Η τέταρτη γενιά κονσολών

Nintendo VS Sega: Round 2!

Σε προηγούμενα άρθρα της στήλης Console Wars είδαμε την πρώτη, δεύτερη και τρίτη γενιά κονσολών. Σήμερα θα συνεχίσουμε την ανασκόπησή μας με την τέταρτη γενιά κονσολών, η οποία χαρακτηρίζεται ως "η εποχή των 16-bit". Μπορεί να έγινε ιδιαιτέρως γνωστή λόγω του SuperNES της Nintendo και του Mega Drive της Sega,

ωστόσο έχει τις ρίζες της από τις 30 Οκτωβρίου του 1987. Τότε είχαμε την πρώτη κυκλοφορία 16-bitης κονσόλας και συγκεκριμένα του PC Engine (γνωστό στην Βόρεια Αμερική ως TurboGrafx-16) από την Nippon Electric Company (NEC).

Αν και η NEC ήταν η εταιρία που σηματοδότησε την αρχή της τέταρτης γενιάς, η εποχή αυτή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της στη διαμάχη της Nintendo με την Sega, κάτι που είδαμε να ισχύει και στην τρίτη γενιά. Μετά την επιτυχία που γνώρισε η Nintendo με το NES και η Sega με το Master System, ήταν πλέον καιρός η μάχη ανάμεσά τους να φουντώσει και να πάρει άλλη διάσταση. Με την τεχνολογία συνεχώς να εξελίσσεται, οι δύο εταιρίες κυκλοφόρησαν τα νέα τους συστήματα, τα οποία είναι γνωστά ακόμα και στους πιο "άσχετους" του είδους. Ο λόγος για το Super Nintendo Entertainment System (SNES) από την Nintendo και το Mega Drive από την Sega (το τελευταίο λόγω εμπορικών δικαιωμάτων ονομάστηκε Sega Genesis στη Βόρεια Αμερική). Η Nintendo όμως κατάφερε να επικρατήσει για άλλη μια φορά ενάντια στην Sega, κατακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Δεν είναι τυχαίο πως οι δύο αυτές κονσόλες θεωρούνται από τις καλύτερες για πολλούς. Οι αριθμοί των πωλήσεων εξάλλου μιλούν από μόνοι τους: 49 εκατομμύρια πωλήσεις για το SNES και περίπου 40 εκατομμύρια πωλήσεις για το Mega Drive μέχρι σήμερα!

Η μάχη μεταξύ των δύο δεν παρέμεινε στις κονσόλες. Στον τομέα των video games, η Sega λανσάρισε το Sonic the Hedgehog για να αντιμετωπίσει την σειρά Mario της Nintendo. Περισσότερους τίτλους που κυριάρχησαν στην αγορά θα δούμε παρακάτω. Αξίζει να αναφέρουμε και την προσπάθεια της SNK να ανταγωνιστεί τις τρέχουσες κονσόλες κυκλοφορώντας το Neo Geo, το οποίο είναι η μόνη προσπάθεια "τρίτης εταιρίας" εκείνη την εποχή, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχής.



Χαρακτηριστικά της τέταρτης γενιάς
- Η κονσόλα PC Engine ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας NEC και Hudson Soft. Κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 30 Οκτωβρίου 1987 και τον Αύγουστο του 1989 στην Αμερική με το όνομα TurboGrafx-16. Στην Ιαπωνία γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία κύριως λόγω της κυκλοφορίας τίτλων σε CD. Στην Αμερική ωστόσο δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, σταματώντας την παραγωγή της το 1994.

- Το Mega Drive της Sega κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 29 Οκτωβρίου 1988. Η Αμερική το είδε στα ράφια των καταστημάτων της στις 14 Αυγούστου 1989 με το όνομα Sega Genesis, ενώ σε Ευρώπη και Αυστραλία έφτασε στις 30 Νοεμβρίου 1990. Η Sega είχε ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά της, καθώς από την προηγούμενη κιόλας γενιά είχε ξεκινήσει μια κόντρα ανάμεσα σε αυτήν και την Nintendo. Με την κυκλοφορία του Sonic the Hedgehog κατάφερε να καλύψει

Keywords
Τυχαία Θέματα