Gran Turismo 6 Review

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Gran Turismo στο ταπεινό τότε PS1 και είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τον ενθουσιασμό και την έκπληξη που είχα νιώσει βλέποντας τα εξωπραγματικά για τότε γραφικά για την εποχή, αλλά και το απίστευτα ρεαλιστικό gameplay. Από τότε οι εποχές έχουν αλλάξει και η σειρά εξελίχθηκε σταδιακά χωρίς ποτέ να ξεχάσει τις ρίζες της, με τα όποια λάθη και εμμονές σε ενοχλητικά στοιχεία. To Gran Turismo 6 έρχεται σε μία εποχή όπου ξεκινάει η μετάβαση στη νέα γενιά συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας

και η κυκλοφορία του αποκλειστικά στο PS3 ασφαλώς προκάλεσε (αρνητική) εντύπωση. Η απόφαση αυτή της Sony έχει κάποια λογική. Αφενός δείχνει ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το PS3 που έχει τεράστια βάση χρηστών, αφετέρου νομίζω ότι και η ίδια η Polyphony Digital δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να μπλέξει στη διαδικασία να φτιάξει παιχνίδι για το λανσάρισμα μίας νέας κονσόλας.

Στα καθέκαστα και ύστερα από αμέτρητες ώρες ενασχόλησης με το Gran Turismo 6, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω πως το παιχνίδι όχι μόνο είναι λόγος να κρατήσετε “ετοιμοπόλεμο” το PS3 σας, αλλά πιθανότατα αποτελεί το πληρέστερο racing που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στην αγορά. Πολλοί βλέποντας επιδερμικά τον τίτλο μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι μια απλή αναβάθμιση του GT5, καθώς τουλάχιστον στον τεχνικό τομέα υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, καθώς το GT6 εμφανίζεται βελτιωμένο σχεδόν σε όλους τους τομείς, όντας... επικίνδυνα εθιστικό για τους φίλους των racing games.

Από το εισαγωγικό κιόλας βίντεο το GT6 σας βυθίζει στον κόσμο του και δίνει έναν συναισθηματικό τόνο που ταιριάζει γάντι στην επέτειο των 15 χρόνων που γιορτάζει φέτος η μυθική σειρά. Το δεύτερο που θα προσέξετε είναι τα οργανωμένα μενού, μέσα από τα οποία μπορείτε να μεταβαίνετε σε αγώνες, να αγοράζετε αυτοκίνητα από αντιπροσωπείες, να κάνετε σέρβις το αμάξι σας, να βλέπετε τα στατιστικά σας ή να παίζετε διαδυκτιακά. Όλα τα μενού είναι ομαδοποιημένα, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε με ευκολία αυτό που θέλετε, ενώ υπάρχουν οδηγίες σε κάθε υπομενού που σας καθοδηγούν σωστά στα πρώτα σας βήματα. Στο παιχνίδι είναι διαθέσιμη και η ελληνική γλώσσα, με αρτιότατη μετάφραση.

Η δράση σε "πρώτο πρόσωπο" είναι εντυπωσιακή.

Μέσα από ένα ενιαίο μενού έχετε λοιπόν πρόσβαση σε απλούς αγώνες με αντιπάλους, σε απλούς αγώνες με αντίπαλο το χρόνο, τοπικό multiplayer για να παίζετε στην ίδια κονσόλα με αντίπαλο κάποιο φίλο σας, το ανοιχτό multiplayer για να παίζετε αγώνες με άλλους παίκτες μέσω PSN και φυσικά το βασικό career mode στο οποίο θα περάσετε και τις περισσότερες ώρες. Επίσης στο ίδιο ενιαίο μενού έχετε πρόσβαση στο γκαράζ σας όπου μπορείτε να βλέπετε τα αυτοκίνητα που έχετε στην κατοχή σας, τα στατιστικά σας, τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων απ’ όπου αγοράζετε αυτοκίνητα, αλλά και το συνεργείο όπου μπορείτε να κάνετε μετατροπές και σέρβις, όλα σε μία οθόνη, νοικοκυρεμένα.

Στο career αποκτάτε όσο το δυνατόν περισσότερα και ταχύτερα αυτοκίνητα και σπέρνετε τον τρόμο στους αντιπάλους σας στους αγώνες. Η απόκτηση των αυτοκινήτων πραγματοποιείται εξαργυρώνοντας πόντους που λαμβάνετε κερδίζοντας επιμέρους αγώνες και πρωταθλήματα. Όπως και στα προηγούμενα Gran Turismo, για να μπορείτε να πάρετε μέρος σε διαφορετικά πρωταθλήματα και αγώνες πρέπει πρώτα να πάρετε τα απαραίτητα διπλώματα, που είναι απλές δοκιμασίες που σας εξοικειώνουν με το χειρισμό των αυτοκινήτων του παιχνιδιού. Για κάθε κατηγορία διπλώματος αντιστοιχεί ένας συγκεκριμένος αριθμός αγώνων και πρωταθλημάτων με αυτοκίνητα διαφορετικών κατηγοριών. Η ποικιλία των αγώνων είναι πραγματικά... εξωπραγματική. Μπορείτε να οδηγήσετε από καρτ μέχρι απλά συμβατικά αυτοκίνητα, από τζιπ μέχρι φόρμουλα 1 και από supercars μέχρι θρυλικές αντίκες του παρελθόντος. Επίσης ποικιλία υπάρχει και στις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αγώνα, καθώς μπορείτε να αγωνιστείτε υπό καταρακτώδη βροχή ή νύχτα κλπ. Σε κάθε αγώνα αντιστοιχούν συγκεκριμένα κριτήρια για τη συμμετοχή σας που αφορούν το είδος των αυτοκινήτων, τα κυβικά τους, και άλλες λεπτομέρειες. Τερματίζοντας στις πρώτες θέσεις σε κάθε αγώνα δεν αποκτάτε μόνο πόντους για να αγοράσετε νέα αυτοκίνητα, αλλά και αστέρια, η συλλογή των οποίων δίνει πρόσβαση σε όλο και περισσότερα διπλώματα και πρωταθλήματα.

Το Good Wood Festival of Speed είναι ωραία προσθήκη που επεκτείνει το επίσημο περιεχόμενο του παιχνιδιού.

Ξεκινάτε με ένα συμβατικό αυτοκίνητο και κερδίζοντας αγώνες αποκτάτε πρόσβαση σε πιο γρήγορα αυτοκίνητα. Οι παραμετροποιήσεις μέσα από το συνεργείο είναι ζωτικής σημασίας και μπορείτε αναβαθμίσετε το αμάξι σας σε αρκετούς τομείς, που σας εξηγούν βήμα βήμα το πώς ακριβώς λειτουργεί το κάθετι που προσθέτετε. Ο εθισμός σας αυξάνεται καθώς πολλαπλασιάζονται τα αυτοκίνητα της συλλογής σας και βυθίζεστε περισσότερο στο κόσμο του παιχνιδιού, όπως ακριβώς συνέβαινε και στα προηγούμενα Gran Turismo. Το Gran Turismo 6 περιλαμβάνει περίπου 1200 αυτοκίνητα, αριθμός που σίγουρα προκαλεί ίλιγγο. Η ποιότητα στον σχεδιασμό των μοντέλων ποικίλει, καθώς ιδιαίτερα στα supercars η δουλειά που έχει κάνει η Polyphony είναι εξαιρετική, ενώ αντίθετα τα πιο συμβατικά αυτοκίνητα δεν έχουν ανάλογο επίπεδο λεπτομέρειεας. Όσον αφορά τις πίστες, το παιχνίδι περιέχει 34, αριθμός που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους φίλους της σειράς. Πολλές από τις πίστες επιστρέφουν από προηγούμενα Gran Turismo, αλλά υπάρχουν και νέες όπως το Bathurst. Η ποιότητα των περιβάλλοντων ποικίλει, καθώς πολλές πίστες έχουν εξαιρετικές λεπτομέρειες, ενώ άλλες μοιάζουν απελπιστικά άδειες.

Πέρα από τα εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα και αγώνες, έχετε την ευκαιρία να πάρετε μέρος και σε ξεχωριστές ειδικές διοργανώσεις που ξεκλειδώνονται σταδιακά. Ξεχωρίζει το θρυλικό Goodwood Festival of Speed όπου τρέχετε με αντίπαλο το χρόνο, οδηγώντας από αυτοκίνητα αντίκες μέχρι σύγχρονα τέρατα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντίθετα, η ειδική διοργάνωση Εξερεύνηση της Σελήνης, όπου οδηγείτε ένα ειδικό όχημα στο... φεγγάρι, αν και πολύ έξυπνη σαν ιδέα, δεν είναι τόσο σωστά υλοποιημένη και η διαστημική σας βόλτα καταντάει γρήγορα κουραστική. Αρκετό ενδιαφέρον έχει η προσθήκη του Vision GT, όπου οι κορυφαίες εταιρείες του πλανήτη, σε συνεργασία με τη Polyphony Digital, παρουσιάζουν πειραματικά αυτοκίνητα που θα είναι διαθέσιμα σταδιακά μέσα από updates. Προς το παρόν υπάρχει ένα πειραματικό μοντέλο της Mercedes, ενώ σύντομα περιμένουμε και νέες προσθήκες. Με update προστέθηκε και η διοργάνωση Red Bull X, όπου ο Sebastian Vettel σας καθοδηγεί με τις συμβουλές του.

Το multiplayer δουλεύει καλά.

Η καμπύλη εκμάθησης του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα ομαλή, αν και βρίσκεστε με ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο στην κατοχή σας σε συντομότερο χρόνο από ότι στους προγενέστερους τίτλους. Στα αρνητικά του career συμπεριλαμβάνεται η αδυναμία να ψάξετε το αυτοκίνητο που θέλετε με βάση τα επιμέρους στοιχεία του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να βρείτε αυτοκίνητο που πληροί τις προυποθέσεις για να συμμετάσχει σε κάποιο πρωτάθλημα. Κι αυτό γιατί τα αυτοκίνητα είναι χωρισμένα αποκλειστικά κατά αντιπροσωπείες. Επιπλέον υπάρχουν πολλοί αγώνες όπου συμμετέχουν αυτοκίνητα από συγκεκριμένη χώρα, αλλά για να αποκτήσετε αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζετε από ποια χώρα είναι κάθε αντιπροσωπεία ή να μπείτε σε κάθε μία από αυτές για να δείτε τη χώρα προέλευσης. Τέλος, βρήκα αρκετά ανώφελο το μπόνους σύνδεσης που πολλαπλασιάζει τους πόντους που κερδίζετε από τα αγωνίσματα σε περίπτωση που συνδέεστε καθημερινά. Μία παρόμοια επιβράβευση θα είχε νόημα σε περίπτωση που βγαίνατε για παράδειγμα πρώτοι σε τρεις συνεχόμενους αγώνες ή για κάποιο ρεκόρ και όχι απλά επειδή παίζετε κάθε μέρα το παιχνίδι! Αρνητική εντύπωση προκαλούν και τα microtransactions, όπου με πραγματικά λεφτά μπορείτε να αγοράσετε πόντους παιχνιδιού και να έχετε πρόσβαση σε πανάκριβα αυτοκίνητα.

Το Gran Turismo 6 ως προς το gameplay μάλλον είναι πιο ρεαλιστικό αλλά και πιο διασκεδαστικό από κάθε άλλο τίτλο της κατηγορίας του. Πλέον στρίβετε και παίρνετε τις στροφές πολύ πιο ομαλά από ότι στους προγενέστερους τίτλους, ενώ η σωστή λειτουργία της αγωνιστικής γραμμής το αναδεικνύει σε παιχνίδι κατάλληλο ακόμη και για αρχάριους. Για μία αυθεντική εμπειρία οδήγησης ασφαλώς αξίζει να απενεργοποιήσετε οποιαδήποτε βοήθεια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στη διαφορετική συμπεριφορά των οχημάτων μετά από διάφορες αναβαθμίσεις και ρυθμίσεις. Πρέπει να πειραματιστείτε για να διαπιστώσετε το βαθμό ρεαλισμού αυτών των αλλαγών και πόσο πολύ θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την κορυφή. Αντίθετα, αρκετά μακριά από την πραγματικότητα παραμένει το μοντέλο ζημιών, αλλά και τα τρακαρίσματα. Η δράση εντός αγώνα, όπως και στα προηγούμενα GT, επικεντρώνεται κυρίως στην προσπάθεια να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας μέσα στα όρια της πίστας. Κι αυτό γιατί για μία ακόμα φορά η AI των αντίπαλων οδηγών δεν είναι ιδιαίτερα επιθετική και ανταγωνιστική, ειδικά στο πρώτο μισό του παιχνιδιού. Η κατάσταση βελτιώνεται στη συνέχεια, ειδικά στους αγώνες και τα πρωταθλήματα με 12 ή 16 οδηγούς, αλλά και πάλι δεν φτάνει σε επίπεδο να αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Όσον αφορά το multiplayer του Gran Turismo 6, αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Μπορείτε να αγωνιστείτε απέναντι σε άλλους παίκτες σε προκαθορισμένες πίστες και συγκεκριμένες ρυθμίσεις, να φτιάξετε το δικό σας πρωτάθλημα για να καλέσετε μέχρι 15 ακόμη παίκτες, είτε να ψάξετε για ενδεχόμενα πρωταθλήματα που έχουν διοργανώσει οι φίλοι σας και να πάρετε μέρος. Αν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με άλλους παίκτες μπορείτε να ασχοληθείτε με το έτερο mode, όπου αγωνίζεστε με αντιπαλο το χρόνο και τα ρεκόρ σας συγκρίνονται με τα αντίστοιχα ρεκόρ άλλων παικτών. Μάλιστα μπαίνετε σε μία ενιαία βαθμολογία όπου βλέπετε τη θέση που έχετε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το multiplayer είναι εξαιρετικά ομαλό ακόμη και σε αγώνες με αρκετούς αντιπάλους, με ελάχιστο lag, πράγμα που καθιστά την όλη εμπειρία ιδιαίτερα εθιστική.

Στο παιχνίδι σας περιμένουν πάνω από 1200 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των αγωνιστικών GT3.

Στον τεχνικό τομέα, τα γραφικά του Gran Turismo 6 παρουσιάζονται βελτιωμένα σε λεπτομέρειες συγκριτικά με τον προκάτοχό του, χωρίς βέβαια να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, αφού το PS3 δεν έχει να δώσει κάτι περισσότερο. Σε γενικές γραμμές τα μοντέλα των αυτοκινήτων (ιδιαίτερα των κορυφαίων) είναι καλοσχεδιασμένα, ενώ οι φωτοσκιάσεις και τα εφέ της εναλλαγής μέρας και νύχτας είναι υψηλού επιπέδου. Ειδικά η οδήγηση καθώς σουρουπώνει είναι πραγματική μαγεία, πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Το screen tearing είναι λιγότερο ορατό σε σχέση με το GT5, αλλά το aliasing εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα που χαλάει λίγο την εικόνα του παιχνιδιού. Όσον αφορά τα ηχητικά εφέ, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο. Οι περισσότεροι ήχοι των κινητήρων δεν είναι παρά ενοχλητικά σφυρίγματα που ελάχιστα θυμίζουν τους πραγματικούς. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως σε κάποια supercars, αλλά και στα καρτ όπου η δουλειά είναι υποδειγματική. Εξίσου καλή είναι η δουλειά και στα υπόλοιπα ηχητικά εφέ, όπως το στρύγκλισμα των ελαστικών πάνω στην άσφαλτο. Τέλος, όσον αφορά την μουσική, τόσο στο μενού όσο και στους αγώνες αποτελείται από ηλεκτρονικά και ροκ ακούσματα τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους κρίνονται μάλλον αδιάφορα.

Κλείνοντας, μπορεί το Gran Turismo 6 να μην φέρνει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τον προκατοχό του και να εμμένει σε στοιχεία του παρελθόντος, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί το πληρέστερο racing της γενιάς που τελειώνει. Το πλούσιο περιέχομενο, τα αμέτρητα εθιστικά πρωταθλήματα και το ομαλότατο multiplayer το καθιστούν μία εξαιρετική επιλογή για τους φίλους της αυτοκίνησης.

Βελτιωμένο gameplayΠολλά αυτοκίνητα και πίστεςΡεαλιστικές μετατροπέςΠλούσιο σε πρωταθλήματα και ειδικές διοργανώσειςΕθιστικόΟμαλότατο multiplayerΚαλή ελληνική μετάφρασηΤο μοντέλο ζημιών (όπως πάντα)Έλλειψη φίλτρων για την επιλογή αυτοκινήτωνΜικρή εξέλιξη στα γραφικά σε σχέση με το Gran Turismo 5MicrotransactionsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Polyphony DigitalΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:RacingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.gran-turismo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/12/2013PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
red bull, sebastian vettel, νέα, ps3, sony, games, μετάφραση, δραση, psn, τζιπ, συμμετοχή, wood, festival, speed, vision, mercedes, update, red, bull, sebastian, vettel, lag, screen, ροκ, site, http, τελη κυκλοφοριας, έκλειψη σελήνης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μετάφραση, βιντεο, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βημα, δουλεια, μουσικη, games, psn, ps3, sony, αγορα, αγωνες, αδυναμια, εξαιρεσεις, αξιζει, απιστευτα, απλα, αστερια, ασυλο, βαθμολογια, βοηθεια, βρειτε, βροχη, γινει, γλωσσα, δευτερο, δειτε, δειχνει, δωσει, εφε, εθισμος, ευκαιρια, υπαρχει, εμμονες, εξελιξη, εποχη, εποχες, ερχεται, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, ηχητικα, ηχοι, εικονα, λαθη, λεφτα, λειτουργια, λεπτομερειες, μαγεια, μακρια, μνεια, μοντελα, μπορειτε, νεα γενια, νυχτα, νοημα, παντα, οδηγηση, οθονη, οντας, ορια, οχηματων, οχημα, ποιοτητα, ρεκορ, ρυθμισεις, ρισκο, ροκ, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, τζιπ, φεγγαρι, φυσικα, φτανει, φορμουλα 1, φορμουλα, φορα, ωρες, bull, βηματα, κυβικα, wood, festival, vettel, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, lag, παιχνιδι, player, red, red bull, speed, sebastian vettel, sebastian, site, screen, update, θεσεις, vision
Τυχαία Θέματα