MMORPG: Πως θα γίνετε πλούσιοι

Την δόξα πολλοί εμίσησαν, το gold ουδείς.

Θα σας έχει τύχει συχνά να θέλετε να αποκτήσετε κάποιο πολύ ακριβό αντικείμενο, αλλά να μην έχετε αρκετό gold και να σπάτε το κεφάλι σας για το πως θα κερδίσετε Ιn-game πλούτο. Ως εκ τούτου, όποιο MMORPG κι αν παίζετε, κάποια στιγμή θα ασχοληθείτε με την οικονομία του είτε λιγότερο, είτε περισσότερο. Το να γίνετε πλούσιοι σε ένα παιχνίδι του είδους είναι φαινομενικά μια δύσκολη υπόθεση, παρόλα αυτά υπάρχουν διάφοροι τρόποι τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας ώστε να

αποκτήσετε πλούτο που θα σας βοηθήσει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε αυτούς τους τρόπους με απώτερο σκοπό να μπορείτε να γίνετε... μεγιστάνες στο MMO που παίζετε. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη, θέλει υπομονή στην αρχή και πρωτίστως σωστή οργάνωση ενός πλάνου που πρέπει να ακολουθήσετε όσο πιο πιστά μπορείτε.

Auction House
Όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο MMORPG: Ορισμοί για αρχάριους, το Auction House είναι το μέρος όπου μπορείτε να πουλήσετε και να αγοράσετε αγαθά από άλλους παίκτες μέσω δημοπρασιών και αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της οικονομίας ενός MMO. Η έξυπνη εκμετάλλευσή του μπορεί να σας αποφέρει τεράστια κέρδη, αφού οι περισσότερες αγοροπωλησίες γίνονται μέσω αυτού.

Κάθε δημοπρασία έχει διάρκεια από λίγες ώρες έως και ολόκληρες ημέρες και μέσα σε αυτόν τον χρόνο μπορείτε να κάνετε προσφορά (Bid) σε ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και να περιμένετε να τελειώσει η δημοπρασία για να το κερδίσετε (αν έχετε κάνει την μεγαλύτερη προσφορά) πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο. Υπάρχει και η περίπτωση του Buyout όπου πληρώνετε το ζητούμενο ποσό (το οποίο είναι συνήθως μεγαλύτερο από το Bid price) και αποκτάτε το item επί τόπου.

Η ενασχόλησή σας με το Auction House ώστε να βγάλετε κέρδη πουλώντας αγαθά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μεθοδικότητα. Καλό θα είναι να κάνετε συχνά μια έρευνα αγοράς ώστε να μάθετε ποια αντικείμενα έχουν μεγάλη ζήτηση και ποια από αυτά αξίζει να farmάρετε ή να κάνετε craft με την προοπτική να σας αποφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο. Κάθε πληροφορία που μπορείτε να έχετε για την οικονομία του server που παίζετε θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Έρευνα αγοράς: Προσφορά και ζήτηση
Η έρευνα αγοράς θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σε αυτήν θα ψάχνετε στο Auction House να βρείτε ποια αντικείμενα (συνήθως πρώτες ύλες) έχουν ζήτηση και να βγάλετε τον μέσο όρο της τιμής πώλησης του καθενός ώστε να γνωρίζετε εξ αρχής σε ποιο εύρος τιμής "θα παίξετε". Ποτέ μην πουλάτε αντικείμενα σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τους άλλους. Μπορεί να έχετε γρήγορα κέρδη με αυτόν τον τρόπο, αλλά η μεγάλη μείωση της τιμής από μέρους σας θα ωθήσει και άλλους παίκτες να πουλήσουν ακόμα φθηνότερα, με αποτέλεσμα να κατέβει κατακόρυφα τελικά η αξία ενός αντικειμένου. Πέρα από τον παράγοντα προσφοράς και ζήτησης, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει το επόμενο patch, ώστε να σχεδιάσετε τις πωλήσεις σας ανάλογα. Για παράδειγμα, αν στο επόμενο update μπουν καινούριες crafting recipes, θα πρέπει να γνωρίζετε τι materials απαιτούν.

Έτσι, την πρώτη ημέρα που οι recipes θα προστεθούν στο παιχνίδι, θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα υλικά τους, οπότε θα πρέπει να τα έχετε ήδη στην κατοχή σας σε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε αφού θα πουληθούν σαν... ζεστό ψωμί και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή από ότι συνήθως. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια από τις recipes αυτές χρειάζεται Wool Cloth, το οποίο πωλείται κανονικά προς 5gold το κομμάτι. Με την είσοδο των νέων recipes στο παιχνίδι όμως, η τιμή του Wool Cloth θα εκτοξευτεί και μπορεί να φτάσει να πωλείται ακόμα και δέκα φορές πιο ακριβά για αρκετές ημέρες! Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αγοράσετε από πριν τα Wool Cloth από το Auction House σε χαμηλή τιμή (ή να μεριμνήσετε να τα farmάρετε μόνοι σας) και να τα πουλήσετε μετά βγάζοντας περισσότερα κέρδη.

Buy Low - Sell High
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε γενικά ψάχνοντας τα αντικείμενα που πωλούνται στο Auction House. Δηλαδή, να αγοράζετε items σε χαμηλή τιμή και να τα πουλάτε στην κανονική τους αξία βγάζοντας γρήγορα κέρδος. Υπάρχουν αρκετοί που μπορεί να πουλήσουν για παράδειγμα μια 20άδα από mining ores προς 160 gold (8g το κομμάτι) γιατί χρειάζονται επειγόντως λεφτά, ενώ η κανονική τους αξία είναι 10g το κομμάτι (200g στο σύνολο). Για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε συνεχώς έρευνα αγοράς (όπως αναφέραμε και παραπάνω) ώστε να γνωρίζετε τις τιμές των πιο διαδεδομένων items.

Συνήθως τα κέρδη που θα σας αποφέρει αυτή η μέθοδος δεν θα είναι μεγάλα, αλλά το ρίσκο σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης μικρό, αφού ακόμα και αν δεν υπάρχει ζήτηση την δεδομένη στιγμή για το συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορείτε πάντα να το πουλήσετε κάποια άλλη στιγμή ή να το ξεφορτωθείτε πουλώντας το στην τιμή που το αγοράσατε. Μπορείτε επίσης να αναγγείλετε στο trade channel στο chat ότι αγοράζετε το Χ αντικείμενο και να ορίσετε χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη του Auction House και μετά να το πουλήσετε μέσω του τελευταίου στην κανονική του αξία. Η τακτική του μονοπωλίου, αν και μπορεί να σας επιφέρει κέρδη, έχει μεγάλο ρίσκο και ειδικότερα στα πιο δημοφιλή αντικείμενα που υπάρχει συνεχής προσφορά από πολλούς παίκτες.

Crafting
Όλα σχεδόν τα MMORPG διαθέτουν διάφορα crafting professions τα οποία σας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσετε αντικείμενα, όπως weapons, armors, potions κτλ. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όμως ξεκινώντας έναν νέο χαρακτήρα, είναι να μάθετε τα gathering professions με τα οποία συλλέγετε πρώτες ύλες, όπως το Mining για εξόρυξη μετάλλων, το Herbalism/Foraging για συλλογή φυτών και ξυλείας και το Skinning με το οποίο συλλέγετε δέρμα από διάφορους τύπους εχθρών.

Κατά το leveling, αντί να έχετε κάποια ειδικότητα που δημιουργεί αντικείμενα (συνήθως σας επιτρέπεται να μάθετε έως τρία professions), είναι προτιμότερο να έχετε αυτές που σας επιτρέπουν να μαζέψετε materials, τα οποία μπορείτε έπειτα να πουλήσετε στο Auction House και να κερδίσετε λεφτά. Ειδικά στην αρχή αυτά τα χρήματα θα σας βοηθήσουν να αγοράσετε το πρώτο σας mount και οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε. Συνεχίστε να μαζεύετε υλικά και να ανεβάζετε το skill των gathering professions σας έως ότου φτάσετε στο level cap. Εκεί έχετε δύο επιλογές, είτε να κρατήσετε τις ειδικότητες αυτές και να συνεχίζετε να farmάρετε materials, είτε να αντικαταστήσετε κάποια από αυτές με ένα profession που σας επιτρέπει να craftάρετε αντικείμενα.

Σε αυτή την περίπτωση σας προτείνουμε να ασχοληθείτε με την ειδικότητα που σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε potions. Τα potions έχουν πάντα μεγάλη ζήτηση και ειδικά από τα guilds που ασχολούνται τακτικά με τα raids. Καλό θα είναι να γνωρίζετε ποιες ημέρες και ώρες κάνουν raids τα μεγάλα guilds του server σας και να βάζετε στο Auction House potions και flasks που ανεβάζουν τα στατιστικά του χαρακτήρα. Μπορείτε βέβαια να πουλήσετε τα συγκεκριμένα consumables καθημερινά, αλλά θα παρατηρήσετε ότι τις περισσότερες πωλήσεις θα τις κάνετε τις ημέρες που ασχολούνται με τα raids τα hardcore guilds.

Ένα άλλο crafting profession που μπορεί να σας επιφέρει κέρδη είναι αυτό με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε runes/enchants τα οποία μπαίνουν πάνω στα items και αναβαθμίζουν τα στατιστικά τους. Κάθε φορά που ένας παίκτης σηκώσει ένα αντικείμενο που είναι καλύτερο από αυτό που είχε ήδη, το πρώτο που θα κάνει είναι να επισκεφτεί το Auction House για να αγοράσει enchants, εκτός βέβαια από αυτούς που απλά συμβιβάζονται με τα items που παίρνουν από τα quests, τα οποία έτσι κι αλλιώς αλλάζουν συχνά. Ειδικά οι χρήστες όμως που βρίσκονται στο level cap, θα σας φέρουν κέρδος αρκεί να έχετε προς πώληση κάποια από τα παραπάνω αντικείμενα.

Μια καλή τακτική είναι να βάλετε στη friend list σας κάποιον hardcore raider και να παρακολουθείτε που βρίσκεται. Μόλις δείτε στη λίστα σας ότι βρίσκεται κάπου έξω στον κόσμο του παιχνιδιού, σημαίνει ότι έχει τελειώσει το raid. Αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή να τρέξετε στο Auction House και να βάλετε enchants αφού όλο και κάποιος από το guild του θα χρειαστεί να αγοράσει έστω ένα από αυτά. Βάλτε τα enchants σας σε αυτή τη περίπτωση έστω ένα silver πιο φθηνά ώστε να εμφανίζονται τα δικά σας αντικείμενα πρώτα στη λίστα του Auction House.

Daily crafting quests
Τα crafting quests απαιτούν είτε materials από gathering professions, είτε να craftάρετε αντικείμενα. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που βαριούνται να συλλέξουν μόνοι τους τις πρώτες ύλες και προτιμούν να τις αγοράσουν από άλλους. Καλό θα είναι να γνωρίζετε τι ώρα κάνουν reset τα daily crafting quests και ποια μέρα τα αντίστοιχα weekly. Προτιμήστε να πουλάτε materials λίγη ώρα πριν ή μετά το reset, αφού εκείνες τις στιγμές επισκέπτονται πάρα πολλοί το Auction House για να τα αγοράσουν.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση μην πουλάτε τις πρώτες ύλες σας σε μεγάλη ποσότητα (20άδες, 50άδες, 99άδες κτλ), αλλά σε μικρότερη. Τυχαίνει πολλές φορές κάποιος παίκτης να διαθέτει για παράδειγμα 16 Karthite bars (από το mining) και να του λείπουν τέσσερις ακόμα για να κάνει κάποιο από τα crafting quests. Θα προτιμήσει να πληρώσει 100 gold για τα πέντε bars (20g το καθένα), παρά να αγοράσει μια 20άδα προς 17g το κάθε bar (340 gold στο σύνολο)

Γνωριμίες και... πελατολόγιο
Στο trade channel στο chat θα βρίσκετε πολύ συχνά παίκτες που θέλουν να αγοράσουν αντικείμενα και ειδικότερα materials. Όταν παρατηρήσετε ότι κάποιοι από αυτούς ζητάνε να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες από materials, προτείνεται να τους στείλετε μήνυμα και να τους ρωτήσετε αν τα χρειάζονται μόνο για αυτή τη φορά ή αν αγοράζουν πολύ συχνά. Έτσι θα βρείτε χρήστες που χρειάζονται σχεδόν κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες από πρώτες ύλες. Αυτούς τους παίκτες πρέπει να τους πιάσετε πελάτες και να κανονίσετε μαζί τους να τους πουλάτε materials όποτε τα χρειάζονται.

Συνήθως θα σας λένε να τους τα στέλνετε με COD (κάτι σαν αντικαταβολή μέσω του in-game mail system) κάθε φορά που έχετε μαζέψει μεγάλη ποσότητα. Αν καταφέρετε να έχετε 3-4 τέτοιους σταθερούς πελάτες, πραγματικά δε θα προλαβαίνετε να farmάρετε ώστε να τους πουλήσετε τα materials που μαζεύετε! Πουλώντας τους τα υλικά αυτά σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το Auction House, θα σας προτιμούν και έτσι θα έχετε αρκετά μεγάλα κέρδη συνολικά, αφού τα materials σας θα γίνονται... καπνός αμέσως.

Κάνοντας ταμείο
Η τακτική ενασχόληση με την οικονομία ενός MMORPG μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ως ένα ξεχωριστό παιχνίδι από μόνη της. Κάθε τίτλος αυτού του genre παρουσιάζει διαφορετική εικόνα στην οικονομία του, αφού αυτή διαμορφώνεται από εσάς τους ίδιους και συνεχώς μεταλλάσσεται. Είναι λοιπόν σημαντικό να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το economy system του αγαπημένου σας MMORPG και να μπορείτε να προσαρμόζεστε σε οποιεσδήποτε αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνά ώστε αντί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα, να έχετε την ευκαιρία να τις εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας.

Φυσικά, κάθε παιχνίδι ξεχωριστά μπορεί να διαθέτει επιπλέον τα δικά του μυστικά. Αν γνωρίζετε κάποια από αυτά, μοιραστείτε τα με τους υπόλοιπους αναγνώστες γράφοντας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε την δυναμική του party στο group content.

Έως τότε σας ευχόμαστε... καλές δουλειές!

Keywords
Τυχαία Θέματα