H G-20 ψήφισε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

H Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα σημάνει την έναρξη της προσπάθειας αλλαγής των επαχθών όρων του μνημονίου. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της G-20 σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα το οποίο ήταν κυρίαρχο. Οι συζητήσεις που έγιναν συνέκλιναν προς την κατεύθυνση της τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας αλλά με

περισσότερες πλέον πιθανότητες για αλλαγές στο Μνημόνιο.

Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι από εκεί που όλοι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τώρα οι ισχυροί του κόσμου, και ειδικά οι ΗΠΑ ζήτησαν να «κλειδώσει» η παραμονή της χώρας στην ΕΕ προκειμένου να μην υπάρξει παγκόσμια αναταραχή.

Χαρακτηριστική η στάση της ομάδας Ομπάμα που αφήνει μεγάλα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση.  «Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε οι δύο πλευρές (η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της) να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της G 20 στο Μεξικό η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις, Λάελ Μπρέιναρντ.

Αυτό πρέπει να γίνει αναγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία ήταν περισσότερο δυσμενείς από το προβλεπόμενο και ότι «το ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οπότε δεν ήταν δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, για την εξεύρεση ενός τρόπου να καταγράψει πρόοδο απολύτως συμβατού με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», είπε η Λάελ Μπρέιναρντ.

«Υπάρχει πάντοτε στα προγράμματα σταθεροποίησης, στα οικονομικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προγράμματα, η δυνατότητα να αναγνωρισθεί ότι πρέπει να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος και ότι η οικονομία δεν είχε τη συμπεριφορά που είχε αρχικά προβλεφθεί», πρόσθεσε.

Η Λάελ Μπρέιναρντ διευκρίνισε ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν οι ίδιες. «Θα είναι σημαντική η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα για παράδειγμα, για να ενισχυθεί και πάλι η ανάπτυξη. Ως προς τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι θα παραμείνουν σημαντικές ό,τι και αν συμβεί», τόνισε. «Αλλά υπάρχει περιθώριο ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν και αυτό είναι βέβαιο ότι θα το υποστηρίξουμε», κατέληξε η αμερικανίδα αξιωματούχος.

Είναι φανερή η αλλαγή κατεύθυνσης με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και όχι τα σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Οι 20 ισχυρότερες χώρες του πλανήτη ευθέως έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των G20 τονίζεται πως τα μέλη της ομάδας «προσβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα συνεργαστεί αρμονικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας εντός του ευρώ».

Παράλληλα, στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος σημειώνεται πως «η Ευρώπη θα συμφωνήσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την ευρωζώνη σταθερή και ανέπαφη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μ

Keywords
Τυχαία Θέματα