Trepang2 review

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή: trepang σημαίνει sea cucumber, δηλαδή αγγούρι της θάλασσας, δηλαδή ολοθούριο, γνωστό και ως ψωλιάγκος (αλήθεια είναι, ψάξτε το). Γιατί επιλέχθηκε αυτό το όνομα για το εμπνευσμένο από το Fear FPS Trepang2 (στο τετράγωνο, μάλιστα, και όχι ως «δεύτερο»); Πιθανότατα επειδή η δημιουργός Trepang Studios

κράτησε το όνομα που χρησιμοποίησε για το πρώτο ομώνυμο πειραματικό της παιχνίδι. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το Trepang2 κάθε άλλο παρά με γαλήνια θάλασσα ή πανάκριβα αγγούρια έχει να κάνει.

Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινάει άμεσα, λιτά και ασχολίαστα, με μια πυρηνική έκρηξη. Μια μυστηριώδης ομάδα σας βοηθάει να δραπετεύσετε από μια καλά φρουρούμενη μυστική τοποθεσία. Από εκεί, βγαίνετε με αμνησία και πολλές δολοφονικές δεξιότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τα ανθρώπινα όρια και σας κάνουν να μοιάζετε με ζωντανό υπερόπλο. Αναζητώντας την αλήθεια, παλεύετε για την επιβίωσή σας και έρχεστε αντιμέτωπος με μια απειλή ακόμη πιο θανατηφόρα κι από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Στο Trepang2, είστε το απόλυτο σκληρό καρύδι που αποφεύγει σφαίρες σε slow motion, η κινούμενη καταστροφή που αφήνει μόνο πτώματα πίσω της, και ο ίδιος ο φόβος και τρόμος των κατά τα άλλα ικανότατων εχθρών. Με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις και την ταχύτητά σας, εξολοθρεύετε κύματα καλά εξοπλισμένων στρατιωτών και μεταλλαγμένων τεράτων, γίνεστε αόρατος για όση ώρα χρειάζεται ώστε να σπάσετε τον λαιμό των εχθρικών μισθοφόρων και αντιμετωπίζετε boss χρησιμοποιώντας τόσο τα όπλα όσο και το μυαλό σας. Το παιχνίδι ξεκινάει αρκετά απότομα, όμως το σταδιακό tutorial που εξελίσσεται όσο παίζετε σας μαθαίνει γρήγορα τα απαραίτητα, όπως το να ολισθαίνετε κάτω από σωλήνες που βγάζουν καπνό και μέσα από στενά περάσματα ή να χρησιμοποιείτε τακτικές stealth. Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στη βάση σας, επιλέγετε μεταξύ κύριων και δευτερευόντων αποστολών του campaign, ή παίζετε απεριόριστα μεμονωμένες αποστολές στο combat simulator, με τη δυσκολία να κυμαίνεται από χαμηλή σε αβυσσαλέα στο rage mode. Το campaign καθαυτό έχει μέση διάρκεια κάτω των δέκα ωρών (στο normal) και αποτελείται από έναν σχετικά μικρό αριθμό αποστολών, όμως η κάθε αποστολή διαθέτει αρκετά ψυχαγωγικά στοιχεία για να σας κρατήσει απασχολημένο και σε δεύτερη φάση, μετά το τέλος του παιχνιδιού, αν το shooting είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Όσο για τις δευτερεύουσες αποστολές, αξίζουν τον χρόνο σας, αφού μέσω αυτών ξεκλειδώνετε περισσότερα όπλα σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ένα από τα δυνατότερα σημεία του παιχνιδιού είναι οι έντονες μάχες που δίνουν την εντύπωση πως εξελίσσονται σε ταχύτητα 1.5x, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη. Χειροβομβίδες πέφτουν βροχή ενώ περιστοιχίζεστε από δεκάδες εύστοχους μισθοφόρους με άγριες διαθέσεις (κάποιους με αυτόματα κι άλλους με αστυνομικές ασπίδες), πυροσβεστήρες εκρήγνυνται μόλις τους πυροβολήσετε, τρέχετε να καλυφθείτε πίσω από κολώνες ή κάνετε χρήση του dual wield όπλων ίδιας κατηγορίας για κατά μέτωπο επίθεση. Ή απλά αρπάξτε κάποιον για να τον χρησιμοποιήσετε ως ανθρώπινη ασπίδα ή να τον ρίξετε με δύναμη επάνω σε άλλους. Αν προλάβετε. Η ένταση είναι υψηλή και παρούσα σε όλες τις πίστες, σε σχεδόν εθιστικό βαθμό, με τους εχθρούς να κινούνται αρκετά καλά στο χώρο ώστε να δημιουργούν προβλήματα συνεχώς. Από την άλλη, κάποια σημεία με ανθεκτικούς μεταλλαγμένους, αν και διατηρούν το ίδιο επίπεδο ανταγωνιστικής δυσκολίας, απογοητεύουν αφού όλοι τους επιτίθενται σχεδόν με τον ίδιο κοινότυπο τρόπο, έχοντας... εντερικά προβλήματα που φαίνεται να προκλήθηκαν αφού κατανάλωσαν κάποιου είδους πράσινο οξύ.

Οι πίστες είναι συνήθως ξεκάθαρες ως προς το πού πρέπει να μετακινηθείτε, με κάποιες εξαιρέσεις όπου χρειάζεται να το ψάξετε λίγο. Υπάρχει αρκετό health και armor για να συλλέξετε, ειδικά λίγο πριν τις πιο απαιτητικές μονομαχίες, όπως και προαιρετικά έγγραφα και πληροφορίες. Το οπλοστάσιό σας αποτελείται από καραμπίνες, αυτόματα, mini-guns και μερικά ακόμη, ενώ ανά διαστήματα συναντάτε κιβώτια όπου μπορείτε να μετατρέψετε τα όπλα σας, κάνοντάς τα εμπρηστικά ή τοποθετώντας τους σιγαστήρα, αρκεί να διαθέτετε τα κατάλληλα εξαρτήματα. Αν, πάλι, καταφέρετε να γίνετε εξπέρ στις υπερφυσικές δυνάμεις, γίνεστε ατρόμητος με την παραμόρφωση του χρόνου και τις υπεράνθρωπες ταχύτητες.

Τα γραφικά είναι αξιοπρεπή και αποδοτικά χωρίς να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Σκιές παιχνιδίζουν στο χαμηλό φως, δημιουργώντας ατμόσφαιρα τρόμου, καθιστώντας το παιχνίδι ιδανικό για βραδινές συνεδρίες με ακουστικά και κλειστά τα φώτα. Παρατημένες αίθουσες δεξιώσεων, διαλυμένα νοσοκομεία, βιβλιοθήκες όπου τα βιβλία γίνονται κομμάτια από τις σφαίρες, είναι κάποιες από τις περιοχές όπου εξελίσσεται η δράση. Λεπτομέρειες όπως σημάδια από παλάμες στα τζάμια, έναν μουτζουρωμένο πίνακας της Μόνα Λίζα, αίμα στο πάτωμα και τζαμαρίες που σπάνε όταν τις πλησιάζετε, προσφέρουν μια βασική αίσθηση ρεαλισμού και διαδραστικότητας με το περιβάλλον. Ειδικά όσον αφορά τις σκηνές βίας, το παιχνίδι δεν χάνει την ευκαιρία να υπερβάλλει, όπως το να κάνετε κάποιον χίλια κομμάτια αν τον πυροβολήσετε στο πρόσωπο από κοντινή απόσταση. Παρόλα αυτά, ορισμένες αδυναμίες του animation σε θέματα κίνησης, όπως τα σώματα των νεκρών στρατιωτών που κατά καιρούς αποκτούν αλλόκοτες στάσεις ή τρεμοπαίζουν λίγο αφού τους έχετε σκοτώσει. Επίσης, η χλωρίδα, όπου υπάρχει, είναι στατική, ενώ τα τέρατα κατά κάποιον τρόπο στερούνται σχεδιαστικά τόσο φαντασίας όσο και ρεαλισμού. Μια τελευταία λεπτομέρεια στον οπτικό τομέα έχει να κάνει με το πόσο μικρή είναι η γραμματοσειρά των υποτίτλων, καθιστώντας τους δυσανάγνωστους για τηλεόραση.

Περνώντας στον τομέα του ήχου, η γρήγορη μουσική περιπέτειας ταιριάζει με την εξίσου γρήγορη κίνηση που επικρατεί στο παιχνίδι, αν και χρειάζεται να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στην αρχή, αφού οι πυροβολισμοί και η μουσική ακούγονται πολύ δυνατά και οι ομιλίες πολύ χαμηλά αντίστοιχα. Οι φωνές των στρατιωτών των οποίων μάχεστε εναντίον έχουν τις ίδιες φωνές ανά είδος εχθρού, κάτι που δίνει την αίσθηση του επαναλαμβανόμενου. Τέλος, ένα ηχητικό bug που αντιμετώπισα στο PS5 ήταν πως ο ήχος εξαφανιζόταν όποτε επέστρεφα στο παιχνίδι χωρίς πρώτα να το έχω κλείσει μέσω του «close game». Όταν το έκλεινα και το ξανάρχιζα, ο ήχος επέστρεφε.

Το Trepang2 απευθύνεται σε παίκτες που λατρεύουν αποκλειστικά single-player shooters, καθώς δεν διαθέτει multiplayer σε καμία μορφή (παρόλο που έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τους χάρτες για να το κάνει). Στο τέλος του campaign ξεκλειδώνετε νέα καμουφλάζ, cheats και περαιτέρω αποστολές στον combat simulator, για περισσότερες ώρες ενασχόλησης. Με την ένταση και τις στιγμές τρομακτικής ατμόσφαιρας που το διακατέχει, το παιχνίδι ακολουθεί τη νοοτροπία των FPS της δεκαετίας του 2000, όμως η ιστορία του δεν συγκρίνεται με του Fear από το οποίο εμπνεύστηκε. Ασχοληθείτε για το έντονο πιστολίδι που αναμφισβήτητα προσφέρει.

Εξαιρετικά ανταγωνιστική νοημοσύνηΑπολαυστικές μάχες με ποικίλους τρόπους εξουδετέρωσης εχθρώνΏρες ενασχόλησης στο horde modeΣτοιχεία τρόμου......που γρήγορα ξεφουσκώνουνΣαχλά τέραταΑδιάφορη ιστορίαΛίγο περιεχόμενο και σύντομο campaignΑπουσία multiplayerΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Trepang StudiosΕΚΔΟΣΗ:Team17

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα