To ιστορικό κέντρο ερημοποιείται

Το ιστορικό κέντρο ερημοποιείται. Είτε από μακροχρόνιο σχεδιασμό επιτήδειων για να το εκμεταλλευτούν, αγοράζοντάς το σε σκοτωμένες τιμές είτε από μακροχρόνια αδράνεια των υπεύθυνων και από έλλειψη προγραμματισμού.

Τα Εξάρχεια, είναι άντρο ακολασίας και φοβάσαι να κινηθείς με τα πόδια ακόμη και ημέρα. Η γύρω περιοχή αναστενάζει. Όσοι μένουν αναγκαστικά φοβούνται. Κλείνονται από νωρίς στο σπίτι τους ή στα γραφεία τους.

Η οδός Μαυρομματαίων δίπλα στο Μουσείο και στο Πεδίο του Άρεως, αδειάζει. Οι περισσότεροι δίνουν τα διαμερίσματά τους για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Αirbnb και βγάζουν

καλύτερα χρήματα χωρίς κόπο. Αυτό έκανε μια φίλη μου γιατρίνα, που έκλεισε το ιατρείο της στον πέμπτο όροφο της Μαυρομματαίων, έκανε δυο σύγχρονα ανεξάρτητα διαμερίσματα το εσωτερικό του και τα νοικιάζει για κάθε διαμέρισμα 120 € την ημέρα. Να μια επένδυση, που οι περισσότεροι θα την ήθελαν.

Η επιβίωση εδώ είναι δύσκολη. Τα περισσότερα γραφεία τα απογεύματα υπολειτουργούν όπως και τα μαγαζιά. Ένα φαστ φουντάδικο στην διασταύρωση με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας που διανυκτέρευε έκλεισε και αυτό για το βράδυ. Ο κόσμος δεν μπορεί να παρκάρει τα αυτοκίνητά του και να θέλει να έλθει. Και έτσι απομακρύνεται εκεί που μπορεί να ζει καλύτερα. Είτε στα προάστια πιο ήρεμα είτε οριστικά στο εξωτερικό.

Αυτή η περιφερόμενη μιζέρια όσο και να προσπαθήσεις να την εξωραΐσεις με την πανσπερμία των αλλοδαπών, που περιφέρονται όλες τις ώρες στα σοκάκια και ξεφυτρώνουν από το πουθενά, μαζί με τους ναρκομανείς, αλλάζουν το πρόσωπο της περιοχής, που όσο και να την αγαπάς, θέλεις να την εγκαταλείψεις.

Το κέντρο της Αθήνας είναι ανοχύρωτη πόλη. Απόδειξη το Ταχυδρομείο των ΕΛ-ΤΑ στην Τσαμαδού, που έκλεισε, γιατί κάθε δυο (2) ημέρες γινόταν σ’ αυτό και μια ληστεία. Δίπλα το Πολυτεχνείο και η οδός Στουρνάρη, που κάθε βράδυ γίνεται αληθινός πόλεμος με ρήξη βομβών, μεταξύ αναρχικών και αστυνομίας.

Πόσο να αντέξουν τα καταστήματα, τα γραφεία και οι άνθρωποι; Απελπίζονται, φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν.

Και ο Χρυσοχοΐδης, επίσημος προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, πανηγυρίζει γιατί απελευθέρωσε τα Εξάρχεια. Από ποιούς; Από τους κατοίκους που τα εγκαταλείπουν μη αντέχοντας το καθημερινό τους μαρτύριο ή από τους αντιεξουσιαστές , που τον εμπαίζουν και δρουν ανενόχλητα;

Αθήνα ανοχύρωτη πόλη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα