Heathstone: Heroes of Warcraft

Ίσως το πιο πολυαναμενόμενο card game των τελευταίων ετών.

Η Blizzard είναι μια από τις πιο σεβαστές εταιρίες στον χώρο των games αφού μας προσφέρει τίτλους που αφήνουν εποχή από το 1994. Δημιουργίες της όπως το World of Warcraft ή το Starcraft ΙΙ παίζονται από εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, ενώ πρόσφατα η εταιρία

επεκτάθηκε και στις νέες κονσόλες της Sony. Το τελευταίο διάστημα η Blizzard... κάνει πάταγο εξαιτίας της νέας της δουλειάς, η οποία ονομάζεται Hearthstone: Heroes of Warcraft και είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό card game.

Το Hearthstone, για να μην υπάρχουν συγχύσεις, είναι ένα online card game που σημαίνει ότι μπορείτε να το παίξετε από τον υπολογιστή σας με digital κάρτες. Το gameplay είναι απλό και εθιστικό, κάτι που άλλωστε θα έχετε καταλάβει και από μόνοι σας οι περισσότεροι, μιας και το παιχνίδι ήταν σε open beta για αρκετό καιρό δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες παίκτες να το δοκιμάσουν. Αφού λοιπόν παίξαμε το Hearthstone μετά την επίσημη κυκλοφορία του για αρκετές ώρες, σας το παρουσιάζουμε αναλυτικά.

Τι είναι το Hearthstone
Το Hearthstone είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί αποκλειστικά και μόνο με το ποντίκι του υπολογιστή σας χωρίς να είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο. Με το αριστερό κλικ διαλέγετε την κάρτα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και την σέρνετε στο πεδίο της μάχης. Με το δεξί μπορείτε να κάνετε κάτι αρκετά cool. Αν πατήσετε το δεξί κλικ πάνω στον χαρακτήρα σας, θα εμφανιστούν emotes μέσω των οποίων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αντίπαλο. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε «ευχαριστώ» ή «ήρθε η ώρα να πεθάνεις» και άλλα τέτοια... χαριτωμένα, με την φωνή του ήρωά σας.

Οι αγώνες είναι turn-based, κάτι που σημαίνει πως ακολουθούν εναλλαγές γύρων και ο κάθε παίκτης θα πρέπει να περιμένει να τελειώσει ο γύρος του αντιπάλου για να έρθει η σειρά του. Οι κινήσεις που εκτελούνται κάθε φορά απαιτούν κάποιον αριθμό από mana. Στην αρχή ξεκινάτε με ένα mana και στη συνέχεια αποκτάτε από ένα παραπάνω σε κάθε γύρο με μέγιστο αριθμό το 10. Η μάχη γίνεται με τις κάρτες τις οποίες έχετε στο deck σας που σε σύνολο είναι 30.

Σε κάθε γύρο μπορείτε να τραβήξετε μία κάρτα και να την χρησιμοποιήσετε ανάλογα. Παρόλα αυτά, το αν θα μπορέσετε να βάλετε σε ισχύ μια κάρτα ή όχι εξαρτάται από το mana που καταναλώνει, αφού εάν έχετε λιγότερο από αυτό που απαιτεί τότε δεν έχετε πολλές επιλογές. Ο αγώνας τελειώνει όταν η ζωή του αντιπάλου πέσει από το 30 στο 0, κάτι που ορισμένες φορές θα είναι πολύ εύκολο και άλλες απλώς μαρτύριο.

Getting Started
Στην αρχή του παιχνιδιού θα πρέπει να περάσετε ένα μικρό κομμάτι που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το tutorial το οποίο δεν μπορείτε να επαναλάβετε στη συνέχεια. Μόλις περάσετε τους πέντε πρώτους αγώνες του tutorial, θα πρέπει να πολεμήσετε με όλους τους heroes που υπάρχουν έτσι ώστε να τους ξεκλειδώσετε και να μπορέσετε να παίξετε μαζί τους. Οι κάρτες που έχετε στην αρχή είναι πολύ βασικές αλλά σας προσφέρονται χωρίς να κοστίζουν τίποτα, κάτι που είναι πολύ θετικό αφού θα μπορούσε το παιχνίδι να σας χρεώνει από την αρχή για να μπορέσετε να ξεκινήσετε, με λίγα λόγια να είναι ο ορισμός του pay to play.

The Heroes
Στο Hearthstone: Heroes of Warcraft υπάρχουν εννιά ήρωες για να διαλέξετε και να παίξετε. Ο κάθε ήρωας είναι ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του Warcraft και αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο class. Συγκεκριμένα, τα classes με τα οποία σας δίνεται η δυνατότητα να παίξετε και οι χαρακτήρες πίσω από το καθένα είναι: Mage (Jaina Proudmoore), Priest (Anduin Wrynn), Warlock (Gul'dan), Paladin (Uther the Lightbringer), Warrior (Garrosh Hellscream), Druid (Malfurion Stormrage), Hunter (Rexxar), Rogue (Valeera Sanguinar) και Shaman (Thrall). Μπορείτε να ανεβασετε τον κάθε ήρωα μέχρι το level 60 έτσι ώστε να ξεκλειδώσετε πιο ισχυρές κάρτες - συνήθως μετά το level 10 θα έχετε πρόσβαση στις χρυσές. Πέρα από την απόκτηση καρτών, το level κατά τα άλλα δεν μετράει καθόλου στο παιχνίδι αφού δεν είναι ορατό από τον αντίπαλο.

Το κάθε class έχει τις δικές του δυνάμεις που το κάνουν ενδιαφέρον και ξεχωριστά δυνατό. Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι special αυτές δυνατότητες του κάθε class είναι ίδιες με αυτές για τις οποίες είναι γνωστός κάποιος χαρακτήρας από το World of Warcraft. Ο Priest για παράδειγμα μπορεί να κάνει heal τον εαυτό του και να σας... σπάσει τα νεύρα αρκετές φορές. Ο Warlock από την άλλη έχει την μανία να κάνει summon διάφορα τέρατα για να παλεύουν για αυτόν, περισσότερα από όσα θα θέλατε να αντιμετωπίσετε.

H Valeera είναι μια από τις πιο ωραίες παρουσίες στο Hearthstone.

The Cards
Oι κάρτες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την σπανιότητά τους, την δύναμη που έχουν να προκαλούν damage στην μάχη και τα special animations τους. Τα επίπεδα αυτά από το χαμηλότερο στο υψηλότερο είναι: Common (άσπρες), Rare (μπλε), Epic (μωβ) και Legendary (πορτοκαλί). Συνολικά υπάρχουν 465 κάρτες από τις οποίες οι 382 είναι συλλεκτικές. Η κάθε κάρτα αναγράφει στην πάνω αριστερή γωνία τον αριθμο mana που καταναλώνει, στην κάτω αριστερή γωνία δείχνει πόσο attack power έχει ενώ κάτω δεξιά μπορείτε να δείτε το health της. Στο ενδιάμεσο βρίσκεται το splash art και από κάτω του ένα κείμενο που εξηγεί τι κάνει η κάρτα.

Όσον αφορά την χρησιμότητά τους, υπάρχουν τρία είδη καρτών στο Hearthstone: Spell cards, Weapon cards και Minion cards. Οι Spell cards είναι κάρτες οι οποίες είναι μαγικές και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο μια φορά για να εκτελέσετε κάποια μαγική επίθεση. Οι Weapon cards δίνουν ένα όπλο στον παίχτη το οποίο όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται, τόσο χάνει ενέργεια. Όλοι οι heroes μπορούν να χρησιμοποιήσουν Weapon cards εκτός από τους Druids, Priests και τους Mages, ενώ οι Warlocks το καταφέρνουν μεν, αλλά με τρελές... μόντες δε! Τέλος, τα Minion cards αποτελούν τις βασικές σας κάρτες αφού χρησιμοποιούνται πολύ πιο συχνά από τις υπόλοιπες και βγάζουν στην ουσία στο προσκήνιο τα πλάσματα και τα minions τα οποία παλεύουν για εσάς.

Μόλις ξεκλειδώσετε όλους τους ήρωες και αρχίσετε να μαζεύετε κάρτες, τότε θα αρχίσετε να χτίζετε σοβαρά το δικό σας deck. Μέσα στο deck σας το οποίο θα αποτελείται από 30 κάρτες, μπορείτε να βάλετε όποιες από αυτές θέλετε μέχρι δύο φορές την καθεμιά (αλλά μόνο μια φορά τις legendary). Για να μαζέψετε κάρτες θα πρέπει να ανεβάσετε τους ήρωες στο υψηλότερο level, να αγοράσετε card packs με gold ή πραγματικά χρήματα, να κερδίσετε αγώνες στην Arena, να κάνετε quests ή να δημιουργήσετε τις δικές σας με το Arcane Dust. Πρόκειται για μια σκόνη την οποία αποκτάτε κάνοντας Disenchant τις κάρτες που δεν σας αρέσουν. Έπειτα, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να κάνετε craft την κάρτα που θέλετε. Ενδεικτικά οι τιμές σε Arcane Dust για τις κάρτες είναι οι εξής: Common (άσπρες) 40, Rare (μπλε) 100, Epic (μωβ) 400 και Legendary (πορτοκαλί) 1600.

Game Modes
Στο Hearthstone συναντάμε τέσσερα διαφορετικά game modes. Το πρώτο από αυτά είναι το Practice Mode όπου μπορείτε να παλέψετε ενάντια στην CPU για εξάσκηση. Το Play Mode αφορά το κύριο μέρος του παιχνιδιού αφού εκεί παίζετε αγώνες ενάντια σε πραγματικούς ανθρώπους. Οι αγώνες αυτοί μπορεί να είναι normal ή ranked. Στα ranked matches υπάρχουν 26 tiers και το κορυφαίο από αυτά ονομάζεται legendary. Μπορείτε να μείνετε σε ένα συγκεκριμένο rank για μια season που διαρκεί ένα μήνα, καθώς ύστερα θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσετε να ανεβείτε πάλι.

Το Arena Mode είναι πιο περίπλοκο. Καταρχήν για να μπείτε θα πρέπει να πληρώσετε gold ή πραγματικά χρήματα. Για να παίξετε, καλείστε να δημιουργήσετε το deck σας εκείνη τη στιγμή με όριο τις 30 κάρτες, αλλά η διαφορά με τους normal αγώνες εδώ είναι ότι έχετε την δυνατότητα να διαλέξετε όσες παρόμοιες κάρτες θέλετε χωρίς περιορισμούς. H Arena είναι μια σειρά από αγώνες που τελειώνει αν χάσετε τρεις φορές ή μέχρι να νικήσετε 12.

Σαν mode είναι αγχωτικό αφού ξέρετε πως θα χάσετε gold αν δεν τα πάτε καλά και θα πρέπει να πληρώσετε για να ξαναμπείτε, αλλά από την άλλη είναι και αρκετά κερδοφόρο για τους masters του είδους, αφού μπορεί να βγείτε με τα διπλάσια χρήματα με τα οποία μπήκατε. Τέλος, το Duel Mode είναι αγώνας 1vs1 με κάποιον φίλο που θα διαλέξετε εσείς, αλλά το ποιος θα είναι ο νικητής ή ο χαμένος μένει μόνο μεταξύ σας και δεν επηρεάζει το rank σας.

Quests
Ένας άλλος τρόπος για να κερδίσετε gold στο Hearthstone είναι τα Quests. Οι κατηγορίες τους είναι δύο: Daily και Unique Quests. Tα Daily Quests ακολουθούν την ίδια φόρμουλα με αυτά του World of Warcraft, κάθε ημέρα κάνουν reset και σας δίνουν gold για να μπορέσετε να αγοράσετε κάρτες και να μπείτε στην Arena. Τα Unique Quests από την άλλη είναι κρυφά και θα καταλάβετε ότι τα ολοκληρώσατε μόνο αφότου το κάνετε. Το καλό με την δεύτερη κατηγορία είναι ότι πολύ πιθανόν να λάβετε card packs, Arcane Dust ή ακόμα και Legendary cards ολοκληρώνοντάς τα συγκεκριμένα quests.

Η στρατηγική στα καλύτερά της
Το Hearthstone διαθέτει πολύ απλό gameplay, κατανοητό ακόμα και από πρωτάρηδες στον κόσμο των card games. Η μάχη γίνεται χρησιμοποιώντας τις κάρτες σας ως όπλα για να επιτεθείτε είτε στον αντίπαλο, είτε στις κάρτες του. Κανονικά ο σκοπός σας είναι να μηδενίσετε την ζωή του εχθρού αλλά παίζοντας αρκετά games καταλάβαμε ότι το να στοχεύετε μόνο αυτό, θα σας κάνει να χάσετε.

Οι minion cards συνήθως επιτίθενται μετά από έναν γύρο αφότου τις cast-άρετε. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν η κάρτα σας γράφει στο κειμενάκι της περιγραφής την λέξη “Charge”, σημαίνει ότι γίνεται να επιτεθεί ακόμα και στον γύρο που την καλέσατε. Ορισμένες κάρτες έχουν το taunt πάνω τους, που σημαίνει ότι αν ο αντίπαλος θέλει να επιτεθεί σε εσάς, θα πρέπει να καταστρέψει την συγκεκριμένη κάρτα πρώτα. Αυτό πρακτικά σας παρέχει ένα είδος προστασίας το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά.

Η σωστή τακτική είναι εκείνη που θα σας κάνει να κερδίσετε και καλώς η κακώς δεν υπάρχει κάποια στάνταρ συνταγή. Εμείς όμως σας προτείνουμε να επιστρατεύσετε όσες περισσότερες κάρτες μπορείτε στο πεδίο της μάχης και αρκετές με taunts έτσι ώστε να απαιτείται πολλή προσπάθεια από τον αντίπαλο για να σας πετύχει. Καλό όμως είναι να μην “το κουράζετε” πολύ γιατί αργά η γρήγορα θα τελειώσουν και οι δικές σας κάρτες, με αποτέλεσμα ακόμα και αν είχατε σίγουρη την νίκη, να αρχίσετε να την αμφισβητείτε.

User Interface και Οπτικός τομέας
Το User Interface είναι αρκετά απλό, αλλά όμορφο και λειτουργικό. Υπάρχει μια τετράγωνη επιφάνεια η οποία έχει γύρω γύρω στις άκρες διάφορα χτίσματα όπως σκηνές, καλύβες, καταρράκτες κ.α. Τα περιβάλλοντα αυτά εκτός από όμορφα είναι και interactive που σημαίνει ότι μπορείτε να τα πειράξετε και να δείτε ένα μικρό animation. Για παράδειγμα αν κλικάρετε πολλές φορές πάνω στον καταρράκτη θα βγει ουράνιο τόξο ή αν πειράξετε τα ξύλα θα ανάψετε φωτιά. Πάνω και κάτω υπάρχουν οι φωτογραφίες των ηρώων που μάχονται -πάνω του αντιπάλου και κάτω η δική σας, στα δεξιά βλέπετε το deck σας και στα αριστερά αραδιάζονται όλες οι κάρτες που βγήκαν εκτός παιχνιδιού γιατί καταστράφηκαν.

Οπτικά πρόκειται για ένα αρκετά ωραίο game όπως ήδη σας είπαμε και το καλύτερο κομμάτι είναι πως δεν απαιτεί να έχετε ισχυρό υπολογιστή για να το παίξετε. Αυτό σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει κάποια αναβάθμιση στο PC τους. Όσο για τον ηχητικό τομέα, το voice acting είναι κορυφαίο αφού όλοι οι ηθοποιοί έχουν παίξει καλά τον ρόλο τους. Τα minions έχουν τις δικιές τους κραυγές και τα ηχητικά εφέ είναι με την σειρά τους πολύ ικανοποιητικά.

Η διάρκεια του Hearthstone: Heroes of Warcraft είναι μεγάλη, βασικά απεριόριστη αφού μπορείτε να παίξετε ακόμα και χιλιάδες αγώνες. Με λίγα λόγια, έχοντας μια σύνδεση στο ίντερνετ μπορείτε να περάσετε την ώρα σας ευχάριστα. Οι αγώνες δεν ξεπερνούν τα πέντε λεπτά αφού σε κάποια στιγμή τελειώνουν οι κάρτες (θυμηθείτε έχετε μόνο 30). Παρόλα αυτά, όπως είπαμε και πριν, έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μέρος σε όσους αγώνες θέλετε απεριόριστα.

Hearthlove
To Hearthstone: Heroes of Warcraft είναι free-to-play, οπότε δεν έχετε δικαιολογία να μην το δοκιμάσετε έστω και μια φορά. Μέχρι στιγμής έχει γίνει αγαπημένο game για τους streamers και έχει κερδίσει πολύ έδαφος στον χώρο των δωρεάν τίτλων. Η διάρκειά του είναι απεριόριστη, οι απαιτήσεις στο PC ελάχιστες και οι ώρες που θα σας διασκεδάσει πάρα πολλές.

Η απλότητά του δεν θα πρέπει να σας ξεγελάει, αφού στην ουσία θα πρέπει να σκεφτείτε καλά την τακτική σας πριν δράσετε. Το καλύτερο από όλα είναι ότι έχει χαρακτήρες από το lore του World of Warcraft, ενός παιχνιδιού που αγαπήθηκε πολύ και από αρκετό κόσμο. Ο οπτικός τομέας αλλά και ο ηχητικός είναι υψηλού επιπέδου όπως μας έχει συνηθίσει η Blizzard και όλα αυτά τα θετικά στοιχεία μαζί θα σας προσφέρουν μια πολύ καλή εμπειρία.

Θετικά:
- Μεγάλη διάρκεια
- Ελαφρύ για όλα τα PC
- Καλός οπτικός και ηχητικός τομέας
- Διασκεδαστικό gameplay

Αρνητικά:
- Λίγα game modes

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.7

To Hearthstone: Heroes of Warcraft αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν κορυφαίο free-to-play τίτλο που πρέπει να δοκιμάσει κάθε gamer.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
heroes, heroes, world of warcraft, game, blizzard, games, world, sony, online, σημαίνει, ισχύ, pay, play, συγκεκριμένο, class, priest, warrior, hunter, rare, μπλε, μωβ, power, health, art, arena, dust, craft, practice, cpu, βγείτε, επηρεάζει, user, animation, voice, φωτια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, warrior, βγείτε, το ποντικι, γωνια, δωρεαν, ηθοποιοι, ηχος, με το δεξι, φωτογραφιες, ωρα, cpu, games, game, hunter, sony, αγωνες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γυρος, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δειχνει, εδαφος, εφε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, ενεργεια, επηρεάζει, εποχη, εταιρια, ετων, ζωη, ιδια, η δικη, ειδος, ιντερνετ, ηρωες, ηχητικα, θετικο, κειμενο, λογια, μικρο, μπορειτε, νευρα, νικη, ξερετε, ξυλα, ουρανιο τοξο, ουρανιο, ουσια, πεδιο, πιο πολυ, πληκτρολογιο, ποντικι, ρολο, σιγουρη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σκηνες, συνταγη, τοξο, τρια, ισχύ, φορμουλα, φωνη, φορα, ομορφα, ωρες, αγωνας, animation, arena, art, health, blizzard, class, craft, free, dust, ειδη, ειπαμε, ηρωας, user, κομματι, κρυφα, μια φορα, pay, παιχνιδι, play, power, priest, practice, rare, σημαίνει, online, θετικα, world of warcraft, world, ωραιο, voice
Τυχαία Θέματα