H Ευρώπη καλωσορίζει τον Ομπάμα

Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα είναι καλή είδηση ​​για την Ευρώπη και για τις διατλαντικές σχέσεις, λένε ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες. Αλλά η νίκη του Ομπάμα θέτει επίσης προσδοκίες από την Ευρώπη.

«Ο Ομπάμα είναι ασφαλώς πιο κοντά στην Ευρώπη από τον Ρόμνεϊ όσον αφορά τα εγχώρια και τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, σύμφωνα με τις έρευνες εδώ στην Ευρώπη» δήλωσε ο Marius Busemeyer, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας.
«Για την Ευρώπη, αυτό σημαίνει

αξιοπιστία» σχολιάζει και ο Heinz Gärtner από το Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στη Βιέννη. «Ο Ρόμνεϊ ήταν πολύ απρόβλεπτός για την Ευρώπη, διότι άλλαξε τη θέση του σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις αρκετές φορές».
Ο Ομπάμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ προς την Ευρώπη μετά την επανεκλογή του, συμπληρώνει και ο Vincent Michelot, ένας Γάλλος ειδικός επί των αμερικανικών θεμάτων στο πανεπιστήμιο Sciences Po στη Λυών. «Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει και θα περιμένει περισσότερα από την Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, διότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ στηρίζεται εν  μέρει στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης», είπε ο Michelot.

Η κυβέρνηση Ομπάμα θα μπορούσε να ζητήσει από την Ευρώπη να δεσμευτεί σε διεθνές επίπεδο σε περισσότερα σημεία και όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον Gartner, τα σημεία αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κοινή αναζήτηση λύσης στη Συρία, καθώς και τα βήματα για την επίλυση της διένεξης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αλλά ο Ομπάμα θα μπορούσε επίσης να ζητήσει διατλαντική υποστήριξη σχετικά με ένα θέμα κοντά στην καρδιά της Ευρώπης: την προστασία του κλίματος και της περιβαλλοντικής πολιτικής, την οποία ο Ομπάμα θα μπορούσε να ξαναβάλει στην πολιτική ατζέντα του στην Ουάσιγκτον.

Η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει σε έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο στο πρόσωπο του Ομπάμα, όπως φαίνεται από την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν. Παρά την αυξημένη εστίαση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Ασία, λένε οι ειδικοί, η Ευρώπη παραμένει ο πιο σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως σχολιάζει ο Michelot, οι ΗΠΑ είχαν να αντιμετωπίσουν πιο επείγοντα ζητήματα σε άλλα μέρη του κόσμου. Δεν υπήρχαν περιστατικά έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, εκτός από την οικονομική κρίση. «Αλλά σε σύγκριση με άλλες πολύ πιο επείγουσες κρίσεις, όπως ένα πυρηνικό Ιράν, τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι τίποτα» σχολιάζει.

Οι ειδικοί τόνισαν, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν είχε κανένα λόγο να επαναπαύεται στις δάφνες της σταθερότητας της διατλαντικής εταιρικής σχέσης. Καταρχήν, οι ΗΠΑ θα εστιάσουν μελλοντικά την προσοχή τους σε άλλες περιοχές του κόσμου. Και δεύτερον, ο Ομπάμα – σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του – δεν έχει ιδιαίτερα προσωπικούς δεσμούς με την Ευρώπη. Παρ ‘όλα αυτά, ο Ομπάμα είναι σαφώς ο καλύτερος νικητής γι

Keywords
Τυχαία Θέματα