SOCIETE GENERALE: σύντομα συμφωνία για το PSI

Ανεβαίνει όπως μαθαίνουμε αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο, λόγω των πληροφοριών ότι επίκειται συμφωνία για το PSI.

Η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές θα έλθουν σε μια συμφωνία σύντομα, αλλά από τότε και στο εξής, οι επενδυτές θα θεωρούν την Ελλάδα μια «φτωχή επένδυση» και η συμπεριφορά αυτή θα επηρεάσει και άλλες χώρες, δήλωσε στο μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale,

Frederic Oudea, σε συνέντευξή του στη γαλλική Les Echos.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι μηχανισμοί αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, απέτρεψαν το ρίσκο μιας «βίαιης και βάναυσης» πιστωτικής κρίσης.Ακόμη τόνισε πως οι τράπεζες δεν σκοπεύουν να επενδύσουν σε μακράς διάρκειας κρατικά ομόλογα, αλλά να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι ο Oudea τόνισε πως η αναδιάρθρωση της τράπεζάς του θα της δώσει τη δυνατότητα να υποστηρίξει πλήρως αυτόν τον ρόλο.

H κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI

Εναρμονισμένη με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι η απόφαση που θα ληφθεί για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), σύμφωνα με την Κομισιόν.

«Συνεχίζουν να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και του IIF… Φυσικά, τα ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά η Κομισιόν παρακολουθούν με προσοχή τις συζητήσεις αυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Βασικός μας στόχος, είπε, είναι «να διασφαλίσουμε ότι η όποια απόφαση ληφθεί μετά από αυτές τις συζητήσεις θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους όρους και το ανακοινωθέν της 26ης Οκτωβρίου».

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι οι συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών για το PSI θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη.

Η ανταλλαγή στοχεύει στην περικοπή του συνολικού χρέους της χώρας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ και την αποκλιμάκωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 από 160% περίπου σήμερα, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε εθελοντική περικοπή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά 50%, ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν περιπλακεί, καθώς οι δανειστές ζητούν αυξημένα κίνητρα, εξέλιξη που έχει καταστήσει λιγότερο ελκυστική την εθελοντική συμμετοχή για κάποιους επενδυτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI.

Πρόσθεσε πάντως ότι, αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα υποχρεώνει τους πιστωτές να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων», δήλωσε ο κ. Καψής στο Reuters.

«Η συζήτηση για άμε

Keywords
Τυχαία Θέματα