O κυβερνητικός «γάμος» περνά ακόμη σοβαρή κρίση

Όποιος πιστεύει ότι η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έλυσε όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης, πλανάται πλάνην οικτρά. Ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να πήρε μια παράταση ζωής, μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να λειτούργησε σαν… απινιδωτής και να έγινε ένα ηλεκτροσόκ στον λιπόθυμο, όπως ο ασθενής είναι ακόμη στην εντατική.

Δε λύθηκαν τα προβλήματα και η χαώδης διαφορά των τριών κομμάτων, αλλά τους ενώνει αυτή τη στιγμή η αγωνία για τη χώρα σε περίπτωση που γίνουν εκλογές. Κανείς δεν τις ήθελε τις πρόωρες

κάλπες, κανέναν δε συνέφερε να υπάρξει πολιτική αναταραχή. Και όλοι έβλεπαν ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τη σύστασή της με βασική αιτία την ΕΡΤ θα ήταν πολιτικό έγκλημα που θα το πλήρωναν όλοι.

Το γυαλί έχει σπάσει και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το ΣτΕ λειτουργεί ως «συγκολλητικό» υλικό αλλά με ημερομηνία λήξεως. Διότι κανείς δεν πρέπει να είναι σίγουρος ότι στη σύσκεψη της Τετάρτης θα υπάρξει σύγκλιση και δε θα έχουμε νέο θρίλερ.

Αν δει κανείς τη διαφορετική ερμηνεία της απόφαση του ΣτΕ θα καταλάβει και το χάσμα των τριών. Μία απόφαση τρεις διαφορετικές απόψεις λες και επρόκειτο για χρησμό της Πυθίας.

Αλλά και οι συσκέψεις που έγιναν μετά το Μαξίμου, στην Αγίου Κωνσταντίνου και στην Ιπποκράτους, ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν, τόσο στο θέμα της ΕΡΤ όσο και στο βασικό ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Υπήρξε ένταση και κάποιοι, μάλιστα, δεν απέφυγαν να πουν ότι «βρισκόμαστε από εκεί που ξεκινήσαμε τη Δευτέρα».

Παράλληλα, οι προσωπικές –και πολιτικές – σχέσεις των τριών ανδρών χαρακτηρίζονται από «παγωμάρα» και καχυποψία, γεγονός που δεν είναι καλό, ούτε και σε μια αναγκαστική συγκατοίκηση. Άλλωστε, δε μπορεί μια σύσκεψη να καλύψει όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με τις επιθέσεις κατά του κ. Σαμαρά, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και η ΔΗΜΑΡ δεν έμεινε πίσω στις επιθέσεις ενώ μόλις σήμερα στελέχη του κόμματος διαρρέουν ότι θα ψηφίσουν την τροπολογία του ΚΚΕ για την ΕΡΤ η οποία ουσιαστικά καταργεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η ΔΗΜΑΡ θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει, ωστόσο, τα στελέχη της κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών εμφανίσεών τους, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πάνε κόντρα ακόμη και στην απόφαση του ΣτΕ.

Σημείο σύγκλισης για την ΕΡΤ ουσιαστικά δεν υπάρχει ενώ θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το ποιος θα είναι ο διαχειριστής και τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Το μόνο καλό στη σύσκεψη ήταν ότι ο πρωθυπουργός έδειξε διάθεση για να γεφυρωθεί το χάσμα και για το λόγο αυτό αποδέχθηκε μια σειρά από προτάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία της κυβέρνησης, όπως την ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας και τον ανασχηματισμό που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. Όμως, ήταν κάθετος σε ότι αφορά τη μεταρρυθμιστική του απόφαση για την ΕΡΤ και γενικότερα για το δημόσιο τομέα. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν και για τη γενικότερη αλλαγή στο δημόσιο. Με κοροϊδίες και με τεχνάσματα τύπου Μανιτάκη δεν ξεγελάμε πλέον τους δανειστές. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν να συνεχιστεί ένα παιχνιδάκι που δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της Ελλάδας.

Εν πάση περιπτώσει, η τρικομματική κυβέρνηση έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση. Να γεφυρώσει όσο μπορεί τις διαφορές ώστε να προχωρήσει στον κοινό στόχο που είναι έξοδος από την κρίση. Σε ένα χρόνο από σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η χώρα θα βγει ξανά στις αγορές με καλές προοπτικές. Επίσης, θα γνωρίζει τι θα γίνει με το νέο κούρεμα του χρέους και την ανάπτυξη μέσω μεγάλων επενδύσεων. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα κι όχι η… ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση θα κριθεί το φθινόπωρο και τους επόμενους μήνες για την αποτελεσματικότητά της και για το αν θα ελαφρυνθούν οι πολίτες από τα απίστευτα βάρη που σηκώνουν. Αν δεν τα καταφέρει τότε καλύτερα να πέσει, όχι όμως γιατί κάποιοι ακόμη επιμένουν να διατηρούν ανέγγιχτες τις «ιερές αγελάδες».

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα κριθούν όλα τα κόμματα στις εκλογές που θα γίνουν όταν πρέπει να γίνουν κι όχι για ένα καπρίτσιο.

Ο «γάμος» πέρασε έναν μεγάλο κλυδωνισμό και δεν είναι σίγουρο αν ο «σύμβουλος γάμου», δηλαδή το ΣτΕ, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων. Όμως, υπάρχουν και πολλοί… συμβατικοί γάμοι, όταν το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα