Another Fisherman’s Tale review

To 2019 κυκλοφόρησε το A Fisherman's Tale, ένας VR τίτλος που κέρδισε τις εντυπώσεις, κυρίως γιατί, παρά την μικρή του διάρκεια, κατάφερε να αποζημιώσει με πολύ καλούς puzzle μηχανισμούς. Η αναγνώριση αυτή επέτρεψε στην δημιουργό InnerspaceVR να προχωρήσει και σε δεύτερο μέρος, το Another Fisherman's Tale για το PSVR2. Με μεγαλύτερη διάρκεια και διαφορετικούς εντελώς μηχανισμούς, ας δούμε αν αξίζει.

Στο Another Fisherman's Tale, πρωταγωνιστεί η Nina, κόρη του Bob

του ψαρά. Όταν ήταν παιδί της εξιστορούσε φοβερές και τρομερές ιστορίες από τις περιπέτειές του στη θάλασσα. Για κάθε μία από τις ιστορίες του ο Bob είχε φτιάξει μαζί με την Nina διοράματα, τα οποία η Nina τώρα αναπολεί, καθώς ενήλικη πλέον βρίσκεται στο υπόγειο του πατρικού της σπιτιού και τα συμμαζεύει. Κάθε φορά που η Nina αναπολεί ένα από τα διοράματα, εσείς παίρνετε το ρόλο του Bob και ζείτε την αντίστοιχη ιστορία. Στις ιστορίες του, ο σκοπός του Bob είναι να εντοπίσει την Libertalia, το μυθικό νησί της ελευθερίας στο οποίο πίστευαν οι πειρατές. Για να το πετύχει αυτό περνάει από πολλά κύματα (μεταφορικά και κυριολεκτικά), αντιμετωπίζει πειρατές και τέρατα και βέβαια πρέπει να λύσει πολλούς γρίφους.

Δε θα ήθελα να πω περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του παιχνιδιού, καθώς χωρίς να υπάρχει κάποια τεράστια έκπληξη, θεωρώ πως είναι καλύτερο να την ξετυλίξετε μόνος σας. Αυτό που θα πω είναι πως πρόκειται για μία απλή και άκρως συγκινητική αφήγηση που αφορά όλους μας και εξιστορείται πολύ όμορφα και με την πρέπουσα συναισθηματική φόρτιση. Να σημειώσω πως τα διοράματα που τακτοποιεί η Nina είναι πέντε, όσα δηλαδή και τα κεφάλαια του παιχνιδιού, με κάθε ένα από τα κεφάλαια να αφορά μία περιπέτεια του Bob. Η συνολική διάρκεια είναι μεγαλύτερη από το πρώτο παιχνίδι, αλλά και πάλι δε ξεπερνάει τις πέντε ώρες. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως είναι ιδανική, καθώς αν ήταν λίγο μεγαλύτερο το παιχνίδι μάλλον θα έκανε «κοιλιά».

Στις περιπέτειες που εσείς ζείτε ως Bob είναι που φαίνεται και ο puzzle χαρακτήρας του παιχνιδιού. Αυτή τη φορά υπάρχει κάτι καινούριο. Καταρχάς το παιχνίδι δεν περιορίζεται στο φάρο του Bob, αλλά περιλαμβάνει μία ποικιλία από τοποθεσίες, από βάρκες και κοντέινερ καράβια μέχρι και βυθούς θαλασσών. Επιπλέον, κάτι νέο στο gameplay είναι πως ο Bob είναι σα μία μαριονέτα της οποίας μπορείτε να αφαιρέσετε το κεφάλι και τα χέρια και να τα χρησιμοποιήσετε όπως εσείς θέλετε. Τα χέρια μπορούν να εκτιναχθούν από το σώμα του Bob προκειμένου να πιάσουν μακρινά αντικείμενα ή αφού εκτιναχθούν μπορείτε να τα χειριστείτε (δηλαδή να τα κάνετε να «περπατήσουν» ή να «κολυμπήσουν») για να φτάσουν αντικείμενα, μοχλούς, κλειδαριές ή άλλα πράγματα που βρίσκονται μακριά από το σώμα του Bob. Παράλληλα, τα χέρια του Bob είναι ανταλλάξιμα – μπορείτε στη θέση τους να βάλετε γάντζους , δαγκάνες καβουριού, άλλα χέρια κτλ. Με τους γάντζους μπορείτε να γραπώνεστε από σημεία που βρίσκονται ψηλά και με τον τρόπο αυτό να προσεγγίζετε ψηλά σημεία. Με τις δαγκάνες μπορείτε να κόψετε σχοινιά, αλυσίδες ή άλλα. Ένα ωραίο στοιχείο είναι όταν στη θέση των χεριών του Bob βάζετε μινιατούρες-δαγκάνες φορτοεκφορτωτικού μηχανήματος, οι οποίες κατόπιν ελέγχουν τις κανονικού μεγέθους δαγκάνες. Καθώς εσείς, λοιπόν, κουνάτε τα χέρια σας την ίδια στιγμή ακολουθούν τις κινήσεις σας οι δαγκάνες του μηχανήματος.

Ταυτόχρονα το κεφάλι του Bob είναι και αυτό εκτοξεύσιμο. Μπορείτε να το τοποθετείτε σε ειδικά σημεία, τα οποία ανοίγουν μηχανισμούς, αλλά ο βασικός τρόπος που θα το χρησιμοποιήσετε είναι για να έχετε οπτική επαφή σε σημεία που δεν είναι προσεγγίσιμα. Έτσι, μπορείτε να εκτοξεύετε το κεφάλι σε κάποια πλατφόρμα που βρίσκεται ψηλά ή χαμηλά προκειμένου να ελέγξετε τί βρίσκεται στο σημείο εκείνο και στη συνέχεια να ρίχνετε και τα χέρια εκεί. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να χειρίζεστε τα χέρια του Bob ακόμη και σε σημεία που το σώμα του δε μπορεί να προσεγγίσει.

Ο χειρισμός αυτός είναι πολύ πρωτότυπος και η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τους γρίφους, οι μηχανισμοί λειτουργούν άψογα. Χρειάζεται μερικές φορές να «στύψετε» λίγο το κεφαλάκι σας, αλλά η λύση του κάθε γρίφου σας ανταμείβει. Το πρόβλημα αφορά μάλλον τον χειρισμό. Τα χέρια εκτοξεύονται με τις σκανδάλες με τις οποίες και προχωρούν κατόπιν, ενώ για να δώσετε κατεύθυνση στα χέρια κουνάτε τον καρπό σας ενώ κρατάτε το Sense χειριστήριο. Η κατεύθυνση αυτή, όμως, του κάθε χεριού είναι κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν πολλές φορές που σπάνε τα νεύρα σας καθώς ο στόχος σας είναι ακριβώς μπροστά στο εκάστοτε χέρι αλλά εσείς αδυνατείτε να κατευθύνετε το χέρι προς αυτόν. Κατά τα άλλα ο χειρισμός είναι απλός. Μπορείτε να προχωρήσετε είτε με τον μοχλό είτε με teleporting – το παιχνίδι έχει όλα τα γνωστά comfort settings.

Στον τομέα των γραφικών το Another Fisherman's Tale ακολουθεί τον προκάτοχό του. Είναι αρκετά ευχάριστο στο μάτι, με πολλά και έντονα χρώματα, αλλά σε αρκετά σημεία φαντάζει κάπως ερασιτεχνικό και φτωχό. Basic μοντέλα, υφές και ειδικά εφέ, κρατάνε τον τίτλο ένα βήμα πίσω. Θεωρώ πως λίγες περισσότερες λεπτομέρειες και λιγότερο χοντροκομμένα μοντέλα θα βοηθούσαν πολύ το εικαστικό του παιχνιδιού. Από την άλλη, στον ήχο το παιχνίδι αποζημιώνει πλήρως. Οι ερμηνείες των ηθοποιών που παίζουν τους διαφόρους χαρακτήρες είναι καταπληκτικές, ενώ όλες σας τις περιπέτειες τις συνοδεύουν μουσικά κομμάτια και τραγούδια που σφύζουν από πειρατική-θαλασσινή-ψαράδικη ζωή και εντυπωσιάζουν ακουστικά. Εκεί που έχω ενδοιασμούς είναι στον τομέα του immersion. Ενώ το πρώτο παιχνίδι βασιζόταν σε μία ιδέα και gameplay μηχανισμούς που ενίσχυαν το immersion, εδώ σπάνια νιώθετε ότι είστε μέσα σε ένα εικονικό κόσμο. Αφενός τα γραφικά, αφετέρου ο χειρισμός με τα χέρια, είναι πράγματα που μειώνουν την αίσθηση του VR. Αντιθέτως, θεωρώ πως και το ίδιο το παιχνίδι θα είχε όφελος αν κυκλοφορούσε και εκτός VR, αφού είναι ιδιαίτερα χαλαρό και ξεκούραστο.

Το Another Fisherman's Tale είναι μια όμορφη και συγκινητική εμπειρία. Δεν διεκδικεί δάφνες κορυφαίας ποιότητας, ούτε αποτελεί ΑΑΑ τίτλο. Διαθέτει όμως έξυπνους γρίφους προς επίλυση, ιστορία με την οποία θα ταυτιστείτε και ευχάριστο gameplay. Αξίζει την προσοχή σας αν θέλετε να περάσετε μία όμορφη Κυριακή με το PSVR2 σας.

Ωραία, συγκινητική ιστορίαΕξαιρετική μουσικήΠρωτότυπος puzzle μηχανισμόςΑπογοητευτικό immersionΣτρυφνός χειρισμός σε σημείαΜέτρια γραφικάΜικρή διάρκειαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PSVR2 (PS5)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:InnerspaceVRΕΚΔΟΣΗ:Vertigo Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα