Under the Waves review

Ένας από τους πιο βασικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας στον άνθρωπο, αλλά και στην φύση εν γένει, είναι η απομάκρυνση. Ο εν λόγω μηχανισμός, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μια διττή υπόσταση, η οποία δίνει ένα ολοκληρωμένο νόημα εφόσον εφαρμοστεί ορθά. Το να φεύγουμε μακριά από κάτι που πονάει είναι αναγκαίο, όμως εξίσου αναγκαία είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε πότε έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω τα όποια κατάλοιπα. Το Under the Waves της Parallel Studio

μας ταξιδεύει στα βάθη των βορείων θαλασσών, διδάσκοντάς μας πως ότι χάνεται, χάνεται για πάντα.

Η περιπέτεια διαδραματίζεται σε μια παράλληλη και ρετρο-φουτουριστική εκδοχή της δεκαετίας του 1970. Αναλαμβάνετε το ρόλο του Σταν, ενός επαγγελματία δύτη που εργάζεται για λογαριασμό της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου παγκοσμίως. Αποστολή του είναι η συντήρηση της υποβρύχιας βάσης καθώς και η αντιμετώπιση τυχών, καθημερινών ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια τέτοιου είδους εγκατάσταση. Καθότι οι καθημερινές καταδύσεις σε μεγάλα βάθη είναι ανθρωπίνως ανέφικτες, η εν λόγω δουλειά προϋποθέτει μια εκτεταμένη διαβίωση στο βυθό της θάλασσας, σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες. Σύντομα αντιλαμβάνεστε, πως τα κίνητρα του Σταν για μια τέτοια δουλειά δεν είναι βιοποριστικά αλλά, αντιθέτως, σχετίζονται άμεσα με ένα συνταρακτικό γεγονός που του έχει στιγματίσει τη ζωή και δεν μπορεί να ξεπεράσει. Στην απέλπιδα προσπάθεια του λοιπόν να βρει ξανά την ψυχική του ηρεμία, προσφέρεται να είναι αυτός που θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες στο βυθό της θάλασσας, πλήρως αποκομμένος από τον κόσμο και με μόνη παρέα την θαλάσσια πανίδα και ένα σύστημα επικοινωνίας το οποίο τον φέρνει σε επαφή με τον Τιμ, συνάδελφο αλλά και οικογενειακό φίλο.

Οι πρώτες ημέρες της περιπέτειας κυλούν, ως είθισται, ομαλά. Τα όποια ζητήματα επιλύονται δίχως προβλήματα και χρονοτριβές και ουσιαστικά υφίστανται εν είδει tutorial. Σύντομα, ωστόσο, ξεκινούν τα πιο σοβαρά θέματα, τα οποία σταδιακά και μέχρι το φινάλε σας φέρνουν αντιμέτωπο με σοβαρές καταστάσεις οι οποίες σχετίζονται με την οικολογική καταστροφή (αποτέλεσμα της αδηφαγίας των εν λόγω μεγαλο-εταιρειών) καθώς και με το παρελθόν του πρωταγωνιστή. Οι συνεχείς συζητήσεις με τον Τιμ, αποκτούν σύντομα μια αρκετά προσωπική νότα, ενώ ο ψυχισμός του Σταν δέχεται καθημερινά «χτυπήματα». Πχ βλέπει διάφορες οπτασίες στα απύθμενα αυτά βάθη, ενώ οι νύχτες του μαστίζονται από ταραχώδη όνειρα των οποίων η γραμμή μεταξύ πραγματικού και φανταστικού είναι τόσο λεπτή ώστε να απορεί και ο ίδιος αν αυτά τα οποία βιώνει συμβαίνουν όντως ή είναι απόρροια ενός δυσλειτουργικού συστήματος παροχής οξυγόνου. Τα εν λόγω όνειρα μάλιστα, θυμίζουν σε αρκετά έντονο βαθμό εκείνα της Selene στο Returnal, καθώς κάθε φορά γίνονται όλο και πιο έντονα, αποκαλύπτοντας και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν του πρωταγωνιστή.

Το παιχνίδι είναι ένα narrative adventure τρίτου προσώπου το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του λαμβάνει χώρα είτε στο βυθό, είτε σε πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις. Οι μόνες στιγμές κατά τις οποίες δεν κουβαλάτε μπουκάλες οξυγόνου στη πλάτη σας, είναι στην κεντρική μονάδα διαβίωσης, χώρος στον οποίο τελειώνετε την κάθε ημέρα πέφτοντας για ύπνο, τσεκάρετε τις καθημερινές σας αποστολές και κάνετε διάφορα άλλα μικροπράγματα, όπως το να πίνετε καφέ, να χαζεύετε τηλεόραση κτλ. Οι εξωτερικές σας περιπέτειες, χωρίζονται σε δύο κομμάτια. Ορισμένες αποστολές λαμβάνουν χώρα στον ευρύτερο βυθό, όπως πχ η περισυλλογή ορισμένων πρώτων υλών, το σκανάρισμα αδέσποτων και βυθισμένων κοντέινερ ή η αντιμετώπιση εστιών μόλυνσης από το πετρέλαιο που εξορύσσεται. Οι πιο σημαντικές, ωστόσο (και συνήθως κύριες), διαδραματίζονται σε εσωτερικούς, πλημμυρισμένους χώρους. Στις κλειστοφοβικές και επικίνδυνες αυτές τοποθεσίες, αντιμετωπίζετε ορισμένους περιβαλλοντικούς γρίφους, καθώς και τον κίνδυνο να ξεμείνετε από οξυγόνο. Καλείστε, δηλαδή, να κάνετε ορθή διαχείριση των πόρων σας ούτως ώστε να βγείτε αλώβητος από την εκάστοτε βάση. Ο βαθμός δυσκολίας των εν λόγω γρίφων είναι αρκετά χαμηλός, καθώς το κύριο μέλημά σας είναι πρωτίστως η επιβίωση.

Εχθρικά πλάσματα δεν υπάρχουν (πέραν του ίδιου του περιβάλλοντος), πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολεμοφόδια και όπλα, πλην ορισμένων φωτοβολίδων οι οποίες χρησιμεύουν στο να απωθείτε τον μοναδικό ζωντανό εχθρό (τρόπον τινά). Επιπλέον, έχετε στην διάθεση σας και νάρκες που χρησιμεύουν στο να ξεκλειδώνετε κάποιες πόρτες όταν δεν υπάρχει κάποιος πιο ήρεμος τρόπος. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να έχετε συνεχώς τον νου σας στο διαθέσιμο οξυγόνο καθώς και στα διαθέσιμα oxygen sticks, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν θα είναι ήδη αργά. Όλα αυτά, μπορείτε να τα κάνετε craft είτε στη κεντρική σας βάση, είτε μέσα στις βυθισμένες εγκαταστάσεις της εκάστοτε αποστολής. Πρέπει, φυσικά, να έχετε τις απαιτούμενες πρώτες ύλες πάνω σας, όπως πλαστικό, κάρβουνο, μέταλλο κτλ, που βρίσκετε διάσπαρτα στο βυθό. Επιπλέον, μπορείτε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας διευκολύνοντας αρκετά τη ζωή σας, όπως πχ τις μπουκάλες οξυγόνου, κάτι που γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή διάφορα υλικά. Ορισμένα βασικά αντικείμενα (όπως πχ τα oxygen sticks), καθώς και ορισμένες αναβαθμίσεις του μονοθέσιου υποβρυχίου σας, γίνονται διαθέσιμα αυτόματα ή κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ορισμένα δευτερεύοντα ωστόσο, τα βρίσκετε διασκορπισμένα στο βυθό υπό τη μορφή blueprints. Σε γενικές γραμμές, η εξερεύνηση ανταμείβει αρκετά, προσφέροντας είτε χρήσιμες αναβαθμίσεις, είτε μοναδικά θεάματα (ναυάγια, κατεστραμμένα υποβρύχια, ακόμη και αεροσκάφη) που μπορείτε να εξερευνήσετε και εκεί να ανακαλύψετε διάφορα μπιχλιμπίδια για να κοσμήσουν το προσωρινό σας σπιτικό.

Όσον αφορά τα γραφικά, το παιχνίδι είναι αρκετά όμορφο και ιδιαίτερο. Τα περιβάλλοντα είναι ευχάριστα στο μάτι, η επιφάνεια της θάλασσας αληθοφανής και επιβλητική, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στους εσωτερικούς χώρους. Ορισμένες υφές ωστόσο, κυρίως στον ευρύτερο βυθό, δείχνουν προχειροφτιαγμένες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με την εν γένει ποιότητα του τίτλου. Επιπλέον, το facial animation του Σταν είναι αρκετά χαμηλού επιπέδου, κάτι που αφαιρεί πόντους από τη γενικότερη αισθητική. Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι ικανοποιεί οπτικά, ωστόσο δίνει την αίσθηση πως θα μπορούσε (και θα όφειλε, ίσως) να τα πάει ακόμα καλύτερα. Δυστυχώς, δεν λείπουν ορισμένα τεχνικά θέματα (στο PS5 τουλάχιστον). Πχ σε μια αποστολή μου επαναλαμβανόταν ο ίδιος διάλογος επί ένα πεντάλεπτο, μέχρι να γίνει trigger ο επόμενος. Το χειρότερο ωστόσο, το έπαθα περίπου στην μια ώρα παιχνιδιού. Είχα μόλις ολοκληρώσει μια υπο-αποστολή και είχα κάνει quit. Όταν επέστρεψα λοιπόν, το παιχνίδι δεν αναγνώριζε πως τον εν λόγω task είχε ήδη γίνει, οπότε δεν μπορούσα να προχωρήσω στο επόμενο, κάτι που με οδήγησε σε πρόωρο new game. Ως εκ τούτου, έπαιξα το υπόλοιπο παιχνίδι με έναν υποσυνείδητο φόβο, χωρίς ευτυχώς να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο.

Στον ηχητικό τομέα, από την άλλη, το παιχνίδι παίρνει πολύ υψηλό βαθμό. Το voice acting είναι εξαιρετικό, μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο τα εκάστοτε συναισθήματα του Σταν και του Τιμ. Οι υπόκωφοι ήχοι του βυθού αναπαράγονται με μαεστρία, ενώ δέος προκαλούν οι απόμακροι ήχοι των γιγαντιαίων, θαλάσσιων πλασμάτων. Η μουσική επίσης δένει άψογα με τις εκάστοτε συνθήκες, ανεβάζοντας τους παλμούς στις επικίνδυνες καταστάσεις και ρίχνοντας τους τόνους όταν το δέος παίρνει τη θέση της έξαψης.

Το Under the Waves είναι μια μοναδική περιπέτεια που αξίζει να ζήσετε. Κάνει μια τολμηρή βουτιά στον ανθρώπινο ψυχισμό και συνδυάζει την μαγεία της φύσης, το δέος του βυθού, την αδηφαγία στο βωμό του χρήματος και την αναζήτηση απαντήσεων, κρυμμένων βαθιά μέσα μας. Ορισμένα τεχνικά ζητήματα το κρατάνε ελαφρώς πίσω, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Ασχοληθείτε αν σας αρέσουν τίτλοι τύπου Firewatch και Subnautica και να έχετε στον νου σας πως υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι σε τούτο το κόσμο: οι ζωντανοί, οι νεκροί και αυτοί που βρίσκονται στη θάλασσα.

Μοναδική ατμόσφαιραΟι συζητήσεις μεταξύ Σταν και ΤιμΕξαιρετικός ήχοςΌμορφα γραφικά......αλλά με κάποιες μέτριες υφές και κακό facial animationΜικρή διάρκειαΟρισμένα τεχνικά ζητήματα (μέχρι να διορθωθούν)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Parallel StudioΕΚΔΟΣΗ:Quantic DreamΔΙΑΘΕΣΗ:Ave

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα