FT: Στο θέμα της Ελλάδας, η Ευρώπη πρέπει να ακούσει το ΔΝΤ

«Παρά τη θαρραλέα δημόσια στάση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέτυχαν και πάλι την Τρίτη να ασχοληθούν με το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα. Αν αυτό συνεχιστεί, θα υπονομεύσει ακόμη και το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ η

αξιοπιστία τους θα κλονιστεί περαιτέρω, ειδικά στα μάτια των ίδιων των πολιτών τους», υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian στους Financial Times.

«Η χρόνια οικονομική κακοδιαχείριση και η ανορθολογική κατανομή των πόρων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, πάρα πολύ χρέος, και πτωχευμένες τράπεζες», αναφέρει το άρθρο. «Σε αντίθεση με άλλες αξιοσημείωτες κρίσης χρέους (στη Νότια Κορέα το 1998, στη Βραζιλία το 2002-3, 2008-9 Ισλανδία και τα τελευταία τρία χρόνια στην Ιρλανδία), οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για να απεμπλακούν, χωρίς να δείχνουν  κανένα σημάδι συσπείρωσης, ακολουθώντας τους εκλεγμένους αξιωματούχους σε μια εθνική προσπάθεια ανάκαμψης», τονίζει.

«Αν και έχει καλές προθέσεις, αυτό το πακέτο διάσωσης θα ήταν πιθανόν να αποτύχει, εάν ένα σημαντικό σημείο τριβής – η ανάγκη της Ελλάδας για μια ακόμα σημαντική μείωση του χρέους – παραμείνει άλυτη. Η χώρα θα μείνει έτσι κολλημένη σε μια ύφεση που την έχει ρημάξει για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Η ανεργία των νέων, ήδη πάνω από 50 τοις εκατό, θα ριζωθεί πιο βαθιά. Και τα κοινωνικά προβλήματα θα συνεχιστούν, με ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού».
Τι θα γίνει τότε; «Όταν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έρθουν αντιμέτωποι με μια ακόμη αποτυχία, θα επιπλήξουν και πάλι την ελληνική κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του προγράμματος στο σύνολό του. Η Ελλάδα και πάλι θα φταίει για το σχεδιασμό του προγράμματος».

Και συνεχίζει: «Χάρη στην προθυμία του ΔΝΤ να μιλήσει, ένα νέο στοιχείο θα είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθεί: η επαναλαμβανόμενη επιθυμία των ευρωπαίων αξιωματούχων να κρύψουν κάτω από το χαλί το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας».
Η επιμονή του ΔΝΤ είναι αποτέλεσμα εμπειρίας, υποστηρίζει ο El-Erian. «Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο κρέμεται πάνω από ένα σπίτι. Οι ένοικοι θα καθυστερήσουν όσο μπορούν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες περιμένοντας να περάσει η απειλή. Το ίδιο συμβαίνει με το εμφανώς τεράστιο και μη βιώσιμο εθνικό χρέος. Εκτός από την αποστράγγιση των πόρων της κυβέρνησης, αποθαρρύνει τις νέες ​​εισροές κεφαλαίων στα κρίσιμα “τέσσερα Α”: ανακεφαλαιοποίηση, αποκατάσταση, αναδιάρθρωση και ανάκτηση».

Κατά βάθος, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το γνωρίζουν. Και αρνούμενοι να κάνουν ένα ουσιαστικό κούρεμα, προτείνουν ακόμα ένα PSI , ρισκάροντας να πυροδοτήσουν μια περιφερειακή αναστάτωση.

Και καταλήγει: «Μέχρι πρόσφατα, πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούσαν πεισματικά ότι οι ‘προηγμένες χώρες’ – και ειδικά εκείνες που είχαν ενταχθεί σε μια τέτοιας προνομιακή ένωση όπως η ευρωζώνη – είχαν δομική ανοσία στην ανάπτυξη κρίσης χρέους

Keywords
Τυχαία Θέματα