Civilization V: Gods and Kings Review

Το ευχαριστηθήκαμε το Civilization V. To παίξαμε και με το παραπάνω, το χαρήκαμε. Ήρθε όμως η στιγμή που υποψιαζόμασταν από νωρίς, η στιγμή του… expansion. Έχω να ομολογήσω ότι, σε αντίθεση με το Civ IV, το οποίο μου φαινόταν ολοκληρωμένο από την πρώτη έκδοση, κάτι έλειπε από το V. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τις ριζικές αλλαγές που έφερε στο σχεδιασμό το εξαγωνικό πλέγμα και ο κανόνας να υπάρχει μόνο μια μονάδα σε κάθε εξαγωνάκι. Ήξερα ότι θα μπορούσαν να την είχαν χωρέσει τη θρησκεία και τους κατασκόπους από την αρχή. Την είχα μυριστεί τη δουλειά ότι αυτή η προσθήκη πήγαινε

για το expansion. Παραδοσιακά, βέβαια, τα expansions των Civ έρχονταν σε ζευγάρια και το πρώτο ποτέ δεν ήταν αυτό που έφερνε τις καινοτομίες. Το δεύτερο θα πρέπει να είναι πραγματική έκπληξη, όπως ήταν το Beyond the Sword πριν χρόνια.

Τι καινούριο λοιπόν φέρνει το Civilization V: Gods and Kings; Περιληπτικά, το νέο σύστημα θρησκείας, το σύστημα κατασκοπίας, εννιά νέους πολιτισμούς και αντίστοιχα νέες μονάδες, μεταξύ τους οι Κέλτες, οι Βυζαντινοί, οι Μάγιας, οι Ούνοι και οι Ολλανδοί, μερικές νέες μονάδες της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην είναι υπερβολικά imba τα πρώτα τανκς και μαχητικά αεροπλάνα, μερικούς χάρτες και σενάρια, τα περισσότερα από τα DLC που έχουν βγει μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονται (κι έτσι, η 2Κ σας δείχνει το μεσαίο δάχτυλο, early adopters!). Όχι πολλά περισσότερα δυστυχώς, τίποτα το πραγματικά ριζοσπαστικό.

Απ’ όλες τις νέες προσθήκες, σίγουρα το σύστημα θρησκείας είναι η πιο καλοδουλεμένη και διασκεδαστική. Τώρα, εκτός από τεχνολογία, κουλτούρα και χρήματα, ο πολιτισμός μας παράγει και πίστη, η οποία αρχικά στο παιχνίδι μπορεί να χρησιμεύεσει στο να φτιάξει ένα πάνθεον και αργότερα να ιδρύσει μια θρησκεία. Αυτή προσφέρει μπόνους που επιλέγει ο ιδρυτής, όπως επιλέγει και το σύμβολο και το όνομα της θρησκείας, αν δεν του αρέσει κάποια από τις υπαρκτές που κατάφερε να φτιάξει η ανθρωπότητα στην πάροδο της ιστορίας της. Μετά, τα περισσότερα μπόνους εξαρτώνται από τον αριθμό πόλεων -φιλικών και εχθρικών- οι οποίες ακολουθούν τη θρησκεία, οπότε από εκεί και πέρα ξεκινάει ένας αγώνας που συνεχίζεται μέχρι και το τέλος της κάθε παρτίδας για την εξασφάλιση των περισσότερων πόλεων μέσω προφητών και ιεραπόστολων, νέων μονάδων που αγοράζονται με την προαναφερθείσα πίστη και εξασφαλίζουν την μετάδοση των επιλεγμένων δοξασιών σας στα πέρατα της Γης. Αν και είναι διασκεδαστικό και προσδίδει ένα επιπλέον επίπεδο βάθους, αυτή η αλλαγή δεν αλλάζει παρα μόνο λίγο τον τρόπο παιχνιδιού.

Ναι, τώρα μπορείτε να είστε οι Βυζαντινοί με την Θεοδώρα στο θρόνο!

Η κατασκοπία επίσης είναι μια προσθήκη που μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη. Χρησιμοποιώντας έναν επιπλέον κατάσκοπο για κάθε αλλαγή εποχής μετά την Αναγέννηση -συνολικά έχετε πέντε μέχρι το τέλος- μπορείτε να κλέβετε τεχνολογίες από αντιπάλους (και να προστατεύεστε από αντίστοιχες ενέργειες) ή να επηρεάζετε την επιρροή σας ή των άλλων παικτών στις πόλεις-κράτη τ

Keywords
Τυχαία Θέματα