Lego City Undercover Review

Δεν ξέρω τι να γράψω πλέον για εισαγωγή στο review ενός Lego game. Μετά από τόσα παιχνίδια, έχω στερέψει από ιδέες. To Lego City Undercover όμως δεν είναι ένα τυπικό παιχνίδι Lego. Εδώ δεν παίζει George Lucas, ούτε DC Comics.

Το Lego City Undercover ουσιαστικά είναι κάτι σαν το Grand Theft Auto με Lego και μια πινελιά L.A. Noire, διότι αντί για τον κλέφτη, έχετε τον τυπικό καλό αστυνομικό με την αίσθηση της δικαιοσύνης, που είναι έτοιμος να κάνει το σωστό ακόμα και ενάντια στις εντολές των ανωτέρων του.

Ο Chase McCain (καμμία σχέση με τις πατάτες) είναι αυτός ακριβώς ο αστυνομικός. Ο Chase επιστρέφει στην Lego City μετά από αρκετό καιρό για να αντιμετωπίσει πάλι τον επικίνδυνο εγκληματία και μεγάλο εχθρό του, Rex Fury, ο οποίος δραπέτευσε από τη φυλακή όπου τον είχε στείλει ο ήρωας. Ο Rex όμως αυτή την φορά είναι πιο δυνατός και έχει ένα στρατό από γκάγκστερ και άλλες οργανώσεις για προστασία.

Στο παιχνίδι συναντάτε όλα τα κλισέ των αστυνομικών ταινιών/σειρών και της κουλτούρας του Hollywood. Το Lego City Undercover κάνει νύξεις, είτε άμεσες είτε έμμεσες, σε ταινίες, σε μορφή παρωδίας. Το κλασικό χιούμορ των Lego δίνει ρέστα και πλέον δεν περιορίζεται στην slapstick κωμωδία ή στα φτηνά λογοπαίγνια. Υπάρχουν κρυμμένες αναφορές σε ταινίες όπως τα Matrix, Starsky and Hutch, L.A. Confidential, Copland κλπ. Δεν γλιτώνουν ούτε τα video games του είδους και κυρίως το Grand Theft Auto, που αν και δεν κατονομάζεται, σκιαγραφείται σαφώς καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Η ιστορία από μόνη της κορυφώνεται ομαλά, ενώ δεν λείπουν και οι μεγάλες αποκαλύψεις και ανατροπές, πάντα μέσα από το πρίσμα της σάτιρας και του χαβαλέ. Γενικά, φαίνεται πως στο θέμα του σεναρίου, των διαλόγων και του χιούμορ, οι συγγραφείς είχαν στην διάθεσή τους αρκετή ελευθερία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χιούμορ των Lego, να έχει πλέον ωριμάσει και να είναι πιο αστείο και καυστικό από ποτέ, κι έτσι να μπορεί να το απολαύσει μεγαλύτερο κοινό.

Αυτός κυρίες και κύριοι είναι ενας καλός αστυνομικός. Λίγο βλάκας, αλλά καλός.

Εκεί όμως όπου οι δημιουργοί έβαλαν τρικλοποδιά στον εαυτό τους, είναι στο gameplay. Και εξηγούμαι. Στο μεγαλύτερο μέρος του, το Lego City Undercover παίζεται σαν ένα κλασικό παιχνίδι Lego. Οι αποστολές είναι συνεχόμενες και πάντα ένας χαρακτήρας σας καλεί στο ταμπλετοτηλέφωνό σας για να σας θυμίζει πού πρέπει να πάτε και τί πρέπει να κάνετε. Οι δε μάχες περιορίζονται σε δύο-τρία κουμπιά και είναι αρκετά μονότονες. Πολλές αποστολές βρίσκονται σε μεμονωμένες πίστες που δεν έχουν σχέση με τον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού, αφήνοντας έτσι το στοιχείο της ελευθερίας στο περιθώριο. Οπότε χρησιμοποιείτε τον ανοιχτό κόσμο κυρίως για να μεταφέρεστε από και προς τις αποστολές. Βέβαια δεν λείπουν και οι αποστολές μέσα στην πόλη, αλλά είναι λίγες σε σχέση με αυτές που βρίσκονται σε αυτά τα “κλειστά περιβάλλοντα” και έχουν μικρότερη σχέση με την ιστορία.

Βέβαια όταν δεν παίζετε κάποια αποστολή, το παιχνίδι αποκτά άλλη γλύκα. Η Lego City είναι ΓΕΜΑΤΗ μυστικά και πράγματα για να μαζέψετε, από Lego studs (τα νομίσματα δηλαδή) και κομμάτια Lego για τα super builds, μέχρι super bricks και κομμάτια διαλόγων που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην πόλη χωρίς να έχουν ιδιαίτερη αξία, εκτός από το χιούμορ. Ο McCain επίσης έχει στη διάθεσή του διάφορες στολές, τις οποίες αποκτάτε προχωρώντας την ιστορία. Με τη χρήση τους αποκτάτε και τις ανάλογες ικανότητες, όπως να ανοίγετε πόρτες ντυμένος διαρρήκτης ή να σπάτε βράχια και να χρησιμοποιείτε δυναμίτη όταν είστε ντυμένος μεταλλωρύχος. Στη διάρκεια του παιχνιδιού, βρίσκετε όλο και περισσότερα μέρη στις αποστολές, αλλά και στην πόλη, που για να ανακαλύψετε τί κρύβουν, πρέπει να έχετε την ανάλογη στολή. Με το που φτάσετε να έχετε όλες τις στολές, η πόλη ανοίγει διάπλατα και είναι έτοιμη να την εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή, σε έναν μαραθώνιο συλλογής μαραφετιών, από αυτούς που αρέσουν στους gamers χρόνια τώρα.

Οι καταδιώξεις με αμάξια δεν λείπουν, αν και έπρεπε να είναι περισσότερες και πιο σχετικές με την ιστορία.

Το Wii U Gamepad χρησιμοποιείται κι αυτό για τους σκοπούς του gameplay, αφού μιλάμε για έναν τίτλο αποκλειστικά για Wii U. Πρώτα απ' όλα ο χάρτης της Lego City βρίσκεται πάντα στα χέρια σας και μπορείτε να θέσετε waypoints στα σημεία που σας ενδιαφέρουν. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο σαν scanner για κρυμμένα αντικείμενα ή κρυμμένους εγκληματίες ή σαν βιονικό αυτί για να ακούσετε μακρινές συνομιλίες. Το καλό είναι οτι το HUD που βρίσκεται στην τηλεόραση περιορίζεται στον αριθμό των κομματιών Lego που έχετε μαζέψει και στον αριθμό των Lego studs. Τα πλήρη στατιστικά παραμένουν στην οθόνη παύσης, κάτι που κρατά την οθόνη του Gamepad και της τηλεόρασης καθαρές από τις υπερβολικά πολλές πληροφορίες. Δυστυχώς, το Lego City Undercover δεν διαθέτει το διάσημο τοπικό co-op που αποτελεί οργανικό κομμάτι των άλλων παιχνιδιών Lego, γεγονός που θα απογοητεύσει όσους συνηθίζουν να παίζουν με παρέα στο σπίτι. Βέβαια δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να λειτουργήσει ο τίτλος, δεδομένου ότι το Wii U Gamepad είναι σημαντικό στο gameplay και για την ώρα δεν υποστηρίζεται δεύτερο.

Tα γραφικά του Lego City Undercover συγκρίνονται άμεσα με το Lego Batman 2. Η πόλη είναι αρκετά ζωντανή με δεκάδες και συχνά εκατοντάδες ανθρωπάκια Lego και αντικείμενα να βρίσκονται επί της οθόνης, αλλά δεν παύει να κινείται μέσα στα αναμενόμενα όρια των παιχνιδιών Lego. Συχνά-πυκνά υπάρχουν μικρές πτώσεις στο frame rate, οι οποίες είναι λίγο “αψυχολόγητες”, καθώς συμβαίνουν σε άσχετες στιγμές και χωρίς εμφανή λόγο. Αυτό βέβαια που θα σας ενοχλήσει τα μάλα είναι οι loading screens. Συνήθως συμβαίνει το εξής: ξεκινάει το παιχνίδι, loading, παίζει ένα βιντεάκι, loading, ξεκινάτε την αποστολή. Δεν είναι μόνο η μεγάλη συχνότητά τους, ενώ θα μπορούσαν να είναι κρυμμένες όπως σε όλους τους open-world τίτλους, αλλά και η διάρκειά τους, άσχετα αν το παιχνίδι είναι σε δίσκο ή σε downloadable μορφή. Πράγμα εκνευριστικό πέρα από κάθε φαντασία.

Απο ηχητικής πλευράς τα πράγματα είναι αρκετά στάνταρ. Οι ήχοι της πόλης στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν, στην χειρότερη λείπουν τελείως για χάρη άλλων ηχητικών εφέ της αποστολής. Η μουσική δεν είναι καθόλου χαρακτηριστική αν και, όπως η ιστορία, κινείται εντός των κλισέ, με μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα ή εκείνο το χαρακτηριστικό jazz κοντραμπάσο που παίζεται με τα δάχτυλα όταν ψάχνετε κάτι με το scanner. Βέβαια, ακούτε τόσες πολλές φορές την μουσική του loading, που θα τη σιχαθείτε. Τουλάχιστον οι φωνές των χαρακτήρων δίνουν ρέστα, ακόμα και αν πρόκειται για κραυγές των πολιτών που προσπαθούν να αποφύγουν την κακή οδήγησή σας. Το καστ του παιχνιδιού απαρτίζεται από χαρισματικούς ηθοποιούς, που όχι μόνο είναι πειστικοί στους ρόλους τους, αλλά αποδίδουν το χιούμορ και τις απίστευτες ατάκες θαυμάσια.

Μην βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες...

Εν τέλει, το Lego City Undercover είναι μια καλή προσπάθεια. Για την ακρίβεια, αν θέλετε την καλύτερη εμπειρία Lego, το παιχνίδι μάλλον είναι αυτό που ψάχνετε. Οι ίδιοι μηχανισμοί gameplay που ξέρουμε από τα παλαιότερα παιχνίδια επιστρέφουν πιο οικείοι από ποτέ, βάζοντας τρικλοποδιά στο open-world στοιχείο που δεν υλοποιείται αρκετά. Ευτυχώς το χιούμορ αποζημιώνει. Το Lego City Undercover, πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση το killer app που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται το “διψασμένο” Wii U.

Τρομερό χιούμορΗ πόλη είναι γεμάτη μυστικά και καλούδιαΙκανοποιητική χρήση του Wii U GamepadΑρκετά καλή ιστορίαΤο open-world στοιχείο είναι δευτερεύονΒαρετές μάχεςΈλλειψη local co-opΓραμμικές αποστολέςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:TT GamesΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:Action-adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://legocityu.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:28/3/2013PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα