XCOM: Enemy Uknown Review

Το XCOM: Enemy Unknown είναι remake του XCOM, ενός από τα καλύτερα παιχνίδια του προηγούμενου… αιώνα. Εν έτει 2012, η Firaxis Games, ειδική στα παιχνίδια στρατηγικής, αναβιώνει τη σειρά XCOM, με εξαιρετικά απότελέσματα.

Στο κοντινό μέλλον η εξωγήινη εισβολή είναι πλέον

γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα, με απότέλεσμα πολλά από τα έθνη του πλανήτη να ενωθούν ενάντια στην εισβολή, μέσω ενός πολυεθνικού οργανισμού που ονομάζεται XCOM. Ο οργανισμός XCOM απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες και στρατιώτες, που συνεργάζονται για την απώθηση των εξωγήινων δυνάμεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το XCOM: Enemy Unknown είναι ένα turn-based tactical RPG και χωρίζεται σε δυο φάσεις. Η μία φάση είναι αυτή που αφορά τη διαχείριση της βάσης σας και την επέκτασή της μέσω νέων τμημάτων έρευνας, εξοπλισμού και τεχνολογιών. Η δεύτερη φάση είναι αυτή των μαχών, όπου ελέγχετε μια ομάδα έως και έξι στρατιωτών και τους δίνετε εντολές, σε ένα σύστημα που παίζεται με γύρους, ανάλογο του Civilization. Ξεκινώντας το XCOM: Enemy Unknown, πρέπει να επιλέξετε σε ποιο σημείο του πλανήτη θα χτίσετε τη βάση σας – Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική και Ευρώπη. Κάθε ήπειρος προσφέρει διαφορετικό bonus στη βάση σας, όπως μειωμένους χρόνους έρευνας σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, μικρότερο κόστος στον οπλισμό αεροσκαφών, φθηνότερα workshops κτλ.

Η ανάπτυξη της βάσης σας γίνεται μέσα από έξι τμήματα. Το Research, όπου οι επιστήμονές σας λαμβάνουν μέρος σε έρευνες για νέο εξοπλισμό, κάνουν αυτοψίες σε εξωγήινους που σας οδηγούν σε νέες έρευνες και τεχνολογίες κ.α. Το Engineering, όπου μπορείτε να αγοράζετε νέα όπλα, πανοπλίες και οχήματα, επιλέγετε τα νέα τμήματα που θέλετε για να επεκτείνετε τη βάση σας, μπορείτε να αναπτύξετε νέο οπλισμό και να αναβαθμίσετε τον ήδη υπάρχοντα κτλ. Το Barracks, όπου έχετε πρόσβαση στους στρατιώτες σας και μπορείτε να τους εξοπλίζετε με νέα όπλα, πανοπλίες και gadgets, να παραμετροποιείτε την εξωτερική τους εμφάνιση, να αναβαθμίζετε τις ικανότητες τους, να προσλαμβάνετε νέους στρατιώτες κτλ. Το Hangar, το οποίο είναι το αεροδρόμιο που βρίσκεται στο… υπόγειο και σας δίνει τη δυνατότητα να εξοπλίζετε τα αεροσκάφη σας με νέα όπλα, να διαχειρίζεστε την αεροπορία σας σε όλες τις ηπείρους κτλ. Το Situtation Room, όπου έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την εξέλιξη της εξωγήινης εισβολής σε παγκόσμια κλίμακα, προεπισκόπηση των οικονομικών σας, marketplace κ.α. Και τέλος, το Mission Control, όπου μπορείτε να εντοπίζετε εξωγήινες δραστηριότητες και να λαμβάνετε αποστολές.

Η βάση σας, στην οποία ξοδεύετε αρκετό χρόνο.

Στις 16 χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο (Council) του οργανισμού XCOM, με το πέρασμα του χρόνου το επίπεδο πανικού αυξάνεται. Αν ο πανικός χτυπήσει κόκκινο, οι χώρες απόχωρούν από το συμβούλιο και αν απόχωρίσουν οκτώ χώρες ο οργανισμός διαλύεται, που σημαίνει τέλος του παιχνιδιού. Για να μειώσετε τα επίπεδα πανικού, μπορείτε να κάνετε απόστολές που εμφανίζονται σπάνια σε τυχαία χρονικά δ

Keywords
Τυχαία Θέματα