Valiant Hearts: The Great War Review

Κλείνοντας την κονσόλα και ξεκινώντας να γράφω για το Valiant Hearts: The Great War, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πόσα μπορούν να μας προσφέρουν τα επόμενα χρόνια τα δημιουργικά μυαλά της Ubisoft με την μηχανή γραφικών UbiΑrt Framework. Μετά τα καταπληκτικά Rayman Origins, Rayman Legends και Child of Light, έρχεται το Valiant Hearts: The Great War για να αφήσει την δική του σφραγίδα στην καρδιά σας.

Το Valiant Hearts:

The Great War πραγματεύεται τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος η αλήθεια είναι πως αποτελεί σπάνια θεματολογία στα video games. Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τις τύχες τεσσάρων χαρακτήρων με διαφορετικά κίνητρα, των οποίων οι δρόμοι διασταυρώνονται σε πολλά σημεία μέσα από την εξαιρετική αφηγηματική πλοκή του τίτλου. Ο Emile, ένας αγρότης που πιάνεται στα χέρια των Γερμανών όταν οι τελευταίοι κάνουν έφοδο στο χωριό του, ο γαμπρός του ονόματι Carl που στρατολογείται καταναγκαστικά στον γερμανικό στρατό, ένας Αμερικάνος εθελοντής που στρατολογείται στο γαλλικό στρατό ονόματι Freddie και τέλος η Βελγίδα Anna που ψάχνει τον πατέρα της ενώ παράλληλα βοηθάει τους τραυματίες του πολέμου. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, οι ήρωες δεν είναι εκπαιδευμένοι κομάντο που μοιράζουν πόνο, αλλά ανθρώπινοι χαρακτήρες που ψάχνουν τρόπους διαφυγής από έναν πόλεμο που ξέρουν καλά ότι δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών που ξετυλίγονται από το 1914 εώς το 1918, παίζει ένα εκπαιδευμένο σκυλάκι το οποίο βοηθάει κάθε έναν από τους προαναφερθέντες χαρακτήρες σε διαφορετικές στιγμές και η αλληλεπίδρασή του με αυτούς αποτελεί ένα από τα δυνατότερα σημεία του τίτλου.

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο επίτευγμα του Valiant Hearts: The Great War είναι η ευαισθησία με την οποία προβάλλει εφιαλτικές εικόνες πολέμου χωρίς αιματοκυλίσματα και ακρωτηριασμούς από την πρώτη στιγμή της περιπέτειας μέχρι το συγκινητικό φινάλε. Άξια αναφοράς είναι τα πολλά ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται μέσα από την αναπαράσταση των πραγματικών γεγονότων μέσα στο παιχνίδι και στις πληροφορίες τόσο για τα ίδια τα γεγονότα, όσο και για κάθε collectable, δίνοντας σας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθετε για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αξία της συνεργασίας σε μια εικόνα.

Το Valliant Hearts: The Great War στον πυρήνα του είναι ένα δισδιάστατο παιχνίδι γρίφων, με ισόποσες πινελιές από στοιχεία adventure και action, με τέτοιο τρόπο που διευκολύνεται η ροή των ιστοριών. Οι γρίφοι είναι στην πλειοψηφία τους απλοί περιβαλλοντικοί (με ένα μέρος τους να βασίζεται και στους νόμους της φυσικής). Υπάρχουν επίσης και έξυπνοι γρίφοι στους οποίους συνεργάζεστε με το σκυλάκι για να μπορέσετε κάθε φορά να βρείτε τρόπο να ξεφύγετε μαζί με αυτό από τις δύσκολες καταστάσεις. Σε σημεία το παιχνίδι αποκτάει μηχανισμούς adventure, καθώς κινείστε σε συγκεκριμένη περιοχή και λύνετε γρίφους που σας δίνουν αντικείμενα για να λύσετε άλλους γρίφους στην ίδια περιοχή, όπως για παράδειγμα να γιατρέψετε κάποιον τραυματισμένο που θα σας δώσει ένα αντικείμενο για να ανοίξετε κάποια κλειδωμένη πόρτα κτλ. Υπάρχει μηχανισμός που σας δίνει συμβουλές σε περίπτωση που κολλήσετε, αλλά συστήνω να το απενεργοποιήσετε ώστε να απολαύσετε τον τίτλο όπως πρέπει.

Πολύ επιτυχημένη είναι η ανάμειξη στοιχείων δράσης που σπάνε την όποια μονοτονία στο gameplay και σας βάζουν για τα καλά στο κλίμα του πολέμου. Έτσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσπαθείτε να αποφύγετε βόμβες και πυραύλους, βάζετε εκρηκτικά στην αντίπαλη βάση, οδηγείτε τανκ, ρίχνετε κανονιές και άλλες ποικίλες δραστηριότητες που κάθε φορά σας εκπλήσσουν όλο και περισσότερο. Επιπλέον δεν λείπουν και οι στιγμές με stealth όπου προσπαθείτε να κρυφτείτε από τους εχθρούς χρησιμοποιώντας θάμνους, παραπετάσματα ή ακόμη και πρόβατα (σαν άλλος Snake) είτε για να μην σας ανακαλύψουν είτε για να αποφύγετε τα πυρά. Η πρόκληση τόσο στις σκηνές δράσης όσο και στο stealth είναι πολύ μικρή, ενώ και ο ενδεχόμενος θάνατος σας φέρνει απλά δύο ή τρεις οθόνες πίσω, γεγονός που εν μέρει θα σας απογοητεύσει αν θέλετε σοβαρή πρόκληση.

Σε αυτό το κοκτέιλ διαφορετικών στοιχείων στο gameplay υπάρχουν και κάποιες μικρές δόσεις από quick time events. Για παράδειγμα ως Anna προσπαθείτε να γιατρέψετε τους τραυματίες πατώντας κάθε φορά συγκεκριμένη ακολουθία κουμπιών, ενώ οι σκηνές με την οδήγηση ταξί, όπου προσπαθείτε να αποφύγετε εχθρικά πυρά, έχουν σκοπό να ελαφρύνουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού. Τόσο τα QTE όσο και αυτές οι σκηνές καταδίωξης με το ταξί κατ’ εμέ λειτουργούν μάλλον αρνητικά στη συνοχή του τίτλου, ενώ λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους σε μερικά σημεία καταντούν να εκνευρίζουν. Επίσης αρνητική εντύπωση προκαλούν κάποιες χαζοχαρούμενες αντιδράσεις των ηρώων, όπως πχ όταν ο Karl αλλάζει ρούχα παραλλαγής για την επίλυση κάποιων γρίφων, αλλά και η κακόγουστη διακωμώδηση του Baron Von Dorf, του ηγέτη των Γερμανών που πιθανώς σε μια κρίση προπαγανδιστικής μανίας των δημιουργών του παιχνιδιού παρουσιάζεται σαν τσαρλατάνος και μέθυσος.

Στο πεδίο της μάχης.

Περνώντας στον εικαστικό τομέα, για άλλη μία φορά η μηχανή UbiΑrt Framework κάνει θαύματα, καθώς το Valliant Hearts: The Great War μοιάζει με κόμικ που “ζωντανεύει” μέσα από την οθόνη σας. Οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά σχεδιασμένοι, ενώ οι λεπτομέρειες που βρίσκονται στο περιβάλλον και ο τρόπος αναπαράστασης των μαχών μέσα από αυτή την αισθητική κόμικ εντυπωσιάζουν. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο κινούνται και τα μουσικά κομμάτια που ακούτε στο παιχνίδι, είτε αυτά είναι έντονα συγκινησιακά στο μενού έναρξης και σε cutscenes, είτε είναι περισσότερο δυναμικά σε σκηνές μάχης. Επίσης, οι ερμηνείες είναι ταιριαστές, καθώς κάθε χαρακτήρας χρησιμοποιεί ολιγόλογες εκφράσεις από την μητρική του γλώσσα δίνοντας έναν επιπλέον τόνο αληθοφάνειας στο παιχνίδι.

Συνοψίζοντας, το Valiant Hearts: The Great War αποτελεί ένα παιχνίδι με ξεχωριστό χαρακτήρα που αξίζει κάθε λεπτό της εξάωρης περίπου ενασχόλησής σας με αυτό, παρά τον χαμηλό βαθμό δυσκολίας και κάποιες αδυναμίες. Σε μία περίοδο όπου η βιομηχανία του gaming μας βομβαρδίζει με ακρωτηριασμούς και αποκεφαλισμούς, το Valiant Hearts αλλάζει την συνταγή και προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο να βιώσετε τον πόλεμο.

Εξαιρετική αφηγηματική πλοκήΠοικιλία στο gameplayΠανέμορφα γραφικάΑπόλυτα ταιριαστή μουσικήΠλούτος ιστορικών στοιχείωνΑδιάφορα QTE και σκηνές καταδίωξης με το ταξίΠολύ εύκολοΛανθασμένος ο τρόπος που παρουσιάζεται ο Baron Von DorfΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS3 (review), Xbox One, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:UbisoftΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:Puzzle adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://valianthearts.ubi.com/game/en-gb/home/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/6/2014PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα