King’s Bounty: Crossworlds

Η πάνοπλη αλλά ελαφροντυμένη πριγκίπισσα επιστρέφει με παρέα!

Το King’s Bounty: Crossworlds είναι ένα expansion του King’s Bounty: Armored Princess, που αποτέλεσε την δεύτερη έκδοση του ομώνυμου Fantasy Tactical RPG της ρωσικής προγραμματιστικής εταιρείας Katauri Interactive. Πρέπει να σημειωθεί πως το King’s Bounty:

Crossworlds χρειάζεται το αρχικό παιχνίδι για να «τρέξει». Ο βασικός χαρακτήρας εξακολουθεί να είναι η πριγκίπισσα Amelie, ενώ επιστρέφει και ένας παλιός γνώριμος. Πρόκειται για τον μισθοφόρο Arthur Bell, τον οποίο συναντήσαμε για πρώτη φορά στο King’s Bounty: The Legend.

Το παρόν review θα εστιάσει περισσότερο στα καινούργια στοιχεία που προστίθενται με το Crossworlds, μιας και η Άντζελα Μαυρομάτη ανέλυσε εξαιρετικά και με πολλές λεπτομέρειες το gameplay του King’s Bounty: Armored Princess στο review της. Σας προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα να ανατρέξετε πρώτα εκεί!

Μήπως είδατε τον Bill Gilbert;
Ο κόσμος της Endoria δέχεται ανελέητη επίθεση από τους δαίμονες του Baal και η επικράτησή τους φαίνεται πλέον πως είναι θέμα ωρών. Ο βασιλιάς Mark και ο αρχιμάγος Shivarius πιστεύουν πως μόνο ο Bill Gilbert μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά ο ιππότης βρίσκεται πολύ μακριά και χρειάζεται ένα θαύμα για να τον εντοπίσουν και να επιστρέψει εγκαίρως. Ο Shivarius θεωρεί ότι το θαύμα είναι δυνατόν να συμβεί μόνο αν χρησιμοποιηθεί το Clock of Time.

Το ιδιαίτερο αυτό αντικείμενο βρίσκεται στην κατοχή της πριγκίπισσας Amelie, την οποία γνωρίσαμε ως κοριτσάκι στο King’s Bounty: The Legend και έχει γίνει πλέον… ολόκληρη γυναίκα. Ο Shivarius σκοπεύει λοιπόν να δημιουργήσει ένα portal και να περάσει στον κόσμο της Teana όπου τριγυρίζει ο Bill Gilbert. Ύστερα από μία επιπόλαιη κίνηση, η πριγκίπισσα Amelie αναγκάζεται τελικά να κάνει εκείνη το ταξίδι. Παράλληλα με την αναζήτηση του ιππότη, η ηρωίδα προσπαθεί να βρει και τις οκτώ Stones of the Gods για να εκπληρώσει μία προφητεία που την αφορά.

Το σενάριο είναι ήδη γνωστό και δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο για το Orcs on the March campaign, που αποτελεί εξάλλου και τη διευρυμένη εκδοχή του Armored Princess. Η ιστορία είναι απλώς η αφετηρία για την περιπλάνηση της Amelie στον νησιωτικό κόσμο της Teana και τον καταιγισμό των turn-based μαχών που θα κληθείτε να δώσετε. Θα σας απασχολήσει ελάχιστα μιας και έχει μικρή σχέση με τα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του χάρτη. Θα την ανακαλείτε στο μυαλό σας μόνο όταν η Amelie θα ρωτάει κάποιους από τους χαρακτήρες που συναντάει αν γνωρίζουν τον Bill Gilbert.

Ένα διευρυμένο Armored Princess
Το κυρίως κομμάτι του King's Bounty: Crossworlds είναι λοιπόν το Orcs on the March campaign και το gameplay του κινείται ασφαλώς σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την περιπλάνηση της Amelie στο σύμπλεγμα νησιών της Teana και γίνεται σε real-time. Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με άλογο όσο η ηρωίδα βρίσκεται στη στεριά ή με τα πόδια όταν μπαίνει σε κλειστούς χώρους. Η μετάβαση από νησί σε νησί, αλλά και η πρόσβαση σε απόμερες αμμουδιές απαιτεί τη χρήση πλοίου.

Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του χάρτη, ο χαρακτήρας σας έρχεται σε επαφή με διάφορους τύπους οι οποίοι του αναθέτουν quests με αντάλλαγμα gold, runes, experience points και άλλα καλούδια. Το Crossworlds προσθέτει εννέα καινούριους NPCs οι οποίοι έχουν για εσάς ισάριθμα quests και ο πρώτος από αυτούς εμφανίζεται στο Debir, τον αρχικό προορισμό του ταξιδιού σας. Πρόκειται για ένα ταλαίπωρο Orc το οποίο περιμένει στο λιμάνι της πόλης και ζητάει να φέρετε εις πέρας μία αρκετά απαιτητική αποστολή. Αντιλαμβάνεστε πως τα επιπλέον quests μεταφράζονται αυτομάτως σε περισσότερο gameplay. Το Orcs on the March campaign θα σας κρατήσει απασχολημένο για τουλάχιστον 45 ώρες.

Οι NPCs έχουν σχεδόν πάντοτε να σας πουλήσουν όπλα, armor, potions και scrolls με μαγικά ξόρκια χρήσιμα για την εκτέλεση των spells. Η Katauri Interactive έχει συμπεριλάβει 70 καινούρια items σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες με ποικίλα χαρακτηριστικά και αρκετά αστείες «εμπνεύσεις». Μην εκπλαγείτε όταν δείτε παντοφλάκια σε μορφή κουνελιού! Η προσθήκη 13 ολοκαίνουριων spells αντιστοιχεί σε ισάριθμα scrolls.

Οι NPCs θα σας διαθέσουν επιπλέον troops διαφόρων races και levels ή πιο ιδιαίτερα πλάσματα τα οποία μπορείτε να στρατολογήσετε με αντάλλαγμα gold. Στο Crossworlds έχουν προστεθεί εννέα νέες μονάδες και οι developers έχουν φροντίσει έτσι ώστε να τις «γνωρίσετε» από πολύ νωρίς, αντικαθιστώντας τους άφθονους archers και peasants. Υπάρχουν λοιπόν καινούριες μονάδες Orcs, Witch Hunters, Human Rune Mage και Fauns. Η Katauri Interactive δούλεψε πάνω σε έναν ανασχεδιασμό όλων των μονάδων που ανήκουν στο race των Orcs και στον τρόπο απόκτησης των skills τους με «κλειδί» το στατιστικό Adrenaline.

Ο δεύτερος άξονας του gameplay αφορά στις turn-based μάχες οι οποίες θα σας φέρουν αντιμέτωπους με αντιπάλους σε boards τα οποία χωρίζονται σε εξάγωνα και θα βάλουν σε δοκιμασία τις στρατηγικές ικανότητές σας. Η ίδια η Amelie δεν εμφανίζεται στα πεδία των μαχών, αλλά διοικεί τους «στρατιώτες» της και συμμετέχει εκτελώντας spells από… απόσταση. Τα στατιστικά της είναι επίσης πολύ σημαντικά για την απόδοση του στρατού της. Αν υποθέσουμε ότι στρατολογείτε peasants με defense 5 και ο χαρακτήρας σας στον αντίστοιχο τομέα έχει 15, τότε η μονάδα σας κατεβαίνει τότε στη μάχη με defense 20.

Η υπακοή των μονάδων σας από την άλλη εξαρτάται από το στατιστικό Leadership. Κάθε μονάδα διαθέτει ένα Leadership που προστίθεται σε εκείνο όλων των άλλων μονάδων που έχετε υπό τη διοίκησή σας. Αν το σύνολο αυτό υπερβαίνει το αντίστοιχο στατιστικό του χαρακτήρα σας, θα αντιμετωπίσετε προβληματάκια. Είναι σίγουρο πως δε θέλετε να δείτε τους στρατιώτες σας να κάνουν του κεφαλιού τους κατά τη διάρκεια της μάχης!

Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και ένα επιπλέον δεδομένο για να μην αντιμετωπίσετε θέματα απειθαρχίας. Ορισμένα races δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με κάποια άλλα και έτσι χρήσιμο είναι να προσέχετε τους συνδυασμούς που κάνετε στο στρατό σας. Για παράδειγμα, Priests και Vampires δεν κάνουν μαζί χωριό!

Το πρώτο και βασικότερο βήμα που θα κληθείτε να κάνετε πριν καλά-καλά ξεκινήσετε το campaign είναι να επιλέξετε class. Η εμφάνιση της ηρωίδας πρέπει να αποτελέσει το δευτερεύον κριτήριο για την επιλογή σας. Δε θα παίξει σημαντικό ρόλο στο gameplay αν η Amelie μοιάζει με τη γυναικάρα με τα κόκκινα ή μία ξανθούλα ντυμένη στα μωβ! Το class θα καθορίσει την πορεία σας στο campaign μιας και έχει να κάνει με την απόκτηση skills στις κατηγορίες Might, Mind και Magic και τον ρυθμό αναβάθμισής τους, την αποτελεσματικότητα των spells, αλλά και την απόδοση του στρατού σας.

Τα classes είναι τρία και πρόκειται για τα ήδη γνωστά Warrior, Paladin και Mage. Ο Warrior κερδίζει περισσότερα Might Runes τα οποία απαιτούνται σε μεγαλύτερη ποσότητα για την απόκτηση και αναβάθμιση των Might Skills απ’ ότι τα υπόλοιπα Runes. Ο Warrior μπορεί επιπλέον να διοικήσει πολυπληθείς στρατούς γιατί αναβαθμίζει γρηγορότερα το Leadership και έχει τα attack και defense στατιστικά του ως ατού στις melee επιθέσεις. Το ξεχωριστό skill του είναι το Bloodthirst το οποίο βοηθάει στην αύξηση του Rage.

Ο Paladin βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο άλλα classes. Αποδεικνύεται καλός healer με τη χρήση προσευχών και ειδικών spells και λαμβάνει περισσότερα Mind Runes. Μπορεί να ελέγχει καλύτερα εξωτικά πλάσματα, ενώ ο στρατός του αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τους undead και τους demons. Το ξεχωριστό skill του είναι το Resurrection με το οποίο νεκρανασταίνει τα troops του.

Ο Mage δεν καταφέρνει να διοικεί μεγάλους στρατούς αλλά διακρίνεται στη χρήση spells καθώς το intellect είναι το προσόν του, ενώ υστερεί στις melee επιθέσεις. Τα Magic Runes έρχονται σε εκείνον σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι στα άλλα δύο classes και έτσι αποκτά γρηγορότερα magic skills, τα οποία και αναβαθμίζει ταχύτερα. Το Higher Magic skill για παράδειγμα, του επιτρέπει να χρησιμοποιεί το Spell Book δύο φορές κατά τη διάρκεια ενός γύρου.

Καινούρια κτίρια
Αν έχετε ήδη παίξει το Armored Princess θα νιώσετε αμέσως σαν στο σπίτι σας στον κόσμο του Crossworlds, αλλά δε θα αργήσετε να διαπιστώσετε και τις διαφορές στον χώρο. Οι αλλαγές που έγιναν δεν έχουν να κάνουν μόνο με βελτιώσεις στον αισθητικό τομέα. Στην πρώτη κιόλας επίσκεψή σας στο Debir, θα δείτε ότι έχει εμφανιστεί ένα καινούριο κτίριο λίγο έξω από το λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για το μυστηριώδες Wizard’s Tower. Θα πληροφορηθείτε ότι προέκυψε εκεί από το πουθενά και πως κανένας κάτοικος της πόλης δεν έχει καταφέρει να μπει μέσα. Θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα πως το εν λόγω κτίριο έχει κάποια σχέση με την προφητεία του σεναρίου και μόνο η Amelie αποκτά πρόσβαση σε αυτό. Η είσοδός της στο Wizard’s Tower θα γίνει μάλιστα η αφορμή για να δώσετε μερικές αρκετά δύσκολες turn-based μάχες!

Ένα αρκετά ενδιαφέρον νέο στοιχείο είναι οπωσδήποτε και οι Military Academies. Πρόκειται για κτίρια τα οποία βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα νησιά της Teana και σας δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε με το αζημίωτο τις μονάδες σας. Αν έχετε για παράδειγμα peasants και διαθέτετε το ανάλογο gold και experience μπορείτε να τους μετατρέψετε σε κάποια άλλη ισχυρότερη μονάδα παραμένοντας ωστόσο στο race των men.

Δύο καινούρια campaigns
Το King’s Bounty: Crossworlds έχει να προσφέρει δύο campaigns μικρής σχετικά διάρκειας τα οποία θα σας κάνουν να τρίβετε τα χέρια σας από ευχαρίστηση αν είστε φίλος των turn-based μαχών και δεν ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για το κομμάτι της εξερεύνησης του χάρτη. Πρόκειται για τα Champion of the Arena και Defender of the Crown. Αξίζει να σημειωθεί πως και στα δύο campaigns θα δείτε πως ο χαρακτήρας σας θα κάνει άλματα στα levels μετά από μία νίκη γεγονός που θα σας εξασφαλίσει πολλά Might, Mind και Magic runes ενώ παράλληλα θα αυξάνονται σημαντικά τα στατιστικά Attack, Defense Intellect και Leadership. Το gold ρέει επίσης άφθονο. Ο κοινός παρανομαστής στα δύο campaigns είναι εξάλλου οι δύσκολοι αντίπαλοι με υψηλό level που θα σας χαρίσουν πολλούς πόντους experience.

Το Champion of the Arena campaign σας δίνει τον έλεγχο του μισθοφόρου Arthur Bell και σας καλεί να τον αναδείξετε πρωταθλητή σε ένα ξεχωριστό τουρνουά. Θα έρθετε αντιμέτωπος με οκτώ ισχυρά bosses. Ο χαρακτήρας σας μένει όπως πάντα στο περιθώριο και αναλαμβάνει τη διοίκηση του στρατού. Θα αναμετρηθείτε με μία τεράστια χελώνα, μία γιγάντια αράχνη, έναν βάτραχο, ένα χταπόδι και μερικούς ακόμη τερατόμορφους αντιπάλους οι οποίοι κατεβαίνουν «αυτοπροσώπως» στους αγώνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα bosses δεν είναι μόνα τους, αλλά ξαμολούν ανά διαστήματα τον δικό τους στρατό εναντίον των troops σας.

Μετά από κάθε νικηφόρο αγώνα έχετε τη δυνατότητα να ξεχυθείτε στα μαγαζιά για shopping και να επανδρώσετε τον στρατό σας. Μπορείτε ακόμη και να γίνετε μέλος σε guilds έτσι ώστε να εξασφαλίσετε τη βοήθεια συντρόφων που θα σας ακολουθήσουν στην αρένα και θα προσθέσουν τα στατιστικά τους σε εκείνα του χαρακτήρα σας. Τα πράγματα σε αυτό το σημείο δεν είναι τόσο απλά καθώς αν και σας επιτρέπεται να ανήκετε ταυτοχρόνως σε πολλά guilds, η προτίμησή σας για παράδειγμα στο guild των Elves μπορεί να κάνει τα Orcs να σας γυρίσουν την πλάτη και να αρνηθούν ακόμη και να σας πουλήσουν items.

Η πριγκίπισσα Amelie επιστρέφει στο δεύτερο campaign και πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξια να φέρει τον τίτλο «Defender of the Crown of Darion» μέσα από μία ιδιαίτερα δύσκολη σειρά δοκιμασιών. Μια ολόκληρη πόλη έχει γεμίσει με εχθρικούς στρατούς -διοικητές Lizardmen με υψηλό level και αρκετό mana στη διάθεσή τους- ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Οι μάχες στο συγκεκριμένο campaign θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ του στρατού σας, αλλά πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν η τακτική και τα spells.

Η περιπλάνησή σας στους δρόμους της πόλης θα είναι σύντομη και χρειάζεται μόνο για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα items και scrolls και να διαχειριστείτε τον στρατό σας. Ο επόμενος αντίπαλος θα σας περιμένει πάντοτε λίγα μέτρα μακρύτερα από τον προηγούμενο και εδώ δεν έχετε τη δυνατότητα να αποφύγετε κάποιον εχθρό και να τον αφήσετε για κάποια άλλη στιγμή, όπως στο Orcs on the March campaign.

Το Crossworlds είναι ένα αξιόλογο expansion, αλλά του λείπει ένα multiplayer mode!

Ο πιστός, χαριτωμένος φίλος σας
Ο άσος στο μανίκι σας στις turn-based μάχες του βασικού campaign παραμένει το pet dragon. Καλείστε λοιπόν στην αρχή να επισκεφθείτε μία φάρμα εκτροφής δράκων και να επιλέξετε τον φίλο σας με κριτήρια το χρώμα και το αρχικό του skill. Ο μικρός, χαριτωμένος σύντροφός σας εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια των μαχών και βρίσκεται έξω από τα όρια του board μαζί με ένα σαλιγκάρι (το οποίο χρησιμοποιεί για μαξιλάρι) και μία μηλιά γεμάτη καρπούς. Έτσι, για να έχει να γευματίζει που και που! Οι εχθροί δεν μπορούν να τον πλήξουν κι έτσι μένει ασφαλής.

Για άλλη μια φορά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το pet dragon ανά πάσα στιγμή εφόσον το Rage που έχει συγκεντρωθεί σας επιτρέπει την εκτέλεση κάποιου skill. Θα χρειαστείτε για παράδειγμα έξι πόντους Rage για να χτίσει ο δράκος σας έναν τοίχο με level 1 και να οχυρώσετε πίσω από αυτόν τους τοξότες σας. Θα ξοδέψετε ωστόσο περισσότερο Rage αν εκτελέσετε το ίδιο skill σε μεγαλύτερο level αλλά θα έχετε ένα αποτέλεσμα που θα διαρκέσει περισσότερο. Κάθε φορά που το pet ανεβαίνει level, μπορείτε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων skills ή να προσθέσετε ένα καινούριο εφόσον σας διατίθεται κάποιο. Υπάρχουν θέσεις για εννέα skills στο «οπλοστάσιο» του.

Ο φίλος σας μπορεί να μένει πιστός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παραμένει και ακούραστος! Ύστερα από μία επέμβασή του στη μάχη, ρίχνει πάντα έναν υπνάκο για να τον έχετε και πάλι διαθέσιμο μετά από την ολοκλήρωση ενός γύρου ή και περισσότερο αν κουραστεί πολύ από την εκτέλεση ενός skill αυξημένου level. Αν χρειάζεστε τη βοήθειά του πάση θυσία σε μία δεδομένη στιγμή, έχετε τη δυνατότητα να το ξυπνήσετε με το ανάλογο spell.

Το pet dragon προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά του κατά τη διάρκεια του Defender of the Crown campaign και πάντοτε με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και στο Orcs on the March. Τα levels του ανεβαίνουν εξίσου γρήγορα με εκείνα του χαρακτήρα σας και έτσι μπορείτε να αναβαθμίσετε τα skills του ταχύτατα. Αντιθέτως, θα στερηθείτε τις υπηρεσίες του στο Champion of the Arena campaign. Το γλυκό πλάσμα που παραπέμπει σε Pokemon ή Digimon φαίνεται πως ταιριάζει περισσότερο σε χαρακτήρα γένους θηλυκού όπως η Amelie παρά σε έναν μαντράχαλο με βαριά πανοπλία όπως ο Arthur Bell!

Campaign Editor
Αν διαθέτετε φαντασία, υπομονή, ελεύθερο χρόνο και επιθυμείτε να δημιουργήσετε το δικό σας περιεχόμενο για το King's Bounty: Armored Princess, έχετε την ευκαιρία να το πράξετε με τον Campaign Editor. Μπορείτε ακόμη και να «πειράξετε» ήδη υπάρχουσες αρένες ή και ολόκληρο campaign και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε στοιχεία κατά βούληση.

Ο editor είναι εύχρηστος και προσφέρει μία ποικιλία από επιλογές όπως χαρακτήρες, αντικείμενα, κτίρια και άλλα στοιχεία. Το πολυσέλιδο manual σε μορφή .pdf το οποίο προσφέρεται παρουσιάζει αναλυτικά με εικόνες και παραδείγματα τις λειτουργίες του editor, γεγονός που θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε γρήγορα μαζί του.

Ένας παραμυθένιος κόσμος!
Όπως είναι αναμενόμενο, η Katauri Interactive έχει χρησιμοποιήσει την μηχανή 3D γραφικών TheEngine για την ανάπτυξη του King's Bounty: Crossworlds. Τα προβλήματα με το clipping τα οποία υπογράμμισε η Άντζελα Μαυρομάτη στο review της για το King’s Bounty: Armored Princess, δεν έχουν διορθωθεί στο Crossworlds. Θα βρεθείτε αρκετές φορές στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζετε έναν κατά πολύ ισχυρότερο αντίπαλο γιατί, ενώ προσπαθούσατε να του ξεφύγετε, «κολλήσατε» σε κάποιο σημείο του χώρου και σας «τσάκωσε».

Τα γραφικά του King's Bounty: Crossworlds παραμένουν στο ίδιο επίπεδο. Οι developers έχουν διατηρήσει τα όμορφα και ζωηρά χρώματα, τα εντυπωσιακά εφέ φωτισμού, τα προσεγμένα μοντέλα των χαρακτήρων και τα καλοδουλεμένα textures. Οι τοποθεσίες οι οποίες θα επισκεφθείτε έχουν ξεχωριστές «προσωπικότητες» και είναι πλούσιες σε ποικίλα στοιχεία. Η απεικόνιση του υγρού στοιχείου, είτε πρόκειται για θάλασσα, είτε για λίμνες και ποτάμια, κλέβει οπωσδήποτε την παράσταση.

Τα cutscenes είναι μέτρια σε ποιότητα και τα λίγα που υπάρχουν στο βασικό campaign λειτουργούν απλώς ως ένας σύντομος τρόπος γνωριμίας με κάθε νέο προορισμό σας και τους κατοίκους του. Δεν έχουν τίποτα το ουσιαστικό να προσφέρουν μιας και η Katauri Interactive προτιμά να «σπρώξει» την ιστορία του King’s Bounty: Crossworlds με μακροσκελή κείμενα. Τα πράγματα δεν βελτιώνονται καθόλου στα δύο καινούρια campaigns!

Λίγα λόγια, πολλή μουσική
Οι διάλογοι είναι ένα είδος πολυτελείας στη σειρά King's Bounty και το Crossworlds δεν αποτελεί εξαίρεση. Η όποια ιστορία στα campaigns εκτυλίσσεται μέσα από κείμενα και πληροφορήστε τα quests στις τελευταίες αράδες ολόκληρων κατεβατών. Όσο ενδιαφέρουσες και αν είναι οι ιστοριούλες των διαφόρων NPCs που συναντάτε, το πιθανότερο είναι πως οι «πολυλογίες» τους θα σας κουράσουν και θα φτάσετε σύντομα στο σημείο να βλέπετε κυρίως ότι έχει σχέση με quests και την απόκτηση items και στρατιωτών.

Τα ηχητικά εφέ κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του χάρτη σπανίζουν επίσης. Το ποδοβολητό του αλόγου της Amelie όταν θα κινείστε στη στεριά και το πλατσούρισμα όταν εκείνο θα τρέχει στο νερό, αλλά και ο ήχος των κυμάτων όταν θα αρμενίζετε με το πλοίο σας στη θάλασσα θα φτάνουν συχνότερα στα αφτιά σας. Πότε-πότε θα αντιλαμβάνεστε ότι δέχεστε επίθεση από τα γρυλίσματα και τις βροντερές φωνές πλασμάτων που παίρνουν χαμπάρι την ηρωίδα. Τα εφέ είναι σαφώς πλουσιότερα την ώρα του turn-based κομματιού και στα τρία campaigns του Crossworlds και έχουν να κάνουν κυρίως με τα διάφορα όπλα, τα spells και κάποιες σποραδικές φωνές των πλασμάτων που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.


Η μουσική παίζει τελικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα του ήχου. Τα περισσότερα κομμάτια είναι ήδη οικεία από το Armored Princess και το The Legend, αλλά δε λείπουν και λιγοστές πρωτότυπες συνθέσεις στα δύο καινούρια campaigns. Η μουσική δίνει επικό ή ρομαντικό τόνο ανάλογα με την περίσταση και δημιουργεί ατμόσφαιρα αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει και να «μείνει» στο μυαλό όπως για παράδειγμα οι συνθέσεις του Paul Romero για τα Heroes of Might and Magic III και IV.

Armored Princess και κάτι παραπάνω!
Η Katauri Interactive δεν «πείραξε» σημαντικά την συνταγή που ακολούθησε στο King's Bounty: Armored Princess και -κακά τα ψέματα- δεν είχε και λόγο να το κάνει. Οι developers κράτησαν τα εξαιρετικά στοιχεία του αρχικού παιχνιδιού και προχώρησαν σε μικρές προσθήκες που κάνουν το Crossworlds έναν άξιο συνεχιστή της σειράς King’s Bounty και μία εξαιρετική επιλογή για τους φίλους των Tactical RPGs. Αν δεν έχετε ήδη στην κατοχή σας το King’s Bounty: Armored Princess που είναι απαραίτητο για να παίξετε το Crossworlds, αξίζει να αποκτήσετε το King’s Bounty: Crossworlds Game of the Year Edition, το οποίο προσφέρει ότι και η απλή έκδοση αλλά περιλαμβάνει και το Armored Princess.

Θετικά:
- Gameplay όπως το ξέρετε και το αγαπάτε με ενδιαφέροντα καινούρια στοιχεία
- Πολλά quests και μπόλικοι αντίπαλοι για πολλές ώρες παιχνιδιού
- Δύο καινούρια campaigns με πρωταγωνιστή τις turn-based μάχες
- Παραμυθένιοι κόσμοι γεμάτοι χρώμα
- Δημιουργία και χαρά με τον campaign editor

Αρνητικά:
- Υποτυπώδες σενάριο
- Voice acting; Τι είναι αυτό;
- Μακροσκελή κείμενα χωρίς ουσία
- Για ακόμα μια φορά δεν έχει προβλεφθεί multiplayer mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Περισσότερα quests και πολλές μάχες στον φανταστικό κόσμο του King’s Bounty.

Μαρία Αναγνωστοπούλου

Keywords
εν λόγω, armored, princess, tactical, rpg, bell, legend, bill, clock, time, armor, witch, race, vampires, class, εμφάνιση, μωβ, magic, warrior, rage, στρατος, undead, resurrection, book, military, men, arena, crown, συγκεκριμένο, ισχύ, pet, dragon, σημαίνει, pokemon, manual, pdf, paul, heroes, iii, game, voice, κινηση στους δρομους, αξια, armored, warrior, βημα, γυναικα, εικονες, ηχος, θαλασσα, θεμα, μουσικη, νησι, νησια, ξορκια, χελωνα, χρωματα, χταποδι, ψεματα, ωρα, game, heroes, iii, pdf, pokemon, real, rpg, time, vampires, αγωνες, αζημιωτο, αυξηση, αξιζει, αλογο, αντζελα, αξονας, αξονες, απλα, αραχνη, ατμοσφαιρα, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δαιμονες, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δειτε, διοικηση, δρακος, εφε, ευκαιρια, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εμφάνιση, εξι, ερθετε, ερχεται, ερχονται, εχθροι, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, υπομονη, ηχητικα, θαυμα, θυσια, κινηση, κτιριο, κτιρια, λεπτομερειες, λειπει, λογια, λογο, μακρια, μηλια, μοντελα, μορφη, μπορειτε, μυαλο, μονα, νερο, νικη, ξερετε, παντα, οκτω, ορια, οπωσδηποτε, ουσιαστικο, οφελος, πεδια, πεδιο, ποιοτητα, πλοιο, προβληματα, ρολο, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, συνταγη, σπιτι, τι ειναι, τρια, ισχύ, φαντασια, φαρμα, φορα, χρωμα, χαρα, ομορφα, ωρες, arena, armor, bell, bill, manual, book, class, clock, crown, dragon, εννεα, γινετε, γλυκο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κειμενα, κομματι, legend, pet, men, magic, μια φορα, military, μοιαζει, paul, παιχνιδι, ποδια, ποταμια, princess, rage, race, resurrection, σημαίνει, tactical, ταξιδι, undead, θεματα, θεσεις, witch, χερια, voice
Τυχαία Θέματα