Gran Turismo

Η γέννηση μιας θρυλικής σειράς!
Το PlayStation σχεδόν από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του είχε πολλούς τίτλους για κάθε γούστο. Αυτό όμως που πάντα έλλειπε ήταν ένα ρεαλιστικό racing. Κατά την πρώτη του περίοδο είχαμε είτε κυκλοφορίες χαριτωμένων παιχνιδιών ταχύτητας όπως το Micro Machines V4, είτε καθαρά arcade ιδεολογίας όπως το Test Drive 4. Παρόλα αυτά, καμία προγραμματιστική εταιρία δεν είχε ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός τίτλου που

θα έφερνε την εμπειρία του μηχανοκίνητου αθλητισμού στις οθόνες μας όπως πραγματικά είναι. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Kazunori Yamauchi (επαγγελματίας οδηγός και game designer) που είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός racing simulator που θα ξεχώριζε από ότι άλλο κυκλοφορούσε. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για το Gran Turismo.

Η αλήθεια είναι πως αν και κυκλοφόρησε το 1998, η ανάπτυξή του είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Για την ακρίβεια, όλα ξεκίνησαν στα μέσα του 1992 όπου ο Kazunori Yamauchi μαζί με άλλα 14 άτομα ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στον κώδικα. Έπειτα από πέντε χρόνια ανάπτυξης το παιχνίδι ήταν έτοιμο και λίγο πριν την διάθεσή του στην αγορά, η ομάδα που το δημιούργησε ονομάστηκε Polyphony Digital και ως γνωστόν συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι και σήμερα.

Τι τρέχει
Με το που βάλετε το δισκάκι στο PlayStation σας, ξεκινάει το CGI intro video του Gran Turismo το οποίο σας προδιαθέτει για το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ώρες που θα ασχοληθείτε μαζί του. Γρήγορη οδήγηση, κλειστές στροφές και έντονα φρεναρίσματα σίγουρα ανεβάζουν την αδρεναλίνη και κάνουν τους περισσότερους να θέλουν να πατήσουν το Start για να μπουν στο κεντρικό μενού. Από εκεί και πέρα έχετε δυο επιλογές, το Arcade και το Simulation mode. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα για το κάθε mode.

Arcade Mode

Σε αυτή την επιλογή μπορείτε να επιλέξετε ένα αυτοκίνητο από τις έξι διαθέσιμες μάρκες και να αγωνιστείτε είτε μόνοι σας παλεύοντας με τον χρόνο στην επιλογή Time Trial, είτε ενάντια στην αντίπαλη A.I. επιλέγοντας το Single Race. Μάλιστα στην επιλογή Single Race σας δίνεται και η επιλογή του επίπεδου δυσκολίας μέσω τριών επιλογών (Easy, Normal και Difficult). Ουσιαστικά το μόνο που έχετε να κάνετε σε αυτό το mode είναι να καταφέρετε να βγείτε πρώτοι σε όλες τις πίστες, σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Αν το καταφέρετε αυτό, ως ανταμοιβή θα ξεκλειδώνονται περισσότερα αυτοκίνητα και πίστες για το Arcade Mode.

Στην εν λόγω επιλογή σας δίνεται και η δυνατότητα για multiplayer παιχνίδι μιας που μπορείτε επιλέγοντας από το υπό-μενού to 2 Player Battle να αναμετρηθείτε με κάποιον φίλο σας σε split-screen. Όπως είναι λογικό, ότι έχετε ξεκλειδώσει από μόνοι σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο multiplayer.

Simulation Mode
Το Arcade Mode μπορεί να είναι ευχάριστο, γρήγορο και διασκεδαστικό όμως όταν μιλάμε για Gran Turismo τότε το μυαλό σας θα πρέπει να πηγαίνει στο Simulation Mode. Η συγκεκριμένη επιλογή ουσιαστικά αποτελεί το “story mode” του τίτλου και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να το ολοκληρώσετε σε σχέση με το Arcade Mode. Αυτό που έχετε να κάνετε δεν είναι κάτι άλλο από το να κερδίσετε όσα περισσότερα χρήματα γίνεται βγαίνοντας πρώτοι σε όλα τα πρωταθλήματα με σκοπό την απόκτηση γρήγορων αυτοκινήτων.

Μπαίνοντας στο Simulation Mode το πρώτο πράγμα που θα δείτε θα είναι διάφορα κουμπάκια διασκορπισμένα από εδώ κι από εκεί. Αυτό ουσιαστικά είναι το μενού που θα πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε. Κάθε κουμπάκι αντιστοιχεί σε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα πατώντας το κουμπί “Home” έχετε πρόσβαση στο γκαράζ σας καθώς και την δυνατότητα να αποθηκεύσετε την πρόοδο σας στην Memory Card. Από το μενού “Go Race” έχετε πρόσβαση στα διαθέσιμα πρωταθλήματα καθώς και σε κάθε πίστα ξεχωριστά. Παράλληλα, αν κάποιος φίλος σας έχει αποθηκευμένη κάποια πρόοδο του παιχνιδιού στην δική του Memory Card, μπορείτε να την βάλετε στην δεύτερη slot και αν το θελήσετε, να αγωνιστείτε σε split-screen με τα δικά σας αυτοκίνητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 10 επιπλέον επιλογές όπου επάνω σε κάθε μια αναγράφεται το όνομα κάποιας μάρκας αυτοκινήτων. Διαλέγοντας μία, εμφανίζεται ένα νέο μενού με επιλογές για αγοραπωλησίες καθώς και για τροποποιήσεις του οχήματος μέσα από την επίσημη εταιρία modifications της εκάστοτε εταιρίας (πχ Nismo της Nissan). Συγκεκριμένα το κομμάτι της βελτίωσης είναι πάρα πολύ καλά δουλεμένο αφού σας δίνει την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να “πειράξετε” ότι θελήσετε. Αν για παράδειγμα πιστεύετε ότι το αμάξι σας χρειάζεται διαφορετικά λάστιχα για να κινηθεί σωστά ή κάποια μείωση στο βάρος του τότε με το αντίστοιχο αντίτιμο μπορείτε να προβείτε στις κατάλληλες διαδικασίες. Μπορεί να αλλάξετε μέχρι και κινητήρα, αναρτήσεις και οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα φαντάζεστε!

Οι διαθέσιμες κατασκευάστριες εταιρίες είναι οι Aston Martin, Chevrolet, Dodge, Honda/Acura, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Toyota και TVR ενώ αθροιστικά συμπληρώνουν 140 διαφορετικά μοντέλα αυτοκίνητων για να οδηγήσετε. Αν και ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, αντιλαμβάνεστε πως λείπουν πολλές γνωστές μάρκες όπως η Volkswagen ή η Audi γεγονός που μπορεί να σας ενοχλήσει.

Ξεκινώντας το Simulation Mode για πρώτη φορά, έχετε στην κατοχή σας 10.000 credits (λειτουργούν ως συνάλλαγμα) με τα οποία θα πρέπει να αγοράσετε το πρώτο σας αυτοκίνητο. Δυστυχώς λόγω του ότι το ποσό είναι κάπως μικρό, θα πρέπει να προχωρήσετε στην αγορά κάποιου φθηνού μεταχειρισμένου οχήματος για να τρέξετε στους πρώτους σας αγώνες. Αν είστε αρκετά καλοί μπορείτε πολύ γρήγορα να μαζέψετε credits και με αυτά είτε να προχωρήσετε σε αναβαθμίσεις για το ήδη υπάρχον σας αγωνιστικό είτε να προβείτε στην αγορά ενός καινούριου. Γενικώς για τα αρχικά στάδια, προτείνεται η αγορά γρηγορότερων αυτοκινήτων αφού δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάτε τα χρήματα σας άσκοπα σε οχήματα που μετά από λίγο καιρό θα πουλήσετε.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάτε έναν βασικό κανόνα. Όπως και στην πραγματικότητα έτσι και στο Gran Turismo, δεν επιτρέπεται να οδηγείτε σε αγώνες ταχύτητας χωρίς να έχετε τα απαραίτητα διπλώματα οδήγησης! Έτσι, πριν προσπαθήσετε να ξεκινήσετε την καριέρα σας θα πρέπει να έχετε υπόψη πως για να κατακτήσετε και τα 18 πρωταθλήματα θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας και τα τρία licenses (διπλώματα) που απαιτούνται.

Επιτέλους ένας πραγματικός εξομοιωτής οδήγησης!

Για να τα αποκτήσετε θα πρέπει να ολοκληρώσετε κάποιες δοκιμασίες μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο. Συνήθως αυτό που θα σας ζητηθεί θα είναι να πάρετε κάποια στροφή κλειστά ενώ τρέχετε με πολλά χιλιόμετρα ανά ώρα ή να καταφέρετε να ολοκληρώσετε έναν γύρο σε κάποια πίστα χωρίς να βγείτε εκτός ορίων. Βέβαια, όλα αυτά θα πρέπει να τα πραγματοποιήσετε εντός κάποιου προκαθορισμένου χρονικού περιθωρίου αλλιώς θα “κοπείτε”. Όσο εύκολο και αν ακούγεται αυτό, τα φαινόμενα απατούν μιας που το επίπεδο δυσκολίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο και θα πρέπει να κάνετε τα πάντα ολόσωστα για να επιτύχετε.

A.I και χειρισμός
Γενικά το επίπεδο δυσκολίας είναι ιδιαίτερα υψηλό αφού ακόμη και στους πρώτους αγώνες που θα παίξετε θα ζοριστείτε αρκετά για να καταφέρετε να πάρετε κάποια υψηλή θέση. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η Polyphony Digital θέλησε να θέσει υψηλά το επίπεδο της δυσκολίας αλλά και γιατί έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην A.I. των αντιπάλων. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί προσαρμόζουν την ταχύτητα τους αλλά και την θέση τους αναλόγως την πίστα που βρίσκονται αλλά και με βάση και την δική σας θέση.

Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα προσπαθείτε να προσπεράσετε κάποιον αλλά δεν θα σας το επιτρέπει αφού θα σας κλείνει το δρόμο με το δικό του αυτοκίνητο. Άλλες φορές, μπορεί ενώ βρίσκεστε δίπλα από κάποιον αντίπαλο να προσπαθήσει να σας τρακάρει ελαφρώς για να βγείτε εκτός πορείας. Γενικά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις σας και να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Βέβαια αν υιοθετήσετε και εσείς επιθετικό τρόπο οδήγησης και χρησιμοποιήσετε τα πάντα με το μέρος σας, τότε μπορείτε να νικήσετε πιο εύκολα τους αγώνες σας.

Το να το κάνετε αυτό δεν θα σας πάρει πολύ καιρό –ειδικά αν οδηγείτε και στην πραγματικότητα- μιας που ο τρόπος χειρισμού του αυτοκινήτου είναι απίστευτα ρεαλιστικός! Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι κάθε αυτοκίνητο κουμαντάρεται διαφορετικά από το άλλο, ενώ προσφέρονται και επιλογές micro-tweaking πριν από κάθε αγώνα κάνοντας το αυτοκίνητο σας ακόμη πιο προσωπικό. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε που θα μπαίνει ο κόφτης των στροφών ή ακόμη και το πότε θα ανοίγει το turbo!

Γραφικά
Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του Gran Turismo είναι τα γραφικά του. Τα textures των αυτοκινήτων, της ασφάλτου αλλά ακόμη και των γύρω περιβαλλόντων είναι προσεγμένα και δεν παρουσιάζονται προβλήματα aliasing. Επίσης, για τα δεδομένα της κονσόλας έχει γίνει απίστευτη δουλεία στα lighting effects μιας που ανάλογα με την θέση που βρίσκονται τα αυτοκίνητα αλλά και από την θέση τους στην πίστα μπορεί να γυαλίζουν διαφορετικά! Ακόμη, πρέπει να τονιστεί πως παρόλο που υπάρχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες, το draw distance είναι ανέλπιστα μεγάλο. Αυτό φαίνεται κυρίως όταν τρέχετε σε μεγάλες ευθείες και μπορείτε να δείτε τις επερχόμενες στροφές χωρίς να χρειάζεται να πλησιάσετε αρκετά σε αυτές. Επιπλέον, μια ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι τα frames per second παραμένουν σταθερά και η τιμή τους δεν πέφτει ακόμη και αν υπάρχουν 6 αυτοκίνητα επί της οθόνης.

Βέβαια δεν είναι όλα τέλεια καθώς η έλλειψη ενός damage model κάνει το παιχνίδι ως ένα βαθμό να μοιάζει ψεύτικο. Ακόμη, παρατηρείται πως οι σκιάσεις είναι στα περιβάλλοντα αλλά και στα οχήματα pre-rendered. Λόγω αυτού μερικές φορές εμφανίζονται σκιές που δεν έπρεπε να υπάρχουν (π.χ. το αμάξι δημιουργεί σκιές σε ήδη σκιασμένα μέρη). Ουσιαστικά στο Gran Turismo δεν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στο το οπτικό μέρος του. Από την άλλη, κάποιες επιπλέον προσθήκες θα μπορούσαν να το κάνουν πιο ευπαρουσίαστο αλλά και πιο “χορταστικό” στο μάτι.

Ήχος
Δυστυχώς όσο καλός και αν είναι ο οπτικός τομέας, ηχητικά τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Οι “βρυχηθμοί” των κινητήρων αν και ακούγονται ρεαλιστικοί είναι πανομοιότυποι μεταξύ τους. Ακόμη, τα ηχητικά εφέ από τα φρεναρίσματα και τα τρακαρίσματα θα μπορούσαν να ήταν πιο καλοδουλεμένα μιας που δεν θυμίζουν τόσο πολύ τα πραγματικά. Από την άλλη το συνοδευτικό soundtrack αποτελείται από μια πληθώρα licensed κομματιών όπως το Lose Control των Ash ή το Everything Must Go των Chemical Brothers. Έτσι πολλές φορές, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας απλά να ακούει τα τραγούδια αντί να προσέχει τον δρόμο.

Δεν έτυχε, πέτυχε
Το Gran Turismo αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη για το PlayStation και την Sony καθώς έβαλε εξ αρχής τον πήχη πολύ ψηλά για τους υπολοίπους που θέλουν να του μοιάσουν ή και γιατί όχι να το ξεπεράσουν. Τα πέντε χρόνια που χρειάστηκαν για την ανάπτυξη του από ότι φαίνεται έπιασαν τόπο και οι υπόλοιπες εταιρίες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Polyphony Digital. Αναμφίβολα αποτελεί μια ναυαρχίδα της πρώτης κονσόλας της ιαπωνικής εταιρείας και όποιος θεωρεί τον εαυτό του οπαδό των racing σίγουρα θα πρέπει να το έχει στην συλλογή του.

Θετικά:
- Ασύλληπτα γραφικά
- Ρεαλιστικός χειρισμός
- Υπέροχη απεικόνιση των αυτοκινήτων
- Έξυπνη A.I.
- Πληθώρα modifications

Αρνητικά:
- Δεν υπάρχει damage model
- Λείπουν σημαντικές μάρκες αυτοκινήτων

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.1

Η Polyphony Digital έδωσε τα ρέστα της με την πρώτη!

Μπάμπης Χαραλάμπους

Keywords
test drive, εν λόγω, playstation, test, drive, game, cgi, video, time, single, race, easy, difficult, βγείτε, player, slot, nissan, chevrolet, dodge, mazda, mitsubishi, subaru, toyota, volkswagen, audi, συγκεκριμένο, turbo, lighting, draw, ash, sony, πήχη, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κλειστα επαγγελματα, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βγείτε, αδρεναλινη, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δουλεια, ηχος, καριερα, οθονες, τραγουδια, ωρα, audi, cgi, chevrolet, game, mitsubishi, nissan, sony, test, time, volkswagen, αγορα, αγωνες, απιστευτα, απλα, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, ευχαριστο, εφε, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εν λόγω, εξι, επρεπε, εταιρια, ετοιμο, ιδεα, ηχητικα, λαστιχα, λεπτομερειες, ματια, ματι, μειωση, μικρο, μοντελα, μπορειτε, μυαλο, ομαδα, παντα, οδηγος, οδηγηση, ονομα, ουσιαστικα, οχηματα, προβληματα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, τιμη, τρια, υψηλη, φορα, ψευτικο, ωρες, ash, dodge, drive, draw, ιδιαιτερα, κομματι, lighting, mazda, μοιαζει, οδηγοι, παιχνιδι, πήχη, player, race, single, slot, split, screen, subaru, test drive, υπεροχη
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld