηδονή που παρέχει η εξολόθρευση χιλιάδων κλώνων μαζικά με δεκάδες towers να τους ραντίζουν θάνατο, το endless mode είναι ο γρηγορότερος δρόμος για την απόκτηση των πολύτιμων coins.

Ο αριθμός των coins που αποκτώνται ανά παιχνίδι εξαρτάται από το συνολικό σκορ το οποίο με την σειρά του επηρεάζεται από τα combos που θα πετύχετε. Το να καθαρίσετε έναν έναν τους κλώνους δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο η εξολόθρευση ολόκληρων κοπαδιών από δαύτους με την χρήση των towers που προκαλούν area damage. Τοποθετώντας τα συγκεκριμένα σε κομβικά σημεία όπου οι κλώνοι περνούν από γέφυρες και κάνουν στροφές είναι ένας καλός τρόπος για να εξοντώνονται με τις ντουζίνες. Τα coins είναι απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη του παιχνιδιού και την περαιτέρω διασκέδασή σας αφού «ξεκλειδώνουν» σχεδόν τα μισά towers στο Fieldrunners 2. Παράλληλα, δαπανώντας coins αγοράζετε ένα κάρο χρήσιμα items.

Τα items είναι το δεύτερο είδος όπλου μετά τα towers που θα χρησιμοποιήσετε στους clone wars σας. Στοιχίζουν κάμποσα coins και δυστυχώς είναι αναλώσιμα, δηλαδή με το που θα χρησιμοποιηθούν τέρμα. Εξαφανίζονται και μαζί τους τα λεφτά που ξοδέψατε. Προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα και το βρήκα πολύ χρήσιμο το smart mine, ένα αντικείμενο που λειτουργεί ακριβώς όπως λέει το όνομα του, τοποθετείται μαζικά λίγο πριν την έξοδο του level για να συντρίψει τους κλώνους που το προσεγγίζουν. Το απόλυτο item είναι το χιουμοριστικό santa strike που είναι ικανό να σαρώσει τρεις σειρές από εχθρούς αλλά η τιμή του είναι άκρως τσουχτερή.

Ο Πύργος της… Σφαγέλ!
Τα towers είναι το μόνο πράγμα που στέκεται μεταξύ των κλώνων και της παγκόσμιας κυριαρχίας. Κάθε tower χρησιμεύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανάλογα με τα γενικά χαρακτηριστικά του και η χειραγώγηση των towers στην πίστα αποτελεί όλη την στρατηγική του παιχνιδιού. Τα towers χωρίζονται σε αυτά που κάνουν area damage πλήττοντας πολλούς στόχους ταυτόχρονα, σε εκείνα που χτυπούν ένα στόχο και στα χρησιμότερα όλων, αυτά που μειώνουν δραστικά την ταχύτητα των fieldrunners. Είναι προφανές ότι όσο χρησιμότερο είναι ένα tower τόσο ακριβότερο είναι, είτε η τιμή του μετριέται σε coins ή σε stars. Τα stars αποκτώνται με την επιτυχή ολοκλήρωση ενός εκ των τριών επιπέδων δυσκολίας του οποιουδήποτε επιπέδου: casual, tough, heroic.

Το ζουμί της υπόθεσης έγκειται στο «ξεκλείδωμα» των καλύτερων πυργίσκων και στην άμεση ενσωμάτωση τους στο παιχνίδι. Για μένα η καλύτερη συστοιχία περιέχει ένα tower που κόβει την φόρα στους κλώνους, ένα με area damage κι ένα με ισχυρό damage που θα βρίσκεται στο τέλος του επιπέδου, περιμένοντας να αποτελειώσει τους κλώνους που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί. Αγαπημένο μου tower που καθυστερεί τους εχθρούς είναι το ice, για AoE το pyro και για τα «κλεισίματα» του level το φοβερό και τρομερό tesla. Το κόστος ενός tower δεν είναι ενδεικτικό της χρησιμότητας κι έτσι towers που κοστίζουν «ψίχουλα» σαν το spark αποδεικνύονται στην πράξη απείρως πιο θανατηφόρα από τα ακριβότερα link ή plasma.

Οι fieldrunners βγαίνουν από το… εργοστάσιο κλώνων σε πολλά μοντέλα, καθένα εκ των οποίων έχει τις ιδιαιτερότητές του. Υπάρχουν κλώνοι πυρίμαχοι, άλλοι που δεν χαμπαριάζουν από δηλητηριώδη αέρια ή ορισμένοι που τρέχουν σφαίρα και δεν επηρεάζονται από slow towers. Οι πιο εκνευριστικές μονάδες για μένα είναι οι ιπτάμενες που βρίσκουν πάντοτε το κατάλληλο timing για να ξεμυτίσουν. Όταν δηλαδή ο χάρτης είναι τίγκα στο πεζικό, όλα τα towers το "ραντίζουν" και τα αεροπλάνα φτάνουν άνετα μέχρι την έξοδο! Οι μεγάλες θωρακισμένες μονάδες αποδεικνύονται τελικά οι πιο εύκολες διότι είναι τόσο αργές που μέχρι να συρθούν στην έξοδο της πίστας, έχουν φάει άπειρο damage και καταστρέφονται.

«Ψοφάω» να παίζω endless mode σε δύο χάρτες που είναι ιδανικοί για το… σπορ. Στο home on derange και στο the frying pan. Μιλάμε για τα casualties της χιλιετίας, όχι αστεία.

Το βιντεοπαιχνίδι των overachievers!
Εκτός από τις κανονικές πίστες, το Fieldrunners 2 προσφέρει μια σειρά από puzzle levels για να εξασκήσετε το μυαλό σας αλλά και για να μάθετε να τοποθετείτε καλύτερα τα towers στο χώρο. Σε μια puzzle πίστα καλείστε να τα τοποθετήσετε σε σημεία που αλλάζουν την πορεία των κλώνων και τους στέλνουν πάνω σε νάρκες, σε μια άλλη χτίζετε τους πύργους με βάση το πότε θα εκραγούν τα υπάρχοντα εμπόδια κ.ο.κ.

Τα steam achievements στο Fieldrunners 2, πέραν της απόλαυσης που προσφέρουν, μιας και σας ωθούν να σφάξετε τεράστιους αριθμούς από τα διάφορα είδη κλώνων, ταυτίζονται με τα 7 συνολικά decks που μπορείτε να αποκτήσετε. Έκαστο deck έχει έναν αριθμό από achievements που πρέπει να ολοκληρώσετε για να το αποκτήσετε. Μόλις ανοίξει ένα deck παίρνετε αυτόματα το bonus που δίνει. Αυτό μπορεί να είναι 1000 coins μαζεμένα ή ένας ικανοποιητικός αριθμός από items που στοιχίζουν πολλά.

Αν υποθέσουμε ότι δεν σας ενδιαφέρει να ανοίξετε όλα τα towers στο παιχνίδι και να κατακτήσετε όλα τα decks, τότε το βασικό σενάριο θα σας απασχολήσει κοντά στις 20 ώρες. Αν τώρα βάλετε στόχο την απόκτηση όλων των towers για να βιώσετε το gameplay σε όλη του την μεγαλοπρέπεια, θα ξεπεράσετε τις 50 με 60 ώρες. Εγώ έχω «πατήσει» ήδη τις 50 και έχω ακόμα μπόλικα towers να ξεκλειδώσω. Το replayability του Fieldrunners 2 είναι δεδομένο στην δεύτερη περίπτωση και ανεβαίνει κατακόρυφα στις πίστες που ενδείκνυνται για endless mode, θα τις ξαναπαίξετε πολλές φορές μέχρι να αποκτήσετε τα coins που χρειάζεστε.

https://www.youtube.com/watch?v=_86xqAgcfe8 Ατημέλητοι fieldrunners!
Τα γραφικά του Fieldrunners 2 είναι κατασκευασμένα στο χέρι από εξαιρετικούς σχεδιαστές αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή καρτουνίστικη ποιότητά τους. Το animation των κλώνων προκαλεί αυτόματα ευθυμία: παρατηρήστε με τι πάθος τρέχουν κουνώντας τα μέλη τους σαν μανιασμένοι οι ελαφρύτεροι κλώνοι ενώ οι πιο βαριοί αγκομαχούν λιγάκι κάτω από το μυϊκό τους βάρος! Το ζουμάρισμα στα towers την ώρα που δρουν επιβάλλεται για να παρατηρήσετε όχι μόνο την σχεδιαστική αρτιότητα τους που έχει καλύψει κάθε λεπτομέρεια αλλά και τα υπέροχα οπτικά εφέ. Τα οπλοπολυβόλα ρίχνουν αδιάκοπα ριπές και οι κάλυκες εξαπολύονται προς πάσα κατεύθυνση, τα φλογοβολά βάζουν φωτιά στα… μπατζάκια των κλώνων, τα oil towers τους κάνουν μαύρους από το πετρέλαιο που τους ραντίζουν, τα tesla τους κάνουν ένα ξεγυρισμένο ηλεκτροσόκ κ.τ.λ.

Στον ηχητικό τομέα το Fieldrunners 2 είναι ταπεινό και περιορίζεται σε μια ευχάριστη μουσικούλα για επένδυση και στα ηχητικά εφέ της μάχης που αξίζουν πραγματικά τον κόπο. Οι φωνούλες των στρατιωτών όταν αγκομαχούν και ψοφάνε είναι ξεκαρδιστικές ενώ τα οχήματα των κλώνων και τα αεροπλάνα τους εκπέμπουν τον χαρακτηριστικό ήχο των ερπυστριών και των μηχανών τους. Τα εφέ των όπλων απ' τους πυργίσκους έχουν την δική τους μαγεία, από τον συριστικό ήχο της φωτιάς των φλογοβόλων έως τους sci - fi ενεργειακούς ήχους των spark. Επειδή από ένα σημείο και μετά η επανάληψη των ήχων καταντά βαρετή και η μουσική δεν λέει πολλά πράγματα, καλό είναι να υπάρχει και μια playlist από mp3 πρόχειρη για την αποφυγή της βαριεστιμάρας.

Σπέρνοντας τον όλεθρο!
Το Fieldrunners 2 θα μπορούσε να κερδίσει εύκολα τον τίτλο του πιο εθιστικού tower defence game της χρονιάς. Είναι φτιαγμένο ειδικά για να σας χαρίσει δεκάδες ώρες διασκέδασης και στους δύσμοιρους κλώνους δεκάδες ώρες κακοποίησης! Μπορεί σε επίπεδο production values να μην φτάνει τα επίπεδα ενός Orcs Must Die αλλά η απόλαυση είναι εγγυημένη. Αν σας αρέσει το tower defence είδος και η τιμή των 10 ευρώ στο Steam το καθιστά ακαταμάχητο για άμεση αγορά.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay με ποικιλία από πίστες, modes, towers και εχθρούς
- Το economy system και το «ξεκλείδωμα» των towers του χαρίζουν τεράστια διάρκεια
- Το endless mode είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν σε αντίστοιχο τίτλο

Αρνητικά:
- Μέτρια μουσική και ηχητικά εφέ που γίνονται γρήγορα βαρετά
- Δεν θα ενθουσιάσει όσους δεν αρέσκονται στο είδος
- Δεν προσφέρει κάποια σοβαρή αναβάθμιση στα γραφικά σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 5
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Ποτέ η υπεράσπιση του κόσμου δεν ήταν τόσο πωρωτική!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
defence, studios, games, εταιρεία, ios, psp, android, sequel, original, https, youtube, δραση, νέα, endless, fun, smart, stars, ice, tesla, slow, άπειρο, home, puzzle, steam, bonus, animation, πετρελαιο, mp3, game, system, κινηση στους δρομους, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, βγαινουν, βημα, γηπεδα, γωνιες, ηδονη, ηχος, μουσικη, σφαιρα, χαρτες, ωρα, games, game, ios, mp3, smart, youtube, αγορα, αξιζε, άπειρο, αστεια, βοδια, βρισκεται, βροχη, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δικη, δρομος, εφε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, εξι, επιτυχια, εταιρεία, ευθυμια, εχθροι, ειδος, ησυχια, ηχητικα, θυσια, ηχο, κυμα, κυματα, λεφτα, μαγεια, μοντελα, μπορειτε, μυαλο, ονομα, οπτικα, οχηματα, παθος, ποιοτητα, ροη, πωλησεις, σειρες, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, τιμη, τμημα, τιτλος, φυσικα, φτανει, φοβερο, φορα, χαζο, χερι, χρημα, χτισιμο, χαρα, ωρες, ανηκει, animation, bonus, sequel, defence, endless, ειδη, puzzle, home, ice, ιδιαιτερα, εισβολη, καρδιες, μπροστα, stars, original, παιχνιδι, studios, slow, system, steam, ταξιδι, tesla, χαλαρα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα