Lost in Random review

Για όλους εσάς που αγαπάτε τα παραμύθια σας έχω καλά νέα. Δεν θα μιλήσουμε για παραμύθια που ακούγαμε μικροί στο κρεβάτι μας, πριν κοιμηθούμε χορτάτοι από φαγητό και παιχνίδι, αλλά για τα σκοτεινά και “ενήλικα” αν θέλετε παραμύθια που εκπέμπουν απαισιοδοξία και ποτέ δεν είστε σίγουρος αν θα έχουν όντως αίσιο τέλος. Ένα τέτοιο παραμύθι είναι το action-adventure Lost in Random, της σουηδικής Zoink (Fe),

το οποίο καταπιάνεται με μια φανταστική ιστορία που δεν θα τολμούσατε να πείτε ποτέ στο εγγόνι σας. Τα σκοτεινά παραμύθια έχουν μια ιδιαίτερη μαγεία που μεγεθύνεται με την δύναμη των videogames αν αποδοθεί και αφηγηθεί σωστά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το το παιχνίδι βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο.

Μια φορά και ένα καιρό, στο βασίλειο του Random ζει η Even, ένα μικρό κοριτσάκι, με την αδερφή της Odd και τους γονείς της. Το συγκεκριμένο βασίλειο είναι πολύ ιδιαίτερο καθώς η μοίρα και η ζωή των κατοίκων της, από την παιδική τους κιόλας ηλικία, κρίνεται από την τυχαίο αποτέλεσμα ενός μαγικού μαύρου ζαριού που έχει στην κατοχή της η βασίλισσα του Random, μια τρομακτική και καταπιεστική δυνάστης. Όταν έρχεται η ώρα να κριθεί η μοίρα της Odd και το ζάρι καθορίζει ένα ζοφερό μέλλον για την ίδια, μακριά από την οικογένεια της, τα πάντα αλλάζουν για την ηρωίδα Even. Bασανισμένη από τις τύψεις και τις ενοχές που επέτρεψε να απαγάγουν την αδερφή της, ξεκινάει στα κλεφτά ένα ταξίδι αναζήτησης, το οποίο την οδηγεί σε κάθε πόλη του Random. Στην πορεία γνωρίζει πολλούς φίλους και κυρίως τον πιο πιστό της σύμμαχο, τον Dicey, ένα ζωντανό ζάρι που κρύβει τεράστια δύναμη μέσα του και αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης των κακών δυνάμεων της βασίλισσας. Σταδιακά αποκαλύπτετε τα κρυφά σχέδια της βασίλισσας, ζείτε τα δράματα και το χάος που επικρατεί στο Random και συγκρούεστε με δυνάμεις και συναισθήματα που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ.

Η αφήγηση και το συνολικό στήσιμο του παιχνιδιού ξεχωρίζει και σας βάζει πραγματικά σε ένα σκοτεινό παραμυθένιο κόσμο. Πέρα από την κεντρική ιστορία που προσφέρει σωρεία συναισθημάτων (φόβο, αγωνία αλλά και ελπίδα, δύναμη φιλίας), πολύ ωραία δουλειά έχει γίνει και στους χαρακτήρες. Είναι μια ωραία αντίθεση να βλέπετε μέσα στην απαισιοδοξία και στους σχεδόν ρημαγμένους κόσμους του Random, τους πιο θεότρελους κατοίκους που μπορείτε να φανταστείτε. Κάθε αλληλοεπίδραση και διάλογος με τους ΑΙ χαρακτήρες σας κάνει να χαμογελάτε με το ιδιαίτερο χιούμορ και τις εξωφρενικές καταστάσεις όπου αυτοί είναι μπλεγμένοι. Οι διάλογοι είναι πολλοί στο παιχνίδι φρενάροντας αρκετές φορές την ροή, σε σημείο που οριακά μπορεί να γίνουν κουραστικοί, αλλά ευτυχώς αποζημιώνουν με τα πολλαπλά χιουμοριστικά ευρήματα του σεναρίου, ενώ εναλλακτικά μπορείτε και να τους προσπεράσετε. Χαρακτήρες με διχασμένες προσωπικότητες, σεξουαλικά προβλήματα, αμνησία, φανταστικούς φίλους και πολλά άλλα “κουσούρια” φέρνουν σε μια απόλυτη ισορροπία την σκοτεινιά του κόσμου και των κινδύνων που ελλοχεύουν, με το χιούμορ και την τρέλα που συναντάτε.

Το παραμύθι παίρνει σάρκα και οστά.

Συνολικά επισκέπτεστε έξι κόσμους, με τον καθένα να αντιστοιχεί και σε μια πλευρά του ζαριού. Κάθε κόσμος έχει το δικό του υπόβαθρο και ιστορικό που μαθαίνετε σιγά σιγά με την πρόοδό σας στο παιχνίδι. Υπάρχει χάρτης που όμως δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αλλά τουλάχιστον απεικονίζει το σύνολο των side-missions του εκάστοτε κόσμου, τις κάρτες που μπορείτε να ανακαλύψετε και τον αριθμό των συλλεκτικών σελίδων που αναλύουν σαν παραμύθι την ιστορία και συνδέονται με την πλατίνα και τα trophies. Οι δευτερεύουσες αποστολές δεν είναι κάτι τρομερό στη σύλληψη και στην συντριπτική τους πλειοψηφία απαιτούν να βρείτε απλά κάποια αντικείμενα, να χτυπήσετε κάποιους διακόπτες ή να μιλήσετε σε κάποιο άτομο.

Εκεί που το Lost in Random διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους είναι στον τομέα της μάχης και στην ιδιαιτερότητα διεξαγωγής της. Όπως προαναφέρθηκε, η πρωταγωνίστρια είναι ένα μικρό αθώο κοριτσάκι με μοναδικό της όπλο μια ακίνδυνη σφεντόνα, αλλά έχει στην κατοχή της ένα πανίσχυρο ζωντανό ζάρι που κρύβει μέσα του ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ολόκληρο μονομιάς, παρά το αφήνει... στην τύχη. Η Even έχει στην κατοχή της ένα σετ από μαγικές κάρτες με αριθμό επάνω, τις οποίες μπορεί να διαλέγει και να εναλλάσσει ανάλογα με τις συνθήκες και της απαιτήσεις κάθε μάχης. Η κάθε κάρτα χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες (attack, defence, hazard, cheat) και η χρησιμότητά της ποικίλλει, από τη χρήση ενός όπλου όπως σπαθί, μέχρι πάγωμα του χρόνου, βόμβες, κανόνια, αλλαγή κάρτας και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Κάθε αριθμός αντιστοιχεί στην τυχαία ριξιά του ζαριού που φέρνετε σε κάθε γύρο της μάχης και αναλόγως του αποτελέσματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Στην αρχή ξεκινάτε με πολύ απλές κάρτες και όσο προχωράτε αποκτάτε όλο και περισσότερες, είτε ολοκληρώνοντας δευτερεύουσες αποστολές, είτε αγοράζοντας από τον έμπορο του παιχνιδιού. Έτσι ξεκλειδώνετε σιγά-σιγά ολόκληρο το βαρύ πυροβολικό του Dicey.

Από την πλειάδα καρτών μπορείτε να εξοπλίσετε το deck σας μόνο με 15 κάρτες. Αυτές τις 15 τις επιλέγετε εσείς ανάλογα με το στιλ παιχνιδιού σας και αν είναι καίριας σημασίας πχ την κάρτα health potion μπορείτε να την έχετε διπλή ή και τριπλή στο deck σας, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισής της, άρα και χρήσης της όταν χρειαστεί. Με την έναρξη της μάχης για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το ζάρι σας πρέπει να χτυπήσετε με τη σφεντόνα σας ειδικούς κρυστάλλους που “φυτρώνουν” στους εχθρούς, μέχρι να φορτίσει μια μπάρα και να ξεκλειδωθούν οι κάρτες σας. Το σύστημα μάχης είναι ιδιαίτερο συνδυάζοντας real-time δράση και στρατηγική και εκ πρώτης όψεως απαιτεί εξοικείωση και σχεδιασμό προκειμένου να επικρατήσετε. Εμβαθύνοντας όμως και συνηθίζοντας τον τρόπο επίθεσης του κάθε εχθρού, απλοποιούνται πολύ τα πράματα, με πραγματικά χρήσιμες ελάχιστες κάρτες από τις δεκάδες που αποκτάτε. Προς το τέλος μάλιστα λόγω της συχνής εμφάνισης και επιμονής των αντιπάλων, οι μάχες καταλήγουν να γίνονται λίγο κουραστικές και εύχεστε απλά η Even να έβγαζε κατευθείαν τη σφύρα και να έλιωνε τους εχθρούς της.

Αντιμετωπίζοντας εχθρούς.

Οπτικά το Lost in Random δικαιώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό “σκοτεινό παραμύθι”, γιατί τόσο οι κόσμοι, όσο και οι χαρακτήρες είναι λες και ζωντάνεψαν και ξεπήδησαν από τις σελίδες κάποιου βιβλίου. Με επιτηδευμένα γκροτέσκα, κουρασμένα χαρακτηριστικά και παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, είναι σίγουρο ότι με την παρουσία τους σας βάζουν στα παπούτσια ενός έκπληκτου μικρού κοριτσιού που βλέπει πρώτη φορά τον κόσμο. Τα κυρίαρχα χρώματα -μαύρο, μωβ και σκούρο μπλε- δημιουργούν μια ονειρική σύνθεση αμαρτωλής ανεμελιάς και νοσηρής φαντασίας, φλερτάροντας περισσότερο με το χιούμορ και την χαλαρή διασκέδαση παρά με τον τρόμο και το ψυχοπλάκωμα και κάνοντας προσιτή την εμπειρία για κάθε ηλικία. Ηχητικά την παράσταση κλέβει η φωνή του Narrator, του δικού σας προσωπικού αφηγητή με την βαθιά και παιχνιδιάρικη φωνή που χρησιμοποιείται με πολύ έξυπνο τρόπο και εντάσσεται ακόμα και σαν ενεργός χαρακτήρας με υπόσταση και ρόλο. Η μουσική από τον ταλαντούχο Blake Robinson είναι μια κατηγορία από μόνη της, με γοητευτικές και μελαγχολικές μελωδίες που ζωντανεύουν μπροστά σας κάθε σελίδα οποιουδήποτε παραμυθιού και σας ταξιδεύουν στο παιχνίδι.

Το Lost in Random κρύβει μέσα του ταυτόχρονα την μαγεία των παραμυθιών, το σκοτάδι των ψυχών και την καθαρότητα των αθώων. Με τίμια διάρκεια που ξεπερνάει τις 10 ώρες, θα σας διασκεδάσει και θα σας δικαιώσει για την ενασχόληση μαζί του, παρά κάποιες μικρές “κοιλιές” που κάνει κατά διαστήματα και κάποια σημεία που μπορεί να κουράσει. Ίσως στο τέλος να καταφέρετε να ακούσετε “και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”... ίσως όμως και όχι.

Σκοτεινό, μαγευτικό παραμύθιΠολύ χιούμορ και θεότρελοι χαρακτήρεςΜουσικήΟ NarratorΠρωτότυπο σύστημα μάχης......που μπορεί να κουράσει σε σημείαΚάποιοι ανούσιοι διάλογοιΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Zoink GamesΕΚΔΟΣΗ:EA

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
Lost,Random