O Χάικο Μάας ζητεί την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των χωρών που παραδίδουν όπλα στη Λιβύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος χωρών που παραδίδουν όπλα στην εμπόλεμη Λιβύη, στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Μάας και Μπορέλ επανέλαβαν πως η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο ήταν μόνο ένα βήμα στον μακρύ δρόμο για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Οι

παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν να εργαστούν για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει γίνει πεδίο μάχης δι΄αντιπροσώπων αντίπαλων δυνάμεων.

Η διαδικασία του Βερολίνου προωθεί επίσης την τήρηση ενός εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ το οποίο παραβιάζεται εδώ και καιρό.

Επιθυμία του Μάας είναι το ειρηνευτικό σχέδιο να περιληφθεί σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος των χωρών που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

«Κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε μια γρήγορη επίλυση», δήλωσε ο Μάας, σχολιάζοντας μια έκθεση του ΟΗΕ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που αναφέρει ότι το εμπάργκο εξακολουθεί να παραβιάζεται.

«Τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μία νύκτα αλλά χρειαζόμαστε ένα σημείο για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε ο Μπορέλ, πλέκοντας το εγκώμιο της Γερμανίας για την έναρξη της διαδικασίας.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ήταν επίσης ένα θέμα στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα της επίσκεψης του Μπορέλ στη Γερμανία, της πρώτης αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ενεργοποίησαν έναν μηχανισμό διαφωνιών εναντίον του Ιράν επειδή παραβίασε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του 2015.

Ο Μπορέλ είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.

Ο Μάας και ο Μπορέλ τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία.

Η λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΝΟC δεν είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία θαλάσσιας οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία

Η λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NOC δεν είχε ενημερωθεί κι ούτε της είχαν ζητήσει την άποψη για την επίμαχη συμφωνία μεταξύ της χώρας και της Τουρκίας για τη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της NOC Μουστάφα Σανάλα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα προβλέπει τη δημιουργία μίας κοινής οικονομικής ζώνης που θα εκτείνεται από τις νότιες ακτές της Τουρκίας έως τις βορειοανατολικές ακτές της Λιβύης.

Μιλώντας για τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στα λιμάνια και τα διυλιστήρια, ο Σανάλα προειδοποίησε πως "εάν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να ανέχεται τον αποκλεισμό τούτο, τότε θα είναι συνυπεύθυνη για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην εμπόλεμη χώρα. Κι αυτό σημαίνει περισσότερη διαφορά, περισσότερο έγκλημα, περισσότερες αδικίες και περισσότερη φτώχεια".

Ο 10ημερος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί είναι ο μακρότερος έως σήμερα, αναγκάζοντας πολλά διυλιστήρια και λιμένες της Λιβύης να κλείσουν, παράλληλα προκαλώντας καταβαράθρωση της παραγωγής από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 262.000. Ο Σανάλα πρόσθεσε πως σύντομα αυτή η παραγωγή θα μειωθεί έτι περαιτέρω, στα 72.000 βαρέλια, εάν συνεχισθεί ο αποκλεισμός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των μεγαλυτέρων λιμένων και κοιτασμάτων πετρελαίου, όμως δεν είναι άμεσα ορατό το πότε αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί.

Ο Σανάλα δήλωσε πως στον λιμένα Ρας Λανούφ, εξαγώγιμο είναι μόλις το 30% των αποθεμάτων, ενώ στο Ες Σίντερ το 37%, λόγω και των ζημιών που έχει υποστεί εξαιτίας των μαχών τα τελευταία χρόνια. Κατά τον ίδιον, η NOC δίνει προτεραιότητα στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο της Ζαουΐγια.

Ο αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης ο στρατός του κυρίαρχου στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η NOC υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός διατάχθηκε από τις δυνάμεις του Χάφταρ, αν και υποστηρικτές του θέλουν να τον παρουσιάσουν ως απαίτηση της λαϊκής βούλησης.

Επίσης, ο Σανάλα επεσήμανε τους μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τα τεχνικά προβλήματα που κυοφορεί ο αποκλεισμός, με διάβρωση των αγωγών και διαρροές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα