Bomb Rush Cyberfunk review

Υπάρχει κάτι μαγικό στην πολυαγαπημένη σειρά Jet Set Radio: η street-art αισθητική με τους γκραφιτάδες να είναι πάνω σε αεριωθούμενα πατίνια, η hyperpop και future hip-hop από τα χέρια του Hideki Naganuma, η υπέρμετρη αστυνομική βία που βρίσκει αντίσταση στο ψέκασμα των σπρέι. Το Bomb

Rush Cyberfunk, της Team Reptile, όχι μόνο φιλοδοξεί να αναβιώσει αυτή την μαγεία σε όλο της το μεγαλείο, αλλά και να την εκσυγχρονίσει, με σαφείς βελτιώσεις αλλά και πηγαίνοντας τις ιδέες του Jet Set Radio αρκετά βήματα παραπέρα. Οπότε αν περιμένετε αυτή την επίθεση χρώματος, ενεργητικότητας, μουσικής που μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό, αλλά και χορταστικού gameplay, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω πως το παιχνίδι τα προσφέρει όλα.

Το Bomb Rush Cyberfunk λαμβάνει μέρος στο στo Νέο Άμστερνταμ, το οποίο είναι το αντίστοιχο Tokyo-to. Σε αντίθεση με το Jet Set Radio, το παιχνίδι έχει μια απλή αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία που ισορροπεί μεταξύ επιστημονικής φαντασίας με εξελιγμένη ρομποτική και κλασικού «πολέμου των δρόμων» με συμμορίες να μάχονται για το ποια θα ζωγραφίσει ολόκληρη την πόλη. Οι πρώτες στιγμές λαμβάνουν χώρα μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Άμστερνταμ, όπου ένας γκραφιτάς σώζει έναν άλλο χωρίς να γνωρίζει πως είναι ένας από τους κορυφαίους «writers», με το ψευδόνυμo Faux, που μάλιστα έχει φτάσει να έχει δικό του το μεγαλύτερο μέρος της πόλης (αν όχι ολόκληρη). Στην προσπάθεια να δραπετεύσουν έρχονται αντιμέτωποι με τον DJ Cyber ο οποίος κόβει το κεφάλι του Faux (με έναν δίσκο βινυλίου παρακαλώ, τύφλα να ‘χει ο Kung Lao) και το παίρνει στην κατοχή του. Το σώμα του Faux όμως, με την προσθήκη ενός cybernetic κεφαλιού, γίνεται ο Red και αποτελεί το τρίτο μέλος της ομάδας Bomb Rush Crew, μαζί με τον Tryce που τον έσωσε και την Bel. Οι τρεις τους ξεκινάνε να κατακτήσουν την πόλη ενάντια σε άλλες συμμορίες με βασικό σκοπό να επανενωθεί το κεφάλι με το σώμα του Faux. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, όπως ανακαλύπτετε στη συνέχεια.

Και περνάμε στο «ζουμί» του παιχνιδιού. Πώς ελέγχετε ένα τσούρμο cel-shaded φρικιά που θέλουν να βανδαλίσουν με γκράφιτι μια ολόκληρη πόλη; Εδώ δεν υπάρχουν μόνο rollerblades (inline skates) όπως στο Jet Set Radio. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ποδήλατα BMX και skateboards, ενώ ξεκλειδώνετε περισσότερους χαρακτήρες όσο προχωράτε. Ο χειρισμός παραμένει ίδιος ασχέτως με τί επιλέγετε για μετακίνηση. Όλοι οι χαρακτήρες φοράνε ένα boost pack το οποίο τους δίνει την αφύσικη ώθηση που χρειάζεται για να κάνετε τα θεότρελα ακροβατικά και τρικ του παιχνιδιού. Το πρώτο και βασικό που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι πως υπάρχει μηχανισμός combo και το score σας αποκτά multipliers όσο κάνετε διαδοχικά κόλπα. Δεν υπάρχουν «πτώσεις» και μάλιστα αν κρατήσετε το κουμπί του ollie, μπορείτε με λίγη μαεστρία να συνεχίζετε να κάνετε combo από τρικ. Φυσικά, δεν είναι όλα τα τρικ ισάξια. Συνήθως αυτά που γίνονται τη στιγμή που το boost pack είναι ενεργοποιημένο σας δίνουν καλύτερο multiplier και βοηθούν στο να έχετε περισσότερους πόντους. To boost επίσης δεν είναι άπειρο και το αναπληρώνετε είτε κάνοντας τρικ, είτε μαζεύοντας orbs που βρίσκετε διάσπαρτα στον κόσμο ή ξεπηδάνε από κάδους και αυτόματους πωλητές με το που τα χτυπήσετε. Τέλος, το grind γίνεται αυτόματα όταν πηδάτε πάνω σε κάποια κουπαστή. Αν κάποιο κάγκελο κάνει στροφή, γέρνοντας προς εκείνη την πλευρά, σας δίνει ένα δωρεάν boost που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε ακόμα περισσότερα τρικ ή να κάνετε πιο θεαματικά wall runs, αποκτώντας περισσότερο score.

Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να χειριστείτε τον χαρακτήρα σας πεζό. Έχετε αυτήν την επιλογή είτε χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού ή όταν βρίσκεστε σε σκαλιά όπου αυτόματα ο χαρακτήρας αρχίζει να περπατάει. Βέβαια το να ξαναανεβείτε στις ρόδες σας είναι χειροκίνητο ή αυτόματο. Με το ίδιο κουμπί ή απλά κάντε άλμα προς μια κουπαστή. Οι πίστες θυμίζουν πολύ αυτές των Jet Set Radio και Jet Set Radio Future. Είναι ανοιχτές σε σχεδιασμό (μην ξεχνάμε πως η η δράση λαμβάνει χώρα σε μέρη του φουτουριστικού New Amsterdam) και μέσα σε αυτές έχετε να κάνετε πολλά και διάφορα πράγματα, αφού είναι γεμάτες κουπαστές, ράμπες, τοίχους, κάγκελα και ανυποψίαστους πολίτες. Το τηλέφωνο του χαρακτήρα σας μπορεί να χρησιμεύσει ως mini-map που μπορείτε να έχετε ανοιχτό όποτε θέλετε ώστε να διατηρείτε τον προσανατολισμό σας ανά πάσα στιγμή.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνετε, εκτός από το να ανακαλύψετε την πόλη και όλα τα σημεία της για να κάνετε τρικ. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να καλύψετε τα graffiti των άλλων ομάδων με δικά σας αλλά και να ζωγραφίσετε σε «φρέσκους» τοίχους. Αυτό γίνεται πλησιάζοντας το μέρος που σας υποδεικνύεται με ένα φωτεινό τετράγωνο και πατώντας το κουμπί του spray που ενεργοποιεί την δημιουργία του graffiti. Στην ουσία έχετε συγκεκριμένα σχέδια και ο τρόπος που τα ανακαλείτε για να τα «γράψετε» στον τοίχο έχει να κάνει με γραμμές και nodes, τα οποία ενώνετε με τον αναλογικό με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς για να κάνετε διαφορετικό σχέδιο. Τα νέα σχέδια ξεκλειδώνονται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είτε κερδίζοντας challenges που σας βάζουν οι εχθρικές συμμορίες, είτε ενώ κρατώντας ένα combo πετύχετε μια σειρά από ταμπέλες για να ανοίξετε μια αποθήκη όπου πάντα βρίσκετε ένα καινούριο.

Όπως προαναφέρθηκε, πέρα από τα graffiti, τα διάφορα μέλη των συμμοριών που συναντάτε στο εκάστοτε μέρος σας βάζουν μια σειρά από προκλήσεις. Αυτές είτε είναι να αντιγράψετε μια σειρά από τρικ, ή να κάνετε ένα συγκεκριμένο σκορ και πάνω κάνοντας combo. Ολοκληρώνοντας τις προκλήσεις και κάνοντας graffiti, κερδίζετε rep, που ουσιαστικά είναι η φήμη στην γειτονιά. Αν μαζέψετε αρκετό rep μπορείτε να ζητήσετε απευθείας μάχη με την αντίπαλη συμμορία. Αυτές οι μάχες είναι συνήθως score challenges αλλά συμμετέχετε εσείς και η ομάδα σας (φυσικά ελεγχόμενη από το παιχνίδι). Στο τέλος συγκεκριμένης χρονικής περιόδου πρέπει να κάνετε μεγαλύτερο score από την εχθρική ομάδα για να κατακτήσετε την περιοχή της. Βέβαια, σε όλα αυτά ανακατεύεται και η αστυνομία που δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της για να προσπαθήσει να σταματήσει τον βανδαλισμό. Με τους αστυνομικούς δεν έχετε παρά να κάνετε τρικ προς τα πάνω τους για να ξεκινήσετε να τους βαράτε, ενώ μπορείτε πάντα να τους βάψετε με σπρέι. Τα διάφορα μαραφέτια που στέλνουν προς σας χρειάζονται κι αυτά τις κλωτσιές τους, αλλά μπορείτε να τα αχρηστεύσετε πολύ εύκολα κάνοντας graffiti στο αδύναμο σημείο τους. Φυσικά υπάρχουν και boss fights, με κάθε μάχη να έχει κάτι διαφορετικό να κάνετε. Από το να αχρηστεύσετε αστυνομικά οχήματα, να βρείτε και να χτυπήσετε χαρακτήρες που προσπαθούν να σας πυροβολήσουν από διαφορετικά σημεία της πίστας, μέχρι και να κάνετε grind σε τεράστια ρομπότ για να βάψετε συγκεκριμένα μέρη τους.

Οι μάχες γενικότερα είναι ίσως το πιο μεγάλο αρνητικό του παιχνιδιού. Το ξύλο με τους αστυνομικούς είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν υπάρχει καν κάποιο ηχητικό εφέ που να σηματοδοτεί πως όντως χτυπήσατε κάποιον. Έπειτα, έχει προστεθεί απλά για να «γεμίσει» το gameplay, αφού οι αστυνομικοί από μόνοι τους ποτέ δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για εσάς. Καθώς αυξάνεται το bounty level σας αρχίζουν να στέλνουν και drones που προσπαθούν να σας περάσουν χειροπέδες, σηκώνουν ρομποτικά turrets καθώς και σημεία που κάνουν ατέρμονα spawn αστυνομικούς. Ποτέ όμως δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για εσάς και σίγουρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν καλύτερα σαν μηχανισμός.

Οπτικά, η αισθητική του παιχνιδιού είναι αυτή ακριβώς που πρέπει. Αν έχετε παίξει Lethal League Blaze ξέρετε πως η Team Reptile γνωρίζει πολύ καλά πώς να φτιάχνει όμορφα cel-shaded γραφικά και εδώ απλά ξεπερνάει τον εαυτό της. Μπορούμε να μιλάμε ώρες για το πόση δουλειά έχει πέσει στην όλη παρουσίαση του τίτλου. Οι χαρακτήρες έχουν εξαιρετικό στιλ και ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά ώστε να είναι αναγνωρίσιμος. Τα περιβάλλοντα του New Amsterdam είναι πολύχρωμα, γεμάτα ενδιαφέροντα κτίρια και τοποθεσίες. Ένα θέμα είναι η σχετικά άδεια φύση του, όχι επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί πολίτες ή αρκετά αντικείμενα να το γεμίσουν, αλλά γιατί δεν έχει την αίσθηση μιας ζωντανής πόλης στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι διάφορες τοποθεσίες δεν έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Επίσης οι χαρακτήρες διαθέτουν άπειρο animation και αρκετά καλό motion capture ειδικά όταν χορεύουν. Βέβαια υπάρχει αρκετή ανακύκλωση στο animation αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Τα σχέδια των graffiti επίσης είναι υπέροχα. Από anime επιρροές μέχρι street art και περίπλοκα tags που θυμίζουν κάτι απο '90s, σίγουρα θα βρείτε τα αγαπημένα σας και θα μάθετε τους συνδυασμούς τους, διότι το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει κάτι για όλους. Τέλος, να σημειωθεί πως μερικές φορές τα cutscenes είναι ελαφρώς άβολα, κυρίως λόγω της έλλειψης voice acting και μερικές φορές οι χαρακτήρες απλά μένουν ακίνητοι.

Πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα και στον ήχο. Ο Hideki Naganuma, συνθέτης των Jet Set Radio και Jet Set Radio Future, δίνει το δυναμικά το παρών εδώ. Όχι μόνο έφτιαξε εξαιρετικά κομμάτια για το παιχνίδι τα οποία σας κολλάνε στο μυαλό μόλις τα ακούσετε, αλλά επιμελήθηκε και την επιλογή κομματιών από άλλους καλλιτέχνες, συνθέτοντας ένα μοναδικό μουσικό μωσαϊκό. Hip-hop, hyperpop, jazzy ρυθμοί με μόλικες funky επιρροές – υπάρχει μια συγκεκριμένη αγάπη στην επιλογή της μουσικής που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μαζεύετε νέα κομμάτια που μπορείτε να παίξετε χρησιμοποιώντας το in-game κινητό σας. Στις πρώτες ώρες όπου δεν έχετε πολλά κομμάτια ίσως παρατηρήσετε αρκετές επαναλήψεις, αλλά αυτό διορθώνεται σχετικά γρήγορα. Όπου βρίσκετε κασέτα μέσα στην πόλη, μαζέψτε την!

Με διάρκεια 10 ώρες (για το βασικό campaign, περίπου διπλάσιες αν προσπαθήσετε να μαζέψετε τα πάντα), το Bomb Rush Cyperfunk είναι όχι μόνο άξιος διάδοχός του Jet Set Radio, αλλά και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2023. Αν είστε φαν των κλασικών τίτλων της Sega ή έχετε έστω και την παραμικρή περιέργεια, παίξτε το με την πρώτη ευκαιρία.

Εκπληκτικός χειρισμόςΑρκετά ενδιαφέρουσες πίστεςΑπίστευτο soundtrackΤα cel-shaded γραφικά του είναι το κάτι άλλοΤο σύστημα μάχης δεν είναι ιδιαίτερα καλόΛίγο άβολα cutscenesΣτην αρχή ίσως επαναλαμβάνεται η ίδια μουσικήΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Team ReptileΕΚΔΟΣΗ:Team Reptile

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
bomb, rush, rush, bomb, xbox one, jet, set, radio, future, team, cyber, red, crew, bmx, άπειρο, δραση, amsterdam, graffiti, νέα, συγκεκριμένο, boss, league, σημαίνει, animation, anime, art, tags, voice, funky, sega, xbox, series, ps4, τελος ακινητων, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, αδεια, ανακυκλωση, αστυνομια, δουλεια, δωρεαν, θεμα, ξυλο, παιχνιδια, ποδηλατα, τα νεα, τηλεφωνο, ωθηση, bmx, boss, game, map, ps4, radio, αγαπη, αισθητικη, αμστερνταμ, απλα, άπειρο, ασυλο, βρειτε, γκραφιτι, γειτονια, γινεται, γινονται, εφε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, ερχονται, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηχο, καγκελα, κινητο, κτιρια, μαγεια, μπορειτε, μυαλο, ξερετε, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, ουσια, οχηματα, παρουσιαση, πεζο, ρυθμοι, ροδες, ρομποτ, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σωμα, σπρει, σχεδια, σχεδιο, τετραγωνο, τυφλα, τμημα, φυση, φυσικα, φημη, ομορφα, ωρες, amsterdam, anime, animation, art, βηματα, crew, cyber, funky, future, graffiti, hop, χωρα, ιδιαιτερα, jet, league, mini, παιχνιδι, red, sega, series, set, σημαίνει, tags, team, tokyo, χειροπεδες, χερια, voice
Τυχαία Θέματα