Grid Autosport Review

Tο Race Driver: Grid, όταν κυκλοφόρησε τo 2008, ξετρέλανε τους παίκτες με τον μοναδικό συνδυασμό ρεαλισμού και διασκέδασης που προσέφερε. Στη συνέχεια ήρθε το περσινό Grid 2, το οποίο αποξένωσε τους φαν του πρώτου τίτλου με υπερβολική έμφαση στο arcade gameplay και παραστρατήματα όπως η απουσία εσωτερικής κάμερας. Τώρα η Codemasters ισχυρίζεται ότι επιστρέφει στις ρίζες

του πρώτου Grid με το νέο Grid Autosport, το οποίο αν και δεν αποτελεί ξεκάθαρο βήμα εξέλιξης της σειράς, απαντάει σε πολλά από τα παράπονα για το Grid 2.

Το career είναι το βασικό mode του Grid Autosport και αυτό που θα σας απασχολήσει περισσότερο. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες επικεντρώνονται σε αγώνες μεταξύ 12 ή 16 αντιπάλων, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αγώνες με αντίπαλο το χρόνο ή τα drift. Συγκεκριμένα το career χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες: touring, endurance, open wheel, tuner και street. Στo touring ελέγχετε σύγχρονα αλλά και κλασικά touring cars σε αγωνιστικές πίστες, με μεγάλο αριθμό γύρων σε κάθε αγώνα, κάτι που θυμίζει τη θρυλική σειρά TOCA. Στo endurance τρέχετε με αυτοκίνητα GT, πάντα βραδινές ώρες και κάθε αγώνας ολοκληρώνεται σε προκαθορισμένο χρόνο. Στο open wheel ελέγχετε κατά κύριο λόγο μονοθέσια φόρμουλα σε αγωνιστικές πίστες. H κατηγορία tuner δίνει έμφαση κυρίως σε αγώνες με το χρόνο και drift events. Τέλος, στο street οδηγείτε αυτοκινητα coupe, super cars, hyper cars και άλλα, σε αγώνες που γίνονται σε γνωστές πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο. Η ποικιλία που προσφέρει το career είναι αξιοπρόσεκτη, τόσο όσον αφορά τα διαφορετικά είδη αγώνων, όσο και τα διαφορετικά είδη αυτοκινήτων και διαδρομών, στοιχείο που αυξάνει το ενδιαφέρον σας να ασχοληθείτε για ώρες και σας βυθίζει στον κόσμο του παιχνιδιού χωρίς να το καταλάβετε.

Σε αντίθεση με το Grid 2, όπου στόχος σας ήταν να κερδίζετε όλο και περισσότερους υποστηρικτές για να ξεκλειδώνετε σταδιακά νέους αγώνες, στο Grid Autosport χρειάζεστε πόντους εμπειρίας που ξεκλειδώνετε παίζοντας αγώνες και πετυχαίνοντας τους στόχους που ορίζουν κάθε φορά οι σπόνσορες που ντύνουν το όχημα σας. Οι στόχοι αυτοί ποικίλουν από το να πάρετε μία σεβαστή θέση στο πρωτάθλημα, να περάσετε κάποιον συγκεκριμένο αντίπαλο, να τερματίσετε σε θέση υψηλότερη από αυτή που ξεκινήσατε κλπ. Οι πόντοι εμπειρίας που συγκεντρώνετε αξιοποιούνται μόνο για να ξεκλειδώνετε καινούρια πρωταθλήματα σε κάθε κατηγορία, αφού δεν επιτρέπονται αναβαθμίσεις στα αυτοκίνητα, ενώ μόνο σε ορισμένες κατηγορίες αγώνων επιτρέπονται κάποιες μικρές παραμετροποιήσεις που αφορούν την απόδοση των φρένων, των είδος ελαστικών κλπ.

H οδήγηση φόρμουλα είναι από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού.

Οι πόντοι εμπειρίας που κερδίζετε δεν είναι συγκεντρωτικοί αλλα αυτόνομοι σε κάθε κατηγορία, οπότε όσο περισσότερο παίζετε, τόσο μεγαλώνει το level σας στην συγκεκριμένη κατηγορία. Για να ξεκλειδώσετε την έκτη κατηγορία αγώνων ονόματι grid series χρειάζεται να φτάσετε σε συγκεκριμένο level κάθε φορά σε κάθε μία από τις πέντε αρχικές κατηγορίες, στοιχείο που κατ’ εμέ είναι αρνητικό. Και αυτό γιατί για να μπορέσετε να παίξετε στο grid series, είστε αναγκασμένοι να ασχοληθείτε με κατηγορίες αγώνων που δεν συμπαθείτε, μόνο και μόνο για να φτάσετε στο level που απαιτείται. Άλλο ένα αρνητικό του career είναι η επανάληψη ίδιων διαδρομών σε κάθε μία από τις κατηγορίες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που επαναλαμβάνεται η ίδια διαδρομή ακόμα και σε ένα event, στοιχείο που προφανώς έχει γίνει για να επιμηκυνθεί ακόμη περισσότερο η ήδη τεράστια διάρκεια του career.

Η ραχοκοκκαλιά των racing παιχνιδιών είναι το gameplay και ο χειρισμός και εδώ το Grid Autosport τα πάει περίφημα. Το παιχνίδι καταφέρνει να συνδυάσει με επιτυχία ρεαλισμό με πραγματική διασκέδαση και πρόκληση, χάρη σε ένα μοντέλο χειρισμού ακόμη πιο βελτιωμένο σε σχέση με τα προγενέστερα Grid. O έλεγχος των αυτοκινήτων είναι ομαλός, η αίσθηση της πρόσφυσης των τροχών στην άσφαλτο είναι καταπληκτική, η αίσθηση της ταχύτητας άψογα δοσμένη, ενώ οι διαφορές στο χειρισμό των διαφόρων τύπων αυτοκινήτων είναι εμφανείς ακόμη και σε κάποιον άσχετο με racing games. Η πρόκληση δε, που χαρίζει, ιδιαίτερα αν απενεργοποιήσετε τις βοήθειες είναι τέτοια, που τουλάχιστον στα πρώτα πρωταθλήματα η πρώτη πεντάδα μόνο άσχημη θέση δεν φαντάζει. Κι αυτό γιατί οδηγείτε αυτοκίνητο ισοδύναμο με των αντιπάλων σας και μόνο η σωστή διαχείριση των κλειστών στροφών και ικανότητά σας στην πλαγιολίσθηση επιφέρει κερδοφόρα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όσες λιγότερες οδηγικές βοήθειες χρησιμοποιείτε, τόσους περισσότερους πόντους εμπειρίας κερδίζετε σε κάθε αγώνα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην πολύ καλή ΑΙ των αντίπαλων οδηγών, η οποία βάζει τα γυαλιά σε άλλα παιχνίδια του είδους (ονόματα δεν λέμε), σε σημείο που πολλές φορές αναρωτιέστε αν παίζετε με πραγματικούς αντιπάλους. Σας φράζουν το δρόμο, συγκλίνουν για να πάρουν ομαλότερα τις στροφές, βγαίνουν εκτός πίστας ή τρακάρουν στις κόντρες μεταξύ τους κλπ. Ομολογουμένως η επιθετική ΑΙ κάποιες φορές θα σας φέρει στα όριά σας, αφού μετά από μάχες με άλλους οδηγούς συχνά καταλήγετε εκτός πίστας. Γι αυτό προτείνεται να απενεργοποιήσετε όλες τις βοήθειες αλλά να κρατήσετε καλού κακού δύο-τρία flashback για να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις συνθήκες των αγώνων.

Άλλα επίπεδα πρόσφυσης!

Tο online μέρος του Grid Autosport είναι αυτόνομο σε σχέση με το career και σε αυτό αγοράζετε αυτοκίνητα και τα αναβαθμίζετε σταδιακά με πόντους εμπειρίας και χρήματα που κερδίζετε από τους αγώνες με άλλους παίκτες. Επίσης, σε αντίθεση με το career, οι πόντοι εμπειρίας εμφανίζονται και στο σύνολό τους, πέρα από τις επιμέρους κατηγορίες. Η δομή των κατηγοριών είναι παρόμοια, καθώς και στο online συμμετέχετε στις ίδιες πέντε διαφορετικές κατηγορίες αγώνων, με τους αγώνες να υποστηρίζουν έως 12 παίκτες. Πέρα από τις πέντε κατηγορίες μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πρωτάθλημα για να παίξετε με τους φίλους σας ορίζοντας τους κανόνες που θέλετε. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε στην υπηρεσία Racenet και να παίξετε τα challenges στα οποία αντιμετωπίζετε τους χρόνους άλλων παικτών και κερδίζετε πόντους εμπειρίας και χρήμα αν βρεθείτε στις πρώτες θέσεις. Ενδιαφέρον έχει το party mode που προσφέρεται μέσα από το Racenet, όπου μπορείτε να παίξετε σε πιο arcade κατηγορίες αγώνων όπως eliminator, demolition derby και checkpoint. To multiplayer έχει αρκετό κόσμο, ανύπαρκτο lag και σπάνιες αποσυνδέσεις και προσφέρει μία πλούσια και ποιοτική online εμπειρία.

Πέρα από τα ομολογουμένως πολλά θετικά στοιχεία του Grid Autosport, υπάρχουν και κάποια πράγματα που χαλάνε λίγο τη θετικότατη εικόνα του παιχνιδιού, με πρώτο απ’ όλα την τραγική υλοποίηση της εσωτερικής κάμερας. Ως γνωστόν η έλλειψη εσωτερικής κάμερας στο Grid 2 είχε προκαλέσει αντιδράσεις, με φτηνές δικαιολογίες από πλευράς Codemasters. Το Grid Autosport ναι μεν έχει όχι μία, αλλά δύο εσωτερικές κάμερες, οι οποίες όμως δείχνουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου θολό(!), χωρίς ίχνος λεπτομέρειας, θυμίζοντας τίτλο 20ετίας, ενώ και οι γωνίες θέασης στην συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων δεν είναι λειτουργικές. Το δεύτερο στοιχείο που απογοητεύει είναι η έλλειψη καιρικών εφέ, με αποτέλεσμα να μην έχετε την ευκαιρία να αγωνιστείτε υπό βροχή κλπ. Ένα μικρό παράπονο μπορεί να ειπωθεί και για τις συχνά ασυνάρτητες ποινές όταν βγαίνετε εκτός πίστας, αφού κάποιες φορές το παιχνίδι σας τιμωρεί άδικα, ενώ άλλες φορές κάνει τα στραβά μάτια ενώ αξίζετε να τιμωρηθείτε. Τέλος, οι 22 διαθέσιμες πίστες και τα 80 περίπου αυτοκίνητα δεν ικανοποιούν σε ποσότητα, αλλά τουλάχιστον έτσι όπως έχουν τοποθετηθεί στα modes καταφέρνουν να μην σας κουράσουν.

Touring cars εν δράσει.

Τα γραφικά του Grid Autosport κρίνονται καλά, με δεδομένο ότι το παιχνίδι βγαίνει μόνο στις παλιές κονσόλες και στο PC. Σε γενικές γραμμές δεν διαφέρει αισθητά από το Grid 2 και έχει πανέμορφα ζωντανά περιβάλλοντα, ρεαλιστικό μοντέλο ζημιών και άψογους φωτισμούς ιδιαίτερα όταν οδηγείτε κατά το ηλιοβασίλεμα ή το βράδυ. Μοναδικά θέματα το έντονο aliasing, κάποια κακοσχεδιασμένα μοντέλα αλλά και κάποιες πτώσεις του frame rate στις συγκρούσεις με πολλά αμάξια. Ωραία είναι και τα replay, όπου μπορείτε να βλέπετε με την ησυχία σας τα όσα έγιναν στην πίστα λιγα δευτερόλεπτα νωρίτερα. Σε εξίσου υψηλό επίπεδο κυμαίνονται τα ηχητικά εφέ του περιβάλλοντος (όπως το ελικόπτερο που κάνει βόλτες πάνω από την πίστα) και κυρίως ο ρεαλιστικός ήχος των αυτοκινήτων, αν και δε φτάνει επίπεδα Forza.

Συνοψίζοντας, το Grid Autosport είναι ένα άρτιο racing παιχνίδι που ολοκληρώνει με επιτυχία τον κύκλο της σειράς Grid στην προηγούμενη γενιά, επιστρέφοντας στο πιο ρεαλιστικό στιλ του πρώτου τίτλου. Είτε είστε φαν των παιχνιδιών Grid είτε σας αρέσουν τα racing γενικώς, αξίζει να ασχοληθείτε με το Grid Autosport.

Καταπληκτικός χειρισμός που συνδυάζει ρεαλισμό με διασκέδασηΗ αίσθηση της πρόσφυσης των τροχών στην άσφαλτοΡεαλιστική ΑΙΠλούσιο careerΕξαιρετικό online με ποικιλία από modesΤοπικό multiplayerΤραγική υλοποίηση εσωτερικής κάμεραςΈλλειψη καιρικών εφέΑσυνάρτητες ποινές όταν βγαίνετε εκτός πίσταςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CodemastersΕΚΔΟΣΗ:CodemastersΔΙΑΘΕΣΗ:Namco Bandai HellasΕΙΔΟΣ:RacingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.gridgame.comHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/6/2014PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
grid, grid, xbox 360, race, codemasters, drift, wheel, cars, αυτοκινητα, super, συγκεκριμένο, series, games, online, party, derby, lag, frame, replay, xbox, ps3, namco, site, http, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, βγαινουν, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βημα, γωνιες, ηχος, ιχνος, παιχνιδια, cars, games, ps3, αγωνες, αξιζει, αμαξια, ασυλο, βγαινει, βραδυ, βροχη, γινει, γινονται, γυαλια, δεδομενο, δευτερο, δομη, εφε, ευκαιρια, ειπωθει, ελλειψη, επιτυχια, ιδια, ειδος, υπηρεσια, ησυχια, ηχητικα, θυμιζει, εικονα, καμερες, λογο, ματια, μικρο, μνεια, μοντελα, μπορειτε, παντα, οδηγηση, ορια, οχημα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, τρια, υλοποιηση, φτανει, φορμουλα, φορα, χρημα, ωρες, αγωνας, ασχημη, super, codemasters, derby, drift, ειδη, εμφαση, frame, ιδιαιτερα, ηλιοβασιλεμα, lag, παιχνιδι, player, party, replay, race, series, site, online, wheel, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα