H ευρωζώνη είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Elliott Morss έχει γράψει επανειλημμένως για την αδυναμία κάποιων χωρών –τις αποκαλεί «αδύναμες αδελφές»-  να συναγωνιστούν την Γερμανία. Σε αυτό το άρθρο του αναλύει γιατί η συνεχής λιτότητα που προτείνει η Γερμανία και το ΔΝΤ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση.

Θυμηθείτε ότι χωρίς τις δικές τους ισοτιμίες, οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να ξεμείνουν από ρευστό με δύο τρόπους:

Πρώτον, αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, δεν μπορούν να καλύπτουν τα ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες τους θα είναι περιορισμένες ως προς τους φόρους και τα τέλη που μπορούν να συλλέξουν. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τα ελλείμματα των αδύναμων χωρών είναι κατά μέσο όρο περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ.
Δεύτερον, αν οι χώρες πληρώνουν περισσότερα για εισαγωγές από ό, τι λαμβάνουν  κανείς δεν θα τους δανείσει χρήματα, θα εξαντλήσουν τα διεθνή αποθεματικά τους και να τα εγχώρια κεφάλαιά τους (θα πρέπει να καταβληθούν ευρώ για να καλύψουν το έλλειμμα). Η μείωση αυτή θα προκαλέσει αύξηση των εγχώριων επιτοκίων και θα προσθέσει υφεσιακές πιέσεις. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις «ασθενείς αδελφές» στο μέτρο που τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους είναι κατά μέσο όρο περίπου στο 4% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα. Παραθέτω τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει κάθε «αδύναμη» χώρα εάν συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας

Ελλάδα

Τα νέα: «Ο Αντώνης Σαμαράς ενέκρινε ένα πακέτο μείωσης 11,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό. Ακολούθησε γενική απεργία.

Ο Πίνακας 1 παρέχει στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ δανείζουν στην ελληνική κυβέρνηση χρήματα ανάλογα με το πόσο θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και θα κάνει «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Μεταξύ 2010 και 2011, η κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμά της κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες. Μέχρι το τέλος του 2012, η κυβέρνηση στη θεωρία (ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη) θα το μειώσει κατά ακόμη 2,3 ποσοστιαίες μονάδες. Συνολικά η μείωση ανέρχεται σε 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Παλιότερα είχα εκτιμήσει ότι μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο: από 12,5% το 2010 έφτασε στο 25,1% (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδα) στο τέλος του Ιουλίου.

Όσον αφορά το μέλλον, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ ζητούν περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες για τα επόμενα δύο χρόνια. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο λογισμό, αυτό θα κοστίσει αύξηση της ανεργίας κατά 3,5%. Έτσι, αν το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 24,4%, θα αυξηθεί σε 27,9% το 2014, ως αποτέλεσμα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και άλλες πολιτικές των ΔΝΤ / ΕΕ / ΕΚΤ που προωθούνται για «τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Οι πολιτικές αυτές θα έχουν αποτέλεσμα να απο

Keywords
Τυχαία Θέματα