TMNT Shredder’s Revenge review

Ποιος θα περίμενε πως ένα indie comic που κυκλοφόρησε το 1984, το οποίο είχε για πρωταγωνιστές μεταλλαγμένες χελώνες-νίντζα με σκοπό να παρωδήσει άλλα κόμικ (όπως το Daredevil και το Ronin) και εν συνεχεία, μια τηλεοπτική, animated σειρά, θα ήταν η αρχή ενός τεράστιου multimedia franchise που σάρωσε τα 80s και τα 90s, και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα; Τα Χελωνονιντζάκια, όχι μόνο αποτελούν μέρος της παιδικής ηλικίας πολλών από εμάς, αλλά έχουν αποδειχτεί και διαχρονικά. Το ίδιο ισχύει και για την παρουσία τους στον κόσμο των

videogames. Από τις αρχές του 1990, οι αγαπημένες Χελώνες και η παρέα τους έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλά παιχνίδια για κονσόλες, PC και κινητά. Σε αυτή την πλούσια ιστορία έρχεται να προστεθεί το Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge, από την Dotemu (Streets Of Rage 4, Wonder Boy: The Dragon’s Trap) και την Tribute Games (Scott Pilgrim vs. The World: The Game, TMNT για το Game Boy Advance).

Να ξεκινήσουμε αναφέροντας πως το παιχνίδι είναι βασισμένο στην animated σειρά του 1987, οπότε οι χαρακτήρες και ό,τι βλέπετε είναι παρμένα από την συγκεκριμένη εκδοχή των Χελώνων. Όσον αφορά την ιστορία, μην περιμένετε πολλά, καθώς είναι πολύ απλή και υπάρχει απλά για δικαιολογήσει το ξυλοφόρτωμα. Ο Shredder, μαζί με τον Bebop και τον Rocksteady, και την Foot Clan, ετοιμάζονται να κάνουν κάτι περίεργο στο Άγαλμα της Ελευθερίας και ταυτόχρονα συλλέγουν τα κομμάτια του ρομποτικού σώματος του Kraang. Οι τέσσερις Χελώνες λοιπόν, μαζί με τον Master Splinter και την April O' Neil προσπαθούν να τον σταματήσουν. Η περιπέτεια ξεκινάει στο Channel 6, και σύντομα επισκέπτεστε πολλές γνωστές τοποθεσίες όπως οι δρόμοι της Νέας Υόρκης, οι υπόνομοι, το Τεχνοδρόμιο, η Διάσταση Χ κτλ.

Το παιχνίδι είναι ένα κλασικό 2D brawler, στα πρότυπα του Streets Of Rage. Στην αρχή επιλέγετε τον χαρακτήρα που προτιμάτε από τους επτά διαθέσιμους (ξεκλειδώνετε και τον Casey Jones μόλις ολοκληρώσετε το story mode), με τον καθένα να έχει διαφορετικά στατιστικά σε δύναμη, ταχύτητα και το πόσο μακριά φτάνουν οι επιθέσεις. Στην συνέχεια, σας περιμένουν 16 πίστες γεμάτες με εχθρούς και boss να δείρετε. Φυσικά, εκτός από τους αντίπαλους, βρίσκετε και αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενάντια στους κακομοίρηδες που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο σας ή να τα σπάσετε για να μαζέψετε κάποια power-ups και collectibles. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πίτσες που σας γεμίζουν το health αλλά και η δυνατότητα να βρείτε κρυμμένους χαρακτήρες από το σύμπαν των Χελώνων. Επιπλέον, σε κάθε πίστα, υπάρχουν και κάποια challenges (πχ να ολοκληρώσετε το επίπεδο χωρίς να σας αρπάξει κάποιος εχθρός), που σας δίνουν έξτρα πόντους.

Αυτοί οι πόντοι που συλλέγετε είναι χρήσιμοι, καθώς κάθε χαρακτήρας, μπορεί να ανέβει μέχρι το επίπεδο 10, ανάλογα με τους πόντους που έχετε, ξεκλειδώνοντας έτσι νέες κινήσεις, παραπάνω HP ή έξτρα ζωές. Αυτό είναι κάτι που ενισχύει το replayablity, γιατί θα θέλετε να έχετε το πλήρες ρεπερτόριο κινήσεων για όλους τους χαρακτήρες, αλλά λόγω της φύσεως του gameplay αλλά και επειδή οι πίστες είναι μικρές (και κάθε φορά είναι οι ίδιες), αργά ή γρήγορα αυτό καταλήγει μία επαναλαμβανόμενη διαδικασία, που ίσως να κουράσει άπαξ και βρείτε όλα τα collectibles ή ολοκληρώσετε όλα τα challenges. Εκτός από το story mode, υπάρχει και η επιλογή του arcade mode. Το arcade είναι πιο δύσκολο, και άπαξ και μείνετε από ζωές, game over. Επίσης, τα score σας ανεβαίνουν σε leaderboards και σε αυτό δεν υπάρχουν XP και challenges, μόνο παλιομοδίτικο ξυλίκι από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το σύστημα μάχης έχει αρκετή ποικιλία, δεδομένου πως κάθε χαρακτήρας έχει και κάποιες αποκλειστικές δικές του κινήσεις, αλλά δεν φτάνει σε πολυπλοκότητα άλλα παιχνίδια, όπως πχ το Streets of Rage 4. Το παιχνίδι διαθέτει ένα απλό και κατανοητό tutorial, οπότε σύντομα σαπίζετε Πατουσάδες στο ξύλο (ναι, εμείς τα παιδιά των 90s λέγαμε “Πατουσάδες” τους στρατιώτες της Foot Clan). Πέρα από τις βασικές επιθέσεις που έχετε στην διάθεση σας, μπορείτε να κάνετε και μία κίνηση που εκτοξεύει τους εχθρούς στον αέρα για να συνεχίσετε με διάφορα -εναέρια και μη- combo. Ακόμα, έχετε έναν μετρητή που γεμίζει όσο δέρνετε κόσμο, και όταν γεμίσει, μπορείτε να ξοδέψετε μία μπάρα, για να κάνετε κάποιες super κινήσεις. Εδώ θα σας δώσω ένα μικρό αλλά πολύ χρήσιμο tip: με ένα από τα κουμπιά, μπορείτε να κάνετε taunt στους εχθρούς. Όταν το κάνετε, μένετε ανοιχτός στις επιθέσεις, αλλά αν το καταφέρετε χωρίς να αποκτήσετε στενές επαφές με γροθιές και κλωτσιές, φουλάρετε άμεσα μία μπάρα super, κάτι που σας βοηθάει πολύ, ειδικά στα boss fights. Τέλος, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν μόνο όταν παίζετε multiplayer, όπως ομαδικές επιθέσεις ή να προσπαθήσετε να συνεφέρετε έναν συμπαίκτη που βγήκε νοκ-άουτ, ώστε να μην χάσει την ζωή του.

Όσον αφορά το multiplayer μπορείτε να παίξετε τόσο το story mode, όσο και το arcade, με άλλους παίκτες, κάτι που προφανώς είναι αφορμή για τον καλύτερο χαβαλέ. Υπάρχει local αλλά και online co-op, οπότε βολεύει τόσο αν θέλετε την εμπειρία του καναπέ μαζί με πίτσες (γιατί διάολε, δεν μπορείς να παίξεις TMNT με φίλους και να μην έχεις πίτσες για συνοδεία), όσο και αν θέλετε να αράξετε άνετα και να παίξετε online. Μάλιστα, μπορείτε να δημιουργήσετε party και να είστε μέχρι και έξι παίκτες ταυτόχρονα. Τώρα αν υπολογίσετε πως ο αριθμός των εχθρών αυξάνεται ανάλογα με το πόσοι παίκτες παίζετε μαζί, καταλαβαίνετε πως μιλάμε για απόλυτο χάος, πλήρη πανικό και φουλ διασκέδαση!

Τα πολύ όμορφα 2D, pixel-art γραφικά και η γενικότερη οπτική παρουσίαση του Shredder's Revenge είναι ό,τι ακριβώς πρέπει για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Γεμάτα χρώμα, ενέργεια και πολύ ωραία animations με πολλές λεπτομέρειες σε όλους τους χαρακτήρες αλλά και τα backgrounds. Υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές σε παλιότερα παιχνίδια TMNT, πχ ο χάρτης στο story mode, μέσω του οποίου μετακινείστε από πίστα σε πίστα, που παραπέμπει σαφώς στον αντίστοιχο του TMNT του NES ή πολλές αναφορές στο θρυλικό Turtles in Time του SNES. Φυσικά, πρέπει να αναφέρω και το cartoon intro του παιχνιδιού, το οποίο θυμίζει την κλασική εισαγωγή της animated σειράς και συνοδεύεται από ένα νέο remix του γνωστού κομματιού που λίγο-πολύ όλοι θυμόμαστε. Το παιχνίδι γενικώς έχει πολύ καλό soundtrack, με συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Mike Patton, Jonny Atma Tee Lopes, Mega Ran, ακόμα και o Raekwon και o Ghostface Killah από Wu Tang Clan! Ακούτε μία μίξη από chiptune, hip-hop και electronica, κάτι που ταιριάζει άψογα με τις Χελώνες και την όλη 90s αισθητική. Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφερθεί, είναι πως οι αρχικοί ηθοποιοί της σειράς επιστρέφουν στους γνωστούς τους ρόλους (τουλάχιστον όσοι ζουν ακόμα), αν και είναι ξεκάθαρο πως έχουν μεγαλώσει.

To Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge είναι ένας απλός, απέριττος τίτλος που ξέρει ακριβώς τί θέλει να είναι και να κάνει. Ξεχειλίζει από νοσταλγία, αλλά δεν βασίζεται μόνο επάνω της. Προσφέρει μερικές καλοδεχούμενες νέες προσθήκες, μία πολύ καλή, και δουλεμένη με μεράκι και αγάπη για το αρχικό υλικό, οπτικό-ακουστική παρουσίαση και μπόλικες ώρες διασκέδασης. Τα μοναδικά ίσως μελανά σημεία, θα έλεγα πως είναι η σύντομη διάρκειά του, η όχι ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και το αργά ή γρήγορα επαναλαμβανόμενο gameplay του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα περάσετε πολύ καλά όσο ασχοληθείτε μαζί του. Οπότε εξοπλιστείτε με πίτσες, όρεξη για πανζουρλισμό και φωνάξτε δυνατά “cowabunga”!

Απολαυστικό ξύλοΩραία, αυθεντική παρουσίασηΠλούσιο soundtrackΕπικός χαβαλές στο co-opΔιασκεδαστικό……αλλά κάποια στιγμή γίνεται επαναλαμβανόμενοΜικρή διάρκειαΗ ιστορία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότεραΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Tribute GamesΕΚΔΟΣΗ:Dotemu

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα