PES 2013: O «Τσακατσούκας» φεύγει, ο Πίου έρχεται

Καλοκαιράκι, με την φραπεδιά στο χέρι και αραχτός με το a/c να με βαράει, βλέπω τον Termi να μπαίνει στο messenger. “PES 2013 demo εντός βδομάδας, θα γελάσουμε” του λέω. Ο λόγος; Kάντε μια βόλτα από τις κριτικές των προηγούμενων PES και θα καταλάβετε το μαρτύριο που τραβάω κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο τις ίδιες υποσχέσεις ακούω από τον “Τσακατσούκα” (τον αρχι-developer Shingo “Seabass” Takatsuka δηλαδή, ο οποίος φέτος για πρώτη φορά

δεν ηγείται της ανάπτυξης) και στο τέλος, απογοητεύομαι. Κι όμως, ενώ έχω πάψει να έχω προσδοκίες, το πρώτο demo του PES 2013 με έκανε να αναθεωρήσω, γιατί, είναι γεγονός: το Pro πλέον… παίζεται.

Και λέγοντας “παίζεται”, εννοώ ότι επιτέλους μπορείτε να κάτσετε στην πολυθρόνα σας και να παίξετε σωικά ματσάκια χωρίς να ρίχνετε Χριστοπαναγίες. Προτού βέβαια προχωρήσω, να ξεκαθαρίσω ότι σε αυτό το demo preview (αλλά και στο revie) θα διαβάσετε μια υποκειμενική άποψη, την άποψη του john2. Δεν θα το παίξω τάχα μου αντικειμενικός γιατί δεν υπάρχει αντικειμενική άποψη και δεν πρόκειται να σας παρουσιάσω τα είδη του παιχνιδιού σαν να τα διαβάζω από το manual. Όπως πάντα, κάποιοι θα εκνευριστείτε με όσα διαβάσετε, ενώ άλλοι θα συμφωνήσετε. This is life.

Ο τεχνικός τομέας του PES 2013 μου φαίνεται παρόμοιος με του περσινού. Ναι, σαφώς και οι παίκτες έχουν περισσότερη λεπτομέρεια και ο φωτισμός είναι ελαφρώς καλύτερος, και μολονότι το τρισδιάστατο πλήθος είναι καλύτερο από ποτέ, με την “Tower” κάμερα που παίζουμε οι περισσότεροι περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Γενικά, δεν παρατήρησα κάποιο θεαματικό άλμα στα γραφικά και γι αυτό πιστεύω ευθύνεται τόσο ο φωτισμός και οι σκιάσεις, όσο και το animation. Ναι, οι παίκτες διαθέτουν περισσότερα καρέ και κινήσεις, αλλά η όλη συμπεριφορά τους μοιάζει ψεύτικη. Τα μοντέλα των παικτών δε, φέρνουν προς πλαστικές κούκλες παρά στους πραγματικούς παίκτες αυτούς καθαυτούς. Με απλά λόγια, αν θέλετε σημαντικά καλύτερα γραφικά, πρέπει να περιμένετε τις νέες κονσόλες.

Ο Forlan μαθαίνει καράτε. Αϊγιαααααααα!

Βέβαια εντάξει, ωραία τα γραφικά αλλά τον κύριο λόγο σε ένα ποδοσφαιράκι τον έχει το gameplay. Και παρόλο που όλα τα γνωστά προβλήματα του PES κάνουν την εμφάνισή τους, η Konami κατάφερε να τα σουλουπώσει κάπως τα πράγματα ώστε να μην καταντούν σπαστικά. Βέβαια σε αυτό ίσως ευθύνονται κι οι ομάδες τις οποίες διάλεξαν προσεκτικά οι Ιάπωνες να συμπεριλάβουν στο demo. Αν είχε καμιά Ελλάδα, τότε θα βλέπαμε αν και κατά πόσο μπορούν τα τραγελαφικά bugs (που δεν έχουν διορθωθεί εδώ και τέσσερις συνεχείς χρονιές) να επηρεάσουν την έκβαση ενός αγώνα. Ποια είναι αυτά τα προβλήματα; Το συρτάκι των παικτών όταν τους ελέγχετε στην άμυνα, το απότομο σταμάτημα του παίκτη που ελέγχετε, το να μην πηγαίνει ο παίκτης εκεί που του λέτε αλλά να ακολουθεί την πορεία της μπαλιάς, τα ανοίγματα τρύπας της άμυνας από τους αμυντικούς σας, κλπ κλπ.

Αν παραβλέψουμε τα παραπάνω, ομολογώ ότι το demo του PES 2013 μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Το PES 2013 διαθέτει καλύτερες συγκρο

Keywords
Αναζητήσεις
τσακατσούκας
Τυχαία Θέματα