7th Sector review

Ο Ρώσος developer Sergey Noskov μας δίνει το 7th Sector, ένα διαφορετικό παιχνίδι γρίφων που εξελίσσεται σε έναν φανταστικό, γκρίζο cyberpunk κόσμο.

Στο 7th Sector είστε... ρεύμα, που μετακινείται ανάμεσα σε καλώδια, πίνακες ελέγχου και άλλα, πιο εντυπωσιακά μέσα που εμφανίζονται στην πορεία. Παρόλο που ξεκινάτε ως απλό ρεύμα, το παιχνίδι δεν σταματά εκεί, επιτρέποντάς σας να μετακινηθείτε ως ρομπότ στο σκοτεινό αυτόν κόσμο. Δεν γνωρίζετε από πού προήλθατε ή πού πηγαίνετε.

Ξεκινάτε μια πορεία προς μία κατεύθυνση, χωρίς επιλογές ή στιγμές όπου καλείστε να επιλέξετε μονοπάτι. Απλά συνεχίζετε έως ότου βρεθείτε στον επόμενο γρίφο. Στο background η ζωή προχωράει κανονικά, παρουσιάζοντας απλές καθημερινές σκηνές και φτάνοντας σταδιακά σε σημείο όπου όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα.

Ως ρεύμα, έρχεστε αντιμέτωπος με δυσκολίες, όπως κομμένα καλώδια που σας εμποδίζουν από το να συνεχίσετε, εχθρούς που σας καθυστερούν ή κωδικούς που πρέπει να εισάγετε. Στην πλειοψηφία τους, οι γρίφοι δεν είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί, όμως είναι τοποθετημένοι σε κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους, χωρίς να κουράζουν ή να κάνουν το παιχνίδι μονότονο με την απουσία τους. Από απλή μετακίνηση μεταξύ καλωδίων μέχρι πιο πολύπλοκα σημεία όπου πρέπει να βιαστείτε ή να ασχοληθείτε με λίγα μαθηματικά, οι γρίφοι ποικίλουν και ανταμείβουν όσους ψάχνουν κάτι για να ακονίσουν το μυαλό τους ένα ήσυχο σαββατοκύριακο. Το μόνο που χρησιμοποιείτε είναι τα πλήκτρα κίνησης, επιτάχυνσης και εκείνο της αλληλεπίδρασης, όμως -με ελάχιστες εξαιρέσεις- αυτά αρκούν. Ορισμένες φορές δεν αρκούν τα πλήκτρα κίνησης για να μετακινηθείτε άμεσα στο σημείο που θέλετε, όμως με λίγη υπομονή και επανάληψη τα καταφέρνετε. Αν είστε λάτρης των γρίφων τότε θα εκτιμήσετε την δυσκολία ορισμένων και δεν θα δυσαρεστηθείτε με όσους λύνονται μόνο μέσω δοκιμής και σφάλματος. Αν, όμως, ψάχνετε για ένα απλό, χαλαρό παιχνίδι για να ολοκληρώσετε χωρίς πολλά πολλά, τότε ίσως το συγκεκριμένο να μην είναι για εσάς.

Απλό.

Η cyberpunk ατμόσφαιρα καθώς και οι μυστηριώδεις σκηνές στο background είναι από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού. Τα χρώματα, πότε έντονα και πότε δίνοντας τη θέση τους σε σκιές, τονίζουν λεπτομέρειες που τραβούν την προσοχή ενώ μετακινείστε από την μία πλευρά της οθόνης στην άλλη. Ακόμα και όταν δεν αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον, τα εγκαταλελειμμένα δωμάτια, οι διάδρομοι που φωτίζονται με ψυχρό φως και οι έρημες ταράτσες δίνουν συνεχώς την εντύπωση πως κάτι ανησυχητικό συμβαίνει σε αυτήν την πόλη. Τα 2.5D γραφικά είναι ό,τι χρειάζεται για την κατάλληλη παρουσίαση της ιστορίας μέσω των όσων συμβαίνουν στο background, σε αντίθεση με τις ενέργειές σας που δεν σχετίζονται πάντα με αυτήν. Ο ηχητικός τομέας δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα, αλλά προσφέρει αυτά που πρέπει. Η μουσική βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα γραφικά όσον αφορά την ατμόσφαιρα, ακολουθώντας όσα συμβαίνουν με την ανάλογη ένταση. Τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά, ενώ κάποιες ομιλίες που ακούγονται στο ραδιόφωνο κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Διαφορετικό, με διάρκεια περίπου πέντε ώρες (αναλόγως την επιτυχία σας με τους γρίφους) και με πολλαπλά φινάλε, το 7th Sector αποτελεί μια ξεχωριστή 2.5D εμπειρία γρίφων επιστημονικής φαντασίας. Η αφήγηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της σκηνοθεσίας και του οπτικού τομέα, η ισορροπία μεταξύ γρίφων και μονόπλευρης κίνησης κάνει το παιχνίδι ευχάριστο, ενώ η ατμόσφαιρα σας μένει στο μυαλό για καιρό μετά το τέλος του. Ασχοληθείτε αν σας αρέσουν οι γρίφοι, η cyberpunk θεματολογία και η σταδιακή εξέλιξη της ιστορίας μέσω εικόνας.

Μυστηριώδης cyberpunk ατμόσφαιραΕξαιρετική αφήγηση μέσω εικόναςΑνατροπέςΠοικιλία γρίφωνΚάποιοι γρίφοι λύνονται τυχαία ή με πειραματισμόΔυσκολεύει κάπως απότομαΟρισμένες αδυναμίες στον χειρισμόΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sergey NoskovΕΚΔΟΣΗ:Sometimes You

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα