Der Spiegel: Η Μόσχα εκνευρίζει το Βερολίνο

Οι έλεγχοι των ρωσικών αρχών στα γραφεία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης στη Ρωσία αναμένεται να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις των δύο χώρων, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται έντονα με αφορμή τη συμφωνία για την Κύπρο.

Σύμφωνα με το Spiegel, οι ρωσικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διενέργεια ελέγχων για φοροδιαφυγή επισκέφθηκαν πρόσφατα τα γραφεία του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) στην Πετρούπολη, ενός think tank που υποστηρίζει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, και του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (FES), ενός άλλου think tank που πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες. Όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί, μάλιστα, τους κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ επί ώρες τους ζητούσαν έγγραφα για έλεγχο. Επιπλέον, τους έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο με 20 ερωτήσεις που αφορούν το προσωπικό και τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων, ενώ αντιπρόσωποι και των δύο οργανισμών κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του εισαγγελέα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος τηλεφώνησε στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθεί και να εκφράσει την ανησυχία του. Κατόπιν, εκπρόσωπός του δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung: «Η παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά στις διμερείς σχέσεις».

Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο πλαίσιο γενικότερων ελέγχων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη Ρωσία και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών μετά την ψήφιση σχετικού νόμου από τη Δούμα το 2012. Ο εν λόγω νόμος απαιτεί από τις οργανώσεις να καταγράφονται ως «ξένοι πράκτορες», ένα σταλινικό κατάλοιπο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον διεθνή Τύπο.

spiegel.de

Keywords
Τυχαία Θέματα