Haven review

16:03 4/1/2021 - Πηγή: Game 2.0

Τα παιχνίδια που επικεντρώνονται στο local co-op είναι σπάνια, πόσο μάλλον αυτά με θέμα την αγάπη. Με το Haven, η Game Bakers (Furi) τολμάει να συνδυάσει και τα δύο, δίνοντάς μας κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Ένα νεαρό ζευγάρι, η Ju και ο Kay, αφήνουν πίσω την παλιά τους ζωή και δραπετεύουν στον πλανήτη Source για να είναι μαζί. Όταν ένας σεισμός προκαλεί ζημιές στο σκάφος τους, αναγκάζονται εξερευνήσουν τον πλανήτη

για υλικά, τόσο για να το επισκευάσουν όσο και για να επιβιώσουν. Σε αυτό το σημείο έρχεστε εσείς, όπου αναλαμβάνετε να τους κατευθύνετε.

Ο τρόπος επικοινωνίας του ζευγαριού είναι πραγματικά καλοδουλεμένος και βγαλμένος από πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη του ζευγαριού, από αναμενόμενες αντιδράσεις μέχρι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά μεταξύ κλισέ και ουσίας. Εκεί που τη μια στιγμή η Ju πειράζει τον Kay για το αν μπορεί να κάνει κάμψεις με ένα χέρι, λίγο αργότερα προκύπτει ένα θέμα ή μια ερώτηση που δεν θα ένιωθαν όλοι άνετα να απαντήσουν. Η επιλογή ερωτήσεων/απαντήσεων από τον παίκτη προσφέρει ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στο θέμα των σχέσεων, ειδικά αν παίζετε με παρέα, καθώς δίνει ευκαιρίες για συζήτηση και εκτός παιχνιδιού. Πέρα από τα ζητήματα σχέσεων, αναφέρονται και άλλες γενικότερες ιδέες, όπως το αν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι όσο περνούν τα χρόνια αναλογικά με το πόσο ίδιο παραμένει ένα όχημα όσο το αναβαθμίζουμε με νέα εξαρτήματα. Παρόλο που το παιχνίδι ξεκινάει με τους πρωταγωνιστές να είναι ήδη ζευγάρι, εκείνοι συνεχίζουν να εξελίσσονται και να μαθαίνουν πράγματα ο ένας για τον άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις πραγματικές σχέσεις. Επίσης, ο τρόπος που συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο επηρεάζει το φινάλε. Μέχρι να φτάσετε στο τέλος του παιχνιδιού θα έχετε αναλογιστεί μια γκάμα θεμάτων όπως η συλλογικότητα, η ελευθερία και το αν πραγματικά αξίζει να κάνετε τα πάντα για την αγάπη.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Κοιτάζοντας το υπόλοιπο κομμάτι της υπόθεσης, ο λόγος για τον οποίο η Ju και ο Kay το έσκασαν δεν είναι ξεκάθαρος από την αρχή, και ορισμένοι τομείς του σεναρίου είναι ιδιόμορφοι. Σε κάποιο σημείο, η Ju αναφέρει ότι έχει δύο μητέρες, ενώ όσο η ιστορία προχωράει μαθαίνετε ότι το ζευγάρι πήγε σε αυτόν τον πλανήτη για καλό σκοπό που σχετίζεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και η κοινωνία δεν θα κατανοούσε. Οτιδήποτε παραπάνω θα είναι spoiler, οπότε ας πούμε απλά ότι έχει να κάνει με συνοικέσια και θεραπείες μετατροπής.

Καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού χειρίζεστε και τους δύο ήρωες εναλλάξ, εκτός εάν παίζετε με συμπαίκτη οπότε ο καθένας διαλέγει τον δικό του. Σε κάθε περίπτωση, πάντα ο ένας από τους δύο οδηγεί με τον δεύτερο να ακολουθεί, με την διάρκεια του καθενός να εξαρτάται από εσάς. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως ο καθένας τους κάνει σχόλια όπως “γιατί μας οδηγείς όλο εσύ;” “απολαμβάνω τη θέα” ή “μήπως χάθηκες;”. Ο πλανήτης Source μαστίζεται από ένα υλικό ονόματι rust (σκουριά), που επηρεάζει εξίσου επιφάνειες και πλάσματα που ζουν σε αυτόν. Ό,τι ζωντανό επηρεάζεται από αυτό γίνεται επιθετικό κι εσείς πρέπει να το αντιμετωπίσετε χωρίς να σκοτώσετε. Όταν πλησιάζετε ένα από αυτά, το παιχνίδι αλλάζει σε κάποιου είδους turn-based μάχη σε πραγματικό χρόνο, όπου διαλέγετε τις κινήσεις των πρωταγωνιστών, με τα τέρατα να κάνουν τις δικές τους. Αρχικά τα αποδυναμώνετε με μερικά χτυπήματα, έως ότου ζαλιστούν, πέσουν κάτω, και τα εξημερώσετε. Αν, πάλι, σας κάνουν περισσότερη ζημιά από όση μπορείτε να αντέξετε, τότε είτε ένα μέρος της ζωής σας θα αποκατασταθεί από τον συμπαίκτη/άλλο χαρακτήρα, είτε θα επιστρέψετε πίσω στη βάση σας (αντί θανάτου). Η ζωή αποκαθίσταται επίσης και με αντικείμενα που βρίσκετε, όμως αυτά είναι σπάνια και προτιμότερο να τα φτιάξετε στη βάση σας με υλικά που συλλέγετε. Γενικά, οι μάχες είναι πολύ απλές και περισσότερο προσθέτουν ποικιλία στο παιχνίδι παρά δυσκολία.

Δαμάζοντας τα τέρατα.

Ο πλανήτης χωρίζεται σε δεκάδες ζώνες-νησιά, που ενώνονται μεταξύ τους με μαγικές διάφανες γέφυρες. Με τις μπότες αντι-βαρύτητας, “γλιστράτε” με ευκολία στον αέρα από τη μια περιοχή στην άλλη, με διάφορους ελιγμούς να διευκολύνουν την κίνηση και τη συλλογή πόρων, ειδικά του rust, μιας κόκκινης έκτασης γης που συλλέγετε καθώς πετάτε από επάνω της. Το “καθάρισμα” του rust από τον πλανήτη είναι λίγο-πολύ απαραίτητο για τη συνέχεια του παιχνιδιού, αν και συλλέγετε επίσης φρούτα και άλλα βασικά αγαθά που χρειάζεστε για την επισκευή του σκάφους σας. Δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα με τα οποία μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε στα φαινομενικά ατελείωτα λιβάδια με απότομους γκρεμούς που ορίζουν την πρόσβαση μεταξύ ζωνών. Κάποιες φορές συναντάτε σημάδια από προηγούμενους επιζήσαντες, όμως αυτό δεν προσφέρει πολλά παραπάνω από έναν σύντομο διάλογο γύρω από το γεγονός.

Μετά από μια μέρα εξερεύνησης, έρχεται η πείνα και η κούραση που σας αναγκάζουν να επιστρέψετε στο σκάφος σας, που ονομάζεται Nest (τί πιο χαριτωμένο από αυτό;), ή να κατασκηνώσετε σε καθορισμένες ζώνες. Εκεί μαγειρεύετε, συζητάτε, κάνετε κάποιες βασικές αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό σας, και ξεκουράζεστε. Όσο περνάει ο καιρός τόσες περισσότερες δραστηριότητες μοιράζονται οι πρωταγωνιστές. Κι όσες περισσότερες οι δραστηριότητες και η καλή συνεννόηση μεταξύ του ζευγαριού, τόσο ανεβαίνουν επίπεδο, προσθέτοντας, έτσι, μια πινελιά RPG. Η συμφωνία, η κατανόηση ή απλά η επιτυχία σε ένα φαγητό που θα μαγειρέψουν μαζί στην κουζίνα αρκεί, από λίγο κάθε φορά. Εκτός αυτού, η απόκτηση XP γίνεται και με την εξημέρωση τεράτων, διάσπαρτων στον πλανήτη, που τελικά το μόνο που ζητούν είναι να τους ξύσετε λίγο την κοιλιά.

Ο χειρισμός ως co-op στον ίδιο PC είναι αποτελεσματικός. Ακόμα και όταν πρέπει να κάνετε πράγματα ταυτόχρονα, όπως μαγείρεμα, αναβάθμιση εξοπλισμού ή διπλή επίθεση, αρκεί το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού. Μπορείτε να παίξετε χωρίς συμπαίκτη χωρίς προβλήματα, όμως το ταυτόχρονο πάτημα των δύο κουμπιών είναι λίγο πιο εύκολο για τα μάτια αν παίζετε με παρέα, αφού έτσι δεν χρειάζεται να κοιτάτε σε δύο σημεία για να κάνετε επιλογή. Το παιχνίδι είναι άνετο, είτε παίζετε με πληκτρολόγιο, είτε με χειριστήριο, με ένα μικρό πλεονέκτημα στο gamepad όσον αφορά τις μανούβρες.

Χαλαρές στιγμές.

Τα γαλήνια και όμορφα γραφικά, με έντονα χρώματα και σχεδιασμό χαρακτήρων που θυμίζει κάτι από Ιαπωνία, μεταδίδουν μια ηρεμία που λίγα παιχνίδια καταφέρνουν. Από παχουλά τερατάκια με πολλά πόδια και λουλούδια αντί για μάτια, μέχρι πιο επιβλητικά όντα με στοιχεία δράκων, όλα τους μετατρέπονται σε ήρεμα αρνάκια αφού τα εξημερώσετε (ή απλά προσπεράστε τα, οι μάχες είναι προαιρετικές κατά κάποιον τρόπο). Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι σχεδιασμένο με λεπτομέρεια, με τις εκφράσεις τους να είναι ξεκάθαρες στους διαλόγους, όπου εμφανίζονται δίπλα σε κάθε text box και κάθε loading screen όποτε αλλάζετε περιοχή. Ο κόσμος αφήνει ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία, οι ανοιχτές τοποθεσίες με τα λιβάδια και τους λόφους κάνουν εντύπωση και προδιαθέτουν να τις εξερευνήσετε, όμως όσο περνούν οι ώρες δείχνουν απλά να επαναλαμβάνονται με ελάχιστες διαφορές. Μπορεί οι ζώνες να είναι δεκάδες, όμως οι δραστηριότητές σας είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Επιπλέον, η επιστροφή στη βάση ή έστω σε κάποιο μέρος όπου μπορείτε να κατασκηνώσετε είναι χρονοβόρα στην αρχή, μέχρι να γίνει διαθέσιμο το fast travel. Το voice acting περιορίζεται στους διαλόγους μεταξύ του ζευγαριού (τουλάχιστον, στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού). Και οι δύο πρωταγωνιστές μιλούν με φυσικό τόνο, κάνοντας εξαιρετική δουλειά. Η χαλαρωτική μουσική υπόκρουση ταιριάζει περίφημα με την εξωγήινη εξοχή του πλανήτη, προσφέροντας μια συνολικά ξεκούραστη εμπειρία.

Έχοντας διάρκεια τουλάχιστον 10 ώρες και εναλλακτικά φινάλε, το Haven είναι ένα χαλαρωτικό παιχνίδι με επίκεντρο τη συλλογή βασικών πόρων και την απόλαυση των όμορφων χρωμάτων του κόσμου του, ενώ παράλληλα εξερευνά τη σχέση του πρωταγωνιστικού ζευγαριού. Τα δυνατά του σημεία είναι το ίδιο το ζευγάρι και το ταξίδι που έχει μπροστά του, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, και όχι τόσο τα στοιχεία RPG ή ο στόχος να επισκευάσετε το σκάφος σας. Από τα λίγα co-op με ολοκληρωμένο campaign για να απολαύσετε με καλή παρέα.

Καλογραμμένοι διάλογοιΡεαλιστικό ζευγάριΌμορφα γραφικά και ξεχωριστή αισθητικήΠολύ χαριτωμένο......ίσως υπερβολικά χαριτωμένο για κάποιουςΕπαναλαμβανόμενη συλλογή πόρωνΛίγες δραστηριότητεςΑπλοϊκές μάχεςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS5, Xbox Series X, Xbox One, PS4 (2021), Switch (2021)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:The Game Bakers

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
haven, haven, έως ότου, xbox one, game, σεισμος, νέα, επηρεάζει, καιρος, rpg, ιαπωνια, text, box, screen, travel, voice, xbox, series, ps4, switch, σεισμος ιαπωνια , σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, η ζωη, κοινωνια, μποτες, δυνατα, δουλεια, θεμα, λουλουδια, μουσικη, νησια, παιχνιδια, φρουτα, χρωματα, game, ps4, rpg, αγαπη, αξιζει, απλα, ασυλο, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, δαχτυλα, δευτερο, ευκολο, εκφρασεις, ελευθερια, εξελιξη, επηρεάζει, επιτυχια, ερχεται, έως ότου, ζημια, ζωη, ζωης, ζωνες, ιδεες, ιδιο, ηρεμια, ηρωες, θυμιζει, ηρεμα, καμψεις, κινηση, κουζινα, λεπτομερειες, ματια, μικρο, μπορειτε, παντα, κοιλια, οχημα, πληκτρολογιο, προβληματα, πρωταγωνιστες, συζητηση, συνεχεια, σημαδια, στην κουζινα, σχολια, φυσικο, φορα, χερι, ομορφα, οντα, ωρες, box, ιδιαιτερα, switch, κομματι, μπροστα, travel, παιχνιδι, ποδια, series, screen, ταξιδι, text, υλικα, υλικο, voice, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0