Freedom Force

Ο κόσμος των υπερηρώων πολύ διαφορετικός απ' ότι περιμένατε.

Κάθε σοβαρό RPG οφείλει να έχει ένα ενδιαφέρον story περιτριγυρισμένο από χαρακτήρες οι οποίοι θα αναγκάσουν τον παίκτη να ταυτιστεί μαζί τους προκαλώντας του έτσι ανάμεικτα συναισθήματα. Όσον αφορά το Freedom Force αυτό το πετυχαίνει απόλυτα καθώς θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές βγαλμένες από τα παιδικά σας χρόνια. Πρόκειται για ένα RPG που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά

το 2002 και αποτελεί την μεταφορά του ομώνυμου κόμικ της δεκαετίας του 1980 από την Marvel Comics.

Περιέχει την κλασική συνταγή της απειλής της καταστροφής του κόσμου από κάποιον παρανοϊκό με την γνωστή επέμβαση μιας ομάδας υπερηρώων που προέρχονται από την Αμερική και ακολουθεί η σωτηρία του πλανήτη από εκείνους. Μέχρι εδώ τίποτα το πρωτότυπο και η αλήθεια είναι ότι και εμείς πριν δοκιμάσουμε το Freedom Force ήμασταν προκατειλημμένοι σε σχέση με αυτό που θα συναντήσουμε. Από τις πρώτες όμως στιγμές στον φανταστικό κόσμο της Patriot City καταλάβαμε τους λόγους για τους οποίους το Freedom Force έγινε μεγάλη επιτυχία όταν κυκλοφόρησε και θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Το Freedom Force είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα games που δημιούργησε η Irrational Games, developer της σειράς BioShock. Tην έκδοση και την προώθηση του Freedom Force ανέλαβαν η Crave Entertainment και η πασίγνωστη Electronic Arts με το αρχικό μπάτζετ να είναι δύο εκατομμύρια δολλάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Σύντομα αποφασίστηκε η δημιουργία ενός sequel με τίτλο Freedom Force vs The 3rd Reich που κυκλοφόρησε το 2005 από τους ίδιους συντελεστές ενώ και οι δύο τίτλοι είναι διαθέσιμοι μέσω Steam από το 2009.

Save the planet
H πλοκή δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα καθώς αποτελεί μία γνωστή συνταγή που ακολουθείται από games που αποτελούνται από σούπερ ήρωες. Θα ηγηθείτε λοιπόν μίας ομάδας ηρώων που υπερασπίζεται την Patriot City από κακοποιούς, τέρατα και διάφορες άλλες απειλές. Ο μεγαλύτερος εχθρός σας είναι ο Lord Dominion ο οποίος έχει βαλθεί να καταστρέψει το σύμπαν και κατευθύνεται προς την Γη μαζί με τις δυνάμεις του. Έχει καταστρώσει ένα σατανικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα ρίξει την μυστηριώδη ουσία Energy-X στην Patriot City και θα μετατρέψει όλους τους κατοίκους της σε υπεράνθρωπους.

Το αποτέλεσμα της ουσίας όμως εξαρτάται από την χαρακτήρα εκείνου που την δέχεται με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μετατραπούν σε σούπερ κακοποιούς παρά σε σούπερ ήρωες. Έτσι το σχέδιο του Lord Dominion μπαίνει σε λειτουργία και ξεσπάει ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους λιγοστούς καλούς μεταλλαγμένους κατοίκους του Patriot City και στους πολυπληθέστερους κακούς. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού διαδραματίζεται στην Patriot City και ένα μικρότερο σε διάφορες τοποθεσίες αλλά και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

First steps
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Freedom Force δεν αποτελείται από τους γνωστούς σε όλους μας σούπερ ήρωες της Marvel αλλά από ένα διαφοφορετικό ρόστερ ηρώων που ενσωματώνουν πολλά από τα στοιχεία που έχουμε συνηθίσει σε έναν σούπερ ήρωα. Στην αρχή λοιπόν ξεκινάτε με τον Minuteman, έναν γερασμένο και παρηκμασμένο ηλικιωμένο με το όνομα Frank Stiles που κατά τύχη βρίσκεται μπροστά σε μια μυστική συνάντηση που θα αλλάξει όλο τον κόσμο. Στη συνάντηση αυτή γίνεται ανταλλαγή πολύτιμων κρατικών μυστικών ανάμεσα σε έναν μαθητευόμενό του, τον O'Connor και τους Σοβιετικούς.

Δυστυχώς για τον Stiles η παρουσία του γίνεται αντιληπτή και ακολουθεί ο θανάσιμος πυροβολισμός του από τον O'Connor. Λίγο πριν πεθάνει λοιπόν ο Stiles ακουμπά πάνω σε ένα άγαλμα των περίφημων minutemen του Αμερικανικού επαναστατικού πολέμου το οποίο έχει ποτιστεί με μεγάλη ποσότητα από την ουσία Energy-X. Και έτσι ο Stiles ενώ έχει αποκτήσει τη νεότητά του πάλι, μετατρέπεται στον Minuteman, έναν ήρωα με πατριωτική συνείδηση και σούπερ δυνάμεις.

Ο Μinuteman λοιπόν ξεκινάει έναν μεγάλο αγώνα για να σώσει τον κόσμο και τους ανθρώπους. Τα πρώτα λεπτά θα σας βρουν σε ένα πάρκο γεμάτο κόσμο και από εκεί αρχίζουν και σας δίνονται οι οδηγίες και οι συμβουλές για τον χειρισμό, τις δυνατότητες που έχετε, τον δρόμο που θα ακολουθήσετε και πού να απευθυνθείτε. Επίσης θα πρέπει να ακουλουθήσετε το κόκκινο βέλος για να εκπληρώσετε το objective που έχετε αναλάβει.

Basic menu
Αφού τελειώσετε την εγκατάσταση πρέπει απαραιτήτως να δείτε το intro του Freedom Force που θυμίζει επική mini ταινία cartoon με ηρωικό χαρακτήρα. To βασικό μενού διακρίνεται από την απλότητά και τα φωτεινά χρώματα όπως θα έπρεπε άλλωστε για το περιεχόμενό του ενώ ανάμεσα στις συνηθισμένες επιλογές που υπάρχουν σε κάθε βασικό μενού, μας κίνησε το ενδιαφέρον η επιλογή characters στην οποία μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας σούπερ ήρωα αλλά και να επεξεργαστείτε τους ήδη υπάρχοντες διαμορφώνοντας τα στατιστικά τους, τα skill τους και επεμβαίνοντας στην εξωτερική τους εμφάνιση.

To customization είναι διασκεδαστικό, καθώς έχετε πάρα πολλές επιλογές για να δημιουργήσετε τον ήρωα των ονείρων σας. Ο δικός μας μετά από επεξεργασία 20 λεπτών ήταν ένα μείγμα του Flash Gordon και του Captain America με ένα τεράστιο μπυρόκοιλο που έκανε τον ήρωά μας αργό αλλά άκρως εντυπωσιακό. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι αναβαθμίσεις που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά τα skills και τα στατιστικά, τα εξαργυρώνετε σε skill points που έχετε ήδη κερδίσει από το single-player mode οπότε καλό θα ήταν να προχωρήσετε πρώτα στο παιχνίδι και μετά να ασχοληθείτε με την δημιουργικότητά σας.

Επίσης στο βασικό μενού υπάρχει και η επιλογή danger room στο οποίο μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλούς χάρτες, μία ομάδα από ήρωες, πολίτες ή απλούς κακοποιούς και να αγωνιστείτε εναντίον μίας άλλης ομάδας μέχρι τελικής πτώσεως. Αν και δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο mode καθώς τον χειρισμό της ομάδας μας τον είχαμε εξ ολοκλήρου εμείς με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να μας ισοπεδώνουν σε κάθε game, είμαστε σίγουροι πως στο multiplayer mode θα ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό.

Heroic world
Πριν παίξουμε το Freedom Force δεν περιμέναμε ότι θα αποτελείται από τόσους πολλούς διαφορετικούς ήρωες, καλούς ή κακούς, με ένα ενδιαφέρον story από πίσω τους. Συνολικά στο Freedom Force υπάρχουν 25 σούπερ ήρωες εκ των οποίων την Freedom Force αποτελούν οι 16 ενώ οι Supervillains (κακοί) είναι 9.

Αναλυτικότερα οι ήρωες της Freedom Force με ορισμένες λεπτομέρειες: Minuteman, Microwave (robot που επαναπρογραμματίστηκε ώστε να πολεμάει το κακό), Liberty Lad, The Ant, El Diablo (μπορεί να πετάει και να πυροβολάει ταυτόχρονα χωρίς ακρίβεια όμως), Man-Bot, Alchemiss, Mentor (είναι ο αρχηγός της Freedom Force αν και εξωγήινος), Blackbird, Iron Ox, Bullet, Eve, Supercollider, Law and Order, Man O' War (έχει την δυνατότητα να πετάει και ελέγχει τα φυσικά φαινόμενα όπως τον καιρό) και Sea Urchin.

Τους Supervillains τους αποτελούν οι Nuclear Winter (πρώην σοβιετικός πράκτορας που έχει την δυνατότητα να χειρίζεται τον πάγο και αποτελεί των αιώνιο εχθρό του Minuteman), Pinstripe, Shadow, Deja Vu (μεταδίδει ραδιενέργεια και μπορεί να κλωνοποιήσει τον εαυτό του), Mr. Mechanical, Pan, Praetor, Lord Dominion (εχθρός της ανθρωπότητας και υπεύθυνος για την μόλυνση του πλανήτη με την ουσία Energy-X) και τέλος ο Time Master.

So simple as boring
O χειρισμός του ήρωά σας επιτυγχάνεται μόνο μέσω του ποντικιού όπως και στα περισσότερα RPG. Το gaming interface είναι πολύ ¨άδειο¨ με μοναδικά στοιχεία την εικόνα του χαρακτήρα σας σε συνδυασμό με τις δυο μπάρες που απεικονίζουν την ζωή και την ενέργειά σας αντίστοιχα. Επίσης κάθε φορά που μετακινείτε το βέλος του ποντικιού πάνω από κάποιο αντικείμενο ή άτομο θα εμφανίζονται αυτομάτως σχετικές πληροφορίες αλλά και συμβουλές για την χρησιμότητα του.

Γενικά θεωρούμε ότι το user interface μπορεί να περιέχει λίγα στοιχεία αλλά είναι αρκετά για ένα παιχνίδι με τον χαρακτήρα του Freedom Force. Eξάλλου δεν θα ήταν και χρήσιμο ένα UI στο στυλ ενός ΜΜΟRPG. Συνοψίζοντας η εξοικείωση με το περιβάλλον του Freedom Force είναι πολύ εύκολη και γρήγορη βάζοντάς σας κατευθείαν στην δράση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Beat them all!
Όπως εξηγήσαμε προηγουμένως η ιστορία ξεκινάει με τον Minuteman στην αρχή της προσπάθειάς του για την σωτηρία του κόσμου. Εμπόδιο στην προσπάθειά σας θα σταθούν από απλοί κακοποιοί που φέρουν ένα μπαστούνι του baseball μέχρι και σούπερ ήρωες ανωτέρων δυνατοτήτων που θα σας κάνουν να βαρεθείτε από τα απανωτά restart που θα κάνετε εξαιτίας της ήττας σας. Όσο όμως ο ήρωάς σας γίνεται δυνατότερος τα πάντα γίνονται πιο απλά και εύκολα. Αυτό που προσέξαμε είναι ότι οι ήρωες οι οποίοι έχουν την ικανότητα να πετούν έχουν καθαρό πλεονέκτημα εναντίον όλων των άλλων ακόμα και αν η ακρίβεια των βολών τους δεν είναι μεγάλη. Βέβαια αυτό βελτιώνεται στην πορεία ανάλογα με τα skill points που θα πάρετε.

Οι επίγειες μονομαχίες είναι σίγουρα πιο εντυπωσιακές καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το όπλο που φέρετε αλλά και οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο. Μπορείτε να ξηλώσετε φανάρια, να σηκώσετε αμάξια ή και πυροσβεστικούς κρουνούς και να τα πετάξετε στους αντιπάλους σας. Εμείς το απολαύσαμε πραγματικά. Είναι πολύ χρήσιμη η δυνατότητα αυτή ειδικότερα απέναντι σε πολυπληθέστερους εχθρούς ενώ το μόνο που θα έχετε να προσέξετε σε σχέση με αυτό είναι η μπάρα της ενέργειά σας να μην πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα, πράγμα που είναι πανεύκολο και τελείως εκνευριστικό ειδικά στα πρώτα level.

Energy is everything!
Στο user interface υπάρχουν ν δύο μπάρες. Αυτή που απεικονίζει την ζωή του ήρωά σας και μια δεύτερη που δείχνει τα επίπεδα της ενέργειά του τα οποία μειώνονται σε κάθε χτύπημα που δίνετε ακόμα και σε μια αποτυχημένη επίθεση. Τα περισσότερα deaths που είχαμε ήταν εξαιτίας αυτού του παράγοντα και πιο συγκεκριμένα όταν βρισκόμασταν απέναντι σε περισσότερους από έναν εχθρούς. Όταν η μπάρα της ενέργειάς σας είναι τελείως άδεια ο ήρωάς σας δεν μπορεί καν να κινηθεί και πολλές φορές πέφτει σε μια κατάσταση ζάλης για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, χρόνος αρκετός για την εξουδετέρωσή σας.

Η συμβουλή μας είναι κάθε φορά να έχετε την προσοχή σας στη συγκεκριμένη μπάρα και όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ χαμηλά απλά...τρέξτε μέχρι να ξαναγεμίσει αρκετά. Στην αρχή δυο χτυπήματά σας σε έναν αντίπαλο είναι αρκετά για να την αδειάσουν, στοιχείο υπερβολικό και αρνητικό. Αν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε σε σημαντικότητα τις δύο μπάρες που θα βλέπετε, η μπάρα της ενέργειας είναι πολύ πιο σημαντική από την αντίστοιχη της ζωής. Όσο πιο δυνατός είστε τόσο πιο δύσκολα θα δεχτείτε χτυπήματα.

Μην βιαστείτε να εκπληρώσετε αμέσως τις αποστολές αλλά εξερευνήστε όσο μπορείτε την Patriot City.

Εντολές την ιδανική στιγμή
Ο τομέας των μαχών δεν είναι και ότι πιο πρωτότυπο καθώς μπορείτε να παγώσετε ανά πάσα στιγμή το χρόνο για να δώσετε εντολές στους χαρακτήρες σας όπως σε πολλά RPG. Το αρνητικό εδώ είναι ότι δεν μπορείτε να αναθέσετε μια σειρά ενεργειών για να εκτελεστούν διαδοχικά με αποτέλεσμα αυτό πολλές φορές να είναι δύσχρηστο. Σαν σύνολο οι μάχες λειτουργούν ικανοποιητικά χωρίς να είναι καθόλου εύκολες. Ακόμα και οι πιο απλοί αντίπαλοι θα σκίψουν για να αποφύγουν την επίθεσή σας.

Επίσης η οπτική της κάμερας δεν είναι και στα καλύτερά της καθώς δεν υπάρχει μία ιδανική γωνία θέασης. Όταν είναι πολύ κοντά δεν μπορείτε να έχετε μία εικόνα του τι συμβαίνει σε μικρή απόσταση ενώ όταν είναι μακριά, δεν μπορείτε να απολαύσετε τη λεπτομέρεια των χαρακτήρων.

Όχι κι άσχημα για έναν γερόλυκο
Εάν είστε fans των χαρακτήρων καρτούν και των έντονων χρωμάτων τότε θα λατρέψετε το Freedom Force. Tα cutscenes που αποτελούνται από καρέ από κόμικ είναι εξαιτερικά και όπως φαίνεται έχει γίνει πολύ προσεγμένη δουλειά. Το animation μέσα στην δράση είναι αρκετά ζωντανό που σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα που χαρακτηρίζουν τον κόσμο των κόμικς πετυχαίνουν ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας. Η χρωματική ένταση αυτή ενδέχεται όμως να κουράσει κάποιους που δεν είναι και πολύ φαν του είδους.

Η ΝetImmerse engine έχει εξαιρετική απόδοση και αν δεν υπήρχαν κάποια προβλήματα με την κάμερα πραγματικά το Freedom Force θα ήταν ακόμη πιο ποιοτικό. Γενικά η ηλικία του Freedom Force δεν είναι αντιπροσωπευτική του αποτελέσματος και της ποιότητας που προσφέρει. Ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών που η ενασχόλησή σας με αυτό θα είναι αρκετά ευχάριστη και διασκεδαστική.

Η ποιότητα του ήχου είναι σε υψηλά επίπεδα ακόμα και αν είστε στη μέση των δρόμων της Patriot City με πολλή κυκλοφορία και κόσμο. Η όλη ηχητική επένδυση θα σας βάλει κατευθείαν στο ηρωικό πνεύμα του Freedom Force και θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές όπου τα καρτούν κυριαρχούσαν στις προτιμήσεις όλων μας. Το voice acting από την άλλη δεν είναι και ότι καλύτερο καθώς είναι αρκετά υπερβολικό στην απόδοση των φωνών και μονότονο χρησιμοποιώντας διαφορετικές χροιές της ίδιας φωνής. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Σε γενικά πλαίσια είναι στο ίδιο καλό επίπεδο με τα γραφικά.

Don’t miss it!
To Freedom Force είναι ένα άκρως ικανοποιητικό παιχνίδι που έχει δείξει μεγάλη αντοχή στον χρόνο παρόλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά της κατηγορίας του. Μπορεί να προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με ένα RPG που προέρχεται από άλλη εποχή, όχι τόσο όσον αφορά το τεχνικό του κομμάτι αλλά κυρίως την φιλοσοφία του και το story που διαθέτει. Είναι ένας πρωτοποριακός τίτλος με μία διαφορετική προσέγγιση στους μηχανισμούς του gameplay και των γραφικών σε σύγκριση με το σύνολο των παιχνιδιών που κυκλοφορούν. Απόψή μας είναι ότι δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή κανενός.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Αντοχή στον χρόνο
- Καλό επίπεδο γραφικών
- Ποιοτικός ήχος

Αρνητικά:
- Γωνίες της κάμερας
- Έντονα χρώματα που ίσως κουράσουν
- Απόδοση φωνών στους διαλόγους

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Πραγματικά είναι αξιοσημείωτο πώς με το πέρασμα του χρόνου πολλά και ποιοτικά games έχουν ξεχαστεί. Το Freedom Force είναι ένα από αυτά και είναι κρίμα που δεν υπάρχει κάποια νεότερη έκδοσή του.

Γιώργος Λακαφώσης

Keywords
freedom, freedom, law and order, captain america, deja vu, rpg, marvel, city, games, electronic, sequel, steam, planet, steps, mini, εμφάνιση, flash, room, συγκεκριμένο, game, world, liberty, ant, diablo, iron, eve, law, order, sea, nuclear, shadow, time, master, user, στυλ, δραση, energy, animation, engine, voice, miss, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια, γωνια, γωνιες, δουλεια, ηχος, ραδιενεργεια, σωτηρια, τυχη, χαρτες, χρωματα, ant, flash, games, game, rpg, time, αμαξια, αμερικη, απλα, ατομο, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, εγινε, ευκολα, υπαρχει, ενεργεια, εμφάνιση, εξοικειωση, εποχη, εποχες, επρεπε, επιτυχια, εχθρος, ζωη, ζωης, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, ηρωες, ηχητικη, θυμιζει, εικονα, λειτουργια, λεπτομερειες, λειπει, μακρια, μπορειτε, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, παιδικα, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συνταγη, στυλ, συμπαν, σουπερ, σχεδιο, τιτλος, φυσικα, φορα, χρονος, ωρες, ανηκει, animation, captain america, sequel, city, deja vu, diablo, eve, engine, energy, ηρωας, ιδιαιτερα, iron, user, κομματι, κομικς, law, law and order, liberty, marvel, mini, miss, μπροστα, master, room, nuclear, order, παιχνιδι, player, πληροφοριες, shadow, single, steam, voice, sea, electronic
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld