200.000 δεν υπέβαλαν ακόμα φορολογικές δηλώσεις

11:03 1/8/2012 - Πηγή: Antinews

Πενθήμερη σιωπηρή παράταση για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Σιωπηρή παράταση ως τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής δίνει το υπουργείο Οικονομικών, για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους οι περίπου 200.000 υπόχρεοι οι οποίοι δεν το είχαν κάνει μέχρι χθες, οπότε και έληξε η «επίσημη» προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Πηγές του υπουργείου διαβεβαίωναν χθες πως η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet

θα παραμείνει ανοιχτή σήμερα και τις επόμενες τέσσερις ημέρες και πως όσοι αποστείλουν διαδικτυακά τις δηλώσεις τους μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για την εκπρόθεσμη υποβολή. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν: (α) απώλεια της δυνατότητας υποβολής αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου, με αποτέλεσμα την επιβολή επιπλέον φόρου και προστίμου 500 ευρώ, (β) προσαύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή αυτοτελές πρόστιμο που μπορεί να περιοριστεί στα 40 ευρώ, σε περίπτωση μηδενικού φόρου ή επιστροφής φόρου, και (γ) υποχρέωση εφάπαξ καταβολής του φόρου, προκειμένου να μην καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος. Από την ερχόμενη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα ξεκινήσει σταδιακά τις διασταυρώσεις και όσοι εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει δήλωση, θα λάβουν σχετική επιστολή που θα τους καλεί να την υποβάλουν εκπρόθεσμα στις εφορίες και να υποστούν τις παραπάνω συνέπειες.

Από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει ότι ως αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί περί τα 5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα, ενώ άλλες 300.000 δηλώσεις υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις εφορίες. Το σύνολο των υπόχρεων ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια, συνεπώς εκκρεμούν 200.000 δηλώσεις.

Στο μεταξύ, μόνο ένας στους έξι φορολογουμένους που έλαβαν την εκκαθάριση φόρου έχει μέχρι στιγμής καταβάλει την πρώτη δόση του φόρου, βάσει εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών. Για 280.000 υπόχρεους η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης έληξε στις 30 Ιουνίου και το κράτος εισέπραξε έσοδα 111 εκατ. ευρώ, ενώ υπολόγιζε έσοδα 133 εκατ. ευρώ. Τα 22 εκατ. ευρώ που δεν εισπράχθηκαν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος και για κάθε μήνα που δεν εξοφλούνται θα επιβαρύνονται κατά 1%.

ΕΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα