Project ARA

Μια καλύτερη ματιά στο μέλλον!

Σήμερα στη στήλη Tech αναλύουμε τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον και πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Project ARA και στα modular κινητά.

Είχατε φανταστεί ποτέ όταν ήσασταν μικροί, πως θα θέλατε να υπήρχε μία συσκευή η οποία να είναι όπως θέλατε και να κάνει αυτά που ποθούσατε; Άλλωστε πάνω σε αυτό το concept βασίζονται και τα Lego τουβλάκια απευθυνόμενα βέβαια, σε παιδιά. Πλέον, η Google,

είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να ολοκληρώσει μια ιδέα της, να κάνει ένα ακόμα στρατηγικό βήμα και να φορέσει τα σκήπτρα της βασίλισσας του Διαδικτύου. Το όνομα αυτής της ιδέας είναι "ARA" και είναι ένα ορόσημο εκτός απ’ ένα κινητό.

ARA όπως λέμε Lego
Μπορεί να έχουμε γράψει για το project Ara της Google αλλά αυτή την φορά υπάρχει και το πρώτο λειτουργικό κινητό αυτής της προσπάθειας. Πριν από λίγες μέρες στα NK Labs για λογαριασμό της Google όπως θα δείτε και παρακάτω, προγραμματιστές και μηχανικοί εξηγούν και στη συνέχεια δείχνουν πως θα δουλέψει το modular κινητό και άλλες λεπτομέρειες πιο management και marketing. “Όλα ξεκινάνε από την σχεδίαση και τι θέλει ο ειδικός να κάνει η πλακέτα του. Μόλις την πάρει στα χέρια του, την δοκιμάζει να δει αν βγάζει καπνό και αν θα δουλέψει. Μόλις περάσει το τέστ του καπνού, την ελέγχει στο μικροσκόπιο” δλώνουν χαρακτηριστικά. Αυτά είναι μόνο ορισμένα στοιχεία που μετράνε κατά την κατασκευή ενός μικρού κομματιού hardware.

Λίγα λόγια
Σαν ιδέα το ARA υπάρχει από το 2011-2012 όταν το πρωτοξεκίνησε η Motorola σαν ένα project phoneblok. Στη συνέχεια όταν εξαγοράστηκε από την Google η τελευταία το επανεκκίνησε με μεγαλύτερη ένταση. Το πρωτόκολλο του διαύλου επικοινωνίας επιλέχθηκε να είναι το MIPI Uni-port για διάφορους λόγους κυρίως λόγω υψηλής ταχύτητας και χαμηλού κόστους σε ενέργεια. Το Spiral 1 όπως ονομάστηκε ήταν το πρώτο μοντέλο που παρουσιάστηκε και αποδείχθηκε λειτουργικό. Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε στο Google I/O του 2014 αλλά κόλλησε την ώρα της παρουσίασης. Το παρακάτω βίντεο δείχνει το Spiral 2 και οι τεχνικοί δείχνουν όλες τις πτυχές της προόδου, μέσα από την αποτυχία όπως μη λειτουργική πλακέτα ή οτιδήποτε άλλο.

http://www.youtube.com/watch?v=4qsGTXLnmKs

Modules για τον λαό
Το μεγάλο χαρακτηριστικό της -απ΄ όσο φαίνεται- νέας σειράς κινητών είναι οι αποσπώμενες μονάδες. Ως μονάδες εννοούμε την μπαταρία, την κεραία wi-fi, την κάμερα και ό,τι άλλο απαρτίζει ένα σύγχρονο smartphone. Στόχος της Google είναι να δώσει την δυνατότητα στον καθένα να κατασκευάσει το δικό του αποσπώμενο hardware, όπως θέλει, μέσω του MDK (Module Developer Kit), με ότι χαρακτηριστικά και δυνατότητες επιθυμεί και στη συνέχεια να το τοποθετήσει στο ειδικό για αυτό τον σκοπό κατάστημα της Google όπως υπάρχει το Play Store για τις εφαρμογές. Επίσης, θέλει να δώσει την δυνατότητα στον κάθε χρήστη να “σχεδιάσει” το κινητό που πραγματικά ποθεί και να δείχνει όπως θέλει, βάζοντας-βγάζοντας ισχυρά ή ανίσχυρα κομμάτια hardware από την συσκευή του. Μπορεί ακόμα και να επιλέγει την εξωτερική εμφάνιση αν θα έχει premium υλικά ή αν όλα τα "πλακάκια" θα έχουν το ίδιο χρώμα.

Βαθύτερος όμως σκοπός της Google είναι η απόκτηση της μερίδας του λέοντος στην αγορά των software και hardware των φορητών συσκευών. Η τιμή εκκίνησης της βασικής πλακέτας που περιλαμβάνει low-end επεξεργαστή, κάμερα, μπαταρία και κεραία wi-fi και οθόνη έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα χαμηλή, γύρω στα 40 ευρώ, κάτι το ασυναγώνιστο εκ πρώτης όψεως. Από εκεί και πέρα κάθε χρήστης θα έχει στην ευχέρειά του μεγάλη ποικιλία hardware να επιλέξει συν τις ατελείωτες εφαρμογές που προσφέρει το Android. Ελπίζουμε μόνο, να μην είναι πανάκριβα ακόμη και τα mid-range hardware καθιστώντας το απροσπέλαστο στον μέσο καταναλωτή.

Στόχος και συμπεράσματα
Η Google έχει βρει και το μότο αυτής της ιδέας. “Το κινητό που είναι σχεδιασμένο για 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους”. Τα λόγια είναι περιττά για αυτό. Η Google θέλει και επιδιώκει την κυριαρχία της στον ψηφιακό κόσμο. Έχει ήδη καταφέρει πάνω από το 50% της αγοράς των smartphones να “κινείται” με Android λειτουργικό. Στον τομέα του Internet έχει όλα τα μεγάλα site όπως το πασίγνωστο Youtube και άλλα τόσα. Πέρα από αυτά, διαθέτει πατέντες, ολόκληρες θυγατρικές εταιρείες και πολλά ακόμα. Δικαιωματικά της ανήκουν, γιατί τα έχτισε με κόπο και σωστό προγραμματισμό (και διάφορα πονηρά κόλπα, σίγουρα) και με αυτήν την κίνηση θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους. Ελπίζουμε μόνο να μην κλείσουν οι υπόλοιποι αλλά να εξελιχθούν παράλληλα ώστε να ταιριάζουν στις περιστάσεις που σ’ αυτήν την περίπτωση διαμορφώνονται ερήμην τους. Τέλος, το δεύτερο συνέδριο για το Project ARA θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου 2015 για το μέλλον του project όσον αφορά την Ευρώπη και Αμερική και στις 21 Ιανουαρίου για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Για πληροφορίες σχετικά με το Project ARA διαβάστε εδώ. Για το κινητά, συζητήστε εκτενέστερα στο δικό τους subforum.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld