Guardians of Middle-earth

Ένα MOBA game...μόνο για κονσόλες!


Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή των gamers προς τα MOBA games, τα οποία αποτελούν τους σύγχρονους απογόνους των real-time strategy καθώς με τα RPG στοιχεία τους ανεβάζουν το ενδιαφέρον στα ύψη. Διατηρώντας τα ίδια χαρακτηριστικά, έχοντας καλύτερα γραφικά και προσφέροντας τις υπηρεσίες τους συνήθως δωρεάν, είναι λογικό να έχουν αποκτήσει εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς. Έτσι, πίσω

από τίτλους όπως το League of Legends, το DotA ή ακόμα και το Heroes of Newerth, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο community που μεγαλώνει καθημερινά.

Ακολουθώντας τα χνάρια της Ronimo Games που έφτιαξε το γνωστό σε όλους μας, 2D MOBΑ Awesomenauts (το οποίο έμοιαζε αρκετά με platform), ήταν θέμα χρόνου να δούμε έναν τίτλο για κονσόλες που θα προσπαθήσει να βασιστεί στην επιτυχία της Riot Games. Έτσι, η Monolith Productions ανέπτυξε το Guardians of Middle-earth, η δημιουργία του οποίου είναι αξιέπαινη. Πρόκειται για ένα MOBA game που βαδίζει στα πρότυπα των πιο επιτυχημένων του είδους και αποσκοπεί στο να αποκτήσει κι αυτό ένα ενεργό community. Κυκλοφορεί μόνο για τις κονσόλες PlayStation 3 και Xbox 360 αλλά όχι για PC, προσπαθώντας έτσι να αποδείξει ότι το gamepad μπορεί να αντικαταστήσει τον συνδυασμό mouse-πληκτρολόγιο και εν μέρει τα καταφέρνει. Εντούτοις, η έλλειψη ποντικιού ίσως να είναι ένας από τους λόγους που θα του ασκήσετε κακή κριτική, κυρίως λόγω της δύσκολης στόχευσης.

The Basics
Συνήθως σε πολλά games, όταν βρεθείτε στο κεντρικό μενού καλείστε να εξερευνήσετε μόνος σας τις επιλογές, τις πίστες, τα όπλα, τις αποστολές και πολλά άλλα στοιχεία τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από εσάς έχετε καταλήξει σε guides στο internet για να σας δώσουν ένα χέρι βοηθείας σε ότι αφορά τα βασικά στοιχεία χειρισμού του gameplay. Εδώ όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί με το που βγείτε από την loading screen, το αναλυτικότατο tutorial θα σας μάθει όσα πρέπει να ξέρετε για να μπορέσετε να παίξετε.

Το tutorial του Guardians of Middle-earth είναι ο απόλυτος οδηγός που δεν θα αφήσει καμία απορία αναπάντητη, υπάρχει η επιλογή για να το απενεργοποιήσετε, αλλά αυτό δεν συνιστάται γιατί ίσως αργότερα να δυσκολευθείτε. Στην αρχή θα σας δείξει πως θα κινηθείτε στο μενού, που να βρείτε τους guardians και ποιες είναι οι ικανότητες του καθενός. Ακόμα, θα σας προτρέψει να δείτε τα leaderboards και θα σας δείξει πώς να μπείτε σε αγώνα. Τέλος, θα σας καθοδηγήσει στο training το οποίο, σε αντίθεση με άλλα MOBA όπως το League of Legends, δεν σας το επιβάλλει αλλά αποτελεί προαιρετικό βήμα.

Guardians και Roles
Οι χαρακτήρες που μπορείτε να επιλέξετε ονομάζονται guardians. Καθένας τους έχει έναν διαφορετικό τρόπο για να κερδίζει στην μάχη, Χωρίζονται στις κατηγορίες Enchanter, Warrior, Defender, Striker και Tactician. Καθένας από αυτούς έχει τις δικές του τακτικές και δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο Enchanter είναι ο κλασικός mage ενώ ο Warrior ένας δυνατός πολεμιστής.

Οι guardians μπορούν να χαρακτηριστούν ως evil ή good ανάλογα με τον ρόλο που είχαν στο σύμπαν των λογοτεχνικών έργων του Tolkien. Η Eowyn βρίσκεται στους good ενώ, ο Sauron στους evil. Πάντως η δεύτερη κατηγορία, πέρα από την χρήση της για το lore, δεν έχει καθόλου σημασία, αφού μπορεί σε μια ομάδα να συνεργαστούν άψογα οι evil χαρακτήρες με τους good.

Παίζοντας με το controller
Όσοι έχετε ξαναπαίξει κάποιο MOBA, σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε μεγάλη δυσκολία ως προς την προσαρμογή. Παρόλα αυτά, επειδή η άνεση που προσφέρει το ποντίκι δεν υπάρχει πια, θα πρέπει να παίξετε το training το οποίο εξηγεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

Ξεκινώντας, σας δείχνει πως να εκτελέσετε την απλή επίθεση, με το R2. Οι επιθέσεις βασισμένες στα skills γίνονται πατώντας ένα από τα τρία κουμπιά: τετράγωνο, Χ και Ο ενώ η ultimate εκτελείται με το Δ εφόσον φτάσετε πρώτα στο level 5. Υπάρχουν όμως και μερικά skills που είναι διαθέσιμα από την αρχή του αγώνα και έχουν μεγάλη δύναμη και εξίσου μεγάλο cooldown. Για να χτυπήσετε έναν εχθρό με ένα από τα δύο αυτά skills, θα πρέπει να τον στοχεύσετε καλά και μετά να πατήσετε το L2.

Η χρήση του controller έφερε και μια μεγάλη καινοτομία. Το shop εξαφανίστηκε και την θέση του πήρε η ζώνη με τα gems. Αυτό συνέβη διότι ο τίτλος παίζεται σε κονσόλα, άρα το shop του Guardians of Middle-earth θα ήταν πολύ άβολο ως προς την χρήση. Στη θέση του η Monolith Productions έβαλε μια ζώνη, την Guardian Belt, η οποία ξεκλειδώνεται όταν φτάσετε το rank 2. Την ζώνη αυτή μπορείτε να την γεμίσετε με gems και Relics τα οποία προσφέρουν παραπάνω attack damage, health regen, mana και πολλά ακόμη bonus.

Και η μάχη ξεκινάει
Στο Guardians of Middle-earth το βασικό gameplay είναι το ίδιο με αυτό των υπόλοιπων MOBA. Πέντε παίχτες από κάθε ομάδα, ξεκινούν από τη βάση τους, συγκροτούν ομάδες και μοιράζονται στον χάρτη που έχει τρεις διακλαδώσεις. Τα lanes είναι top, bottom και mid ενώ υπάρχει και μια μικρή jungle που δουλεύει περίπου όπως αυτή του League of Legends. Ο χάρτης είναι οριζόντιος και όχι διαγώνιος, δηλαδή οι βάσεις βρίσκονται αντίστοιχα αριστερά και δεξιά.

Σκοπός σας είναι να σκοτώσετε τους στρατιώτες της αντίπαλης ομάδας και να καταστρέψετε τα towers που υπάρχουν στα lanes. Τα towers που θα πρέπει να καταστρέψετε ώστε να πλησιάσετε στη βάση της αντίπαλης ομάδας είναι τρία. Καθένα από αυτά μπορεί να προστατευτεί από μόνο του αφού επιτίθεται αυτόματα μόλις εντοπίσει τον εχθρό. Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη που δεν έχουμε ξαναδεί αλλού είναι αυτή που σας επιτρέπει να κάνετε upgrade κάποιο tower. Με το upgrade αυτό ορίζετε τον τρόπο που θα χτυπάει το tower ή αν θα κάνει healing τις φιλικές μονάδες. Με την ίδια λογική, θα μπορέσετε να κάνετε upgrade την βάση και οι επόμενοι στρατιώτες που θα βγαίνουν, θα είναι καταλληλότερα εξοπλισμένοι άρα κατά συνέπεια πιο δυνατοί.

Εκτός από τον μεγάλο χάρτη, υπάρχει και ένας μικρός που αποτελείται από ένα και μοναδικό lane. Εκεί όλοι οι guardians παλεύουν μαζί με τους soldiers με σκοπό να κατατροπώσουν τους εχθρούς. Οι θάνατοι στον συγκεκριμένο αγώνα εκτός από περισσότεροι, είναι και πιο συχνοί αφού οι επιθέσεις που θα δεχτείτε είναι ένας συνδυασμός από θανατηφόρα skills.

Ο αγώνας τελειώνει όταν μία ομάδα καταφέρει και καταστρέψει την βάση της αντίπαλης ή αν ολοκληρωθεί το χρονικό όριο των 20 λεπτών. Το όριο αυτό, είναι μια αρκετά βολική επιλογή που μπορείτε να ενεργοποιήσετε προαιρετικά. Οι νικητές κερδίζουν περισσότερα gold και XP από τους ηττημένους. Το gold χρησιμεύει για την αγορά αντικειμένων και το XP για να ανεβείτε rank.

Το πεδίο της μάχης
Για να λάβετε μέρος σε έναν αγώνα, θα πρέπει να πατήσετε στο Play ή στο Quick Match και έτσι θα μπείτε στην σειρά. Αν επιθυμείτε να μπείτε με φίλους, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε την ομάδα και μετά ο host μπορεί να δημιουργήσει αγώνα. Ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής φτάνει περίπου το ενάμιση λεπτό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα περιμένετε τόσο. Ειδικά αν είστε με ομάδα πέντε φίλων, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα...τέταρτο (!) κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα του παιχνιδιού και χρίζει άμεσης διόρθωσης! Αν περιμένετε παραπάνω από το κανονικό, τότε το παιχνίδι γεμίζει τις κενές θέσεις με bots. Εκτός από τους αγώνες που παίζονται ενάντια των άλλων παιχτών, υπάρχει και ένα game mode που ονομάζεται Skirmish. Εκεί μπορείτε μόνος ή με την ομάδα σας να αγωνιστείτε ενάντια στην Α.Ι.

Στην αρχή θα ξεκινήσετε με όλα τα skills ενεργά εκτός από την ultimate επίθεση. Καθώς θα αποκτάτε levels, θα μπορείτε να αναβαθμίσετε από ένα, ενώ απαγορεύεται να αναβαθμίσετε κάποιο skill δύο φορές συνεχόμενα. Στο level 5 θα μπορέσετε να αποκτήσετε και την ultimate επίθεση η οποία είναι η πιο δυνατή από όλες. Τα cooldowns -τόσο των απλών skills όσο και της ultimate- είναι μικρά, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα βολικό στην μάχη.

Στην jungle υπάρχουν τέρατα κλιμακωτής δυσκολίας τα οποία επιτίθενται μόνο αν τα χτυπήσετε. Αν τα σκοτώσετε κερδίζετε buffs και εξτρά xp. Διάσπαρτα στην jungle υπάρχουν και τέσσερα shrines τα οποία μοιάζουν με περίεργες πέτρινες κατασκευές. Για να τα πιάσετε, αρκεί να κάτσετε δίπλα τους για μερικά δευτερόλεπτα ενώ αν το καταφέρετε αυτό, θα σας δώσουν buffs που δυναμώνουν την ομάδα σας. Όσοι παίζουν ως junglers έχουν ακόμη και το πλεονέκτημα των healing items τα οποία συναντούν μέσα στο δάσος.

A.I και User Interface
Οι αγώνες ενάντια στην μέτρια A.I. είναι αρκετά εύκολοι και μπορείτε να κάνετε μεγάλα σκορ ακόμα και αν είναι η πρώτη φορά που παίζετε. Τα bots δεν μπορούν να σκεφτούν έξυπνα με τακτικές και ούτε θα κουνηθούν από το ένα lane στο άλλο. Στην ουσία αποτελούν έναν απλό soldier με μόνη διαφορά το μεγαλύτερο health και τα skills που διαθέτει. Αυτό δεν θα ήταν τόσο αρνητικό αν ίσχυε μόνο για τους αντιπάλους αλλά δυστυχώς η μετριότητα αυτή ισχύει και για τα συμμαχικά bots. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα τα δείτε να τρέχουν στον χάρτη χωρίς λόγο ή να μην σας υποστηρίζουν στην μάχη. Παρόλα αυτά, εάν χτυπηθούν, πάντα αντεπιτίθενται.

Στο User Interface υπάρχει κάθε χρήσιμη πληροφορία που χρειάζεστε. Είναι το πιο πλήρες και ταυτόχρονα απλό περιβάλλον χρήσης σε MOBA game. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετικό αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών, ο χάρτης είναι αναγκαστικά πολύ μικρός. Στα δεξιά, φαίνεται η λίστα με τους εχθρούς ενώ στα αριστερά αυτή με τους συμμάχους σας. Πάνω αριστερά συναντάμε την μπάρα με τα kills/deaths/assists ενώ στο κομμάτι που μένει ελεύθερο, εξελίσσεται η μάχη. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που η τηλεόρασή σας είναι μικρή, η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη.

Ένα Strategy αποκλειστικά για κονσόλες, με πρωταγωνιστές τους ήρωες του Lord of the Rings.

Thy Kingdom Gone
Οι πολλές ώρες δουλειάς από την πλευρά της Monolith Productions απέφεραν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Για αυτό και το Guardians of Middle-Earth αποτελεί ένα πολύ αγαπημένο παιχνίδι ενώ έχει κυκλοφορήσει εδώ και μόλις έναν μήνα. Όπως όλοι οι νέοι τίτλοι, έτσι και αυτός έχει τα δικά του μειονεκτήματα, είτε αυτά είναι μικρής σημασίας, είτε είναι μεγάλης.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που συναντήσαμε είναι το lag που αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παικτών που συνδέονται για να παίξουν. Είναι μάλιστα τόσο έντονο που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ώστε να χάσει η ομάδα σας, ακόμα και αν είστε έμπειρος παίχτης. Άμεσης διόρθωσης χρίζει και το επαναλαμβανόμενο disconnect, το οποίο ενδέχεται να σας συμβεί σε τυχαίες στιγμές. Όταν προσπαθήσετε να επανασυνδεθείτε, θα δείτε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε, με αποτέλεσμα να χάσετε όλο το bonus από τα kills που είχατε κάνει μέσα στον αγώνα.

One does not simply walk into Μordor
Μπορεί η ιστορία του να βασίζεται στο γνωστό σε όλους μας Lord of The Rings και οι χαρακτήρες να προέρχονται από τα βιβλία του αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία όσον αφορά τις πίστες. Πολλοί θα περιμένατε η μάχη να διεξαγόταν στο Mordor ή ίσως στην πανέμορφη πόλη των Elves αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Τα περιβάλλοντα έχουν λιτό σχεδιασμό κι υπάρχουν πέτρινες κατασκευές και λίγο χορτάρι σε αυτό που...υποτίθεται ότι είναι η jungle.

Πέραν αυτών, τα χρώματα είναι πολύ ζωντανά και οι χαρακτήρες καλοσχεδιασμένοι για τα δεδομένα ενός strategy. Ο Gandalf για παράδειγμα είναι πιστό αντίγραφου του ηθοποιού Ian McKellen που τον υποδύεται στα έργα και τα ηχητικά εφέ των spells του είναι εντυπωσιακά. Γενικά τα περισσότερα skills είναι φαντασμαγορικά, με καλοσχεδιασμένα και ποικίλα οπτικά εφέ.

Τα πράγματα όμως σοβαρεύουν όταν κάνει την εμφάνισή του το lag που αυτή την στιγμή είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Αν παίξετε σε αγώνα με A.I bots, το lag μηδενίζεται. Ακόμα και όταν παίζουν δύο παίχτες με τις υπόλοιπες 8 θέσεις στις ομάδες να καταλαμβάνονται από bots, το lag εξακολουθεί να υφίσταται, ακριβώς διότι οι servers είναι ασταθείς, υπερφορτωμένοι και αδυνατούν να προσφέρουν σταθερή σύνδεση ακόμα κι όταν χρειάζεται να φορτώσουν μόνο τα bots.

"You shall not pass!"
Ο ηχητικός τομέας του Guardians of Middle-earth είναι αρκετά προσεγμένος και δεν αφήνει χώρο για παράπονα. Οι φωνές των guardians είναι οι ίδιες με αυτές των ηθοποιών στα έργα, κάτι που είναι παραπάνω από ευχάριστο για τους οπαδούς της τριλογίας. Πολλές φορές θα ακούσετε και κλασικές ατάκες από τις ταινίες όπως για παράδειγμα το "You shall not pass" του Gandalf την ώρα που κάνετε upgrade ένα skill. Εκτός αυτού, τα ηχητικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα και συνοδεύονται από μια επική μουσική που παίζει την ώρα της μάχης.


Αξίζει πραγματικά;
Παίζοντας το Guardians of Middle-earth εκπλαγήκαμε ευχάριστα καθώς σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε η μεταφορά ενός MOBA game σε κονσόλα να ήταν τόσο επιτυχημένη. Νιώσαμε σαν να παίζαμε League of Legends ή Dota από την άνεση του καναπέ μας και ξαφνικά όλη η ένταση του αγώνα να εξαφανίζεται. Σε αυτό βοηθάει και η έλλειψη του chat, η λειτουργία του οποίου τα τελευταία χρόνια, έχει περισσότερο αρνητική παρά θετική επίδραση στους παίκτες. Από την άλλη, η επιβαλλόμενη αγορά μικροφώνου στις κονσόλες με τα όποια προβλήματα και τα συνεχή disconnections μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρο το παιχνίδι αλλά και να σας καθυστερήσουν στο να κάνετε level up στο player profile σας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας όμως για την αγορά του είναι οι χρόνοι αναμονής στα online games, ιδιαίτερα με φίλους, καθώς και το lag. Είναι δύο στοιχεία που μπορεί να κουράσουν και να σας κοστίσουν πολύ και τα οποία η Monolith Productions θα πρέπει σύντομα να έχει λύσει μέσω νέων patches. Αντίστοιχα, ο ηχητικός τομέας παρόλο που είναι σαφώς καλύτερος από τον οπτικό, πάλι υστερεί σε σύγκριση με αυτόν των υπόλοιπων MOBA. Με λίγη προσπάθεια από την μεριά της αμερικάνικης προγραμματιστικής εταιρίας, ώστε να διορθωθούν έστω κάποια βασικά προβλήματα, το Guardians of Middle-earth μπορεί να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα MOBA games που υπάρχουν.

Θετικά:
- Ωραίος ηχητικός τομέας
- Αρκετοί guardians για να ξεκλειδώσετε
- Απλός χειρισμός για τα δεδομένα των κονσολών
- Τα upgrades
- Δυνατό lore που σχετίζεται με το LOTR χωρίς να κουράζει

Αρνητικά:
- Καθυστέρηση στο queue έως ότου βρείτε αγώνα
- Τα disconnections και το lag
- Τα maps δεν θυμίζουν τοπία από το LOTR
- Δεν υπάρχει τρόπος επανασύνδεσης στον αγώνα μετά από disconnect

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

To Guardians of Middle-earth αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια από την Monolith Productions στο να μεταφέρει τα MOBA games στις κονσόλες.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
earth, lord of the rings, league of legends, xbox 360, ian mckellen, online games, έως ότου, game, games, rpg, league, dota, heroes, community, riot, playstation, xbox, βγείτε, screen, warrior, controller, ultimate, shop, guardian, health, bonus, lanes, top, βασεις, upgrade, lane, συγκεκριμένο, play, quick, host, σημαίνει, user, thy, lag, mckellen, υφίσταται, chat, player, online, lotr, maps, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, madwalk, εξτρα, αποτελεσματα, warrior, βγαινουν, βγείτε, το ποντικι, dota, βημα, δωρεαν, ηχος, θεμα, μουσικη, ταινιες, τηλεοραση, χρωματα, ωρα, chat, games, game, guardian, heroes, league of legends, maps, online games, real, rpg, time, ultimate, xbox 360, αγορα, αγωνες, αξιζει, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δασος, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δειχνει, ευχαριστο, εφε, υπαρχει, ελλειψη, ενεργα, εν μερει, εργα, εμφάνιση, επιτυχια, έως ότου, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ηρωες, ισχυει, υφίσταται, ηχητικα, θετικο, κατασκευες, λειτουργια, λιτο, λογο, μπορειτε, ξερετε, ομαδα, παντα, οδηγος, οπτικα, ουσια, πεδιο, περιβαλλον, πληκτρολογιο, ποντικι, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, συμπαν, τετραγωνο, τοπια, τρια, τιτλος, φτανει, φορα, χερι, χρονος, ωρες, αγωνας, health, bonus, community, εξυπνα, host, ian mckellen, ιδιαιτερα, user, shop, controller, κομματι, lag, lanes, lane, league, lord of the rings, lotr, mckellen, ομαδες, παιχνιδι, play, player, quick, riot, σημαίνει, screen, thy, online, top, upgrade, θεσεις
Τυχαία Θέματα