Press Start: Ηθικές επιλογές στα video games

Ο καλός, ο κακός και ο... ότι να 'ναι!

Σε όλα τα games χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις. Δεξιά ή αριστερά; Θα παίξω με stealth ή θα χωθώ σαν τον Rambo; Τέτοιες επιλογές μας δίνονται συνεχώς, αλλά δεν έχουν κάποιο αντίκτυπο στην έκβαση της ιστορίας. Τι γίνεται όμως όταν μας δίνεται η δύναμη να αποφασίσουμε για την τύχη ενός χωριού; Θα σώσουμε τους κατοίκους του ή θα τους αφήσουμε να πεθάνουν για να κερδίσουμε περισσότερο loot; Ποιον χαρακτήρα θα σώσεις και ποιον θα αφήσεις στη μοίρα του; Θα κλέψεις τα λεφτά του φτωχού χωρικού;

Πολλές

φορές μάλιστα, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε τον δρόμο του κακού μέσω ενός morality system. To σύστημα Good vs Evil έχει την βάση του σε παλιά RPG games και έγινε ευρέως γνωστό μέσω του κόσμου του pen 'n' paper Dungeons &Dragons (σε πιο πολύπλοκη και με περισσότερο βάθος μορφή). Το Alignment του τελευταίου το βρίσκουμε έως και σήμερα σε πολλά RPGs, όπως τα Fallout, το Fable, το Mass Effect, Deus Ex και άλλα.

Προσωπικά, τις δυσκολότερες αποφάσεις τις είχα πάρει στα Neverwinter Nights και στα Baldur's Gate. Ακόμα και αν δεν άλλαζαν την έκβαση της ιστορίας σε κάποιες περιπτώσεις, το να έχεις την δύναμη να επηρεάσεις την μοίρα των χαρακτήρων έχει ιδιαίτερο βάρος, ειδικά στο είδος των RPG. Εκτός κάποιων εξαιρέσεων, παίζω "τον καλό", προσπαθώντας να πάρω αποφάσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των υπόλοιπων χαρακτήρων. Εξαίρεση αποτελεί το Black &White 2, όπου έπαιζα περισσότερο τον κακό.

Εσείς συνήθως παίζετε τον καλό ή τον κακό; Υπήρχαν φορές που μετανιώσατε για τις αποφάσεις που πήρατε σε ένα video game; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα