Juncker: Ευρωζώνη και ΔΝΤ σημειώνουν πρόοδο στην επίλυση της διαφωνίας για την Ελλάδα

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνουν πρόοδο στην επίλυση των διαφορών τους αναφορικά με το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

“Αναμένω ότι θα διανύσουμε το υπόλοιπο της απόστασης με το ΔΝΤ”, δήλωσε στο Reuters, στο περιθώριο εκδήλωσης στη βορειοδυτική Γερμανία. “Eργαζόμαστε εντατικά ώστε επιτευχθεί συμβιβασμός με το ΔΝΤ για την Ελλάδα”, ενημέρωσε, προσθέτοντας πως μένει να φανεί πόσο θα έχει γεφυρωθεί το χάσμα των απόψεων μέχρι το Eurogroup της Τρίτης.

Η διαφωνία μεταξύ των πιστωτών καθυστερεί την αποδέσμευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα. Στο Eurogroup της ποροηγούμενης Δευτέρας συμφωνήθηκε να δοθεί διετής παράταση στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες περικοπές, ωστόσο Ευρωζώνη και ΔΝΤ “δεν τα βρήκαν” όσον αφορά το μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ κρίνουν απαραίτητη μια κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα κεφάλαια διάσωσης της Ευρωζώνης, απορρίπτει ως παράνομη την ιδέα να αποδεχτεί ζημιές για το ελληνικό χρέος που διακρατά.

Κόντρα στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, αρκετοί Γερμανοί οικονομολόγοι τάχθηκαν υπέρ ενός νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με άρθρο που θα δημοσιεύσει η εφημερίδα Welt am Sonntag.

“Το haircut των ομολόγων της Ελλάδας είναι αναπόφευκτο”, δήλωσε ο Clemens Fuest του ινστιτούτου ZEW. “Tο θέμα δεν είναι πια το αν θα γίνει αυτό το βήμα αλλά το πότε”. Αλλά και ο Peter Bofinger, που ανήκει στην ομάδα οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά πως δεν υπάρχει εναλλακτική. “Χωρίς μια τέτοια κίνηση, η χώρα δεν θα σταθεί πάλι στα πόδια της”, είπε στην εφημερίδα.

Lagarde: Η συμφωνία για Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλισμό, όχι ευσεβείς πόθους

Η συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους της θα πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε ευσεβείς πόθους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Μιλώντας στο Reuters τόνισε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα προσφέρει λύση διαρκείας για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθούν η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η περαιτέρω ζημιά στην ελληνική οικονομία.

“Θέλω πάντοτε να είμαι εποικοδομητική αλλά προσπαθώ να επιτύχω δύο πράγματα ταυτόχρονα”, δήλωσε σε συνέντευξη.

“Να χτίσω και να εγκρίνω ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα είναι γερό, πειστικό σήμερα, βιώσιμο αύριο και θα στηρίζεται στο ρεαλισμό και όχι σε ευσεβείς πόθους”.

“Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσω την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα της συμβουλής που δίνουμε, όχι για χάρη του ίδιου του Ταμείου, που σίγουρα με απασχολεί, αλλά για να την δανείσουμε στους Ευρωπαίους επειδή για αυτό ακριβώς ενδιαφέρονται”.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα