The Flower Collectors review

Η αυστριακή Mipumi Games (The Lion’s Song) μας φέρνει το The Flower Collectors, ένα adventure μυστηρίου με άρωμα Alfred Hitchcock. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ταινία Read Window του 1954, ο καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα πρωταγωνιστής γίνεται μάρτυρας ενός φόνου από το παράθυρο του σπιτιού του. Με μοναδικά “όπλα” τα κιάλια, την κάμερα και μια αναπάντεχη βοηθό,

που κινείται όσο δεν μπορεί ο ίδιος, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο.

Βαρκελώνη, 1977. Αναλαμβάνετε τον ρόλο του Jorge, ενός αστυνομικού εν αποστρατεία με δύσκολο παρελθόν σε ταραχώδεις καιρούς για την Ισπανία, καθώς ο εμφύλιος έχει αφήσει το στίγμα του παντού. Μετά από ένα ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα η ζωή του άλλαξε, με τον χρόνο να κυλάει πιο αργά από ποτέ. Μόνος, ο Jorge περνάει την ώρα του ρίχνοντας ματιές με τα αγαπημένα του κιάλια στα διαμερίσματα των γειτόνων του αλλά και παρακολουθώντας τον κόσμο να κάνει βόλτα στην πλατεία. Μέχρι τη στιγμή που ένα βροχερό βράδυ γίνεται μάρτυρας ενός φόνου. Αποφασισμένος να ανακαλύψει την αλήθεια, αναγκάζεται να συνεργαστεί μια νεαρή και φιλόδοξη δημοσιογράφο ονόματι Melinda και αποφασίζει να φτάσει την υπόθεση μέχρι το τέλος. Από το μπαλκόνι που του προσφέρει την καλύτερη θέα της περιοχής, με μια κάμερα κι έναν ραδιοπομπό στο χέρι, ο Jorge προσπαθεί να λύσει το μυστήριο, κοιτάζοντας μέσα από τις κουρτίνες των ανυποψίαστων γειτόνων του.

Μια ακόμη διαφορά του The Flower Collectors σε σχέση με την ταινία είναι ότι οι ήρωες δεν είναι άνθρωποι, αλλά ζώα. Αλεπούδες, μαϊμούδες, γάτες και σκύλοι που μιλάνε, κάνουν την τεταμένη ατμόσφαιρα πιο “ανάλαφρη”, χωρίς να χαλάει το μυστήριο. Πολιτική, επιτηδευμένος σεξισμός της εποχής, όπως το να αποκαλούνται “κορίτσια” οι γυναίκες μηχανικοί και όχι... μηχανικοί, καταπίεση και άλλα ζητήματα παρουσιάζονται αρκετά πειστικά στις λίγες ώρες που διαρκεί το παιχνίδι. Από την άλλη, σαν ιδέα, το παιχνίδι ακούγεται λίγο παραπάνω ενδιαφέρον από όσο πραγματικά είναι. Καταρχήν, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι κανείς δεν βλέπει τον Jorge να περιφέρεται στο μπαλκόνι του, ενώ η Melinda κινδυνεύει να εντοπιστεί κατά την έρευνά της. Δεύτερον, η κεντρική ιστορία θα μπορούσε να περιείχε περισσότερες δευτερεύουσες ιστορίες, τόσο για γίνει λίγο πιο πολύπλοκη η ιστορία όσο και για να αυξηθούν οι ώρες παιχνιδιού. Συνολικά, η υπόθεση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε να θέλετε να την εξερευνήσετε μέχρι το τέλος, όμως είναι υπερβολικά απλή και όχι κάτι το ιδιαίτερα πρωτότυπο.

Γάτα η βοηθός σας.

Το παιχνίδι εξελίσσεται εξ ολοκλήρου στο μπαλκόνι του διαμερίσματος του Jorge, με τον χειρισμό να είναι αρκετά απλός. Μετακινείστε με τα πλήκτρα WASD, με το spacebar τραβάτε φωτογραφίες με ένα κλικ -όταν αυτό είναι δυνατόν- και με έναν λευκό κύκλο να υποδεικνύει τα (ελάχιστα) hotspots στο περιβάλλον. Αργότερα στο παιχνίδι, δίνετε οδηγίες στη Melinda μέσω ραδιοπομπού, ως προς το πού να μετακινηθεί και ποια σημεία να ελέγξει. Με τα κιάλια κοιτάζετε την γειτονιά και εντοπίζετε νέα στοιχεία για την υπόθεση, όπως ύποπτες κινήσεις γειτόνων ή την ύποπτη απουσία του άστεγου της περιοχής.

Η δυσκολία κυμαίνεται στα επίπεδα casual τίτλων, αφού οι γρίφοι απουσιάζουν. Σε κάθε κεφάλαιο σας δίνονται στόχοι που πρέπει να φέρετε εις πέρας, όπως το να εντοπίσετε κρυμμένα ανταλλακτικά, να ελέγξετε το αυτοκίνητο που πλησιάζει ή να ρίξετε μια ματιά στην απέναντι ταράτσα. Όλοι οι στόχοι είναι εύκολοι, με κάποιους από αυτούς να χρονομετρούνται. Επίσης, έχετε κάποια υποτυπώδη ελευθερία επιλογής διαλόγων σε ορισμένα σημεία, όπου διαλέγετε να μιλήσετε ή όχι, όπως και το να πείτε ψέματα ή όχι, το οποίο εμφανίζεται ξανά αργότερα στην πορεία. Οι επιλογές αυτές, αν και έχουν ενδιαφέρον όταν εξελίσσονται κατά την διάρκεια των διαλόγων αυτών, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κεντρική ιστορία. Το παιχνίδι κάνει save μόνο στην αρχή του κάθε κεφαλαίου και δεν έχει checkpoints, όμως όλα τα κεφάλαια γίνονται διαθέσιμα μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Όσον αφορά τα γραφικά, το διαμέρισμα του Jorge έχει την κατάλληλη διακόσμηση της δεκαετίας του '70. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι απολαμβάνετε το όμορφ και φιλήσυχο περιβάλλον της Ισπανίας εκείνης της εποχής. Από μακριά, είναι εμφανές πως η πόλη “ζωντανεύει” την μέρα και “κοιμάται” τη νύχτα. Η κίνηση μειώνεται σταδιακά, με τον φωτισμό να αλλάζει ώρα με την ώρα. Μπορεί κάθε μέρα να ξυπνάτε στο ίδιο μέρος, όμως οι ποικίλες καιρικές συνθήκες κάνουν κάθε μέρα ξεχωριστή, αλλάζοντας μεταξύ ηλιόλουστων ημερών και καταιγίδων με δυνατούς ανέμους. Από την άλλη, το animation των χαρακτήρων δεν είναι πάντα ομαλό, κάτι που φαίνεται περισσότερο όταν δέχεστε επισκέψεις στο διαμέρισμά σας. Όταν η βοηθός σας κάθεται στον καναπέ, η κίνησή της είναι εξίσου μηχανική όσο αυτή των ξαφνικών επισκεπτών που στέκονται ή κινούνται στο χώρο αφύσικα (ακόμα και για σκύλους ή αλεπούδες).

Σκοτεινές υποθέσεις.

Η διακριτική και ελαφριά μουσική δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα, όμως όταν αλλάζει σε συγκινητική, σε συνδυασμό με το ηλιοβασίλεμα, δίνει μια απαλή νότα στην ατμόσφαιρα. Σε γενικά πλαίσια, ταιριάζει με το κλίμα του παιχνιδιού, που εναλλάσσεται μεταξύ χαλαρού και μυστηρίου, και την παρακολούθηση της ζωής από το μπαλκόνι. Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι, όμως λίγοι για παιχνίδι του είδους, με κάποια σκέλη της υπόθεσης να εξελίσσονται μέσα από όσα σας λένε άλλοι παρά απ' όσα βλέπετε με τα μάτια σας. Η αμερικάνικη προφορά των ηρώων χαλάει λίγο την ισπανική ατμόσφαιρα, που είναι φανερή μέσα από την αρχιτεκτονική της γειτονιάς. Κάτι που γίνεται λίγο ενοχλητικό μετά από μία ώρα παιχνιδιού είναι ότι πρέπει να κάνετε κλικ σχεδόν κάθε φορά για να προχωρήσουν οι διάλογοι, αντί να εξαφανίζονται αυτομάτως.

Το The Flower Collectors είναι απλό, σύντομο και εύκολο, αλλά κάνει εντύπωση. Μέχρι να φτάσετε στο τέλος έχετε μάθει λίγα πράγματα σχετικά με τον αγώνα της Ισπανίας για δημοκρατία. Τα γεγονότα εξελίσσονται λίγο απότομα και ο βαθμός δυσκολίας είναι πρακτικά ανύπαρκτος, όμως το παιχνίδι παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σας κρατάει απασχολημένο για ένα απόγευμα και σας ταξιδεύει πίσω στην πολυτάραχη εποχή της Ισπανίας του ’70.

ΠρωτότυποΕυχάριστοΕνδιαφέρουσα ιστορία......αλλά χιλιοειπωμένηΣύντομοΕύκολοSave μόνο ανά κεφάλαιοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Mipumi GamesΕΚΔΟΣΗ:Mipumi Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα