FT: Αδιέξοδο στις συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα λιτότητας

00:58 6/2/2012 - Πηγή: Antinews

Παρά τα όσα μεταδίδουν τα κρατικοδίαιτα παπαγαλάκια του Μαξίμου οι Financial Times γράφουν ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος απέτυχε να πείσει τους αρχηγούς των κομμάτων να αποδεχτούν τους σκληρούς όρους για το νέο πακέτο βοήθειας της χώρας, φέρνοντας την Αθήνα πιο κόντα σε μία άτακτη χρεοκοπία

μέσα στον επόμενο μήνα“.

“Ύστερα από πέντε ώρες συνομιλιών, οι τρεις Έλληνες ηγέτες δεν αποδέχτηκαν τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών για άμεσες και βαθιές περικοπές των δαπανών, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μετρά τα οποία αποτελούν μέρος του νέου μεσοπρόθεσμου πακέτου“, προσθέτει η εφημερίδα και συνεχίζει:

“Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα “βασικά ζητήματα”, περιλαμβανόμενων περικοπών της τάξεως του 1.5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. … Η ελληνική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο κ. Παπαδήμος έχει θέσει προθεσμία στους τρεις ηγέτες ως αύριο το μεσημέρι να του απαντήσουν αν συμφωνούν κατ ‘αρχήν με τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας προτού τους συναντήσει“…

Βέτο Σαμαρά

Σύμφωνα πάντα με τους FT,  το αδιέξοδο των συνομιλιών αποτυπώνεται  από την δήλωση του κ. Σαμαρά, ο οποίος μετά από την συνάντηση τόνισε ότι, “ ζητούν περισσότερη ύφεση από αυτή που μπορεί να αντέξει η χώρα”.

Την προηγούμενη εβδομάδα, γράφει η εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς, απείλησε να ασκήσει βέτο για το νέο πακέτο βοήθειας εφόσον δεν γινόντουσαν από τους πιστωτές υποχωρήσεις για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές θα παρατείνουν την ύφεση που διανύει ήδη το πέμπτο έτος.

Επίσης, αντίθετος με τα περαιτέρω μέτρα  λιτότητας, είναι και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης.

Και οι δύο πλευρές αντιτίθενται στις προβλεπόμενες περικοπές του 25% για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, του 35% στις επικουρικές συντάξεις και του κλεισίματος περίπου 100 κρατικών οργανισμών που θα επιφέρει απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα