Mortal Kombat 1 review

Στην προηγούμενη δεκαετία, η σειρά Mortal Kombat κατάφερε να επανέλθει επιτυχώς στο προσκήνιο των fighting games με τα Mortal Kombat (2011), Mortal Kombat X και Mortal Kombat

11, που ουσιαστικά ήταν ένας συνδυασμός reboot και sequel ταυτόχρονα. Με το Mortal Kombat 1, πλέον η σειρά περνάει πλήρως σε μία νέα εποχή και αρχή. Ας δούμε λοιπόν πώς είναι το αναγεννημένο σύμπαν του Mortal Kombat.

Η ιστορία εκτυλίσσεται μετά τα γεγονότα του Mortal Kombat 11 και πιο συγκεκριμένα μετά το Aftermath DLC του. Ο Liu Kang, έχοντας νικήσει την Kronika (η οποία είχε γυρίσει τον χρόνο πίσω στην αρχή του), έχει αναλάβει την τεράστια ευθύνη να δημιουργήσει ένα νέο timeline και να φτιάξει το σύμπαν από την αρχή. Έτσι, από πολεμιστής, πλέον είναι ο νέος φύλακας του χρόνου και θεός της φωτιάς. Μετά από χιλιετίες, ο χρόνος βρίσκεται και πάλι στο παρόν, και ο Kang έχει πάρει υπό την προστασία του το Earthrealm, όπως κάποτε έκανε ο μέντορας του, ο Raiden. Στην νέα εποχή που έχει δημιουργήσει, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από την παλιά πραγματικότητα, τόσο για τα διάφορα βασίλεια, όσο και για πολλούς από τους κλασικούς χαρακτήρες που γνωρίζουμε. Μία από τις βασικές αλλαγές στο νέο status quo, είναι πως τα βασίλεια του Earthrealm και του Outworld πλέον δεν βρίσκονται σε πόλεμο, οπότε το παραδοσιακό τουρνουά με το όνομα Mortal Kombat δεν είναι τόσο εχθρικό, ούτε γίνεται για να μπορέσει να αμυνθεί η Γη από κάποια πιθανή εισβολή του Outworld. Πλέον γίνεται στα πλαίσια μίας πιο ευγενούς άμιλλας μεταξύ των δύο βασιλείων.

Ενώ όλα είναι καλά και γαλήνια (όσο γίνεται τουλάχιστον), τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, καθώς εμφανίζονται παλιοί αλλά και νέοι αντίπαλοι, κάτι που οδηγεί σε απρόσμενες νέες συμμαχίες αλλά και σκληρές μάχες μεταξύ πολεμιστών που κάποτε ήταν φίλοι. Θα καταφέρει ο Liu Kang, μαζί με τους υπόλοιπους μαχητές, να προστατέψει την ειρήνη που έχει δημιουργήσει ή τα βασίλεια είναι καταδικασμένα να βρίσκονται πάντα σε αιματηρή σύρραξη μεταξύ τους, ακόμα και στη νέα αυτή πραγματικότητα; Η απάντηση δίνεται στο story mode το οποίο είναι αρκετά καλογραμμένο και με πολύ ωραία, κινηματογραφική παρουσίαση, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η δημιουργός Netherrealm. Όσον αφορά την πλοκή, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και κρύβει εκπλήξεις, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, έχουμε γνώριμους χαρακτήρες, αλλά σε νέους ρόλους και καταστάσεις. Επίσης, υπάρχουν πολλές αναφορές στα προηγούμενα Mortal Kombat, οπότε οι βετεράνοι της σειράς θα βιώσουν όχι μόνο εκπλήξεις αλλά και στιγμές νοσταλγίας. Αν υπάρχει κάτι αρνητικό, θα έλεγα πως αυτό είναι ότι η ιστορία προς το τέλος της γίνεται ξαφνικά πανδαιμόνιο, αλλά σε γενικές γραμμές, η αλήθεια είναι πως τα story mode των Mortal Kombat είναι πολύ πιο προσεγμένα και ανώτερα από αυτά άλλων fighting games.

Τί γίνεται όμως με το gameplay; Για αρχή, έχουμε ένα σύνολο 23 (24 αν μετρήσουμε και τον Shang Tsung που αρχικά ερχόταν με pre-order) κλασικών αλλά και λιγότερο γνωστών πολεμιστών που προέρχονται από διάφορα προηγούμενα Mortal Kombat οπως Nitara, Asrah και Havik. Tα στοιχεία που παραμένουν ίδια είναι η μπάρα για τις ενισχυμένες ειδικές κινήσεις, τα fatal moves, που είναι πολύ βίαιες και δυνατές κινήσεις στην διάθεση σας όταν έχετε λίγη ζωή και φυσικά τα fatalities/brutalities.

Η πρώτη και πιο σημαντική νέα προσθήκη, είναι οι kameo fighters. Όταν επιλέγετε τον μαχητή σας, στην συνέχεια επιλέγετε ακόμα έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα. Κατά την διάρκεια της μάχης, μπορείτε να καλέσετε για λίγο αυτόν τον χαρακτήρα με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε για να πραγματοποιήσει υποστηρικτικές επιθέσεις που μπορούν να κόψουν την φόρα του αντιπάλου, ή να επεκτείνουν ένα combo. Επίσης, οι kameo fighters μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε επιθέσεις ή να δεχθούν αυτοί ένα χτύπημα αντί για εσάς. Τέλος, αν ο αντίπαλος ξεκινήσει ένα combo εναντίον σας, μπορείτε να φέρετε τον kameo μαχητή για να το διακόψει και να σας γλιτώσει από το επερχόμενο σφυροκόπημα. Βέβαια, δεν μπορείτε να τον καλείτε συνέχεια, καθώς υπάρχει ένας μετρητής που σας δείχνει πόσες φορές μπορείτε να τον φέρετε στην μάχη. Ο κάθε kameo πολεμιστής έχει τις δικές του κινήσεις, δυνάμεις και αδυναμίες, οπότε υπάρχουν πάρα-πάρα πολλές ευκαιρίες για να πειραματιστείτε και να βρείτε ποιος ταιριάζει τόσο στον κύριο χαρακτήρα σας, όσο και στο στιλ μάχης σας. Να πούμε εδώ, πως εκτός από τον κύριο χαρακτήρα σας, και οι kameo έχουν τόσο fatality όσο και brutality που μπορείτε να ανακαλύψετε.

Μία άλλη ανανέωση, είναι το ότι μπορείτε να κάνετε πολύ πιο εύκολα τα εναέρια combos και juggles, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα βίαια και πορωτικά αποτελέσματα. H μάχη γενικότερα έχει πολύ καλή αίσθηση και τόσο οι διάφορες επιθέσεις και ειδικές κινήσεις, όσο και τα διάφορα fatality/brutality φαίνονται (και είναι) οδυνηρά, εντυπωσιακά, αιματηρά και αμείλικτα. Κάτι που δυστυχώς λείπει όμως, είναι η δυνατότητα για απλοποιημένο έλεγχο όσον αφορά την εκτέλεση των ειδικών κινήσεων. Αυτό υπάρχει σε αρκετά fighting games πλέον και είναι χρήσιμο για όσους δεν θέλουν να φυτρώσουν έξτρα δάχτυλα για να κάνουν τα πιο εξεζητημένα και μακρόσυρτα combos.

Πέρα από το story mode, υπάρχει towers mode, το οποίο λειτουργεί ως το arcade mode όπου πολεμάτε ενάντια σε μία σειρά από αντιπάλους και όταν τους νικήσετε όλους βλέπετε το ending του κάθε χαρακτήρα. Ένα πολύ σημαντικό mode είναι το invasions, κάτι σαν συνδυασμός των krypt και living towers του Mortal Kombat 11. Εκεί κινείστε σε χάρτες που θυμίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και βασίζονται στα διάφορα βασίλεια της σειράς Mortal Kombat και πολεμάτε αντιπάλους, βρίσκετε towers με περισσότερες μάχες και ολοκληρώνετε κάποια challenges. Μπορείτε να κερδίσετε XP και να ανεβάσετε επίπεδο τον χαρακτήρα σας, να τον εξοπλίσετε με talisman και relics που του δίνουν ειδικά buffs και φυσικά να ξεκλειδώσετε νέο εξοπλισμό, χρώματα, taunts, fatalities, brutalities, εμφανίσεις κτλ για τους μαχητές αλλά και τους kameo χαρακτήρες.

Το invasions δεν θα είναι πάντα το ίδιο, καθώς έχει σεζόν, με κάθε μία από αυτές να κρατά έξι εβδομάδες. Κάθε σεζόν έχει διαφορετική ιστορία και τελικό boss και φυσικά το περιεχόμενο ανανεώνεται αναλόγως. Μάλιστα, υπάρχει και το seasonal store, όπου μπορείτε να ξοδέψετε seasonal kredits (τα οποία κερδίζετε κυρίως στο invasions και μηδενίζονται στο τέλος κάθε σεζόν), για να αγοράσετε στολές, χρώματα κτλ. Αν χάσετε κάποια σεζόν, μην ανησυχείτε, οι παλιότερες επανέρχονται στο μέλλον, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε τα καλούδια που θέλετε. Επίσης, μπορείτε να κερδίσετε koins (και σε άλλα modes πέραν του invasions), τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε στο shrine για να αποκτήσετε τυχαία unlockables. Τέλος, υπάρχουν τα dragon krystals, τα οποία αγοράζετε με πραγματικά χρήματα και μπορείτε να ξοδέψετε για να αγοράσετε διάφορα κοσμητικά αντικείμενα για τους μαχητές.

Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι πως για να ξεκλειδώσετε όσα θέλετε για τον μαχητή της επιλογής σας, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο σε αυτόν, καθώς τα unlockables εξαρτώνται κυρίως από το επίπεδο mastery του κάθε χαρακτήρα. Κοινώς, όσο περισσότερο παίζετε στο invasions και στο kombat league (το ranked online) χρησιμοποιώντας κάποιον συγκεκριμένο χαρακτήρα, εκτός των seasonal ανταμοιβών, τόσα περισσότερα πράγματα ξεκλειδώνετε γι αυτόν. Ένα ενδεχομένως προβληματικό σημείο του invasions είναι το γεγονός πως απαιτείται αρκετό grind και χρόνος για να ανέβετε επίπεδο ώστε να ξεκλειδώσετε αυτά που επιθυμείτε, οπότε αργά ή γρήγορα η όλη διαδικασία ίσως γίνει επαναλαμβανόμενη ρουτίνα, ειδικά επειδή το συγκεκριμένο mode δεν κινείται και με τους πιο γρήγορους ρυθμούς.

Πέρα από το ranked kombat league, θα προστεθεί αργότερα το warrior shrine mode. Υπάρχει φυσικά το local versus, το kasual mode και η δυνατότητα για private ματς, αλλά και το tournament mode αν θέλετε να παίξετε σε τουρνουά. Ακόμα, το king of the hill mode επιστρέφει δυναμικά για όσους θέλουν να αποδείξουν πως μπορούν να σπάσουν στο ξύλο τους πάντες και να μείνουν στην κορυφή όσο περισσότερο γίνεται. Τα καλά νέα είναι πως το παιχνίδι διαθέτει rollback netcode, οπότε όσο παίζετε με άτομα που χρησιμοποιούν ethernet, έχετε σταθερά ματς. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο όμως αν σας τύχει κάποιος που χρησιμοποιεί wi-fi, καθώς σε εκείνες τις περιπτώσεις ετοιμαστείτε για lag και κατάθλιψη. Από τα υπόλοιπα modes, έχουμε το learn, όπου μπορείτε να «λιώσετε» στην εξάσκηση των διάφορων κινήσεων και combos, το αρκετά τίμιο tutorial που σας εξηγεί σε βάθος τους μηχανισμούς του τίτλου (αλλά και γενικότερες έννοιες των fighting games όπως το frame data), καθώς και ένα mode όπου μπορείτε να εξασκηθείτε στο να κάνετε σωστά τα fatalities. Τέλος, στο extras μπορείτε να βρείτε το shrine όπου χρησιμοποιείτε τα koins σας, και το collection όπου μπορείτε να δείτε τί έχετε ξεκλειδώσει (πχ concept art, μουσικές κτλ).

Η νέα εποχή που εισάγει το Mortal Kombat 1 δεν αφορά μόνο την ιστορία, αλλά και τη φρέσκια μηχανή γραφικών που χρησιμοποιεί το παιχνίδι. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι, ειδικά όσον αφορά τα animations προσώπου που είναι πιο εκφραστικά από ποτέ. Το ίδιο ισχύει τόσο για την κινησιολογία τους όσο και τις νέες εμφανίσεις τους, οι οποίες πολλές φορές είναι ένας συνδυασμός των καλύτερων στοιχείων τους από προηγούμενα Mortal Kombat. Μάλιστα, όσο περισσότερη ζημιά δέχεστε, βλέπετε τον μαχητή σας να γεμίζει με αίματα και πληγές, κάτι που ισχύει διπλά στα βάναυσα και ανελέητα fatal moves και βέβαια τα θεαματικά fatalities και brutalities. Όμως την παράσταση κλέβουν εύκολα τα εκπληκτικά περιβάλλοντα, που σε αντίθεση με ότι ίσχυε σε προηγούμενα Mortal Kombat, εδώ είναι γεμάτα με φανταστικά εφέ φωτισμού, όμορφα και έντονα χρώματα και ένα σωρό μικρές λεπτομέρειες που σας κάνουν να κάθεστε και να χαζεύετε την κάθε πίστα. Κλασικές τοποθεσίες επιστρέφουν ανανεωμένες και πανέμορφες, όπως το ζωντανό δάσος, το Wu Shi Academy και τα αρρωστημένα, φρικιαστικά Flesh Pits. Αλλά και τα νέα μέρη, όπως η χλιδάτη έπαυλη του Johnny Cage ή το μεγαλειώδες παλάτι της Sindel, είναι εξίσου χάρμα οφθαλμών.

Το soundtrack αποτελείται από μία μίξη ορχηστρικών, rock και electronica ακουσμάτων, τα οποία συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους. Επίσης, εκτός του ότι ταιριάζουν στον κλασικό ήχο του Mortal Kombat, έχουν και πολλές ηχητικές αναφορές σε κομμάτια των προηγούμενων τίτλων. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται και το πολύ δυνατό voice acting των χαρακτήρων, που συμβάλλει τα μέγιστα στη νέα σεναριακή αρχή του παιχνιδιού. Μοναδική μελανή εξαίρεση εδώ η Megan Fox στο ρόλο της Nitara, η οποία ξεκάθαρα ακούγεται σαν να διαβάζει βαριεστημένα την έκθεσή της στην δευτέρα δημοτικού. Με λίγα λόγια, φουλ ατάλαντη και φαίνεται.

Το Mortal Kombat 1 συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία των πρόσφατων προκατόχων του, με πιο «σφιχτό» gameplay, μερικές πολύ ωραίες προσθήκες όπως τα kameo και τίμια ιστορία για τα δεδομένα των fighting games. Αν είστε βετεράνος του Mortal Kombat θα το απολαύσετε δεόντως, ενώ αν δεν έχετε ασχοληθεί ακόμα με τη σειρά είναι η ιδανική ευκαιρία να ξεκινήσετε τώρα. Οπότε το μόνο που μένει πριν βουτήξουμε στην μάχη, είναι να πάρουμε μία βαθιά ανάσα και να ουρλιάξουμε στα ουράνια, μέσα από τα βάθη της ψυχής μας: Mortaaal Kombaaat!!!

Σφιχτοδεμένο gameplay με ωραίες προσθήκεςΤο σύστημα των kameo χαρακτήρωνΕντυπωσιακές και βάναυσες κινήσειςΩραίο story modeΠολύ όμορφα γραφικά, ειδικά στα περιβάλλονταΕύηχο soundtrack και καλό voice actingΜπόλικα cosmetics για ξεκλείδωμαTo invasions καταντάει κουραστικόΔεν υπάρχει επιλογή απολοποιημένου χειρισμούΘα μπορούσε να έχει περισσότερα modesΗ Megan Fox ως NitaraΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PC, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Netherrealm StudiosΕΚΔΟΣΗ:WarnerΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
mortal kombat, mortal kombat, megan fox, fighting, games, reboot, sequel, νέα, dlc, timeline, status, fighters, boss, store, dragon, league, online, συγκεκριμένο, warrior, versus, king, hill, lag, frame, data, art, flesh, johnny, cage, rock, voice, fox, δεόντως, xbox, series, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, αποτελεσματα, timeline, warrior, επιτραπεζια παιχνιδια, καταθλιψη, ξυλο, παιχνιδια, τα νεα, χαρτες, χρωματα, boss, dlc, games, versus, ασυλο, αταλαντη, εβδομαδες, βετερανος, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δασος, δαχτυλα, δεόντως, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, εφε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ειπωθει, ειρηνη, εκθεση, εξι, εποχη, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, ισχυει, θεος, ηχο, λεπτομερειες, λειπει, λογια, μιξη, μπορειτε, παντα, ονομα, ουσιαστικα, παρουσιαση, ρολο, σεζον, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμπαν, φαινονται, φυσικα, φορα, χρονος, ομορφα, αιματα, art, cage, sequel, flesh, dragon, εμφανισεις, φιλοι, fighters, fighting, fox, frame, hill, ιδιαιτερα, εισβολη, johnny, king, lag, league, ουρανια, παιχνιδι, πληγες, rock, reboot, series, status, σωρο, voice, store
Τυχαία Θέματα