The Last Campfire review

Μετά το πολυσυζητημένο No Man’s Sky, η βρετανική Hello Games δοκιμάζει τις ικανότητές της στα παραμύθια με γρίφους με το The Last Campfire.

Ένα χαριτωμένο άγνωστο ον (μοιάζει με τερατάκι-ανθρωπάκι-αρκουδάκι) ονόματι Ember (χόβολη), έχει χάσει τον δρόμο του, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Ξυπνάει σε έναν άγνωστο κόσμο, χωρίς σκοπό, ώσπου σύντομα συναντάει μία άλλη, εξίσου ασυνήθιστη οντότητα, η οποία μοιάζει απίστευτα με ένα γιγάντιο Playmobil

και αποκαλείται The Ghost. Το πνεύμα αυτό σας ενημερώνει πως έχουν περάσει πολλοί άλλοι από αυτό το σημείο, όπως κι εσείς, όμως χάθηκαν, απογοητεύτηκαν και τελικά παγιδεύτηκαν στον κόσμο αυτόν. Στόχος σας είναι να βρείτε αυτές τις ψυχές, που ονομάζονται forlorn (εγκαταλελειμμένοι/δυστυχισμένοι), να τις επιστρέψετε στο Ghost, στο κεντρικό σημείο του κόσμου, και να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Κάθε φορά που μια ψυχή επιστρέφει ανάβει και μια φωτιά, εξού και το όνομα του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός είναι απλός. Κινείστε με τον μοχλό και με ένα πλήκτρο αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον. Το dash, πέρα από τη χρησιμότητά του σε κάποια σημεία, χρησιμεύει και ως τρέξιμο. Για να βρείτε και να οδηγήσετε τις χαμένες ψυχές πίσω με ασφάλεια, πρέπει να λύσετε μια σειρά από γρίφους. Για καλή τύχη όσων προτιμούν κάτι πολύ πιο χαλαρό, χωρίς γρίφους, υπάρχουν δύο modes: το normal, αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι δημιουργοί ως κυρίως παιχνίδι, και το explore. Η διαφορά είναι πως το explore δεν περιέχει τους πιο δύσκολους γρίφους που βρίσκονται στο Normal, καθώς επικεντρώνεται στην εξέλιξη της ιστορίας.

Περπατώ στο δάσος...

Οι γρίφοι στο normal mode κυμαίνονται από τους κλασικούς, όπου πρέπει να πιέζετε διακόπτες και να τραβάτε αλυσίδες με τη σωστή σειρά ώστε να ενεργοποιήσετε πλατφόρμες, μέχρι και απλούστερους μέσα στο ίδιο το περιβάλλον, όπως να ανάψετε φωτιά για να κάψετε κλαδιά που εμποδίζουν την πρόσβαση σε μια σπηλιά. Άλλες φορές πρέπει να μεταφέρετε ένα αντικείμενο από μια τοποθεσία σε μια άλλη, όπως το να βρείτε αυτό που χρειάζεστε για να περάσετε στην απέναντι όχθη μιας λίμνης. Για να φτάσετε κάτι που είναι κρυμμένο μέσα στο βάλτο πρέπει να βρείτε το κατάλληλο αντικείμενο. Αφού παγιδέψετε και μαζέψετε μερικά σκουλήκια στη συνέχεια τα προσφέρετε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη κι αυτός με τη σειρά του βοηθάει εσάς. Οι γρίφοι που λύνονται μέσω της λογικής προσφέρονται σε ευπρόσδεκτη ποικιλία, χωρίς να γίνονται επαναλαμβανόμενοι, ιδιαίτερα όσοι σχετίζονται με το περιβάλλον.

Κάθε φορά που συναντάτε μια ψυχή μαθαίνετε την ιστορία της και τον λόγο που την έφερε εκεί. Κάποιες απογοητεύτηκαν επειδή αδικήθηκαν, άλλες νιώθουν άτυχες. Όλες τους έχουν να πουν κάτι που κάνει εντύπωση και που ισχύει εξίσου για πολλά άτομα που γνωρίζετε στην πραγματική σας ζωή. Αν και επιλέγετε ερωτήσεις κατά τους διαλόγους, οι επιλογές αυτές είναι αρκετά περιορισμένες και αφορούν περισσότερο την ιστορία παρά τους γρίφους.

Ουπς.

Τα γραφικά μεταφέρουν ικανοποιητικά την ατμόσφαιρα της ιστορίας, μέσα από σκοτεινά δάση και πολύχρωμα μονοπάτια. Το χαριτωμένο animation με την ομαλή κίνηση σας κερδίζει από τα πρώτα μόλις λεπτά του παιχνιδιού. Τα δάση περιέχουν και άλλες μορφές ζωής, όπως κόκκινα βατράχια και πουλιά, ζωηρεύοντας την κάθε περιοχή που επισκέπτεστε. Ωστόσο, δεν απουσιάζουν τα προβλήματα, αφού όποτε μιλάτε με κάποιον ή απελευθερώνετε μια ψυχή προκύπτει ανεξήγητη πτώση του frame rate. Επίσης, η κοριτσίστικη φωνή γεμάτη ανησυχία που σας ακολουθεί μέχρι το τέλος, αφηγούμενη την ιστορία, όσο περνάει η ώρα χάνει την αρχική της επίδραση. Όταν, πάλι, επιστρέφετε σε προηγούμενες περιοχές, η αφηγήτρια ξαναλέει τα ίδια λόγια που είπε την πρώτη φορά που την επισκεφτήκατε, κάτι που πολλές φορές δεν ταιριάζει καθόλου με το σημείο όπου βρίσκεστε στην ιστορία (πχ περιγράφει το ότι προχωράτε στο άγνωστο, ενώ γνωρίζετε την επόμενη τοποθεσία). Από την άλλη, τόσο το soundtrack όσο και τα ηχητικά εφέ είναι εξαιρετικά. Η “απαλή” και συναισθηματική μουσική, σας συντροφεύει σε χαμηλούς τόνους σε όλη την περιπέτεια.

Απευθυνόμενο σε παίκτες τόσο μικρότερης όσο και μεγαλύτερης ηλικίας, το The Last Campfire προσφέρει μια όμορφη, ξέγνοιαστη και συναισθηματική εμπειρία που θα σας κρατήσει απασχολημένους ένα σαββατοκύριακο. Ασχοληθείτε αν ψάχνετε για μια ανάλαφρη περιπέτεια με γρίφους ή μια ιστορία που θα δώσει μια νότα αισιοδοξίας στην μέρα σας.

Ποικιλία γρίφωνΧαριτωμένα γραφικάΕπιλογή explore χωρίς γρίφουςΙδανικό για μικρές ηλικίεςΌχι ιδιαίτερα πρωτότυποΜικρή δυσκολίαΠτώσεις του frame rateΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Hello GamesΕΚΔΟΣΗ:Hello Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα