Borderlands 3 review

Η σειρά Borderlands είναι ξανά μαζί μας, καθώς συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής. Tα Borderlands είναι open-world shooter-looter με στοιχεία RPG και συνδυάζουν επιστημονική φαντασία, κόμικ και γερές δόσεις παραλογισμού σε ένα. “Συνταγή που κερδίζει, δεν αλλάζει” και αυτό εν πολλοίς ισχύει με το Borderlands 3, το οποίο ακολουθεί τα βήματα των προκατόχων του.

Κάπου μακριά στον γαλαξία και στο μέλλον, πολεμοχαρείς εταιρείες έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση μιας ομάδας πλανητών γνωστή ως Borderlands. Σα να μην έφτανε η καθιερωμένη βία και λεηλασία στην

περιοχή, η αίρεση Children of the Vault εξαπλώνεται σαν διαστρική πανούκλα. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο ενός εκ των τεσσάρων διαθέσιμων vault hunters, ψάχνετε για πολύτιμα λάφυρα και παράλληλα προσπαθείτε να σώσετε τον γαλαξία από αυτή τη φανατική απειλή. Απέναντί σας στέκονται αδίστακτοι αιρετικοί ηγέτες των νέων μέσων επικοινωνίας, που έχουν πείσει όλες τις φατρίες των bandits των πλανητών ότι έρχονται ως νέοι θεοί και σωτήρες. Μόνο εσείς μπορείτε να τους σταματήσετε.

Ο καθένας από τους τέσσερις vault hunters που έχετε να διαλέξετε αντιπροσωπεύει και διαφορετικό τύπο χαρακτήρα. Η Amara παίρνει δύναμη από τα στοιχεία, ο FL4K συνεργάζεται με τα ζώα, ο Zane είναι ο τεχνικός της ομάδας και η Moze ό,τι πλησιέστερο σε απλό πεζικό. Ο καθένας τους έχει το δικό του skill tree, με ξεχωριστές δεξιότητες, gadgets και παθητικές ικανότητες. Η Amara μπορεί να ξαναγεμίζει διαρκώς τον δείκτη ζωής της, ενώ η Moze διαθέτει το δικό της mech. Η πρώτη σπρώχνει τους εχθρούς της μακριά όταν πλησιάζουν, η δεύτερη τους μαχαιρώνει. Δεν μπορείτε να τους δοκιμάσετε ξεχωριστά προτού τους επιλέξετε, ούτε να αλλάξετε στα μισά, οπότε στην αρχή αξίζει να παίξετε από λίγο με όλους. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν μπορείτε να προσπελάσετε τα cutscenes δεν είναι και το πιο ιδανικό, αφού κάθε φορά που ξεκινάτε το παιχνίδι με νέο χαρακτήρα πρέπει να παρακολουθείτε ολόκληρη την εισαγωγή. Το tutorial δεν εξηγεί πάντα επαρκώς τί συμβαίνει γύρω σας, γι’ αυτό αν δεν έχετε παίξει κάποιο προηγούμενο Borderlands θα δυσκολευτείτε λίγο στην αρχή. Ωστόσο, ο χειρισμός είναι απλός και εύκολα κατανοητός.

Η γέφυρα των στεναγμών.

Ο χαρακτήρας σας έχει όριο το επίπεδο 50 που φτάνετε συλλέγοντας XP, σκοτώνοντας εχθρούς και φέρνοντας εις πέρας αποστολές, όμως συνεχίζει να βελτιώνεται και μετά το τέλος της κεντρικής ιστορίας, μέσω του συστήματος Guardian Ranks. Με αυτόν τον τρόπο, το επίπεδο 50 είναι μόνο τυπικό, χωρίς να περιορίζει τη διασκέδαση και την εξέλιξή σας. Οι εχθροί χωρίζονται επίσης σε επίπεδα κι έτσι αν βρεθείτε ανάμεσα σε εχθρούς επιπέδου 11 όντας επίπεδο 8 μη διστάσετε να επιστρέψετε σε προηγούμενη περιοχή για να σκοτώσετε μερικά skags (κάτι σαν μεταλλαγμένα σκυλιά) ή bandits μέχρι να νιώσετε έτοιμος. Ίσως, πάλι, ανεβείτε επίπεδο, ανεβάζοντας τον δείκτη ζωής ή πέσει κάποιο σπάνιο, πιο αποτελεσματικό όπλο που να σας διευκολύνει την ζωή.

Οι εχθροί ποικίλουν, από απλούς ανθρώπους έως γιγάντια κουνούπια, με το κάθε είδος να έχει τα δικά του αδύναμα σημεία που όταν τα πετυχαίνετε ανταμείβεστε με critical hits και πιο γρήγορες εξουδετερώσεις (αν και συνήθως το κεφάλι είναι στάνταρ σημείο). Εκτός από τον δείκτη ζωής σας διαθέτετε και ασπίδα, η οποία εξαντλείται με κάθε χτύπημα. Μόλις χάσετε ασπίδα και ζωή πεθαίνετε και επιστρέφετε στο πλησιέστερο checkpoint. Οι πλανήτες διαθέτουν ένα σωρό διάσπαρτα mini-boss, αυξάνοντας την δυσκολία και κάνοντας την εμπειρία πιο αξιομνημόνευτη, όπως όταν συναντάτε τον bandit που “έβγαλε μαχαίρι σε μονομαχία με πιστόλια”. Φυσικά, δεν γίνεται παιχνίδι Borderlands χωρίς τον Claptrap, το χαριτωμένο και χαζούλικο ρομποτάκι που καταφέρνει να πείσει τους άλλους να κάνουν όλα όσα δεν μπορεί το ίδιο. Εκτός από νέους χαρακτήρες, συναντάτε και παλιούς γνωστούς από τη σειρά Tales from the Borderlands, όπως ο πρωταγωνιστής της, Rhys και ο Vaughn, που πάντα φτιάχνει τα μαλλιά του μετά από ένα άλμα.

Αναμφισβήτητα, από τα πιο δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού είναι η ποικιλία των όπλων και το πιστολίδι. Υπάρχει αφθονία τόσο σε ασπίδες όσο και σε όπλα, που ανέρχονται σε εκατοντάδες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και εναλλακτικές λειτουργίες και πυρομαχικά το καθένα. Σπάνια ξεμένετε από πυρομαχικά, με τον κόσμο να είναι γεμάτος από κάποιου είδους σφαίρες ή οβίδες με διεύθυνση αποστολής το κεφάλι του επόμενου στόχου σας. Αυτόματα που δεν χρειάζονται γέμισμα, πιστόλια ακριβείας, ρουκετοβόλα, τουφέκια που πετάτε στους εχθρούς μόλις αδειάσει το κλιπ, τα γνωστά και ακόμα περισσότερα, με τη λειτουργικότητά τους να ξεχωρίζει με μια ματιά από το... όνομα του κατασκευαστή. Όλα τους έρχονται σε κατηγορίες ανάλογα τη σπανιότητά, από τα τυπικά λευκά “common”, μέχρι τα ξεχωριστά και σπανιότερα πορτοκαλί “legendary”, κάνοντας το looting ψυχαγωγικό ανά πάσα στιγμή του παιχνιδιού, αφού ποτέ δεν ξέρετε πότε θα εμφανιστεί το ιδανικό όπλο. Το απολαυστικό πιστολίδι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον οπλισμό και τις ικανότητές σας. Η απλή κάλυψη επαρκεί, με τους εχθρούς να έχουν ικανοποιητική νοημοσύνη ανάλογα με το επίπεδό σας.

Πάρε να 'χεις!

Ξεκινάτε το παιχνίδι στον οικείο πλανήτη Pandora, όμως όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέες πολύχρωμες και μοναδικές τοποθεσίες, όπως ο πλανήτης Meridian που είναι σχεδιασμένος ως μια τεράστια πόλη. Οι μάχες είναι άκρως διασκεδαστικές, αν και το περιβάλλον δεν καταστρέφεται στον αναμενόμενο βαθμό (ακόμα κι έτσι, όμως, το να βλέπετε βαρέλια με οξύ να σκάνε πάντα έχει πλάκα). Μερικά από τα καλύτερα λάφυρα βρίσκονται μέσα σε τουαλέτες που εκρήγνυνται στη σκιά μιας ομπρέλας με θέα κάποια εχθρική βάση ή σε ξεχασμένα πλυντήρια ρούχων. Γενικότερα, αν ψάχνετε για κοινή λογική, δεν θα τη βρείτε εδώ. Οι περισσότερες κεντρικές αποστολές χωρίζονται σε μικρότερα επίπεδα που δίνουν την εντύπωση ότι αποκλίνουν από το συνηθισμένο “πήγαινε εκεί, σκότωσε αυτόν και επανέλαβε την διαδικασία”, παρόλο που στην ουσία πρόκειται για ακριβώς αυτό, “ντυμένο” ως κάτι πιο πολύπλοκο και βαθύ. Ωστόσο, τόσο οι κύριες όσο και οι δευτερεύουσες αποστολές περιέχουν δημιουργικά στοιχεία χωρίς να είναι καθόλου βαρετές. Πχ βοηθήστε τον Claptrap να βρει την κεραία του, που έχασε λόγω της... μαγνητικής του προσωπικότητας, σκανάρετε αφίσες για να δημιουργήσετε αγαλματάκια και μαζέψτε λουλούδια.

Τα οχήματα σας βοηθούν να περιηγηθείτε στις μεγάλες περιοχές του κάθε πλανήτη, ενώ οι τοποθεσίες fast travel σας μεταφέρουν άμεσα από το ένα μέρος στο άλλο, εξοικονομώντας σας χρόνο. Από την άλλη, ίσως μερικές φορές να χρειαστείτε λίγο παραπάνω χρόνο για να βρείτε αυτούς τους σταθμούς, δεδομένου ότι ο κάθε πλανήτης χωρίζεται σε ζώνες, με ορισμένους στόχους να είναι πιο πολύπλοκοι από το βασικό “κάνε κλικ σε αυτή τη ζώνη για να μεταφερθείς αυτομάτως εκεί”. Ο χειρισμός και η συμπεριφορά των οχημάτων είναι απλά επαρκής, χωρίς να είναι ούτε ιδανικά ούτε από τα χειρότερα που έχουμε συναντήσει. Στο ταξίδι σας συναντάτε εχθρούς που σας επιτίθενται τυχαία με τα δικά τους οχήματα, όμως για κάποιο λόγο το να κατεβείτε από το αυτοκίνητο και να τους διαλύσετε με το ρουκετοβόλο ή να ρίξετε μία στο κεφάλι του οδηγού με ένα τουφέκι ακριβείας είναι πιο ευχάριστο από το να πυροβολείτε μέσα από το όχημά σας. Τέλος, τα οχήματα έχουν μερικά bugs. Κάποια στιγμή, ένα αυτοκίνητο κόλλησε κάτω από μια γέφυρα και δεν μπορούσα πια να το χρησιμοποιήσω. Κλείνοντας και ξαναξεκινώντας το παιχνίδι, βρέθηκα σε μια τοποθεσία σχετικά κοντά στον σταθμό οχημάτων Catch-a-ride, αλλά χωρίς το αυτοκίνητο. Από την μία, τα οχήματα δεν θα έπρεπε να “κολλούν” τόσο εύκολα, χωρίς την δυνατότητα άμεσης επαναφοράς τους στον δρόμο, αλλά από την άλλη οι σταθμοί Catch-a-ride είναι σχεδόν πάντα κοντά σας, οπότε αυτό δεν αποτελεί τρομερό μειονέκτημα.

Πέρα από τη single-player εμπειρία, υπάρχει και online/split-screen co-op ανεξάρτητα από το επίπεδο των φίλων σας, καθιστώντας την αναβάθμιση του χαρακτήρας σας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Επιλέξτε είτε το συνεργατικό μοντέλο, όπου το loot είναι μοναδικό για κάθε παίκτη, ή δυσκολέψτε τα πράγματα με την επιλογή coopetition, όπου κερδίζει το loot εκείνος που το συλλέγει πιο γρήγορα. Η επιλογή αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Επίσης, μέσω matchmaking βρίσκετε τυχαίους παίκτες για συνεργατικό campaign ή απλά για να σκοτώνετε κύματα εχθρών μαζί τους.

Τρελά όπλα αλλά και οχήματα.

Τα γνώριμα καρτουνίστικα γραφικά της σειράς Borderlands επιστρέφουν για άλλη μια φορά, συνδυάζοντας με επιτυχία τα κινούμενα σχέδια με στοιχεία από έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο τύπου Mad Max, που οδηγούν σε έναν ουτοπικό κόσμο γεμάτο γκάφες, τερατάκια και δόξα. Ο μοναδικός σχεδιασμός κάθε όπλου δίνει έναν λόγο παραπάνω να αναζητάτε το επόμενο legendary αυτόματο, μόνο και μόνο για να δείτε τί ξεχωριστό κάνει σε σχέση με τα προηγούμενα. Ορισμένες υφές και εικονίδια δεν είναι ξεκάθαρα στο skill tree και οι πολλαπλοί χρωματισμοί του κειμένου κουράζουν, φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο. Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα με τον οπτικό, αν και πιθανότατα θα θεωρήσετε ότι η μουσική γίνεται ίσως υπερβολικά δυναμική και τα boss υπερβολικά φωνακλάδικα ανάλογα με τις ώρες της ημέρας ή την διάθεσή σας. Αν και το μέγεθος των υποτίτλων προσαρμόζεται από τις ρυθμίσεις, δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γραμματοσειρά του κεντρικού μενού ή του user interface, κάτι που είναι πρόβλημα στις κονσόλες.

Το Borderlands 3 προσφέρει γρήγορο, χιουμοριστικό και τρελό shooting, με ένα campaign που θα απολαύσουν οι λάτρεις της σειράς, multiplayer για όσους προτιμούν την εξερεύνηση με παρέα και διάρκεια που ξεπερνά τις 30 ώρες. Δεν φέρνει κάτι καινούριο στη σειρά ή το είδος, παρά μόνο more of the same, αλλά πάνω απ’όλα είναι διασκεδαστικό. Αν θέλετε άλλη μια δόση τρέλας στον κόσμο του Borderlands, ατέλειωτο looting και περισσότερο... Claptrap, θα απολαύσετε δεόντως το Borderlands 3.

Τρελή δράση με χιούμορLoot, πυρομαχικά και όπλα σε μεγάλες δόσειςΤέσσερις διαφορετικοί vault huntersSplit-screen για... παρεϊστικη διασκέδασηΜεγάλη διάρκειαΜοιάζει πολύ με τα προηγούμενα Borderlands......και δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικόΕνίοτε επαναλαμβανόμενοΤο tutorial δεν επαρκεί για τους νέους παίκτεςΜέτριος χειρισμός οχημάτωνΤο ιδιαίτερο χιούμορ δεν είναι για όλουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:GearboxΕΚΔΟΣΗ:2KΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, rpg, tree, gadgets, guardian, rhys, travel, mad, max, boss, user, δεόντως, δραση, ps4, xbox, Καλή Χρονιά, madwalk, τελος του κοσμου, ξανα, δυνατα, πλανητες, αυτοκινητο, αφισες, ζωα, λουλουδια, μουσικη, οξυ, boss, guardian, mad, rpg, αιρεση, αξιζει, απλα, ασπιδα, ασυλο, αφθονια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, γινεται, δεόντως, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δοξα, ευχαριστο, ευκολα, υπαρχει, εκμεταλλευση, εξελιξη, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, εχθροι, ζωη, ζωης, ζωνη, ζωνες, ιδια, ιδιο, ειδος, ισχυει, θεα, κυματα, κινουμενα σχεδια, λεηλασια, λευκα, λογο, μακρια, μαλλια, ματια, μπορειτε, νοημοσυνη, ξερετε, παντα, ονομα, οντας, ουσιαστικα, ουσια, οχηματων, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, πιστολια, ρυθμισεις, ρολο, σειρα, σχεδια, φαντασια, φυσικα, φορα, χειροτερα, χιουμορ, ωρες, βηματα, gadgets, γκαφες, ηγετες, ιδανικο, ιδιαιτερο, user, max, μια ματια, μια φορα, mini, travel, παιχνιδι, player, πλυντηρια, ride, rhys, single, screen, σωρο, ταξιδι, τρελο, tree, θεοι, world
Τυχαία Θέματα