Don't Starve Review

Ημέρα 1η: Άκουσα μία φωνή, όταν όμως άνοιξα τα μάτια μου δεν είδα κανέναν. Βρίσκομαι σε ένα άγνωστο μέρος. Καλύτερα να αναζητήσω τροφή και να φτιάξω φωτιά γρήγορα.
Ημέρα 4η: Νιώθω απαίσια. Το φαγητό μου εδώ και τέσσερις μέρες είναι καρότα και μούρα. Όσο και αν έψαξα δεν είδα κανέναν, δεν υπάρχουν σπίτια... Νομίζω πως κάτι με παραφυλάει κάθε νύχτα μέσα από τα σκοτάδια...
Ημέρα 9η: Έφτιαξα παγίδα για λαγούς, δούλεψε άψογα. Επιτέλους λίγη σωστή τροφή αλλά νιώθω τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν, η όραση μου έχει θολώσει και νομίζω πως βλέπω περίεργες σκιές παντού...
Ημέρα 14η:

Άρχισε να βρέχει από νωρίς όμως δεν μπορώ να παραμείνω δίπλα στη φωτιά όλη μέρα... Σήμερα θα προσπαθήσω να περάσω τους βάλτους που έχω βρει στα ανατολικά.
Ημέρα 15η: Ήταν φρικτό. Τα πελώρια πλάσματα που μοιάζουν με αράχνες με κυνήγησαν για πολλή ώρα... Κατάφερα και ξέφυγα αλλά είμαι τρομερά κουρασμένος, δεν έχω αρκετή τροφή... οι σκιές μοιάζουν αληθινές...
Ημέρα 17η: Έρχεται...το ακούω... η φωτιά σβήνει...

Το Don't Starve είναι αδυσώπητο. Σας ρίχνει στον αφιλόξενο κόσμο του χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς την παραμικρή υπόδειξη. Το όνομα του τίτλου είναι και ο μοναδικός στόχος σας, η επιβίωση. Πρόκειται για μία φανταστική μίξη roguelike με μηχανισμούς επιβίωσης, έναν ατελείωτο αγώνα ενάντια στη φύση και τα απόκοσμα πλάσματα που θα συναντήσετε. Μοναδική παρέα σας είναι ο κίνδυνος που σας περιμένει σε κάθε γωνία.

Υπάρχει μία μικρή ιστορία που εξηγεί πώς και γιατί ο χαρακτήρας σας βρίσκεται σε αυτό τον τόπο αλλά δεν θα σας απασχολήσει σχεδόν καθόλου. Ο πυρήνας του gameplay είναι πολύ απλός. Πρέπει να εξερευνήσετε τον (τυχαία δημιουργημένο) χάρτη και να μαζέψετε διάφορα υλικά και τροφή. Συνδυάζοντας τα υλικά που βρίσκετε, μπορείτε να φτιάξετε εργαλεία που είναι απαραίτητα αν θέλετε να μαζέψετε άλλα πιο δυσεύρετα υλικά. Μέσα από μία πολύ απλή λίστα, που σας λέει τί υλικά και σε τί ποσότητα χρειάζεστε για να φτιάξετε κάθε τι, επιλέγετε το προσχέδιο που επιθυμείτε και ο χαρακτήρας το εκτελεί αμέσως. Πρέπει να εξερευνήσετε όλο το χάρτη αν θέλετε να βρείτε κάποια πιο σπάνια υλικά, ενώ για αρκετά από αυτά πρέπει να βάλετε την ζωή σας σε κίνδυνο ώστε να τα αποκτήσετε.

Η μυστική ικανότητα του Wilson: το υπέροχο μούσι.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Wilson, υποτίθεται πως είναι επιστήμονας και μπορεί να κατασκευάσει θαυματουργές μηχανές. Αυτές οι μηχανές ξεκλειδώνουν νέα πιο πολύπλοκα προσχέδια για αντικείμενα που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα αλλά πρέπει να δώσετε μάχη για να τα μαζέψετε. Στην πορεία το παιχνίδι ξεφεύγει εντελώς αφού εισάγει μαγικές μηχανές και αντικείμενα. Μέχρι να φτάσετε να ξεκλειδώσετε τα προσχέδια για μαγικές κατασκευές πάντως θα έχετε σίγουρα συναντήσει αρκετά μη-συμβατικά πλάσματα και δεν θα σας φανεί περίεργο. Παρόλο που σκοπός του παιχνιδιού είναι η επιβίωση, είναι σίγουρο πως θα πεθάνετε αρκετές φορές στην αρχή. Κάθε φορά που χάνετε έναν χαρακτήρα (μαζί με το save του) το παιχνίδι υπολογίζει τις ημέρες που αντέξατε και σας ανταμείβει με βαθμούς, ενώ ξεκλειδώνει και νέους χαρακτήρες. Κάθε χαρακτήρας έχει λίγες ειδικές ικανότητες αλλά δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στο παιχνίδι. Η μοναδική αδυναμία του είναι πως δεν υπάρχει κάποια πραγματική ανταμοιβή για να αντέξετε πολλές μέρες και αυτό ίσως κουράσει πολλούς μετά από επανειλημμένες αποτυχίες.

Ο αληθινός πρωταγωνιστής του Don't Starve είναι ο τρομακτικός, αφιλόξενος και ζοφερός κόσμος του. Βρίσκεστε σε πυκνά πευκοδάση, σε βρωμερούς βάλτους και σε μεγάλες ξερές εκτάσεις γεμάτες βράχια. Πρέπει να κυνηγάτε κοπάδια από πελώρια βουβάλια για τροφή ή αν είστε άτυχοι θα κυνηγήσει εσάς μία αγέλη από λυσσασμένους λύκους, στην καλύτερη περίπτωση. Γνωρίζετε τους κακόκεφους γουρουνανθρώπους, που μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι σας για ένα πιάτο φαΐ. Υπάρχουν πάρα πολλά πλάσματα και τυχαία συμβάντα στον χάρτη, όμως ένα είναι το πιο απειλητικό από όλα: ο χειμώνας, ο οποίος δεν περιμένει πότε είστε έτοιμοι να τον υποδεχθείτε. Σας χτυπάει την πόρτα και αν δεν έχετε προετοιμαστεί με ζεστά ρούχα και μία καλή φωτιά σας εξοντώνει. Δεν μπορείτε καν να απομακρυνθείτε από την εστία σας, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλιώς θα παγώσετε. Κάθε φορά που ξεκινάτε νέο παιχνίδι, συναντάτε κάτι διαφορετικό που θα σας ξαφνιάσει, ακόμα και αν μάθετε ποια είναι τα σωστά αρχικά βήματα. Αν είστε τυχεροί μπορεί να ανακαλύψετε και το πραγματικό campaign, με κανονική ιστορία και ακόμα πιο δύσκολες αποστολές!

Αν ενδιαφέρεστε να εμπλουτίσετε την εμπειρία σας, στα forum του παιχνιδιού θα βρείτε mod tools σε δοκιμαστική μορφή και μερικά mods που βελτιώνουν ή αλλάζουν διάφορους παράγοντες. Πιστεύω πως σε λίγο καιρό, αφού τελειοποιηθεί ο editor, θα ανοίξει το Steam Workshop όπου θα μπορείτε να δοκιμάσετε δημιουργίες άλλων αλλά και να μοιραστείτε τις δικές σας. Το παιχνίδι πάντως ευνοεί το modding, καθώς η Klei βασίστηκε πολύ στην κοινότητα με αυτό το πείραμά της, μέσω των forum και του Steam Early Access.

Ένα δείγμα από τον χάρτη του παιχνιδιού.

Στο θέμα του χειρισμού έχω μικρά παράπονα. Το UI είναι λειτουργικό και κατανοητό με μία ματιά, ο συνδυασμός kb/mouse είναι ιδανικός, όμως σε θέματα οργάνωσης πάσχει. Όταν αλλάζετε συνέχεια εργαλείο ή όπλο, όταν μετακινείτε αντικείμενα ή αν ρίξετε κάτι στο έδαφος και το ξαναπιάσετε, πάει στην πρώτη ελεύθερη θέση. Αυτό δημιουργεί πολύ εύκολα έναν χαμό και πρέπει να ασχολείστε συνέχεια με την toolbar και το τσαντάκι σας. Η άποψη μου είναι πως χρειάζεται μία λειτουργία που να “κλειδώνει” ή να χωρίζει διάφορα τμήματα της toolbar για εύκολη και γρήγορη τακτοποίηση. Το άλλο μου μικρό παράπονο είναι η κίνηση του χαρακτήρα ή πιο συγκεκριμένα η θέση του όταν εκτελεί κάποιες εργασίες. Η κίνηση γίνεται στις οκτώ κατευθύνσεις κρατώντας την 2D φύση της και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως χρειαστεί να χτίσετε έναν τοίχο, να σκάψετε το έδαφος, να βάλετε μία συσκευή ή αντικείμενο σε μία θέση, συναντάτε αρκετό pixel hunting μέχρι να βρείτε τη σωστή θέση. Ειδικά το χτίσιμο τοίχων γίνεται εκνευριστικό αφού πολλές φορές ο χαρακτήρας μπαίνει ακριβώς στη θέση που θέλετε να χτίσετε και αυτό συχνά έχει αποτέλεσμα να πρέπει να επιλέξετε ξανά το αντικείμενο. Μαζί με την κακή οργάνωση της toolbar η διαδικασία κουράζει, ειδικά όταν σας πιέζει ο χρόνος.

Στα ότι έχει να κάνει με τα γραφικά, το Don't Starve ακολουθεί την παράδοση της Klei με τα εξαιρετικής ποιότητας 2D sprites. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει το υπέροχο ομαλό animation των Shank και Mark of the Ninja, υπάρχει όμως μία ατμοσφαιρική αισθητική που με κάποιον τρόπο συνδυάζει παλιά εποχή, μαγεία και ιδέες από το Cthulhu Mythos. Δεν μπορώ να αποφύγω την αναφορά στον Tim Burton αφού πολλά πράγματα και πλάσματα θυμίζουν σκίτσα του. Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις είναι λιτές και αρκετές, άλλωστε πρόκειται για 2D τίτλο. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της κάμερας, όπου με ένα πολύ όμορφο εφέ ο χάρτης περιστρέφεται ενώ όλα τα sprites γυρνάνε στην σωστή μεριά. Αυτό είναι καλό να το δοκιμάσετε στην αρχή του παιχνιδιού σας γιατί αργότερα κινδυνεύετε να αποπροσανατολιστείτε τελείως. Μουσική και ήχοι είναι απλοί και δεν κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Η μουσική μπορεί να αλλάζει με την ώρα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, δημιουργεί ατμόσφαιρα, αλλά οι μελωδίες δεν είναι κάτι σπουδαίο και θα τις ξεχάσετε μόλις κλείσετε το παιχνίδι.

Ντύσου καλά, έρχεται χειμώνας λεμε.

Δεν υπάρχει ανέμελη στιγμή στο Don't Starve. Ή παίρνετε τις σωστές αποφάσεις την σωστή στιγμή ή πεθαίνετε της πείνας, αν δεν σας βρει χειρότερος θάνατος πιο γρήγορα φυσικά. Κάθε 15 με 20 μέρες η Klei προσθέτει νέο υλικό στο παιχνίδι, ενώ διορθώνει bugs σχεδόν καθημερινά. Αν ψάχνετε έναν τίτλο επιβίωσης που δεν περιορίζεται από ρεαλιστικές καταστάσεις, το Dont's Starve είναι ότι ζητάτε. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να το χαρακτηρίσω διασκεδαστικό, σίγουρα όμως είναι απολαυστικό και πρακτικά ατελείωτο.

Τεράστιο και ατελείωτοΠρόκλησηGameplayΑτμόσφαιραΖωντανός κόσμος που θέλει τον παίκτη νεκρόΕξαιρετικοί μηχανισμοί επιβίωσηςΥποστηρίζει modsΚρυφό campaignΕλαφρώς ενοχλητικό UI και κίνηση χαρακτήρα...ίιισως παραείναι δύσκολοΔεν υπάρχει ικανοποιητική ανταμοιβήΑδιάφορη μουσικήΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Klei EntertainmentΕΚΔΟΣΗ:Klei EntertainmentΔΙΑΘΕΣΗ:SteamΕΙΔΟΣ:Sandbox, survivalΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.dontstarvegame.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/4/2013 (PC), 2013-2014 (PS4)PEGI:-

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
tim burton, wilson, νέα, forum, tools, steam, workshop, access, toolbar, animation, ninja, cthulhu, mythos, tim, burton, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, burton, cthulhu, γωνια, εργαλεια, θανατος, θεμα, μουσικη, ρουχα, ωρα, αδυναμια, αισθητικη, ασυλο, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, φαγητο, γινεται, δυνατοτητα, δειγμα, εδαφος, εφε, ευκολα, υπαρχει, εποχη, ερχεται, εστια, ζωη, ιδεες, μηχανες, ηχοι, κατασκευες, κινηση, λειτουργια, μαγεια, ματια, μιξη, μικρο, μορφη, μπορειτε, νυχτα, οκτω, ονομα, οραση, ουσιαστικο, πορτα, ρυθμισεις, σιγουρα, σιγουρος, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκιτσα, σπιτια, φυση, φυσικα, φωνη, φορα, χρονος, χτισιμο, access, αγνωστο, animation, αραχνες, βηματα, φιλοι, forum, mythos, μια ματια, workshop, ninja, ολη μερα, παιχνιδι, site, steam, tim, tim burton, tools, toolbar, θεματα, υλικα, υλικο, υπεροχο, wilson, χειμωνας
Τυχαία Θέματα