Super Mario 3D World Review

Mario Mario Mario... Αυτή η Nintendo δεν έχει κουραστεί να βγάζει Mario; Νομίζει ότι πασάροντας συνεχώς τον υδραυλικό θα κάνει πωλήσεις αυτή η “βλαμμένη” εταιρεία από το Κιότο; Κι αυτός ο υδραυλικός δεν έχει πάθει αρθριτικά από το πολύ πήδα-πήδα; Λοιπόν παιδιά, για να θέσω τον τόνο του review στη σωστή βάση, θα σας πω ότι αν κάποιο franchise

επί 25 χρόνια δίνει καλά παιχνίδια, αυτό είναι το Mario. Πιστέψτε με, το 2013 κλείνει με έναν τίτλο που αν έβγαινε πέρυσι στο Wii U, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για την κονσόλα.

Το Super Mario 3D World ξεκινάει με μια ιστορία λίγο διαφορετική από τα συνηθισμένα. Εκεί που οι Mario και Luigi με την Peach και τον Toad απολαμβάνουν έναν νυχτερινό περίπατο, ανακαλύπτουν έναν χαλασμένο διάφανο σωλήνα. Σοκ νο1: ο Mario και ο Luigi κάνουν για πρώτη φορά δουλειά υδραυλικού και φτιάχνουν τον σωλήνα. Από τον φτιαγμένο πια σωλήνα, εμφανίζεται μια μικρή νεράιδα και τους λέει ότι ο Bowser έχει απαγάγει τις αδερφές της, τις Sprixies και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή τους και να καταστρέψει το βασίλειό τους. Από τον σωλήνα τότε βγαίνει ο Bowser αυτοπροσώπως, βάζει την μικρή νεράιδα στο μπουκάλι και φεύγει. Σοκ νο2: o Bowser αφήνει ήσυχη την Peach, στη διάθεσή σας για να τη χρησιμοποιήσετε στο παιχνίδι.

Αμέσως μετά βρίσκεστε στον overworld χάρτη από τον οποίο έχετε πρόσβαση στις πίστες, στα bonus houses και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με το παιχνίδι. Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε πίστα, μπορείτε να επιλέξετε τον χαρακτήρα της αρεσκείας σας, με τον καθένα να έχει διαφορετικό τρόπο που πηδάει και κινείται. Ο Mario έχει μια μέση ταχύτητα και άλμα, ο Luigi πηδάει ψηλότερα και τρέχει λίγο πιο αργά, η Peach τρέχει σαν... πριγκίπισσα (δηλαδή “σιγά γλυκιά μου μην σου φύγει ο πόντος στο καλσόν”) αλλά πηδάει πιο μακριά επειδή μπορεί να ίπταται για λίγο όταν κάνει άλμα, και ο Toad τρέχει πολύ γρήγορα αλλά το άλμα του είναι μικρό σε απόσταση και ύψος. Οι παλιοί θα αναγνωρίζετε αυτά τα χαρακτηριστικά των ηρώων γιατί είναι ακριβώς τα ίδια με το Super Mario 2 (το Doki Doki Panic με τη φάτσα του Mario, όχι το Lost Levels). Υπάρχει και ένας πέμπτος χαρακτήρας που ξεκλειδώνεται στην πορεία και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ο οποίος δεν είναι άλλος από την Rosalina! Όσο και αν σας φαίνονται μικρές οι αλλαγές, στην ουσία διαφοροποιούν αρκετά το πώς συμπεριφέρεται στο παιχνίδι ο κάθε χαρακτήρας και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα εμπόδια στις πίστες.

Φανταστείτε να σκάσουν στην πόρτα σας για κάλαντα, μια πριγκίπισσα, δύο υδραυλικοί και ένας ζουμπάς με περίεργο καπέλο. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Βέβαια πέρα από τους χαρακτήρες πρέπει να έχετε υπόψη και τα νέα power-ups. Βασικά οι σταρ του παιχνιδιού είναι τα cat suit και τα double cherries. Το cat suit μετατρέπει τους χαρακτήρες σε γάτες κι έτσι μπορείτε να σκαρφαλώνετε σε τοίχους, να νυχιάζετε τους εχθρούς και να εκτελείτε μια διαγώνια επίθεση μετά από άλμα, που βοηθάει πολύ στην υπερπήδηση εμποδίων. Τα double cherries κλωνοποιούν τον χαρακτήρα σας και μπορείτε να ελέγχετε πολλούς ίδιους χαρακτήρες ταυτόχρονα δημιουργώντας έναν πανικό. Φανταστείτε έξι Luigis, όλοι με fire flowers να σκορπίζουν τον όλεθρο στο πέρασμά τους. Επιστρέφουν και παλιότερα power ups όπως το tanooki suit που σας μετατρέπει σε ρακούν, το κλασικό fire flower, το giant mushroom που σας κάνει τεράστιους για λίγο, αλλά και το boomerang flower που σας επιτρέπει να πετάτε boomerangs στους εχθρούς. Αργότερα βρίσκετε μερικές προσθήκες που δεν είναι ακριβώς power-ups, όπως το goomba cap που όταν το φοράτε οι στρατιές του Bowser σας περνάνε για δικό τους, το kuribo's ice skate που σας επιτρέπει να πατινάρετε, τα χρυσά κουτιά που επιστρέφουν από το New Super Mario Bros 2 και άλλα πολλά νέα πράγματα.

Όμως η πραγματική απόλαυση στο Super Mario 3D World είναι οι ευφάνταστες και με τρομερή ποικιλία πίστες. Το level design αγγίζει τα όρια της ιδιοφυίας και δε νιώθετε ποτέ ότι κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, επειδή υπάρχει κάθε είδους εμπόδιο και πάντα εμφανίζεται όλο και κάτι καινούριο για να ασχοληθείτε. Βασικός σκοπός σας είναι αφενός να βγάλετε τις πίστες και αφετέρου να μαζέψετε τρία πράσινα αστέρια σε κάθε πίστα και μια σφραγίδα που ξεκλειδώνει κάποιες ζωγραφιές που μπορείτε να ποστάρετε στο Miiverse. Βέβαια, το 3D World είναι η χαρά του completionist. Το παιχνίδι καταγράφει όλα τα αστέρια που μαζεύετε, όλες τις σφραγίδες, όλες τις πίστες στις οποίες έχετε πιάσει το πάνω-πάνω μέρος του στύλου που βρίσκεται στο τέλος κάθε μίας, και με ποιους χαρακτήρες ολοκληρώνετε την εκάστοτε πίστα. Μόλις κάνετε τον έξτρα κόπο, το παιχνίδι ξεκλειδώνει ακόμα περισσότερες πίστες, με ακόμα περισσότερα αστέρια και σφραγίδες και στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται τόσο δύσκολα, που προς το τέλος είναι σα να παίζετε κάποιο... rom hack φτιαγμένο από την ίδια τη Nintendo. Μιλάμε για σκέτο σαδισμό.

Το multiplayer είναι μόνο τοπικό. Μπορούν να παίζουν μέχρι τέσσερις παίκτες, ο καθένας με διαφορετικό χαρακτήρα, ενώ ένας πέμπτος μπορεί να χρησιμοποιεί το Wii U Gamepad για να ακινητοποιεί εχθρούς ή να αποκαλύπτει κρυμμένα νομίσματα και κουτιά μέσω της οθόνης αφής. Είναι αρκετά διασκεδαστικό, αφού οι παίκτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον και όταν στο παιχνίδι μπαίνουν τα διάφορα power-ups μπορεί να δημιουργηθεί ένας πανικός. Υπάρχουν όμως και μερικά προβλήματα. Η κάμερα ακολουθεί πάντα αυτόν που προπορεύεται ή νομίζει το παιχνίδι ότι προπορεύεται, οπότε οι υπόλοιποι πρέπει να ακολουθούν κατά πόδας. Η κάμερα δεν κάνει άπειρο zoom out, καθώς δεν θα λειτουργούσε τόσο καλά όσο το 2D, και αυτό οδηγεί σε μερικούς πολύ άδικους θανάτους και γενικά χαλάει την όλη καφρίλα του multiplayer. Η κατάσταση χειροτερεύει από τη στιγμή που όλοι οι παίκτες μοιράζονται τον ίδιο μετρητή ζωών, πράγμα που σημαίνει ότι αν έχετε μαζέψει ένα ικανό αριθμό από 1ups παίζοντας μόνοι σας, εξανεμίζονται στο multiplayer από τους ατζαμήδες συμπαίκτες σας. Γι αυτό χρειάζεται τρομερή συνεννόηση, ώστε να καταφέρετε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Γατιά... Γατιά παντού!

Η ενσωμάτωση του Miiverse έχει γίνει και αυτή αρκετά καλά και βασίζεται στις σφραγίδες που μαζεύετε. Όταν κάνετε post μέσα από το παιχνίδι, μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε για να προσθέσετε κάθε λογής ζωγραφιά, ενώ μπορείτε να σβήνετε κομμάτια τους και να ζωγραφίζετε από πάνω ό,τι θέλετε. Μπορείτε να κάνετε post ανά πάσα στιγμή στο overworld ή κάθε φορά που τελειώνετε μια πίστα. Μπορείτε να βλέπετε post να περνάνε πάνω-πάνω στην οθόνη σας κάθε φορά που σας ανακοινώνεται το σκορ σας σε κάθε πίστα ή να μιλάτε στους παίκτες που εμφανίζονται στο overworld, εμφανίζοντας τα μυνήματα που έχουν αφήσει στην περιοχή. Επιπλέον, μπορείτε να ανεβάζετε ghost data στο Miiverse, δείχνοντας έτσι μυστικά και τεχνικές σε άλλους παίκτες. Μερικά ghosts που εμφανίζονται έχουν και δωράκια αν τα ακουμπήσετε, όπως κάποιο νόμισμα ή κάποιο power-up.

Ας περάσουμε όμως στον τεχνικό τομέα, τον οποίο περιμένω πώς και πώς να σας πω πόσο καλός είναι. Το Mario 3D World είναι απλά μια ομορφιά. Πέρα από τον αναμενόμενα πολύχρωμο κόσμο, η μετάβαση σε HD φέρνει και τρομερή λεπτομέρεια στον κόσμο του παιχνιδιού. Σε σημείο που όταν ξαναπαίζετε μια πίστα, ανακαλύπτετε και νέες λεπτομέρειες που ίσως δεν τις προσέξατε τις προηγούμενες φορές. Τα πάντα έχουν φανταχτερά χρώματα, υπάρχουν όλων των ειδών τα εφέ φωτισμού και σκιάσεων, παραμόρφωση από θερμότητα, αντανακλάσεις και άλλα ωραία, τοποθετημένα έτσι ώστε να προσθέτουν κάτι στο ήδη πανέμορφο σύνολο. Οι υφές είναι όλες υψηλής ανάλυσης και ανακυκλώνονται σπάνια, ενώ όλοι οι χαρακτήρες, οι εχθροί και τα διάφορα αντικείμενα όπως τα power-ups έχουν έκδηλη την εμμονή στην τελειότητα. Ακόμα και στη στολή γάτας διακρίνεται καθαρότατα η γούνα!

Οι εχθροί έχουν μεγάλη ποικιλία, αν και ανακυκλώνονται συχνά, σε διαφορετικές συνθήκες όμως ώστε να μην γίνονται βαρετοί. Νέοι εχθροί κάνουν την εμφάνισή τους, όπως τα blocksteppers που περπατάνε σε στοίχιση σαν στρατιωτάκια και μόλις χτυπήσετε ένα από αυτά, πανικοβάλλονται και μετά τρέχουν θυμωμένα καταπάνω σας γιατί τους χαλάσατε τη σειρά (ναι, είναι τόσο γλυκούλια). Aπό εκεί και πέρα υπάρχουν και αναφορές σε παλαιότερα Mario (αν και το παιχνίδι είναι ολόκληρο μια αναφορά στην κληρονομιά του Mario), όπως κάποια παλιά sprites στο παρασκήνιο και πολλοί Luigis να πετάγονται στο άσχετο γιατί, μην ξεχνάτε, το 2013 είναι η χρονιά του Luigi.

Το μόνο πρόβλημα με τα γραφικά, που έχει σχέση και με το gameplay, είναι ότι στις περισσότερες πίστες, η οπτική είναι ισομετρική, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να υπολογίσετε σωστά τις κατά μήκος αποστάσεις. Δηλαδή πολλές φορές πέφτετε από πλατφόρμες επειδή δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο μακριά στο βάθος είναι. Βέβαια, αυτό παλεύεται όταν το παιχνίδι σας δίνει επιλογή για μια εναλλακτική κάμερα που υφίσταται στις περισσότερες πίστες. Σε κάποιες άλλες όμως δεν έχετε την επιλογή και έτσι πρέπει να παρακολουθείτε τη σκιά του χαρακτήρα σας για να προσγειωθείτε στο σωστό σημείο.

Bowser is ridin' dirty.

Όμως είναι δύσκολο να κρατήσετε κακία στο παιχνίδι, όταν η μουσική αποτελεί μια ατέρμονη τζαζίλα που σας χτυπά κατάμουτρα με ολοκαίνουριες μελωδίες που θα σας κολλήσουν άγρια στο μυαλό. Όλο το soundtrack είναι φτιαγμένο από πραγματική ορχήστρα και εκτελεσμένο σε τεχνοτροπία τζαζ. Ο Koji Kondo μπορεί να λείπει από το ρόλο του συνθέτη, αλλά η παρουσία του είναι αισθητή σε κάθε νότα, πράγμα που κάνει την μουσική να αγγίζει σε ποιότητα ταινίες της Disney. Οι παλιές μελωδίες επιστρέφουν βέβαια, ανάλογα με τις περιστάσεις. Το μόνο παράπονο που έχω από το soundtrack είναι μια ελαφριά ανακύκλωση των διαφόρων μουσικών θεμάτων. Παρόλα αυτά, ο ηχητικός τομέας σε συνδυασμό με τον οπτικό, κάνουν το παιχνίδι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.

Κλείνοντας, μπορώ να πω ότι το Super Mario 3D World είναι ένας άξιος συνεχιστής των Mario Galaxy, ακόμα και αν δεν αποτελεί διάδοχο των παιχνιδιών του Wii. Μπορεί o Mario να έχει χάσει τα σκήπτρα του 2D platforming από τον Rayman, όμως στο 3D platforming παραμένει ο βασιλιάς και η νέα του περιπέτεια το αποδεικνύει περίτρανα. Είτε έχετε, είτε σκοπεύετε να πάρετε Wii U, επιβάλλεται να αποκτήσετε το Super Mario 3D World. Tσιμπήστε και μερικά έξτρα Wii Remotes για multiplayer και θα περάσετε υπέροχα.

Εκπληκτικό οπτικοακουστικό σύνολοΠλούσιο περιεχόμενο, η χαρά του completionistΟ κλασικός απίστευτος χειρισμόςΚαλή ενσωμάτωση MiiverseΑκόμα περισσότερο περιεχόμενο, και οι completionists σε κρίσηΤρομερά διασκεδαστικό multiplayer......το οποίο έχει θέμα με την κάμεραΗ ισομετρική προοπτική κάνει δύσκολο τον υπολογισμό αποστάσεωνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:PlatformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://supermario3dworld.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/11/2013PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
super mario, super, mario, world, super mario, super, mario, world, wii u, nintendo, εταιρεία, franchise, wii, luigi, toad, σοκ, bonus, lost, νέα, σταρ, cat, double, fire, flowers, power, ups, flower, giant, ice, skate, bros, design, hack, άπειρο, σημαίνει, ghost, data, ghosts, υφίσταται, disney, galaxy, site, http, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ξανα, αποτελεσματα, giant, καλαντα, ανακυκλωση, δουλεια, ζωγραφιες, θεμα, μουσικη, ομορφια, παιχνιδια, σταρ, τα νεα, ταινιες, υψος, φατσα, χρωματα, ghost, ghosts, lost, ups, αρθριτικα, απλα, άπειρο, αστερια, ασυλο, βγαινει, βρισκεται, γατες, γινει, γινονται, δυναμη, διαφανο, εφε, υπαρχει, εμμονη, εμφάνιση, εξι, εταιρεία, εχθροι, ζωων, ζωγραφια, ιδια, ιδιο, υφίσταται, χτυπα, λεπτομερειες, λειπει, μακρια, μηκος, μικρο, μπορειτε, μυαλο, μυνηματα, μυστικα, παντα, οθονη, ορια, ουσια, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, πλατφορμες, ποντος, προβληματα, πορτα, πωλησεις, ρολο, συνεχεια, σειρα, σοκ, σφραγιδες, σφραγιδα, τρια, φαινονται, φορα, χαρα, bonus, cat, double, data, design, disney, flowers, flower, franchise, fire, galaxy, hack, ice, κακια, luigi, nintendo, ορχηστρα, παιχνιδι, player, power, ρακουν, σημαίνει, site, skate, σωστο, toad, υδραυλικος, wii, wii u, bros
Τυχαία Θέματα